Zavařeniny

Zavařeniny jsou nejlepším řešením, jak u některých potravin prodloužit trvanlivost a mít je tak při ruce i v zimních měsících, především u potravin, které nelze v zimě sehnat.

Zavařovat se dá téměř vše. Oblíbené jsou zavařeniny z ovoce, ať už v podobě marmelád, džemů či povidel nebo klasické kompoty. Ze zeleniny pak lze vyjmenovat například zavařené okurky, červená řepa, různá čatní nebo také domácí kečup z rajčat či jiné čalamády k masu.

Zavařit se dá také i maso, hotová jídla či polévky. V letních měsících, v sezóně hub, se zavařují houby.

K zavařování je nutný cukr, ocet a různé koření, aby bylo zajištěno prodloužení trvanlivosti potravin.

Další kategorie

Rybízová marmeláda – domácí recept – s mátou

Rybízová marmeláda je letní stálicí našich babiček a prababiček, téměř v každé...

Rychlé kimchi – recept – pravé kimči a salát

Kimči je tradiční korejská příloha ze solené kvašené zeleniny. Je známé již stovky...

Domácí mandlové máslo – recept

Mandlové máslo může být krásně světlé krémové (nejpravděpodobněji je dělané z...

Domácí zvěřinová paštika ve skleničce

Rok od roku je snazší koupit kus zvěřinového masa i pro rodiny, kde neholdují myslivosti....

kysane-zeli-5284388

Recept na nejlepší kysané zelí

Vyzkoušejte nejjednodušší způsob přípravy klasického kysaného zelí. Tato kvašená...

boruvkovy-dzem-9075813

Snadný recept na malý borůvkový džem

Tento recept na borůvkový džem je jednoduchý a snadno se připravuje. Hlavní roli v něm...

jak-vyrobit-rajcatovy-protlak-2833906

Jak vyrobit rajčatový protlak – recept

Domácí rajčatový protlak je úplně jiný, a mnohem chutnější, než ten, který si můžete...

flexibilni-dzem

Recept na „flexibilní“ džem

Využijte co nejvíce ovocných zásob a zkuste si vyrobit vlastní džem - výborná pomazánka...

letni-sladke-okurky

Recept na letní sladké okurky

Tento snadný recept vám nabízí skvělý způsob, jak zachránit bohatou úrodu okurek!...

babicciny-hruskove-zavareniny

Recept na babiččiny hruškové zavařeniny

Tyto hruškové zavařeniny jsou tak dobré. Babička vyrůstala na venkově v Severní Karolíně...

zahradni-rajcatova-omacka

Recept na zahradní rajčatovou omáčku

Tento recept na zahradní rajčatovou omáčku je skvělý způsob, jak využít úrodu ze...

jahodove-pyre

Recept na jahodové pyré

Toto jahodové pyré je plné zářivé bobulové chuti. Je ideální na posypání palačinek,...

konzervovane-citrony-2

Recept na konzervované citróny

Zde se dozvíte, jak si vyrobit vlastní zavařené citrony, které můžete použít v marockých...

snadny-jahodovy-dzem-2

Recept na snadný jahodový džem

Tento lahodný recept na jahodový džem je hotový za pouhých 30 minut a níže uvedené...

želé jalapenos

Želé Jalapeños – recept

Tento recept na želé jalapeños pochází z kanadských Černých jezer. Výborný recept,...

borůvkový kompot

Recept na rychlý borůvkový kompot

Tento snadný recept vám zabere jen asi 20 minut a hodí se jako sladká tečka po vydatném...

hrušková zavařenina

Recept na hruškovou zavařeninu

Na podzim můžete nasbírat hrušky a jablka a udělat z nich výbornou...

konzervovaná salsa

Recept na nejlepší konzervovanou salsu

Tento recept na konzervování salsy skvěle využije čerstvá zahradní rajčata a papriky....

jablečné želé

Recept na domácí jablečné želé

Podle tohoto receptu na jablečné želé připravíte tradiční a chutné domácí...

smazene-nakladane-okurky

Recept na smažené nakládané okurky

Vyzkoušeli jste někdy smažené okurky? Plátky nakládané okurky se obalí v panko strouhance...

Nakládané okurky do ledničky

Recept na nakládané okurky do ledničky

Tento jednoduchý recept na nakládané okurky do ledničky je skvělým způsobem, jak využít...

Sladké nakládané okurky

Recept na nejlepší sladké nakládané okurky

Jednoduchý recept na nejlepší sladké okurky zvládnete připravit za necelou hodinu a...

catni-ze-zelenych-rajcat-2

Recept na čatní ze zelených rajčat

Využijte rajčata na konci sezóny s tímto sladkým a octovým nálevem. Čatní se připravuje...

Chilli džem

Slaná marmeláda z pálivých paprik – recept

Vyzkoušejte tento recept na lahodně pikantní pochoutku na krekrech se smetanovým sýrem....

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang