jablecne satecky

Tyto klasické jablečné šátečky mají lahodnou domácí náplň, která se peče uvnitř trojúhelníčků z listového těsta. Pokud nechcete dělat polevu, můžete každý šáteček potřít rozšlehaným vejcem a před pečením posypat bílým cukrem.

Ingredience

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 šálky vody
  • 4 jablka – oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vody
  • 1 balení (500 g) mraženého listového těsta, rozmražené
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte citron a 4 šálky vody. Do vody vložte nakrájená jablka, aby nezhnědla.
  2. Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Z jablek slijte vodu a vložte je do rozpálené pánve. Vařte a míchejte asi 2 minuty. Přidejte hnědý cukr a skořici a za stálého míchání vařte další 2 minuty.
  3. Smíchejte kukuřičný škrob a 1 lžíci vody. Vlijte do pánve a dobře promíchejte. Vařte další minutu, nebo dokud omáčka nezhoustne. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Rozložte pláty listového těsta a případné praskliny opravte jejich přitlačením k sobě. Každý plát zastřihněte do čtverce. Poté každý větší čtverec rozkrojte na 4 menší čtverce. Na střed každého čtverce položte lžící jablka.
  6. Přeložte je z rohu do rohu do tvaru trojúhelníku a okraje přitiskněte k sobě, aby se uzavřely. Položte na plech a nechte mezi nimi asi 1 cm odstup.
  7. Pečte 25 minut v předehřáté troubě, dokud nejsou koláčky nafouklé a lehce zhnědlé. Před glazováním je nechte zcela vychladnout.
  8. Pro přípravu polevy smíchejte v malé misce moučkový cukr, mléko a vanilku. V případě potřeby upravte hustotu přidáním dalšího cukru nebo mléka.
  9. Vychladlé šátečky pokapejte polevou.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang