Tohle je recept na osvěžující, hezky sladkou a snesitelně kyselou marmeládu.

Na 2 kg červeného rybízu budete potřebovat:

  • 1 kg cukru
  • 2 pytlíky Gelfixu (poměr 2:1)
  • svazek máty + 20 lístků
  • zavařovací sklenice (odhadem tak 5 – 6 menších marmeládových)

Pokud máte rybízu více, jednoduše ho zvažte a upravte poměr podle toho (čili na 1 kg je to 0,5 kg cukru, 1 gelfix a trocha máty).

Postup

  1. Do velkého hrnce dejte omytý rybíz, svazek máty a malou skleničku vody. Přiklopte pokličkou a na malém plameni vařte až bude rybíz měkký (mně to trvalo cca 15 minut, poznáte to tak, že jde hezky rozmačkat).
  2. Poté přeceďte přes hustý cedník do menšího hrnce a dejte na mírný plamen.
  3. Teď už postupujte podle návodu na Gelfixu (nebo jiném želírovacím přípravku) – 1 pytlíček smíchejte se 2 lžícemi cukru a postupně zamíchejte do rybízu. Poté druhý a vařte minutu. Dále přidejte zbylý cukr a za stálého míchání vařte 5 minut.
  4. Nakrájejte lístky máty na male kousíčky a po odstavení marmelády z ohně je vmíchejte.
  5. Marmeládou naplňte připravené sklenice, dobře uzavřete a otočte dnem nahoru.

POZOR: Buďte velmi opatrní při manipulaci s horkou marmeládou. Používejte chňapky, nebo utěrky, rozhodně nesahejte na právě naplněné sklenice rukama.

Marmeláda může mít hodně příchutí, tady chutný recept na šípkovou marmeládu.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang