Domácí slaný karamel – jak udělat – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryDžemy, marmelády a povidlaSladká jídla

Domácí slaný karamel je lahodná pochoutka, kterou si můžete vychutnat různými způsoby. Ať už hledáte způsob, jak si zpestřit ranní kávu, hříšně sladkou polevu na oblíbené jednoduché dezerty i ty složité, nebo chutné pohoštění pro přátele a rodinu, domácí slaný karamel vás jistě potěší.

Jak se dělá karamel

Výroba domácího karamelu se může zdát skličující. Vždyť vařící horký cukr a obavy z připálení mohou zpočátku působit děsivě. Ale slibujeme vám, že je to opravdu tak jednoduché, zvláště když se budete řídit těmito tipy.

Co je to karamel?

Karamel existuje v několika podobách a velikostech – je tu průhledný jantarový sirup, který po vychladnutí ztuhne a skvěle se hodí k dekoraci, je tu lesklá omáčka, která se dá kapat a zdobí vršek klasického zmrzlinového poháru.

A je tu žvýkací cukroví zabalené v pergamenu, které byste mohli najít v kabelce vaší babičky. Všechny jsou stejně lahodné a vyrábějí se z cukru, který se zahřívá, dokud nezačne karamelizovat.

Co je tedy dulce de leche?

Skvělá otázka. Dulce de leche se vyrábí podobným způsobem, ale z mléka a cukru, nikoli z vody a cukru. Je to velmi snadné s plechovkou slazeného kondenzovaného mléka.

Jaký je rozdíl mezi suchým a mokrým karamelem?

Suchý karamel se vyrábí roztavením pouze cukru, zatímco mokrý karamel se vyrábí kombinací vody, cukru a soli. Přidání vody pomáhá cukru rozpustit se rovnoměrněji než u suchého karamelu, ale mokré karamely mohou být náchylnější ke krystalizaci.

Ke krystalizaci dochází tehdy, když se krystalky cukru po rozpuštění ve vodě začnou chtít reformovat, takže karamel je spíše zrnitý než hladký a hedvábný. Abyste se vyhnuli krystalizaci, je třeba po smíchání cukru, soli a vody trochu pracovat – občas šlehat, dokud si nebudete jisti, že je cukr zcela rozpuštěn.

Pak směs cukru a vody pozorně sledujte, jak se vaří do pěkné zlatavé barvy, ale už ji nemíchejte. Přílišné míchání způsobí, že karamel pokryje stěny hrnce a vytvoří krystalky cukru.

Pokud se začnou tvořit, použijte štětec na cukroví namočený ve vodě a očistěte jím vnitřní stěny kastrolu, kde cukr začal krystalizovat. Aby se cukrová směs pohybovala, místo míchání hrncem vířte.

  • Můj karamel je zrnitý, Jak to mám napravit?

Prvním krokem je nepanikařit. I když je vždy lepší se krystalkům vyhnout, pokud se začnou tvořit, přidávejte po lžících vodu a jemně míchejte, dokud se krystalky opět nerozpustí.

  • Potřebuji teploměr na cukr?

Dobře, takže tady je chladná a tvrdá pravda: Ne, ale sníží to váš stres. Karamel se během minuty nebo dvou změní z příjemné a hedvábné konzistence na karamel, takže je velmi důležité sledovat teplotu.

Pokud nemáte možnost sledovat teplotu pomocí teploměru na cukr, další možností je provést barevný test.

  • Jak poznám, že je karamel připraven k vypnutí ohřevu?

Zde je nejjednodušší způsob, jak si vždy zapamatovat, kdy je hotovo. Chcete, aby směs měla sytě zlatavou barvu, která připomíná měděný peníz. Jakmile to uvidíte, vypněte teplo!

  • Jak vzniká krémová konzistence?

Poté, co se směs cukru a vody uvaří na správnou barvu, karamel odstavte z tepla a vmíchejte do něj máslo a dvojitou smetanu – tím se promění v lepkavou karamelovou omáčku, kterou znáte a milujete.

Pozor – Cukrová směs bude velmi horká a tato směs vždy bublá, proto buďte opatrní.

  • Můžu karamel ochutnat?

Cukr se rozpouští při teplotě kolem 185 °C, což znamená, že je mnohem teplejší než vroucí voda a práce s ním může být velmi nebezpečná, pokud si nedáte pozor.

Proto nestrkejte prsty do blízkosti karamelizovaného cukru a zažeňte nutkání olizovat horký karamel ze lžíce.

  • Jak dlouho domácí karamel vydrží?

Ve sklenici ho můžete v lednici skladovat až 2 týdny. Karamel můžete také zmrazit až na 3 měsíce.

Domácí karamel je výborný jako poleva na zmrzlinový pohár.

Domácí karamel – recept

Výroba karamelu je jednoduchý, ale uspokojivý proces. Vyžaduje trpělivost a pečlivost, ale konečný výsledek vždy stojí za to. Zde je recept na karamel, který je dokonalou pochoutkou pro milovníky sladkého.

Ingredience na domácí karamel

  • 200 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 60 ml vody
  • 60 ml dvojité smetany
  • 4 lžíce másla nakrájeného na kostičky

Postup na domácí karamel

  1. V malém hrnci na mírném ohni přidejte cukr a sůl a zalijte vodou.
  2. Za častého míchání vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí, asi 5 minut.
  3. Zvyšte teplotu na středně vysokou a vařte bez míchání do sytě zlatavé barvy dalších 4 až 5 minut. Pokud používáte teploměr, je třeba, aby teplota dosáhla 175 °C.
  4. Jakmile má karamel sytě měděnou barvu, vypněte oheň a okamžitě vmíchejte smetanu a máslo.
  5. Směs bude bublat, takže buďte opatrní!
  6. Nechte mírně vychladnout na pánvi a poté přeneste do nádoby, aby zcela vychladla.

Jak udělat slaný karamel?

Pokud hledáte způsob, jak dodat svým dezertům trochu více chuti, určitě byste měli vyzkoušet výrobu vlastního slaného karamelu. Slaný karamel krém je kombinací sladkého karamelu a slané soli a je to vynikající způsob, jak vylepšit všechny druhy receptů.

Slaný karamel může být skvělým doplňkem jakéhokoli pokrmu – od sušenek a koláčů až po např. malinovou zmrzlinu a horké nápoje. Slaný karamel je také skvělou polevou na hrnkové palačinky, vafle, francouzské toasty, ořechy v karamelu nebo jako toping na letní jahodový parfait. Užijte si domácí slaný karamel krém!

Jak připravit slaný karamel?

Prvním krokem je rozpuštění cukru, kterému se říká karamelizace. K tomu je zapotřebí 1 malý hrnec a dřevěná lžíce nebo žáruvzdorná špachtle. Míchejte, dokud se nerozpustí. Vmíchejte máslo, poté vmíchejte hustou smetanu a nechte ji 1 minutu vařit. Nakonec přidejte sůl. To je vše, karamel je hotový.

Při vaření nad sporákem nezapomeňte na opatrnost, protože horká tekutina, máslo a smetana mohou stříkat. V případě potřeby se hodí kuchyňské rukavice.

Jaká je textura tohoto slaného karamelu?

Karamel je tekutý, jakmile se ohřeje. Když karamel vychladne, ztuhne do žvýkací konzistence. Po zchlazení je karamel tvrdý a je třeba ho zahřát, aby se vrátil do tekuté konzistence. Potřebujete řidší karamel? Nebojte se přidat do receptu další 2 lžíce husté smetany.

Jak skladovat slaný karamel?

Po vychladnutí karamelu jej přelijte do skleněné nádoby nebo nádoby. Uchovávejte v chladničce po dobu až 1 měsíce. Karamel při chladnutí tuhne, ale můžete ho znovu ohřát v mikrovlnné troubě nebo na sporáku, aby byl opět tekutý.

Slaný karamel můžete také zmrazit. Ve vzduchotěsné nádobě ho můžete zmrazit až na 3 měsíce. Před použitím rozmrazte v chladničce nebo při pokojové teplotě a poté ohřejte.

Slaný karamel můžete použít na jakýkoliv Vámi oblíbený dezert.

Slaný karamel – recept

Chtěli byste se naučit připravit si doma báječný slaný karamel jako od profesionála? S naším snadným receptem se vám to podaří jedna radost.

Příprava na slaný karamel

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 20 minut

Ingredience na slaný karamel

  • 200 g cukru krystal
  • 6 lžic slaného másla
  • 1/2 hrnku smetany
  • 1 lžička soli

Postup na slaný karamel

  1. Zahřejte krystalový cukr ve středně silném hrnci (nepoužívejte nepřilnavý) na středním ohni za stálého míchání gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící odolnou proti vysokým teplotám.
  2. Cukr bude tvořit hrudky a nakonec se za stálého míchání rozpustí do husté hnědé, jantarově zbarvené tekutiny. Dávejte pozor, abyste ji nepřipálili.
  3. Jakmile se cukr zcela rozpustí, ihned vmíchejte máslo, dokud se nerozpustí a nespojí. V tomto kroku buďte opatrní, protože po přidání másla začne karamel rychle bublat.
  4. Pokud si všimnete, že se máslo odděluje, nebo pokud se cukr srazí, stáhněte ho z ohně a intenzivním šleháním ho znovu spojte.
  5. Šlehejte tak dlouho, dokud se vše opět nespojí, i kdyby to mělo trvat 3-4 minuty. Nakonec se to povede – prostě šlehejte dál. Když se vše opět spojí, vraťte ho zpět na plotnu.
  6. Po rozpuštění másla a jeho spojení s karamelizovaným cukrem vařte 1 minutu bez míchání.
  7. Velmi pomalu vmíchejte 1/2 šálku smetany. Protože je smetana chladnější než horký karamel, směs po přidání rychle probublá.
  8. Po přidání veškeré husté smetany přestaňte míchat a nechte ji 1 minutu vařit. Při vaření bude karamel na pánvi stoupat.
  9. Odstavte z ohně a vmíchejte sůl. Před použitím nechte mírně vychladnout. Karamel při ochlazování houstne.

Chcete jiné příchutě? Můžete přidat například 1/2 lžičky skořice, vanilkový extrakt nebo dokonce miso pastu pro extra slaný a bohatý nádech.

TIP: Pokud máte domácí slaný karamel zdárně uvařený a přemýšlíte co s ním, zkuste např. dezert Crème brûlée se slaným karamelem.

Jak udělat tekutý karamel

Toto je elegantní, praktický a velmi úsporný recept na tekutý karamel, který můžete uchovávat v chladničce, aniž by ztuhl. Tímto tekutým karamelem můžete vylepšit dezerty, jako je flan, panna cota, brownies a další.

Co je tekutý karamel?

Tekutý karamel je viskózní hnědá tekutina, která vzniká zahříváním cukru. Při zahřívání cukru dochází k jeho karamelizaci, jejímž výsledkem je vznik tekutého karamelu. Tuto tekutinu lze použít v různých aplikacích, například v cukrářských výrobcích, zmrzlinách a dalších dezertech např. na rychlý banánový dezert nebo jablečné dezerty.

Tekutý karamel – recept

Výroba lahodného domácího tekutého karamelu je jednodušší, než si možná myslíte. Stačí jen několik jednoduchých ingrediencí a několik snadných kroků a můžete si připravit dávku tekutého karamelu. Karamelová poleva se skvěle hodí na zmrzliny, do receptů nebo jen tak na lžičku. Výborné jsou i jablka v karamelu.

Ingredience na tekutý karamel

  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1/2 šálku horké vody smíchejte s 1 lžičkou citronové nebo limetkové šťávy , čerstvě vymačkané (citronová šťáva zabrání ztuhnutí směsi)

Postup na tekutý karamel

  1. Přidejte cukr do pánve s nepřilnavým těžkým dnem a vařte na středně nízkém ohni za stálého míchání dřevěnou lžící nebo silikonovou stěrkou, dokud se cukr nerozpustí. Směs se začne vařit asi 6 až 8 minut, dávejte pozor, protože se může rychle připálit.
  2. Jakmile se cukr zcela rozpustí a sirup se vaří, opatrně přilijte horkou vodu/citronovou směs. Směs bude bublat a párat se (horká voda pomůže karamel zředit a citronová šťáva zabrání ztuhnutí karamelové směsi).
  3. Rychle otáčejte pánví, aby se horká voda a citronová směs rozprostřely do pánve.
  4. Vařte asi 8 až 10 minut bez míchání, držte pánev za rukojeť a opatrně ji odklápějte z ohně, aby se barva rovnoměrně rozložila, jak cukr karamelizuje, opět pozorně sledujte, protože se může rychle připálit.
  5. Směs by měla mít zlatohnědou (světle jantarovou) barvu.
  6. Vypněte oheň a přidejte vanilkový extrakt.
  7. Pomocí žáruvzdorné stěrky promíchejte a přelijte karamel do vzduchotěsné sterilizované sklenice. Nechte jej zcela vychladnout a sklenici pevně uzavřete.
  8. Uchovávejte v chladničce po dobu až 1 měsíce.

Tipy

  • Po zchlazení karamel trochu zhoustne, ale nebojte se, po ohřátí v mikrovlnné troubě asi na 5 až 10 vteřin krásně povolí na hustý a tekutý karamel, který necháte při pokojové teplotě nebo sklenici vložíte do horké vodní lázně a necháte stát, aby karamel změkl, a je to.
  • Pokud se směs po přidání horké vody do karamelu zadrhne a vytvoří se hrudky cukru, neznepokojujte se, ztlumte teplotu a otáčejte nádobou nad hořákem, aby se cukr znovu rozpustil do omáčky.
Tekutým karamelem můžete obohatit svůj horký nápoj!

Jak udělat mléčný karamel?

Mléčný karamel si můžete vychutnat různými způsoby. Lze ho použít jako polevu nebo náplň do dezertů, jako jsou dorty a zákusky na oslavu. Lze ho také použít při výrobě cukrovinek nebo jako dip či pomazánku na ovoce či jiné pochutiny.

Lze ji použít i jako polevu na zmrzlinu nebo ji smíchat s jinými přísadami a vytvořit tak jedinečnou chuť.

Jak připravit mléčný karamel?

Mléčný karamel se vyrábí kombinací mléka a cukru, obvykle v poměru jeden díl mléka a dva díly cukru. Směs se zahřívá, dokud nedosáhne požadované teploty, a poté se chladí, dokud nedosáhne husté, sirupovité konzistence.

Tento proces pomáhá vytvořit hladkou strukturu a sladkou chuť, díky nimž je mléčný karamel tak oblíbený.

Jak chutná mléčný karamel?

Chuť mléčného karamelu se liší od tradičního karamelu. Mléko dodává karamelu krémovitost a sladkost, která se v tradičním karamelu obvykle nevyskytuje. Mléčný karamel je také méně sladký, protože mléko pomáhá vyvážit sladkost cukru.

Celkově je mléčný karamel lahodnou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat v mnoha různých podobách. Díky své sladké a krémové chuti je oblíbený mezi lidmi a díky své všestrannosti je skvělým doplňkem každé spíže. Ať už ho použijete jako polevu, náplň nebo dip, mléčný karamel bude jistě hitem.

Mléčný karamel – recept

Výroba mléčného karamelu je lahodná a snadná pochoutka. Vychutnejte si svůj krémový, lahodný mléčný karamel.

Ingredience na mléčný karamel

  • 2 šálky bílého cukru
  • 1 šálek husté smetany
  • 2 lžíce másla
  • 2/3 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na mléčný karamel

  1. Ve středně velkém hrnci zahřívejte cukr na mírném ohni, dokud se nerozpustí na jantarově zbarvený sirup.
  2. Přidejte smetanu, máslo a mléko a často míchejte, dokud směs nebude hladká.
  3. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu.
  4. Snižte teplotu na středně nízkou a směs nechte za občasného míchání asi 10 minut vařit.
  5. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
  6. Odstavte hrnec z ohně a nechte karamel asi 5 minut vychladnout.
  7. Karamel přelijte do tepelně odolné nádoby a před podáváním jej nechte zcela vychladnout.

Karamel se smetanou – recept

Tato kombinace sladkých a smetanových chutí vás jistě potěší – od polevy přes dip až po recepty na dezerty. Až tedy budete příště hledat jedinečnou a lahodnou pochoutku, vyzkoušejte karamel se smetanou.

Ingredience na karamel se smetanou

  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku baleného hnědého cukru
  • 1/4 šálku lehkého kukuřičného sirupu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce husté smetany
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Nebojte se být kreativní a použijte domácí karamel na to, co máte rádi!

Postup na karamel se smetanou

  1. Ve středně velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo.
  2. Přidejte hnědý cukr, kukuřičný sirup a sůl.
  3. Míchejte, dokud směs nebude hladká.
  4. Za stálého míchání přidávejte slazené kondenzované mléko, dokud směs nedosáhne mírného varu.
  5. Snižte teplotu na minimum a za stálého míchání vařte 10 minut.
  6. Odstavte z ohně a vmíchejte hustou smetanu a vanilkový extrakt.
  7. Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  8. Podávejte na zmrzlině, dortu nebo jiných dezertech.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang