Džem vonící po Vánocích. Ani nepoznáte, že je bez rafinovaného cukru a klasického želírování. Tím je vhodný i pro děti.

img_0204-4847650

Ingredience na cca 1,5 litru marmelády:

  • 1,5 kg nakrájené dýně
  • 3 střední jablka – pokrájená šťáva z 5 pomerančů
  • 10 ks hřebíčku
  • 3 ks badyánu
  • 3 ks celé skořice
  • šťáva z 0,5 citronu
  • 3 lžíce medu
  • 100g kokosového cukru
  • cca 2 lžíce citrusového pektinu (nebo dle vaší potřeby) – doporučený poměr 10g na 1 kilo ovoce – citrusový pektin je přírodní želírující složka – dá se sehnat na internetu

dsc_0309-6196209

Postup:
Dýni, jablka, pomerančovou šťávu a koření vložte do hrnce, zalijte vodou a uvařte do změknutí. Nechte v hrnci vychladnout a marinovat do druhého dne. Druhý den vyndejte skořici, badyán a hřebíčky a důkladně rozmixujte.

Přiveďte opět pod bod varu a vmíchejte med a citrónovou šťávu. V misce si smíchejte část kokosového cukru s pektinem a přidávejte dle potřeby. Pořádně zamíchejte, aby se nevytvořily hrudky a ozkoušejte, zda marmeláda již želíruje.

Lžičkou naberte marmeládu na čistý talířek, nechte chvilku vystydnout a pak zkuste, jak hodně marmeláda po talířku „teče“ či „neteče“. Až se vám bude zdát, že želíruje tak akorát, přestaňte přidávat cukr s pektinem.


dsc_0304-4961832

Ještě horké plňte marmeládou vyvařené sklenice a ihned zavíčkujte. Džem můžete také zavařit při 80° na 15 minut. S pektinem můžete marmelády takto uchovávat v suchu až 1 rok.

Marmeládu je možné mazat na oříškovo-semínkový chleba, na dýňovo-batátové placky a nebo přidám lžičku do paleo kaše. Kdo má rád zázvor, přidejte do ingrediencí navíc cca 80g čerstvého zázvoru nakrájeného na tenké plátky.  

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang