Zavařeniny

Zavařeniny jsou nejlepším řešením, jak u některých potravin prodloužit trvanlivost a mít je tak při ruce i v zimních měsících, především u potravin, které nelze v zimě sehnat.

Zavařovat se dá téměř vše. Oblíbené jsou zavařeniny z ovoce, ať už v podobě marmelád, džemů či povidel nebo klasické kompoty. Ze zeleniny pak lze vyjmenovat například zavařené okurky, červená řepa, různá čatní nebo také domácí kečup z rajčat či jiné čalamády k masu.

Zavařit se dá také i maso, hotová jídla či polévky. V letních měsících, v sezóně hub, se zavařují houby.

K zavařování je nutný cukr, ocet a různé koření, aby bylo zajištěno prodloužení trvanlivosti potravin.

Další kategorie

slaninovy-dzem-recept

Domácí slaninový džem – recept

Zní vám slaninový džem zvláštně? Ve skutečnosti se jedná o výbornou pochoutku, kterou...

Cibulové chutney

Cibulové chutney (nebo také cibulová marmeláda) zabere sice trochu času na přípravu, ale...

tomatova-salsa

Recept na zavařovanou rajčatovou salsu

Tato čerstvá rajčatová salsa s chilli, jalapeňos, cibulí a česnekem je ideální pro...

nejlepsi-recept-na-nakladane-okurky-7634088

Nejlepší recept na nakládané okurky

Skvěle hodí k svačině nebo na sendviče. Konzervujte je na později ve vodní lázni nebo je...

Papriky

Recept na rychle nakládané papriky

Naučte se připravit domácí, pikantní a sladké, gurmánské nakládané papriky jalapeño a...

okurkove-kimci-7960279

Rychlý recept okurkové kimči

Tento recept na okurkové kimči je ochucen česnekem, rybí omáčkou a korejským chilli...

Rajčatová omáčka z čerstvých rajčat

Recept na nejlepší rajčatovou omáčku

Pokud jste si na trhu prohlíželi nádherná rajčata a přemýšleli, co je třeba udělat,...

nakládaná červená řepa

Nakládaná červená řepa – recept

Červenou řepu lze nakládat od podzimu až hluboce do zimy. Tak dlouho při...

Malinový džem bez pektinu

Recept na malinový džem bez pektinu

Při výrobě džemu nepřidáte pektin a výsledek je úplně stejný, jako byste ho...

Rybízová marmeláda – domácí recept – s mátou

Rybízová marmeláda je letní stálicí našich babiček a prababiček, téměř v každé...

Rychlé kimchi – recept – pravé kimči a salát

Kimči je tradiční korejská příloha ze solené kvašené zeleniny. Je známé již stovky...

Domácí mandlové máslo – recept

Mandlové máslo může být krásně světlé krémové (nejpravděpodobněji je dělané z...

Domácí zvěřinová paštika ve skleničce

Rok od roku je snazší koupit kus zvěřinového masa i pro rodiny, kde neholdují myslivosti....

kysane-zeli-5284388

Recept na nejlepší kysané zelí

Vyzkoušejte nejjednodušší způsob přípravy klasického kysaného zelí. Tato kvašená...

boruvkovy-dzem-9075813

Snadný recept na malý borůvkový džem

Tento recept na borůvkový džem je jednoduchý a snadno se připravuje. Hlavní roli v něm...

jak-vyrobit-rajcatovy-protlak-2833906

Jak vyrobit rajčatový protlak – recept

Domácí rajčatový protlak je úplně jiný, a mnohem chutnější, než ten, který si můžete...

flexibilni-dzem

Recept na „flexibilní“ džem

Využijte co nejvíce ovocných zásob a zkuste si vyrobit vlastní džem - výborná pomazánka...

letni-sladke-okurky

Recept na letní sladké okurky

Tento snadný recept vám nabízí skvělý způsob, jak zachránit bohatou úrodu okurek!...

babicciny-hruskove-zavareniny

Recept na babiččiny hruškové zavařeniny

Tyto hruškové zavařeniny jsou tak dobré. Babička vyrůstala na venkově v Severní Karolíně...

zahradni-rajcatova-omacka

Recept na zahradní rajčatovou omáčku

Tento recept na zahradní rajčatovou omáčku je skvělý způsob, jak využít úrodu ze...

jahodove-pyre

Recept na jahodové pyré

Toto jahodové pyré je plné zářivé bobulové chuti. Je ideální na posypání palačinek,...

konzervovane-citrony-2

Recept na konzervované citróny

Zde se dozvíte, jak si vyrobit vlastní zavařené citrony, které můžete použít v marockých...

snadny-jahodovy-dzem-2

Recept na snadný jahodový džem

Tento lahodný recept na jahodový džem je hotový za pouhých 30 minut a níže uvedené...

želé jalapenos

Želé Jalapeños – recept

Tento recept na želé jalapeños pochází z kanadských Černých jezer. Výborný recept,...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang