jablecny-kolac-nejlepsi-recept

Jablečný koláč je výtečná pochoutka, která chutná všem – a to nejen na podzim, kdy se většinou konzumují nejrůznější pokrmy z jablek. Připravit výborný jablečný koláč pro vás s našimi recepty nebude nic těžkého. Alternativou k tomuto domácímu koláči je výborný hruškový koláč, který musíte zkusit.

Jablka pro jablečný moučník

Pro pečení jablečného koláče můžete využít celou řadu nejrůznějších odrůd jablek. Zatímco některá jablka se hodí spíše pro přípravu jablečného pyré, jablečného cideru (domácího cideru) nebo pečených jablek se skořicí či jablečných šátečků, jiné odrůdy jsou díky své struktuře a chuti nejvhodnější právě pro přípravu jablečného dezertu. Pokud chcete opravdu netradiční jablečný koláč, můžete použít semínka granátového jablka. Jablečný koláč můžete posypat zdravou drobenkou, která skvěle doplní tento moučník.

Pokud si chcete připravit spíše sladký jablečný koláč, sáhněte v obchodě po odrůdách jablek, jako jsou Jonagold, Golden Delicious nebo třeba Opál či Gala. Pro výraznější či kyselejší chuť vašeho jablečného moučníku můžete použít jablka Granny Smith, Gloster, Melodie nebo třeba Ontario.

jablečný koláč
Jablečný koláč je skvělou volbou pro nečekané návštěvy.

Jak uchovávat a mrazit jablečný dezert

Připravili jste si vynikající koláč s jablky nebo jste třeba dostali jablečný koláč od babičky, a přemýšlíte o tom, jak jej co nejlépe skladovat a případně zamrazit?

Jablečný koláč vydrží lehce přikrytý plastovou fólií nebo alobalem na pultu při pokojové teplotě několik dní. Obal nechte volný, aby mohla kůrka dýchat, jinak váš jablečný dortík ztratí svou křupavost.

Po několika dnech můžete koláč ještě několik dní uchovávat v chladu v lednici. Pokud chcete, ohřejte koláč před podáváním 5 až 10 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.

Chcete-li zamrazit těsto na jablečný koláč, zabalte jej do plastové fólie s co největším množstvím vytlačeného vzduchu. Poté vše zabalte ještě do jedné vrstvy fólie. Koláč můžete zmrazit až na měsíc. Jakmile se rozhodnete těsto finálně zpracovat upéct z něj jablečný moučník, vyjměte jej z mrazničky, rozbalte a vložte do trouby.

Pečte podle pokynů, k době pečení přidejte asi 15 minut, nebo dokud vrchní část nezezlátne a náplň nezačne bublat. Poté si již můžete bez obav vychutnat báječný nadýchaný jablečný koláč.

TIP: Milovníci jablek mohou vyzkoušet také jablkové muffiny nebo klasické moravské svatební koláčky.

Jak upéct rychlý jablečný koláč

Příprava výborného rychlého jablkového koláče vám rozhodně nemusí zabrat hromadu času. Díky tomuto receptu si připravíte výborný koláč s jablky snadno a rychle. Do tohoto koláče můžete přidat také pečená jablka se skořicí.

TIP: Vyzkoušejte například také makovec se švestkami, rychlý ořechový koláč nebo pečené ovesné vločky.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Pečení: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 30 minut

Ingredience na rychlý jablečný koláč

  • Křehké těsto (2 balení)
  • 1 kg jablek Granny Smith, oloupaných, nakrájených na plátky
  • 1 a 1/2 lžičky skořice
  • 8 lžic nesoleného másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/4 šálku vody
  • 1 šálek cukru krystal
  • 1 vejce + 1 polévková lžíce vody na vaječný krém

Postup na rychlý jablečný koláč

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Rozpusťte máslo ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Za stálého šlehání přisypte 3 lžíce mouky a 1 minutu povařte. Přišlehejte 1/4 šálku vody, 1 šálek cukru a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a za častého šlehání vařte 3 minuty, poté stáhněte z ohně.
  4. Jablka vložte do velké mísy. Posypte je 1 a 1/2 lžičky skořice a promíchejte. Přelijte omáčkou a promíchejte, aby se plátky jablek obalily.
  5. Posypte pracovní plochu moukou a rozválejte jeden plát křehkého těsta. Obtočte jej kolem válečku a přeneste na koláčovou vormu. Přidejte jablečnou směs, uprostřed mírně nahrňte a dávejte pozor, aby se náplň nedostala na okraje.
  6. Rozválejte druhý plát a pomocí kráječe na pizzu jej nakrájejte na 10 stejně silných proužků. Proužky naaranžujte do mřížky. Rozšlehejte 1 vejce a 1 lžíci vody a potřete vrchní část vaječnou směsí.
  7. Pečte při teplotě 200 °C ve středu trouby po dobu 15 minut. Snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších 45 minut nebo dokud jablka nezměknou a náplň nebude bublat skrz otvory v mřížce v horní části koláče.
  8. Před podáváním nechte rychlý jablečný koláč 1 hodinu odpočinout při pokojové teplotě.

Obrácený jablečný koláč s brusinkami – recept

Velké popularitě se těší také takzvaný obrácený jablečný koláč. Tento jablečný dezert je specifický tím, že jeho chuť ozvláštňují lahodné brusinky. Vynikající chutný obrácený jablečný koláč vám stoprocentně zachutná nejen na podzim, a jeho přípravu určitě hravě zvládnete.

TIP: Ke koláči můžete podávat třeba domácí citronádu nebo zázvorové pivo.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Pečení: 15 minut
  • Celkem: 40 minut

Ingredience na obrácený jablečný koláč

  • 2 středně velká kyselá jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku sušených brusinek
  • 1/3 šálku nasekaných pekanových ořechů
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 šálku kukuřičné mouky
  • 1/3 šálku cukru
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 šálku podmáslí
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 velké vejce
  • 1/2 šálku husté smetany ke šlehání
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup na obrácený jablečný koláč

  1. Ve velké pánvi na másle na středním plameni vařte jablka, hnědý cukr a citronovou šťávu, dokud jablka nezměknou. Vmíchejte brusinky a pekanové ořechy. Směs rovnoměrně rozdělte a vložte do 3 vymaštěných forem.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, kukuřičnou mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. V malé misce prošlehejte podmáslí, olej a vejce. Vmíchejte do suchých přísad, dokud se nenavlhčí. Nalijte na jablečnou směs.
  3. Pečte při 200 °C, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, zhruba 14-18 minut. Okraje koláčů opatrně opatrně objeďte nožem, aby se uvolnily. Před překlopením na talíře nechte 3 minuty vychladnout.
  4. V malé misce vyšlehejte smetanu, dokud nezačne houstnout. Přidejte zakysanou smetanu a moučkový cukr, šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky. Podávejte s teplým obráceným jablečným koláčem.

Výborný jablkový koláč šup šup – recept

Jsou chvíle, kdy se nám sice chce péct a máme chuť na sladké, času nám ale příliš mnoho nezbývá. Právě pro takové okamžiky se vám může hodit tento snadný a rychlý recept na výborný jablkový koláč z lehce dostupných ingrediencí. Jak upéct rychlý jablečný koláč, neboli jablkový koláč šup šup?

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Pečení: 35 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience na výborný jablkový koláč

  • 1 a 3/4 šálku cukru
  • 1 šálek rostlinného oleje
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 2 šálky jemně nakrájených oloupaných kyselých jablek
  • 1 šálek nasekaných vlašských ořechů
  • 1-1/4 šálku šlehačky

Postup na výborný jablečný koláč

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké míse vyšlehejte cukr, olej, vejce a vanilku, dokud se dobře nespojí. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici a jedlou sodu.
  2. Postupně zašlehejte do cukrové směsi, dokud se nespojí. Vmíchejte jablka a vlašské ořechy.
  3. Přeneste do vymazané zapékací formy o vhodných rozměrech. Pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, zhruba 35-45 minut.
  4. Nechte vychladnout na mřížce. Jablkový koláč šup šup podávejte se šlehanou polevou.
jablecny-kolac
Výborný jablečný koláč se skvěle hodí k odpolení kávě či čaji.

Recept na tradiční francouzský jablečný koláč

Francouzský koláč s jablky je vynikajícím sladkým jablečným moučníkem, který si snadno a rychle můžete připravit prakticky kdykoliv, a který určitě zachutná nejen vám, ale také vaší rodině a návštěvě.

Přinášíme vám skvělý recept na francouzský jablečný koláč do kulaté formy. Během pár desítek minut si díky našemu návodu upečete dokonalý jablečný koláč s drobenkou, který se bude rozplývat na jazyku.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Pečení: 40 minut
  • Celkem: 65 minut

Ingredience na tradiční francouzský jablečný koláč

Na koláč

  • 8 šálků oloupaných a na tenké plátky nakrájených jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 šálku cukru krystal
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • Křehké hotové těsto (1 balení)

Na drobenku

  • 2/3 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 5 lžic studeného másla nakrájeného na malé kostičky

Postup na tradiční francouzský jablečný koláč

  1. Připravte si ingredience. Předehřejte troubu na 205 °C.
  2. Vložte plátky jablek do velké mísy a pokapejte je citronovou šťávou.
  3. V malé misce smíchejte cukr krystal, mouku a skořici, dokud se nespojí. Jablka posypte směsí cukru a promíchejte.
  4. Lžící tuto směs vložte do nepečené koláčové formy a jablka nasypte do středu koláčové formy.
  5. Ve středně velké míse smíchejte mouku, hnědý cukr, skořici a kousky másla, dokud nevznikne drobenka. Můžete použít prsty nebo vykrajovátko na pečivo.
  6. Směs ve formě posypejte důkladně drobenkou.
  7. Koláč vložte do trouby a pečte po dobu 12 minut.
  8. Snižte teplotu trouby na 175 °C. Koláč pečte ještě dalších 30 až 40 minut nebo dokud jablka po propíchnutí vidličkou nezměknou a uprostřed koláče nezačne postupně bublat šťáva.
  9. Koláč nechte zcela vychladnout na mřížce. Po vychladnutí můžete podávat, hotový jablečný koláč s drobenkou můžete podle chuti posypat ještě moučkovým cukrem.
tradiční jablečný koláč
Tradiční jablečný koláč je velmi nadýchaným a vláčným moučníkem.

Nejlepší jablečný koláč – snadný recept

Milujete koláče s jablky, ale zatím jste ještě nenarazili na nejlepší recept, s jehož pomocí byste si mohli upéct nejchutnější jablečný dezert? Hledat už nemusíte. Přinášíme vám jednoduchý recept na pečený koláč s jablky, kterého se už nikdy nebudete chtít vzdát.

Příprava tohoto jablečného moučníku vám navíc nezabere příliš mnoho času. Hotový jablečný koláč z křehkého těsta můžete skladovat v ledničce.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina 5 minut

Ingredience na nejlepší jablečný koláč

  • 5 velkých vaječných žloutků
  • 2 středně velká kyselá jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a rozpůlená
  • 1 šálek plus 2 lžíce nesoleného másla, změklého
  • 1 a 1/4 šálku cukru
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky smetany
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku nízkotučného mléka
  • cukr moučka

Postup na nejlepší jablečný koláč

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vaječné žloutky nechte 30 minut stát při pokojové teplotě.
  2. Nakrájejte připravené poloviny jablek podélně na užší rovnoměrné plátky, které nechte nahoře spojené, aby se mírně vějířovitě rozšiřovaly. Odložte nakrájené plátky jablek stranou.
  3. Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny, třete po dobu zhruba 5-7 minut. Po jednom postupně a opatrně přidejte žloutky a po každém přidání dobře vyšlehejte.
  4. Do jiné mísy dvakrát prosejte mouku, kukuřičný škrob, smetanu, prášek do pečiva a sůl. Postupně vmíchejte do smetanové směsi.
  5. Přidejte mléko; dobře promíchejte (těsto bude husté).
  6. Těsto rozetřete do vymazané vhodné dortové formy zabalené do silného alobalu.
  7. Jemně vtlačte nakrájená jablka kulatou stranou nahoru do těsta. Pečte, dokud se z párátka zapíchnutého do středu nevytvoří vlhké drobky, tedy zhruba 45-55 minut.
  8. Na drátěné mřížce nechte upečený koláč 10 minut vychladnout.
  9. Nožem uvolněte boky koláče z dortové formy; odstraňte aluminiovou fólii. Chlaďte ještě 1 hodinu. Po vychladnutí a vyjmutí z formy upečený jablečný koláč z křehkého těsta jemně posypejte prosátým moučkovým cukrem.

Nadýchaný jablečný koláč – recept

Láká vás příprava nadýchaného jablečného koláče, ale bojíte se její složitosti? Tento recept vás přesvědčí o tom, že výborný nadýchaný jablečný koláč si může snadno připravit opravdu každý.

Ingredience na nadýchaný jablečný koláč

  • 300 gramů mouky
  • 300 gramů cukru
  • 3 vejce
  • 1 sklenice mléka (150 ml)
  • 100 g měkkého másla nebo 80 g oleje ze semínek
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • moučkový cukr na ozdobu

Postup na nadýchaný jablečný koláč

  1. Předehřejte troubu na 90 °C. Koláčovou formu vymažte tukem a vysypte moukou a dejte stranou.
  2. Oloupejte jablka, rozkrojte je na 4 části, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na nepříliš velké plátky, vložte je do mísy s citronovou šťávou, aby nezčernaly, a dejte je stranou.
  3. Nejméně 30 minut před podáváním vyjměte máslo z lednice a nakrájejte ho na malé kousky.
  4. Do mouky prosejeme droždí a stěrkou promícháme, aby se spojilo.
  5. Ve džbánu smíchejte vejce a cukr; 5 minut, rychlost 2.
  6. Vmíchejte máslo, mléko a mouku s droždím, a mixujte po dobu 1 minuty při rychlosti 6. Směs nalijte do formy a uhlaďte stěrkou.
  7. Do směsi naaranžujte plátky jablek do kruhu, nejprve na okraj a pak do středu těsta.
  8. Nadýchaný jablečný koláč pečeme 30-40 minut v horké troubě. Před vypnutím trouby zkontrolujte propečení párátkem. Mělo by vyjít suché a čisté.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang