tradiční jablečný koláč

Jablečný koláč je jedním z těch pokrmů, které nám okamžitě evokují pohodu, teplý domov a vůni dětství. Jeho sladká chuť spojená s křupavým těstem a štědrým množstvím jablek nás přenáší do chvil, kdy babičky pekly s láskou a radostí. V tomto článku objevíme několik neodolatelných receptů na jablečný koláč, které nás zavedou do světa sladkého ukojení a kulinářského umění.

Když se řekne jablečný koláč, mnoha z nás se vybaví obraz šťavnatých jablek pečlivě uspořádaných na vrstvě křehkého těsta, provoněného skořicí a připraveného k tomu, aby nás hladové žaludky hladily i srdce.

Tento tradiční pokrm se podobně jako třeba ovocný dort v různých koutech světa může objevit ve svých vlastních podobách a variacích, avšak jedno spojení zůstává nezměněné – sladká chuť jablek a chuťová harmonie, kterou přináší do každého sousta.

Jablečný koláč si s sebou nese nádech nostalgie a rodinné pohody. Každá domácnost, každý pekař a pekařka má svůj vlastní recept, který potěší každého.

Ať už si oblíbíte ten klasický, rustikální, krémový či osvěžující, jablečný koláč vás vždy přivítá s náručí plnou sladkého potěšení. K jablečnému koláči můžete podávat třeba domácí bezový sirup nebo zázvorovou limonádu.

TIP: Vyzkoušejte také báječnou čokoládovou buchtu.

jablečný koláč
Jablečný koláč potěší nejen v podzimních dnech.

Jablečný koláč recept – recept na jablečný koláč

Jablečné štrúdly, jablka v županu i jablečné koláče a další dezerty z jablek patří k naprosté podzimní klasice. Pokud máte chuť tentokrát vyzkoušet koláč z křehkého těsta s jablečnou náplní, postupujte podle tohoto receptu.

Ingredience na jablečný koláč

  • 1 balení křehkého těsta na koláč
  • 1/3 šálku cukru
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 6 až 7 šálků nakrájených oloupaných kyselých jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • 1 velký vaječný bílek

Postup na jablečný koláč

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučeném válu na tenko a vložte do formy na pečení.
  3. V malé misce smíchejte cukry, mouku a koření. Ve velké míse smíchejte jablka s citronovou šťávou. Přidejte cukrovou směs a promíchejte.
  4. Dejte jablečnou náplň na těsto a posypte ji máslem.
  5. Zbylé těsto rozválejte tenko a položte ho na náplň. Okraj těsta ořízněte a zarovnejte. Nahoře těsto propíchejte.
  6. Bílek vyšlehejte a potřete jím korpus. Můžete posypat cukrem a mletou skořicí. Okraj volně zakryjte alobalem.
  7. Pečte 25 minut. Pak odstraňte alobal a pečte, dokud není kůrka zlatohnědá.
  8. Nechte vychladnout na mřížce. V případě chuti podávejte se zmrzlinou a karamelovou omáčkou.

Jablečný koláč z křehkého těsta – křehký jablečný koláč – recept

Zkrátit čas strávený v kuchyni a přesto si dopřát sladký zážitek? Jablečný koláč z křehkého těsta je pro ty, kteří chtějí sladce oslavit chvíle bez zdlouhavé přípravy. Připravte se na jemné těsto, šťavnaté jablečné plátky a nádech skořice, který spojí krásu jednoduchosti s neodolatelnou chutí.

Ingredience na jablečný koláč z křehkého těsta

  • 1 balení křehkého těsta z obchodu
  • 4 středně velká jablka (ideálně sladká odrůda), oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce strouhaného másla
  • trocha citronové šťávy (na zabránění zhnědnutí jablek)
  • tepaný cukr nebo perníkové koření na posypání (dle preference)
  • vejce na potření těsta (pro lesk)

Postup na jablečný koláč z křehkého těsta

  1. Rozbalte křehké těsto z obchodu a nechte ho pokojové teploty pár minut, aby bylo snadněji zpracovatelné.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte plech vyložený pečicím papírem.
  3. Oloupaná a nakrájená jablka pokapejte citronovou šťávou, aby zůstala svěží.
  4. Na mírně pomoučeném povrchu rozválejte křehké těsto na velikost plechu a přeneste ho na připravený plech.
  5. Na těsto posypte cukr smíchaný se skořicí, necháte okraje pro závin. Nechte na okraji těsta volný pruh pro závin.
  6. Plátky jablíček uspořádejte na cukru se skořicí, pokapejte je trochou strouhaného másla.
  7. Přehněte volný pruh těsta přes jablka, vytvoříte tak hrany koláče.
  8. Vymažte hrany těsta rozšlehaným vejcem pro krásný lesk.
  9. Posypte povrch koláče tepaným cukrem nebo perníkovým kořením, aby získal krásnou barvu a chuť.
  10. Pečte koláč v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud není povrch krásně zlatavý a plátky jablek jsou měkké.
  11. Hotový jablečný koláč nechte trochu vychladnout, poté jej nakrájejte na porce a podávejte s kávou, čajem nebo zmrzlinou.

Jablečný koláč na plech – vynikající jablečný koláč – recept

Prostorný plech plný jablečných lahůdek je tím pravým způsobem, jak oslnit rodinu i hosty. Jablečný koláč na plech je krásnou kombinací šťavnatých jablek a křupavého těsta, které se spolu spojí do jednoho úžasného sousta. Připravte se na sladké potěšení ve velkém stylu s tímto receptem na lahodný a šťavnatý jablečný koláč.

Ingredience na jablečný koláč na plech

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 250 g másla, na kostičky
  • 2-3 lžíce studené vody
  • 6 středně velkých jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
  • 1/2 hrnku cukru (pro posypání)
  • 1 lžička skořice (pro posypání)
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup na jablečný koláč na plech

  1. Do mísy prosijte hladkou mouku a přidejte cukr a sůl. Přidávejte kostky másla a s pomocí dvou nožů nebo strouhacího drátku pracujte těsto, dokud nevznikne drobivá směs.
  2. Přidejte vanilkový extrakt a studenou vodu, po lžících, dokud se těsto nespojí dohromady. Nezpracovávejte těsto příliš, aby se nestalo tvrdým.
  3. Těsto zabalte do plastové fólie a dejte na 30 minut odpočinout v lednici.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  5. Oloupaná a nakrájená jablka smíchejte s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
  6. Těsto vyválejte na velikost plechu a přeneste ho do plechu. Vytvarujte lehce zvednuté okraje, aby se jablka nevysmekla.
  7. Na těsto položte plátky jablek, můžete je uspořádat do vzoru nebo je nechat volně ležet.
  8. Posypejte jablka směsí cukru a skořice, což podtrhne jejich sladkou chuť.
  9. Pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a jablka nejsou měkká.
  10. Hotový jablečný koláč nechte trochu vychladnout, poté nakrájejte na čtverce a podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Bleskový a nesmírně jednoduchý jablečný koláč – luxusní jablečný koláč – recept

Když toužíte po chvíli jednoduchosti a sladkém potěšení, luxusní jablečný koláč je tím pravým receptem. S použitím červených jablek a listového těsta se tento bleskově připravený pokrm stane symbolem slasti i pro ty nejzaneprázdněnější chvíle. Nenechte si ujít tento rychlý a lahodný zážitek, který vás zahřeje jablečnou náručí.

Ingredience na luxusní jablečný koláč

  • 1 balení kupovaného listového těsta (čtvercový nebo kulatý tvar)
  • 4 středně velká sladká červená jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce strouhaného másla
  • 1 vajíčko na potření (pro lesk)
  • cukr (na posypání)

Postup na luxusní jablečný koláč

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Na pracovní ploše rozložte listové těsto a nechte jej trochu povolit.
  3. Kulatou nízkou formu na pečení vyložte pečicím papírem.
  4. Položte těsto do formy, nechte okraje volně převislý, aby mohlo být později přeloženo přes náplň.
  5. Plátky červených jablek smíchejte se skořicí a cukrem, aby byly dobře obalené.
  6. Jablka naskládejte na těsto tak, aby zůstal volný okraj pro překlopení těsta.
  7. Na jablka přidejte strouhané máslo a poté okraje těsta přeložte přes náplň.
  8. Vajíčko rozšlehejte a potřete jím povrch těsta pro krásný lesk.
  9. Na vrchol koláče posypte povrch špetkou tepaného cukru.
  10. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu a jablka nejsou měkká.
  11. Hotový luxusní jablečný koláč nechte trochu vychladnout, poté jej nakrájejte na porce a podávejte ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
jablecny-drobenkovy-kolac
Jablečný koláč může mít mnoho podob.

Křehký jablečný koláč s pudinkem – recept

Kombinace křehkého těsta, šťavnatých jablek a krémového vanilkového pudinku vytváří neodolatelný jablečný koláč, který spojuje textury i chutě do jedinečného gastronomického zážitku. Naučte se, jak připravit tento lahodný dezert plný sladkého potěšení a výjimečného krému.

Ingredience na křehký jablečný koláč s pudinkem

Domácí těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku másla (na kostičky)
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody

Náplň:

  • 4 středně velká jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 lžička skořice)

Vanilkový pudink:

  • 500 ml mléka
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2 vanilkové pudinkové prášky

Na dokončení:

  • 1 vajíčko na potření (pro lesk)
  • cukr moučka (na posypání)

Postup na křehký jablečný koláč s pudinkem

Příprava těsta:

  1. Do mísy prosijte hladkou mouku a přidejte cukr.
  2. Přidejte kostky másla a rukama neboz těsto, dokud nevznikne drobivá směs.
  3. Přidejte žloutek a studenou vodu, zpracujte těsto dohromady, ale nenechte ho příliš zpracovávat. Zabalte ho do fólie a dejte odpočinout v lednici minimálně na 30 minut.

Příprava náplně:

  1. Oloupaná a nakrájená jablka smíchejte se skořicí a cukrem, aby byly dobře obalené. Nechte je stranou.

Příprava pudinku:

  1. Ve vhodném hrnci smíchejte pudinkový prášek s cukrem. Přidejte trochu mléka a dobře promíchejte, aby nebyly hrudky.
  2. Zbytek mléka dejte vařit. Jakmile začne mléko vařit, přilijte pudinkovou směs za stálého míchání.
  3. Vařte pudink podle návodu na obalu, dokud nezhoustne. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Příprava koláče:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na velikost plechu a přeneste ho do plechu.
  3. Na těsto položte plátky jablka a přes ně nalijte vychlazený vanilkový pudink.
  4. Okraje těsta můžete přeložit přes náplň nebo je nechat volně.

Pečení:

  1. Vajíčko rozšlehejte a potřete jím okraje těsta pro krásný lesk.
  2. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu a pudink ztuhne.

Dokončení:

  1. Hotový jablečný koláč nechte trochu vychladnout, poté jej posypejte cukrem moučka a nakrájejte na porce.

Podávání:

  1. Podávejte tento lahodný křehký jablečný koláč s pudinkem ještě teplý, aby se mohli hosté ponořit do kombinace šťavnatých jablek a krémového pudinku.
Jablečný koláč
Jablečný koláč můžete posypat moučkovým cukrem.

Jablečný koláč není pouze dezertem, je to způsob, jak sdílet chvíle radosti s rodinou a přáteli, a to bez ohledu na to, zda jde o rychlý bleskový jablečný dezert nebo o starostlivě připravený pokrm, který hýčká chuťové buňky.

Ať už volíte klasický recept, moderní variaci nebo něco mezi tím, jablečný koláč vám vždy přinese chvíle radosti a sladkého potěšení. Ať je na stole během rodinných setkání, oslav nebo jen tak, zaslouží si zaujmout své místo ve vašem kulinářském repertoáru.

Tak si vezměte jablka, těsto a fantazii na pomoc a vytvořte si svůj vlastní zážitek ze sladkých pochoutek, který vás bude hřát a provázet v chladnějších i teplejších dnech.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang