
Jablečné štrúdly, jablka v županu i jablečné koláče a další dezerty z jablek patří k naprosté podzimní klasice. Pokud máte chuť tentokrát vyzkoušet koláč z křehkého těsta s jablečnou náplní, postupujte podle tohoto receptu.
Ingredience
- 1 balení křehkého těsta na koláč
- 1/3 šálku cukru
- 1/3 šálku hnědého cukru
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 6 až 7 šálků nakrájených oloupaných kyselých jablek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- 1 velký vaječný bílek
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučeném válu na tenko a vložte do formy na pečení.
- V malé misce smíchejte cukry, mouku a koření. Ve velké míse smíchejte jablka s citronovou šťávou. Přidejte cukrovou směs a promíchejte.
- Dejte jablečnou náplň na těsto a posypte ji máslem.
- Zbylé těsto rozválejte tenko a položte ho na náplň. Okraj těsta ořízněte a zarovnejte. Nahoře těsto propíchejte.
- Bílek vyšlehejte a potřete jím korpus. Můžete posypat cukrem a mletou skořicí. Okraj volně zakryjte alobalem.
- Pečte 25 minut. Pak odstraňte alobal a pečte, dokud není kůrka zlatohnědá.
- Nechte vychladnout na mřížce. V případě chuti podávejte se zmrzlinou a karamelovou omáčkou.