Džemy, marmelády a povidla

Pro některé je džem a marmeláda totéž, avšak není tomu tak. Džem disponuje řidší konzistencí a obsahuje kousky ovoce, které by měly tvořit alespoň 35%. Zatímco marmeláda ma tužší konzistenci, kterou tvoří ovocný protlak s obsahem alespoň 20% citrusových plodů.

Džemy a marmelády jsou nejvíce využívány na chlebu s máslem nebo na palačinky či lívance. Některé marmelády, džemy nebo dokonce čatní se přidávají i k paštikám, grilovaným masům, sýrům nebo zelenině.

Další skupinu tvoří povidla, která bývají nejčastěji ze švestek, jablek nebo hrušek. Nejlepší recepty na povidla jsou zajisté od babiček.

Další kategorie

Makový primal dort

Za tento recept mě budete milovat. Tento dort je totiž zdravý dort. Je bez mouky a bez cukru,...

Bezlepkové vafle se šmakounem, řeckým jogurtem, malinovým džemem, mandlemi a chia semínky

Pokud máte rádi sladké, ale nechcete to s ním až tak přehánět, pak si udělejte tyhle...

Bezlepkové palačinky s brusinkovým kompotem, řeckým jogurtem, vlašskými ořechy a fíky zalité olejem z lískových ořechů

Lepek – aktuální téma dnešní doby. Vedou se diskuze o tom, zda jíst či nejíst...

Vánoční sušenky s bílou čokoládou, višňovým džemem a tymiánem

Pokud už peču nějaké cukroví, pouze symbolicky, snažím se o „zdravější“ variantu....

Špaldové linecké cukroví

Existuje snad oblíbenější cukroví než linecké? Tahle drobná máslová kolečka potřená...

Rychlý jablečný džem se zázvorem a máslovým croissantem

Při přípravě rychlého jablečného džemu získáte jako bonus byt krásně provoněný...

Kořeněná dýňová marmeláda s máslovým croissantem

Dýňová sezona je u nás každým rokem zřetelnější – děti dýni často nesnáší,...

Rebarborová klevela s máslovým croissantem

Rebarbora. Řapíky, co vypadají jako odpad na kompost jsou zasyrova poživatelné, když se ale...

Angreštová marmeláda

Když máte štěstí a máte přebytky z angreštu, můžete z něj zkusit udělat marmeládu....

kase7_16-1081317

Obilná kaše – rychlá snídaně pro všední den

Už je tomu týden, co doma hrajeme takovou výbornou bojovku. No dobře, takhle to zní docela...

Lívanečky z celozrnné mouky s chia semínky a ovesnými vločkami, přelité rybízovo-angreštovým chia džemem

V neděli svět zažil velmi překvapivou premiéru. Že vám unikla? Nechápu, jak je to možné,...

tartaletky2bs2br25c525af25c525beov25c325bdm2b25c525beel25c325a9252c2bpist25c325a1ciovoun25c325a1pln25c325ad2ba2bpln25c4259bn25c325bdmi2bmalinami2b252812529-7190615

Tartaletky s růžovým želé, pistáciovou náplní a plněnými malinami

Než jsem se na přelomu května a června odjela vdát do lesů, holky v práci mi uspořádaly...

Cukroví, osvědčené tajné zbraně

Podíváme na zoubek druhům cukroví, jejichž recepturu jsem roky ladila k naprosté...

d25c325bd25c52588ov25c325a92bfrancouzsk25c325a92btousty-9113071

Francouzské toasty s arašídovým máslem

Není velkým tajemstvím, že jsem velkou milovnicí arašídového másla. Co možná známé...

Bezinky nade vše

Bezinky jsou dle mého názoru jedna z nejbáječnějších věcí na světě. Stačí mi k nim...

cukrov25c325ad2015-5676185

Klasické druhy cukroví – linecká kolečka, vanilkové a pařížské rohlíčky, marokánky

Náš epos o cukroví začneme klasickými druhy. Těmi, které nemohou na našem svátečním...

svickova-4787472

Srnčí svíčková podle Václava Friče

Svíčková je českou klasikou. Tento recept je od pana Václava Friče (restaurace Na Pekárně...

marmelady-9362303

Marmelády k sýrům

Čatní, džemy, marmelády, aspiky, to vše se skvěle hodí k sýrům. Zvláště bezva je...

sipkova_marmelada_croissant-1024x583-4165489

Šípková marmeláda s máslovým croissantem

Když se rozhodnete pustit do přípravy šípkové marmelády, a rozhodnete se, že ji uděláte...

marmelady2-3589436

Rybízová marmeláda s mátou

Na začátku každého nového roku si dávám předsevzetí, že letos už opravdu budu...

Jahody vs. višně

Červen by se dal nazvat jahodovým měsícem. Šťavnaté červené plody na nás vykukují zpoza...

Mango vs. papája

Když kupujete mango, zaměřte se na to, aby byla slupka krásně hladká a beze skvrn. Dbejte na...

Vánoční džem

Džem vonící po Vánocích. Ani nepoznáte, že je bez rafinovaného cukru a klasického...

4201604_croissant_se_syrem_2426_200_mm-1-300x198-4272562

Máslový croissant s domácí ostružinovou marmeládou

Žádné složité pasírování, dochucování, jenom ostružiny, cukr a citron....

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang