Rybízová marmeláda je letní stálicí našich babiček a prababiček, téměř v každé zahrádce se v létě červenaly keře lahodných, lehce nakyslých červených bobulí. I v dnešní době se rybíz těší velké popularitě a jeho použití je rozmanité, od šťáv, bublanin, chutney nebo právě marmelád a džemů.

V tomto článku vám přinášíme recepty na klasické i netradiční marmelády, s kousky nebo hladké, s cukrem i bez cukru. Samozřejmě nesmí chybět ani recepty na marmeládu z černého rybízu, která se dá připravit i bez vaření, což se hodí, pokud nechcete stát dlouho u plotny, a to v létě chce málokdo.

Recept na rybízovou marmeládu s mátou

Tohle je recept na osvěžující, hezky sladkou a snesitelně kyselou marmeládu.

Na 2 kg červeného rybízu budete potřebovat:

  • 1 kg cukru
  • 2 pytlíky Gelfixu (poměr 2:1)
  • svazek máty + 20 lístků
  • zavařovací sklenice (odhadem tak 5 – 6 menších marmeládových)

Pokud máte rybízu více, jednoduše ho zvažte a upravte poměr podle toho (čili na 1 kg je to 0,5 kg cukru, 1 gelfix a trocha máty).

Postup

  1. Do velkého hrnce dejte omytý rybíz, svazek máty a malou skleničku vody. Přiklopte pokličkou a na malém plameni vařte až bude rybíz měkký (mně to trvalo cca 15 minut, poznáte to tak, že jde hezky rozmačkat).
  2. Poté přeceďte přes hustý cedník do menšího hrnce a dejte na mírný plamen.
  3. Teď už postupujte podle návodu na Gelfixu (nebo jiném želírovacím přípravku) – 1 pytlíček smíchejte se 2 lžícemi cukru a postupně zamíchejte do rybízu. Poté druhý a vařte minutu. Dále přidejte zbylý cukr a za stálého míchání vařte 5 minut.
  4. Nakrájejte lístky máty na male kousíčky a po odstavení marmelády z ohně je vmíchejte.
  5. Marmeládou naplňte připravené sklenice, dobře uzavřete a otočte dnem nahoru.

Buďte velmi opatrní při manipulaci s horkou marmeládou. Používejte chňapky, nebo utěrky, rozhodně nesahejte na právě naplněné sklenice rukama.

TIP: Marmeláda může mít hodně příchutí, tady chutný recept na šípkovou marmeládu, nebo jí doplňte linecké od babičky.

Rybízová marmeláda bez mlýnku a bez chemie – recept

Tento recept je určen pro malou dávku marmelády, protože rybíz se obtížně shání a je drahý, pokud si nepěstujete vlastní. Pokud jej však máte požehnaně, určitě recept zdvojnásobte. Marmeládu si můžete namazat na chléb nebo ji použít jako náplň do domácích croissantů.

Ingredience na rybízovou marmeládu bez mlýnku a bez chemie

  • 900 g zralého červeného rybízu
  • 510 g cukru
  • 60 ml vody

Rybízová marmeláda bez mlýnku a chemie – postup

  1. Rybíz omyjte a zbavte stopek.
  2. Vložte rybíz a vodu do velkého nerezového hrnce. Rybíz jemně rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
  3. Přidejte cukr a směs vařte na mírném ohni za stálého míchání, aby se cukr rozpustil.
  4. Jakmile se cukr zcela rozpustí, zvyšte teplotu na vysokou a za častého míchání vařte, dokud marmeláda nedosáhne želírovacího bodu.
  5. Odstavte marmeládu z ohně a seberte pěnu, která se vytvořila na povrchu.
  6. Horký džem plňte do vymytých a sterilizovaných sklenic a ponechte 1,5 cm mezeru pod víčkem a zašroubujte. Sklenice můžete jednoduše nechat vychladnout a poté je uchovávat v chladničce až 3 měsíce.

Rybízový džem – recept bez chemie

Jednoduchý rybízový hladký džem bez želírovacího cukru.

Ingredience na rybízový džem – recept bez chemie

  • 900 g zralého červeného rybízu
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 a 1/2 hrnku cukru

Rybízový džem bez chemie – postup

  1. Rybíz omyjte, a pokud má stopky, nesbírejte je. Stopek a semínek se zbavíte později, až budete cedit šťávu.
  2. Omytý rybíz vložte do nerezového hrnce – ne litinového, pokud není smaltovaný, a ne hliníkového. Přidejte vodu.
  3. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud rybíz nepustí všechnu šťávu, asi 20 minut. Během vaření ovoce jemně rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
  4. Rybíz a tekutinu z něj přes noc slijte tak, že směs přelijete do navlhčeného sáčku na marmeládu nebo vyložíte cedník několika vrstvami plátna. Pod sáček nebo cedník umístěte velkou mísu nebo hrnec. Sáček nebo plátno nemačkejte, protože by se tekutina zakalila.
  5. Sterilizujte zavařovací sklenice.
  6. Po scezení odměřte rybízovou šťávu, měli byste mít asi 2 a 1/2 hrnku.
  7. Odměřenou šťávu nalijte do velkého nerezového hrnce a přidejte stejné množství cukru – na 2 a 1/2 hrnku šťávy přidejte 2 a 1/2 hrnku cukru.
  8. Šťávu a cukr přiveďte na prudkém ohni k varu a za stálého míchání cukr rozpusťte. Pokračujte ve vaření, dokud směs nedosáhne želírovacího bodu.
  9. Horkou tekutou směs nalijte do sterilizovaných sklenic, přičemž ponechte asi 1,5 cm volného prostoru a zašroubujte víčka.
  10. Zavařujte ve vroucí vodní lázni po dobu 5 minut, poté vyndejte a nechte zchladnout.
Marmeláda nejlépe chutná na čerstvém pečivu.

Domácí marmeláda z černého rybízu – recept

Jakmile rybíz dozrává, každý recept na jeho zpracování přijde vhod. Tentokrát varianta s černým rybízem.

Ingredience na domácí marmeládu z černého rybízu

  • 600 g černého rybízu zbaveného stopek
  • 400 g bílého krupicového cukru
  • Šťáva z ½ citronu
  • Voda

Domácí marmeláda z černého rybízu – postup

  1. Pokud nemáte kuchyňský teploměr, vložte talíř do mrazničky. Sterilizujte sklenice, které chcete použít.
  2. Černý rybíz vyklopte do silného hrnce a zalijte asi 100 ml vody. Přiveďte k varu a vařte 5 minut, dokud se ovoce nerozpadne na kaši. Nechte mírně vychladnout.
  3. Nyní máte dvě možnosti. Chcete-li získat hladký džem ve stylu želé, propasírujte ovoce přes síto do mísy. Pokud máte raději džem s kousky a semínky, nechte dužinu tak, jak je. Ať už je dužina scezená, nebo ne, odvažte ji a na každých 500 g dužiny přidejte 400 g cukru a pak ji vraťte zpět do hrnce.
  4. Přilijte citronovou šťávu a pak za stálého míchání mírně zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Zvyšte teplotu a vařte intenzivně asi 10 minut nebo dokud teplota na teploměru nedosáhne 105 °C.
  5. Pokud teploměr nevlastníte, vyzkoušejte bod tuhnutí tak, že na studený talířek naberete trochu džemu. Po několika minutách jemně zatlačte prstem do marmelády – pokud se povrch zvrásní, je hotová. Pokud ne, ještě 2 minuty vařte a znovu vyzkoušejte.
  6. Odstavte z ohně a lžící odstraňte pěnu. Nechte 10-15 minut chladnout. Opatrně promíchejte, aby se ovoce rozprostřelo, a pak plňte do sterilizovaných sklenic.

Černý rybíz – marmeláda za studena – recept

Je to tak, z černého rybízu můžete připravit i marmeládu bez vaření. Použijte opravdu jen černý rybíz, s červeným ani jiným ovocem to nebude tak dobře fungovat.

Ingredience na marmeládu za studena

  • 1 kg černého rybízu
  • 1 kg cukru

Černý rybíz – marmeláda za studena – postup

  1. Rybíz rozmixujte a přidejte cukr. Nechte 24 hodin rozležet, občas celé promíchejte. Cukr se tak pomalu rozpustí.
  2. Poté vlijte do čistých vyvařených skleniček a uložte do chladničky. Vydrží zhruba půl roku.

TIP: Do marmelády můžete přimíchat trochu rumu, případně zkusit trik našich babiček, a sice vypláchnout skleničky rumem a pak trošičku, sotva viditelnou vrstvou rumu zalít povrch, aby se marmeláda nekazila.

Rybízová marmeláda bez cukru – recept

Jestli předchozí recept byl bez vaření, tak tato marmeláda je pro změnu bez cukru. Skvělá volba, pokud chcete omezit cukry v jídelníčku, ale po marmeládě by se vám stýskalo.

Ingredience na rybízovou marmeládu bez cukru

  • 1 kg čerstvého rybízu (můžete použít i jiné sezónní ovoce)
  • Sůl
  • Agar (želatina), koupíte ve zdravé výživě.
  • Pro doslazení: datlový sirup, rýžový slad, ovocný koncentrát bez přidaného cukru, rozinky

Rybízová marmeláda bez cukru – postup

  1. Rybíz vložte do hrnce a vařte cca 15 minut, k vaření přidejte špetku soli. Ta způsobí, že přirozená sladivost ovoce se víc projeví. Pokud chcete mít marmeládu bez kousků ovoce, tak tuto uvařenou směs rozmixujte ponorným mixérem.
  2. V trošce studené vody rozmíchejte želatinu agar (cca na 1 litr marmelády asi 10 g agaru).
    Rozpuštěný agar vlijte za stálého míchání do hmoty s ovocem a ještě 2 minuty povařte (agar se musí povařit, aby ztuhl).
  3. Pokud chcete v marmeládě kousky ovoce, tak rozmixujte pouze polovinu a tu smíchejte s nemixovanou polovinou a přidejte rozpuštěný agar.
  4. Marmeládu doslaďte dle potřeby jedním nebo kombinací z uvedených surovin pro doslazení.
  5. Marmeládu nalijte do zavařovacích skleniček a zavřete víčky tak, jak jste při zavařování zvyklí.
  6. Na zavaření máte 2 možnosti:
  • V zavařovacím hrnci

Vařte v hrnci ve vroucí vodě 10 minut, aby se víčka zatáhla a zavařila. Ochlaďte pod studenou vodou a skleničky vyndejte. Po vychladnutí proveďte zkoušku zavaření tak, že lehce zkusíte víčka otevřít. Ale opravdu jenom lehce.

Pokud se některé otevře, nebylo dobře chycené a marmeláda by se začala kazit. Nejlepší je dát do ledničky a sníst ji v následujících týdnech.

  • V horkovzdušné troubě

Na plech nalijte 3 cm teplé vody, do té vložte zavřené skleničky. Skleničky se nesmí dotýkat a nesmí se dotýkat okraje plechu. Zavařujte při 200 °C cca 10-15 minut.

Rybíz je poměrně kyselé ovoce, které snese dost cukru.

Rybízovo-angreštová marmeláda s Gelfixem – recept

Rybíz s angreštem tvoří vynikající kombinaci, tuto marmeládu rozhodně budete chtít připravovat znovu a znovu.

Ingredience na rybízovo-angreštovou marmeládu s Gelfixem

  • 700 g angreštu
  • 150 g černého rybízu
  • 150 g červeného rybízu
  • 1 Gelfix 1:1
  • 1 kg cukr krystal

Rybízovo-angreštová marmeláda s Gelfixem – postup

  1. Angreštu ostříhejte konečky stopek, rybíz zbavte stonků a vše na sítku propláchněte vodou.
  2. Ovoce můžete pomlít na mlýnku, nebo rozsekat.
  3. Rozmixovanou směs nalijte do hrnce. Ve dvou lžících cukru rozmíchejte sáček Gelfix, vysypte do ovocné směsi a vařte cca 1 minutu. Pak přidejte zbytek cukru a vařte ještě 5 minut.
  4. Horký džem nalijte do skleniček, dobře uzavřete a obraťte víčkem dolů.

Recept na džem z černého rybízu

Nejlepší džem z černého rybízu vyrobíte pouze ze 3 jednoduchých ingrediencí a je to perfektní domácí džem na léto. Je bez pektinu a hotový za pouhých 15 minut.

Ingredience na džem z černého rybízu

  • 4 hrnky čerstvého černého rybízu, omytého, osušeného a zbaveného stopek
  • 1 a 1/2 hrnku cukru (v případě potřeby přidejte další 1/2 hrnku)
  • 1 lžíce citronové šťávy

Džem z černého rybízu – postup

  1. Černý rybíz vložte do hlubokého hrnce spolu s cukrem a citronovou šťávou.
  2. Promíchejte, aby se směs spojila, a za občasného míchání zvyšte teplotu, dokud nezačne bublat a prohřívat se.
  3. Rybíz rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Když směs začne vřít, pokračujte v míchání přibližně každých 30 sekund.
  4. K měření teploty džemu během varu použijte teploměr s okamžitým měřením teploty. Pokračujte ve vaření, dokud směs nedosáhne teploty 104 °C. To by mělo trvat asi 8 minut.
  5. Stáhněte hrnec z ohně a opatrně lžící rozdělte džem do 2 zavařovacích sklenic. V této fázi se může zdát džem trochu tekutý, ale po vychladnutí zhoustne.
  6. Sklenice uzavřete víčky a nechte je při pokojové teplotě vychladnout.
  7. Uchovávejte v lednici.
Ať už s kousky rybízu, nebo bez, tuhle marmeládu budete milovat.

Marmeláda z červeného rybízu – recept

Marmeládu z červeného rybízu si snadno a rychle připravíte doma. Semínka můžete nechat uvnitř, abyste získali hustý džem, nebo je přesít, záleží na vás.

Ingredience na marmeládu z červeného rybízu

  • 500 g červeného rybízu
  • 220 g cukru

Marmeláda z červeného rybízu – postup

  1. Rybíz připravte tak, že ho buď ručně zbavíte stopek, abyste zachovali semínka, nebo ho přeženete přes mlýnek, abyste odstranili stopky a semínka.
  2. Ovoce vložte do hrnce s trochou vody (nebo citronové šťávy, chcete-li). Přiveďte k varu.
  3. Přidejte do hrnce cukr a míchejte, aby se rozpustil. Nebojte se přidat 1/2 až 2 plné hrnky cukru podle vlastních chutí.
  4. Džem vařte asi 5 minut, dokud nezačne tuhnout.
  5. Nalijte do sterilizovaných sklenic a uložte v chladničce nebo zavařujte ve vodní lázni po dobu 10 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang