Zavařeniny

Zavařeniny jsou nejlepším řešením, jak u některých potravin prodloužit trvanlivost a mít je tak při ruce i v zimních měsících, především u potravin, které nelze v zimě sehnat.

Zavařovat se dá téměř vše. Oblíbené jsou zavařeniny z ovoce, ať už v podobě marmelád, džemů či povidel nebo klasické kompoty. Ze zeleniny pak lze vyjmenovat například zavařené okurky, červená řepa, různá čatní nebo také domácí kečup z rajčat či jiné čalamády k masu.

Zavařit se dá také i maso, hotová jídla či polévky. V letních měsících, v sezóně hub, se zavařují houby.

K zavařování je nutný cukr, ocet a různé koření, aby bylo zajištěno prodloužení trvanlivosti potravin.

Další kategorie

Kokosové máslo – recept

Kokos je velmi oblíbený pro svoji jedinečnou vůni, chuť a široké využití. Málokdo však ...

Recept – camembert s brusinkami na gril

Ingredience: 4 ks Camembert (nebo podle osob)pár lístků mátybrusinková...

Recept – čalamáda na maďarský způsob

Ingredience: 1 kg červených paprik nebo kapií500 g zelených paprik1 kg nedozrálých...

Recept – utopenci

Ingredience: 2 kila špekáčků1,5 kg cibule600 ml octa1200 ml vody5 lžic solilžíce...

Kořeněná dýňová marmeláda s máslovým croissantem

Dýňová sezona je u nás každým rokem zřetelnější – děti dýni často nesnáší,...

Rebarborová klevela s máslovým croissantem

Rebarbora. Řapíky, co vypadají jako odpad na kompost jsou zasyrova poživatelné, když se ale...

Angreštová marmeláda

Když máte štěstí a máte přebytky z angreštu, můžete z něj zkusit udělat marmeládu....

Tvarohové špalíčky (šišky) s křupavou kokosovou strouhankou a kompotem z exotického ovoce

Minulou neděli mě hned ráno posedla neodbytná chuť na sladký oběd. Už jsem ho neměla...

Mandlové máslo

Mandlové máslo může být krásně světlé krémové (nejpravděpodobněji je dělané z...

Ghí

Doba přípravy: 5 minut Doba vaření: 20 minut Na výrobu cca 300 ml budete...

pastika-6124189

Domácí zvěřinová paštika ve skleničce

Listopad je v zásadě férový měsíc – přináší sice tmu, zimu, virózu a první nejapné...

Bezinky nade vše

Bezinky jsou dle mého názoru jedna z nejbáječnějších věcí na světě. Stačí mi k nim...

Dokonalá domácí hořčice

Dělat si domácí hořčici je taková kuchařská frajeřinka. Dnes si můžete v obchodech...

svickova-4787472

Srnčí svíčková podle Václava Friče

Svíčková je českou klasikou. Tento recept je od pana Václava Friče (restaurace Na Pekárně...

sipkova_marmelada_croissant-1024x583-4165489

Šípková marmeláda s máslovým croissantem

Když se rozhodnete pustit do přípravy šípkové marmelády, a rozhodnete se, že ji uděláte...

marmelady2-3589436

Rybízová marmeláda s mátou

Na začátku každého nového roku si dávám předsevzetí, že letos už opravdu budu...

Jahody vs. višně

Červen by se dal nazvat jahodovým měsícem. Šťavnaté červené plody na nás vykukují zpoza...

Přepuštěné máslo – zázrak jménem ghí

Uvědomila jsem si, že téměř ve všech receptech používám ghí jako samozřejmou surovinu,...

Vánoční džem

Džem vonící po Vánocích. Ani nepoznáte, že je bez rafinovaného cukru a klasického...

4201604_croissant_se_syrem_2426_200_mm-1-300x198-4272562

Máslový croissant s domácí ostružinovou marmeládou

Žádné složité pasírování, dochucování, jenom ostružiny, cukr a citron....

Cibulové chutney

Cibulové chutney (nebo také cibulová marmeláda) zabere sice trochu času na přípravu, ale...

Úprava rajčat

Rajčata jsou velmi zdravou zeleninou, ze které vytvoříme víc než pět jídel. Pojďme si...

Recept – kari omáčka na těstoviny

Ingredience: 0,5 kg paprik10 stroužků česneku3 velké cibulekari2 cukety5 kuliček nového...

Recept – svíčková na smetaně

Ingredience: 700 g hovězí svíčkové50 g slaniny300 – 500 g nakrájené kořenové...

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang