Jablečné šátečky

Jablečné šátečky z listového těsta jsou vynikající závin, které kombinuje křehké vrstvy vločkového máslového těsta se sladkými a aromatickými jablky. Tyto listové šátečky patří mezi rychlé recepty z listového těsta a jsou vynikajícím doplňkem snídaně, pozdní snídaně, odpoledního čaje nebo dezertu.

Taštičky z listového těsta jsou nadčasovým pečivem, které by se nemělo přehlížet. Díky lahodné směsi jablek a jednoduché přípravě by tento recept z listového těsta měl být základem každé kuchyně. Kromě receptů na jablečné taštičky se v tomto článku dozvíte, jak dlouho péct listové těsto a jaká jablka jsou pro listové šátečky nejlepší.

Listové těsto na sladko

Listové těsto, známé také jako Pâte Feuilletée nebo francouzsky feuilletage, je velmi jemné a bohaté těsto, které se skládá z mnoha tenkých střídajících se vrstev těsta a tuku. Díky tomuto vrstvení má listové těsto po upečení lehkou, křupavou a vločkovou strukturu. Lze připravit jak listové těsto na sladko, tak i listové těsto na slano.

Jak dlouho péct listové těsto

Listové šátečky pečte, dokud nebude mít zlatavou barvu. Mělo by to trvat asi 15 minut, ale sledujte průběh pečení. Když je těsto zlatohnědé, vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout na chladicí mřížce.

Jaká jablka jsou nejlepší pro jablečné šátečky

Existuje spousta různých druhů jablek, ale ne všechna jsou stejná, pokud jde o přípravu jablečných šátečků (nebo jablečných taštiček). Jablka Granny Smith (světle zelená, kyselá jablka) jsou oblíbeným typem jablek pro listové těsto s jablky. Jsou lehce kyselá a na dotek tvrdá, dobře se při pečení snášejí a dodávají pečivu příjemný říz.

Dalšími skvělými možnostmi jsou jablka Fuji, Honeycrisp a Gala. Můžete použít i kombinaci několika z nich.

I když jsou tato jablka v listovém těstě až příliš jednoduchá na to, aby se dala nazvat receptem, pár triků vám pomůže vyrazit receptu dech:

  • Jablka předem nevařte: Jablka není třeba předem vařit. Jen se ujistěte, že jsou nakrájená na tenké, stejnoměrné plátky – tak získáte nejlepší texturu!
  • Použijte extra studené listové těsto: Ujistěte se, že je těsto na listové těsto při tvarování šátečků opravdu studené. Čím je listové těsto studenější, tím pomaleji se máslo uvnitř těsta v troubě rozpouští. Tento proces vytváří charakteristické lehké a nadýchané vrstvení listového těsta.
  • Pracujte na pomoučeném povrchu: Ujistěte se, že povrch, na kterém budete s listovým těstem pracovat, je vysypaný moukou. Nechcete, aby se těsto lepilo!
  • Těsto si připravte předem: Pokud musíte s pečením počkat, uložte listové šátečky do chladničky, dokud je nebudete chtít vložit do trouby. Vydrží vám to 24 hodin!
  • Vytvořte lesk pečiva hodný pekárny: Vrchní část jablečných šátečků potřete rozšlehaným vejcem, abyste dosáhli krásné zlatavé barvy na povrchu. Tento jednoduchý krok nevynechávejte!

Jablečné taštičky z listového těsta – recept

Proměňte listové těsto zakoupené v obchodě v oblíbený recept na snadné jablečné taštičky z listového těsta. Tyto lehké a vločkové jablečné taštičky z listového těsta jsou plné čerstvé chuti a jejich příprava zabere jen pár minut.

Ingredience na jablečné taštičky z listového těsta

  • 2 šálky malých (oloupaných) jablek nakrájených na kostičky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 balení mraženého listového těsta (2 listy), rozmražené
  • mouka na posypání pracovní plochy
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • krystalový cukr (nepovinné)

Postup na jablečné taštičky z listového těsta

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte jablka, hnědý cukr, skořici a citronovou šťávu.
  3. Listové těsto rozložte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Pomocí válečku těsto jemně přejeďte, abyste utěsnili případné protržení, a poté každý list rozkrájejte na 4 čtverce.
  4. Děrovanou lžící naberte do středu každého čtverce listového těsta část jablečné směsi a pak těsto diagonálně přeložte, aby vznikly trojúhelníky.
  5. Vidličkou zmačkejte okraje a přeneste je na připravené plechy, přičemž je od sebe umístěte alespoň 2 cm.
  6. Na vrcholu každého z nich udělejte tři malé zářezy a potřete je vajíčkem. Posypte je pískovým cukrem (volitelně).
  7. Pečte je 17 až 20 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a nafouklé. Přendejte je na mřížku, aby vychladly, a podávejte je teplé nebo při pokojové teplotě.
Křupavé listové těsto s jablky a skořicí je vynikající pochoutkou.

Jablka v listovém těstě – recept

Pohostěte rodinu a přátele těmito lahodnými jablky v listovém těstě. S jablečnou a skořicovou náplní v listovém těstě jsou vynikající a podávají se se zmrzlinou.

Ingredience na jablka v listovém těstě

  • 2 středně velká jablka Bramley, oloupaná, zbavená jádřinců a nahrubo nakrájená
  • 50 g zlatého krupicového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce másla
  • 1 jablko Gala nebo sladké dezertní jablko, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na 1 cm velké kostky
  • 320 g balení listového těsta
  • 2 lžíce mléka na polevu
  • 2 lžičky cukru demerara

Postup na jablka v listovém těstě

  1. Jablka Bramley, cukr a skořici dejte do malého hrnce s 1 lžící vody. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 10-15 minut, dokud se jablko nerozpadne a nezmění se v kompot.
  2. Vmíchejte máslo a jablko Gala a vařte dalších 5 minut odkryté, dokud jablko Gala nezměkne, ale zachová si svůj tvar, a přebytečná voda se neodpaří, aby se kolem kousků jablka Gala vytvořil hustý kompot. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  3. Troubu předehřejte na 220 °C s ventilátorem nebo 200 °C plyn 7. Listové těsto rozložte na pracovní plochu a nakrájejte na 4 rovnoměrné obdélníky. Na jednu stranu každého obdélníku listového těsta rozdělte jablečnou náplň a nechte 1 cm okraj.
  4. Okraj potřete mlékem a prázdnou stranu těsta přeložte přes náplň a zmačkejte k sobě. Potřete dalším mlékem a posypte cukrem. Uprostřed koláčů udělejte malý otvor pro páru.
  5. Přeneste je na pečicím papírem vyložený plech a pečte 20-25 minut, dokud nezezlátnou a nenabobtnají.
  6. Listové těsto s jablky nechte 10 minut chladnout na mřížce (náplň bude po vytažení z trouby rozteklá) a podávejte teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo při pokojové teplotě. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží 2 dny.
Oblíbená jablka do náplně jsou Granny Smith, Honeycrisp a Gala.

Šátečky z listového těsta s tvarohem a jablky – recept

Tyto šátečky z listového těsta s tvarohem a jablky najdete v pekárnách po celém Rakousku a Bavorsku a vychutnávat si je můžete jako součást kontinentální snídaně nebo pozdní snídaně se šálkem kávy. Připravíte za půl hodiny.

Ingredience na šátečky z listového těsta s jablky

  • 1 šálek jablečné koláčové náplně
  • 1 šálek tvarohu nebo 1 šálek sýra ricotta
  • rozinky
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 balení listového těsta
  • 2 lžíce mléka
  • moučkový cukr na posypání

Postup na šátečky z listového těsta s jablky

  1. Listové těsto rozmrazte, rozbalte a nakrájejte na 8 stejných čtverců.
  2. Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkovým extraktem, vejcem a případně scezenými rozinkami, vmíchejte koláčovou náplň a promíchejte. Pokud používáte ricottu, nejprve ji nechte okapat, směs by neměla být řídká.
  3. Na každý čtverec těsta dejte lžíci náplně, nejprve zvedněte dva protilehlé rohy těsta, pak další dva rohy a všechny čtyři rohy uprostřed přitiskněte k sobě, aby vznikla uzavřená kapsa.
  4. Potřete je mlékem a položte na připravený plech, předehřejte troubu na 200 °C a pečte, dokud se nenafouknou, nezezlátnou a nebudou lahodné.
  5. Nechte mírně vychladnout, a poté je posypejte moučkovým cukrem.
Šátečky z listového těsta s tvarohem a jablky se podávají jako sladký dezert i svačina.

Recept na jablečné šátečky

Podle tohoto rychlého receptu z listového těsta připravíte ty nejlahodnější jablečné šátečky. Díky použití listového těsta zakoupeného v obchodě jsou jablečné šátečky šíleně snadné.

Ingredience na jablečné šátečky

  • 5 středních jablek
  • 1 plát listového těsta
  • 200 g cukru (můžete použít i skořicový cukr)
  • 1 vejce

Postup na jablečné šátečky

  1. Jablka oloupejte, nakrájejte na 8-10 kousků a dejte je stranou.
  2. Na dobře pomoučeném válu rozválejte těsto. Plát těsta rozkrojte na 8 stejných dílů a do středu každého z nich položte 4-5 kousků jablek. Navrch dejte lžíci cukru.
  3. Těsto přeložte přes jablka a vytvořte malé kapsy. Každý šáteček položte na vyložený plech. V malé misce rozšlehejte vejce a potřete jimi vršek každého koláče. Posypte ještě trochou cukru.
  4. Listové šátečky pečte při teplotě 210 °C asi 15 minut nebo dozlatova.

Jablečné šátečky z listového těsta – recept

Tyto klasické jablečné šátečky z listového těsta mají lahodnou domácí náplň, která se peče uvnitř trojúhelníčků z listového těsta. Po vychladnutí je můžete pokapat sladkou polevou nebo podávat teplé s vanilkovou zmrzlinou. Pokud nechcete dělat polevu, můžete každý šáteček potřít rozšlehaným vejcem a před pečením posypat bílým cukrem.

Ingredience na jablečné šátečky

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 šálky vody
  • 4 jablka Granny Smith – oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vody
  • 1 balení mraženého listového těsta, rozmražené
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na jablečné šátečky

  1. Ve velké míse smíchejte citron a 4 šálky vody. Do vody vložte nakrájená jablka, aby nezhnědla.
  2. Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Slijte vodu z jablek a vložte je do rozpálené pánve. Vařte a míchejte asi 2 minuty.
  3. Přidejte hnědý cukr a skořici a za stálého míchání vařte další 2 minuty.
  4. Smíchejte kukuřičný škrob a 1 lžíci vody. Vlijte do pánve a dobře promíchejte. Vařte další minutu, nebo dokud omáčka nezhoustne. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  5. Předehřejte troubu na 200 °C.
  6. Rozložte pláty listového těsta a případné praskliny opravte jejich přitlačením k sobě. Každý list ořízněte do tvaru čtverce.
  7. Poté každý větší čtverec rozkrojte na 4 menší čtverce. Na střed každého čtverce položte lžičkou jablka. Přeložte je z rohu do rohu do tvaru trojúhelníku a okraje přitiskněte k sobě, aby se uzavřely.
  8. Listové šátečky položte na plech a nechte mezi nimi asi 1 cm odstup.
  9. Pečte 25 minut v předehřáté troubě, dokud nejsou šátečky nafouklé a lehce zhnědlé. Před glazováním je nechte zcela vychladnout.
  10. Příprava polevy: v malé misce smíchejte moučkový cukr, mléko a vanilku. V případě potřeby upravte hustotu přidáním dalšího cukru nebo mléka.
  11. Vychladlé jablečné šátečky pokapejte polevou.
Jablečné šátečky si lze vychutnat teplé nebo při pokojové teplotě.

Nejlepší jablečné taštičky

Tento recept na jablečné šátečky z listového těsta je nejjednodušší. V obchodě zakoupené listové těsto naplněné máslovými skořicovými jablky se peče, dokud se nenafoukne a nezezlátne. Poté se přelije jednoduchou sladkou polevou a podává se teplé. Je to dokonalá pochoutka na podzim.

Ingredience na jablečné taštičky

Jablečné taštičky

  • 1 lžíce másla
  • 1 velké jablko Granny Smith
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1/8 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1 rozmrazený list listového těsta
  • mouka na válení
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka

Poleva

  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1/4 lžičky vanilky
  • 1/2 lžíce mléka

Postup na jablečné taštičky

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
  2. Středně velkou pánev položte na středně nízký plamen. Rozpusťte máslo. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do rozehřátého másla s cukrem, skořicí a solí. Vařte, dokud plátky jablek nezměknou, asi 7 minut.
  3. Čistou pracovní plochu posypte moukou. Listové těsto rozválejte na čtverec o rozměrech 25 x 25 cm a utěsněte okraje v místě, kde bylo přeloženo. Rozkrojte na 4 rovnoměrné čtverce. Do středu každého čtverce z listového těsta dejte stejné množství vařených jablek.
  4. V malé misce rozšlehejte vejce a mléko a potřete jimi okraje listového těsta, aby se lépe utěsnily. Protější rohy přitáhněte nahoru a nahoře spojte. Okraje přitiskněte k sobě, aby se zcela uzavřely. Vrchní části potřete ještě vejcem a každou posypte 1/2 lžičky cukru.
  5. Pečte 15-17 minut nebo dokud se nenafouknou a nezezlátnou.
  6. Zatímco se jablečné taštičky pečou, připravte polevu vyšleháním moučkového cukru s vanilkou a mlékem. Možná budete muset přidat více mléka nebo moučkového cukru, abyste dosáhli požadované tuhé konzistence.
  7. Vyjměte jablečné taštičky z trouby a nechte je 5 minut vychladnout. Pokapejte je polevou a posypte další skořicí (volitelně). Podávejte teplé se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Taštičky s jablky jsou rychlým a jednoduchým dezertem.

Vyzkoušejte další recepty z listového těsta na sladko, jablečný štrůdl, štrůdl z jogurtu, skořicové šneky z listového těsta, jablečné muffiny nebo rychlý jablečný koláč.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang