Domácí slaný karamel – jak udělat – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryDžemy, marmelády a povidlaSladká jídla
domaci-slany-karamel-recept

Chtěli byste se naučit připravit si doma báječný slaný karamel jako od profesionála? S naším snadným receptem se vám to podaří jedna radost.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 20 minut

Ingredience

  • Cukr krystal (200 g)
  • Slané máslo (6 lžic)
  • Smetana (1/2 hrnku)
  • Sůl (1 lžička)

Postup

  1. Zahřejte krystalový cukr ve středně silném hrnci (nepoužívejte nepřilnavý) na středním ohni za stálého míchání gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící odolnou proti vysokým teplotám. Cukr bude tvořit hrudky a nakonec se za stálého míchání rozpustí do husté hnědé, jantarově zbarvené tekutiny. Dávejte pozor, abyste ji nepřipálili.
  2. Jakmile se cukr zcela rozpustí, ihned vmíchejte máslo, dokud se nerozpustí a nespojí. V tomto kroku buďte opatrní, protože po přidání másla začne karamel rychle bublat. Pokud si všimnete, že se máslo odděluje, nebo pokud se cukr srazí, stáhněte ho z ohně a intenzivním šleháním ho znovu spojte. Šlehejte tak dlouho, dokud se vše opět nespojí, i kdyby to mělo trvat 3-4 minuty. Nakonec se to povede – prostě šlehejte dál. Když se vše opět spojí, vraťte ho zpět na plotnu.
  3. Po rozpuštění másla a jeho spojení s karamelizovaným cukrem vařte 1 minutu bez míchání.
  4. Velmi pomalu vmíchejte 1/2 šálku smetany. Protože je smetana chladnější než horký karamel, směs po přidání rychle probublá. Po přidání veškeré husté smetany přestaňte míchat a nechte ji 1 minutu vařit. Při vaření bude karamel na pánvi stoupat.
  5. Odstavte z ohně a vmíchejte sůl. Před použitím nechte mírně vychladnout. Karamel při ochlazování houstne.

TIP: Pokud máte domácí slaný karamel zdárně uvařený a přemýšlíte co s ním, zkuste např. dezert Crème brûlée se slaným karamelem.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang