jablecny_kolac

Jablečné štrúdly, jablka v županu i jablečné koláče a další dezerty z jablek patří k naprosté podzimní klasice. Pokud máte chuť tentokrát vyzkoušet koláč z křehkého těsta s jablečnou náplní, postupujte podle tohoto receptu.

Ingredience

  • 1 balení křehkého těsta na koláč
  • 1/3 šálku cukru
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 6 až 7 šálků nakrájených oloupaných kyselých jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • 1 velký vaječný bílek

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučeném válu na tenko a vložte do formy na pečení.
  3. V malé misce smíchejte cukry, mouku a koření. Ve velké míse smíchejte jablka s citronovou šťávou. Přidejte cukrovou směs a promíchejte.
  4. Dejte jablečnou náplň na těsto a posypte ji máslem.
  5. Zbylé těsto rozválejte tenko a položte ho na náplň. Okraj těsta ořízněte a zarovnejte. Nahoře těsto propíchejte.
  6. Bílek vyšlehejte a potřete jím korpus. Můžete posypat cukrem a mletou skořicí. Okraj volně zakryjte alobalem.
  7. Pečte 25 minut. Pak odstraňte alobal a pečte, dokud není kůrka zlatohnědá.
  8. Nechte vychladnout na mřížce. V případě chuti podávejte se zmrzlinou a karamelovou omáčkou.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang