Tohle je recept na osvěžující, hezky sladkou a snesitelně kyselou marmeládu.
Na 2 kg červeného rybízu budete potřebovat:
- 1 kg cukru
- 2 pytlíky Gelfixu (poměr 2:1)
- svazek máty + 20 lístků
- zavařovací sklenice (odhadem tak 5 – 6 menších marmeládových)
Pokud máte rybízu více, jednoduše ho zvažte a upravte poměr podle toho (čili na 1 kg je to 0,5 kg cukru, 1 gelfix a trocha máty).
Postup
- Do velkého hrnce dejte omytý rybíz, svazek máty a malou skleničku vody. Přiklopte pokličkou a na malém plameni vařte až bude rybíz měkký (mně to trvalo cca 15 minut, poznáte to tak, že jde hezky rozmačkat).
- Poté přeceďte přes hustý cedník do menšího hrnce a dejte na mírný plamen.
- Teď už postupujte podle návodu na Gelfixu (nebo jiném želírovacím přípravku) – 1 pytlíček smíchejte se 2 lžícemi cukru a postupně zamíchejte do rybízu. Poté druhý a vařte minutu. Dále přidejte zbylý cukr a za stálého míchání vařte 5 minut.
- Nakrájejte lístky máty na male kousíčky a po odstavení marmelády z ohně je vmíchejte.
- Marmeládou naplňte připravené sklenice, dobře uzavřete a otočte dnem nahoru.
POZOR: Buďte velmi opatrní při manipulaci s horkou marmeládou. Používejte chňapky, nebo utěrky, rozhodně nesahejte na právě naplněné sklenice rukama.
Marmeláda může mít hodně příchutí, tady chutný recept na šípkovou marmeládu.