Recept na sladké listové těsto

Drobné pečivoSladké pečivo
Sladké listové těsto

Umění pečení přesahuje rámec pouhých kulinářských znalostí; je to spojení vědy, techniky a kreativity. Mezi nesčetnými složkami, které tvoří oblast pečení, je základním kamenem sladké těsto. Jeho všestrannost a schopnost tvořit základ nepřeberného množství lahodných pochoutek z něj činí základní dovednost pekařů na celém světě.

V tomto článku se podíváme do světa sladkého těsta, prozkoumáme jeho druhy, techniky a lahodné pochoutky, které z něj vznikají.

Sladké recepty z listového těsta – základ

Sladké těsto, známé také jako pâte sucrée, je druh těsta, které tvoří základ mnoha sladkých zákusků, koláčů a dortů. Jeho jemná, křehká struktura a lehce nasládlá chuť jsou příjemným kontrastem k bohatým náplním, které často doprovází.

Mezi hlavní složky sladkého listového těsta patří mouka, máslo, cukr a někdy i vejce, které poskytují vyváženou směs chuti, struktury a křehkosti.

Listové těsto na sladko a jeho druhy

Křehké těsto: Jedná se o nejzákladnější formu sladkého těsta, které se skládá z mouky, másla a cukru. Díky své jednoduchosti je vhodné pro širokou škálu použití, od ovocných koláčů po quiche. Drobivá struktura vytváří příjemný kontrast s náplní a jemná sladkost doplňuje různé ingredience.

Pâte Brisée: Toto těsto francouzského původu je podobné listovému těstu, ale často se v něm vynechává cukr. Pâte brisée se může pochlubit máslovou, vločkovou strukturou, která je ideální pro sladké i slané koláče, což z něj činí univerzální volbu pro pekaře.

Pâte Sucrée: Jak už název napovídá, jedná se o nejsladší ze sladkých těst. Díky přidanému cukru a někdy i vaječným žloutkům poskytuje pâte sucrée jemnou, ale pevnou kůrku, takže je ideální pro dezertní koláče a jemné pečivo, které vyžaduje eleganci.

Pâte Sablée: Toto křehké těsto s pískovou strukturou je oblíbené pro svou rozplývavost. Do těsta se často přidávají mandle nebo mandlová mouka, které mu dodávají bohatou oříškovou chuť. Pâte sablée je nejlepší volbou pro dekadentní dezertní koláče a jemné sušenky.

Sladké recepty z listového těsta
Jako náplň do listového těsta je dokonalá čerstvě ušlehaná šlehačka s kousky čerstvého ovoce.

Techniky přípravy dezertů z listového těsta

Studené ingredience: Máslo a další ingredience je třeba uchovávat v chladu. Studené máslo zabraňuje jeho úplnému zapracování do mouky a vytváří kapsy, které mají za následek vločkovou strukturu.

Šetrné míchání: Přepracování těsta může vést k jeho ztvrdnutí. Ingredience míchejte jen do té doby, než se spojí, a vyhněte se nadměrnému hnětení.

Odpočinek: Když těsto před vyválením necháte odpočinout v chladničce, lepek se uvolní, což usnadní manipulaci s těstem a zabrání jeho smrštění během pečení.

Pečení naslepo: Pro náplně, které nevyžadují delší dobu pečení, je nezbytné pečení naslepo. Před částečným pečením vyložte těsto pergamenovým papírem a naplňte ho závažím (například suchými fazolemi). Tím zabráníte nadměrnému nafouknutí těsta.

Co upéct z listového těsta?

Sýrové a špenátové puffy: Čtverečky listového těsta naplňte směsí restovaného špenátu, sýra (např. feta nebo mozzarella) a koření. Okraje přeložte a utěsněte, pak zapečte dozlatova a dokřupava.

Klobásové závitky: Uvařené klobásy nebo ochucené mleté maso zabalíme do listového těsta, potřeme je vejcem a pečeme, dokud se těsto nezvětší a nezezlátne. Podávejte s hořčicí nebo omáčkami.

Ovocné kapsy: Vložte do nich oblíbené ovoce, například lesní plody nebo nakrájené broskve, a posypte je cukrem. Těsto přeložte, uzavřete a pečte, dokud ovoce nezezlátne a nezměkne. Mezi oblíbené patří jablečné taštičky.

Twisty z listového těsta: Z listového těsta nakrájejte proužky, stočte je a upečte dozlatova. Po upečení je můžeme posypat skořicovým cukrem nebo namočit do čokolády.

Štrůdl: Na rozválený plát listového těsta rozetřeme směs nasekaných ořechů, sušeného ovoce a cukru. Srolujte ho, potřete vajíčkem a upečte dozlatova a do křupava.

Top recepty z listového těsta sladké
Z listového těsta můžete připravit plnou variant zatočených šneků od skořicových až po sýrové.

Základní recept na sladké listové těsto

Dokonale jemné a křehké listové těsto. Je neodmyslitelným základem těch nejlepších moučníků. Vyzkoušejte tento perfektní, ale zároveň jednoduchý recept, který využijete třeba na borůvkový koláč.

Ingredience na sladké listové těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 75 g nesoleného másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Postup na sladké listové těsto

  1. Do mísy dejte 150 g hladké mouky a 75 g nesoleného másla a konečky prstů je třete, dokud nebudou připomínat strouhanku.
  2. Vmíchejte 50 g moučkového cukru a špetku soli, poté 1 žloutek.
  3. Pokud je těsto příliš suché, přidejte 1 lžíci vody.
  4. Z těsta vytvarujte kouli, zploštěte ji do tvaru kotouče, zabalte ji do potravinářské fólie a před použitím v receptech ji nechte alespoň 30 minut chladit.

Top recept z listového těsta sladkého

Mezi nejlepší top recepty z listového těsta sladkého patří jednoznačně ty s jablky. Připravte si jednoduchý dezert, který provoní každý pošmourný podzimní den.

Ingredience na top recept z listového těsta sladkého

  • 1 list listového těsta
  • 2 středně velká jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 rozšlehané vejce (na vaječnou polevu)
  • moučkový cukr na posypání

Postup na top recept z listového těsta sladkého

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte na kostičky nakrájená jablka, moučkový cukr, skořici a citronovou šťávu. Nechte asi 10 minut odstát.
  3. Listové těsto mírně rozválejte a nakrájejte na stejné čtverce.
  4. Do středu každého čtverce dejte lžíci jablečné směsi.
  5. Listové těsto přeložte přes náplň tak, aby vznikl trojúhelník, a okraje zmačkejte vidličkou, aby se uzavřely.
  6. Pro zlatavý povrch potřete vršek koláčů rozšlehaným vejcem.
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou koláčky nafouklé a zlatavé.
  8. Po upečení je nechte mírně vychladnout a poté je posypte moučkovým cukrem.
Listové těsto recepty sladké
Dezerty z listového těsta doporučujeme potřít i domácí sladkou polevou.

Sladké z listového těsta s jahodami – recept

Dokonalá vyváženo křehkého listového těsta, slaďoučkých jahod a smetany. Ochutnejte lehký a výtečný dezert. Podle chuti jej můžete doplnit třeba i čokoládovým máslovým krémem.

Ingredience na sladké z listového těsta s jahodami

  • listové těsto
  • 1 šálek husté smetany ke šlehání
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • čerstvé jahody, nakrájené na plátky
  • čokoládové hoblinky nebo moučkový cukr na ozdobu

Postup na sladké z listového těsta s jahodami

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Listové těsto nakrájejte na obdélníky a položte je na připravený plech.
  3. Listové těsto pečte podle návodu na obalu, dokud není nafouklé a zlatavé. Nechte ho zcela vychladnout.
  4. V míse vyšlehejte hustou smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  5. Upečené obdélníky listového těsta opatrně rozdělte na dvě vrstvy.
  6. Na spodní vrstvu rozetřete kopeček šlehačky a položte na něj plátky jahod.
  7. Na jahody položte druhou vrstvu listového těsta.
  8. Vrstvy opakujte, dokud nebudete mít několik vrstev, a zakončete je vrstvou šlehačky a jahodami navrchu.
  9. Ozdobte čokoládovými hoblinkami nebo posypte moučkovým cukrem.

Sloní uši – dezert z listového těsta – recept

Známý dezert z listového těsta pod názvem Sloní uši jste již několikrát ochutnali. Vyzkoušeli jste jej připravit někdy sami doma? Je jednoduché a dokonalé, vyzkoušejte.

Ingredience na sloní dezert z listového těsta

  • listové těsto
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup na sloní dezert z listového těsta

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte krystalový cukr a mletou skořici.
  3. Listové těsto lehce rozválejte na lehce pomoučeném povrchu.
  4. Listové těsto posypeme velkou vrstvou směsi skořice a cukru.
  5. Přeložte strany listového těsta směrem ke středu tak, aby se uprostřed setkaly, a pak těsto přeložte napůl jako knihu.
  6. Přeložené listové těsto nakrájejte na 1 cm silné plátky.
  7. Plátky položte na připravený plech a nechte mezi nimi prostor, aby se mohly roztáhnout.
  8. Pečte asi 12-15 minut, nebo dokud palmiers nezezlátnou a nezkaramelizují.
  9. Před podáváním je nechte vychladnout na mřížce.
  10. Tyto recepty představují jen několik z mnoha možností, které sladké listové těsto nabízí. Nebojte se být kreativní a přizpůsobte tyto recepty svému oblíbenému ovoci, náplním a polevám, abyste vytvořili různé sladké pochoutky.
Sladké z listového těsta
Vynikající sladké z listového těsta jsou i plněné kapsičky. Kombinace naplní je pouze na vás.

Moučník z listového těsta – recept

Tyto nádherné větrníky z malinového listového těsta podávejte jako sladkou pochoutku k dezertu nebo jako elegantní doplněk posezení u čaje nebo kávy stejně jako recept na německý jablečný koláč.

Ingredience na moučník z listového těsta

  • 1 list listového těsta, rozmražený
  • 1/2 šálku malinové marmelády nebo zavařeniny
  • 1/2 šálku čerstvých malin
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2-3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry

Postup na moučník z listového těsta

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech papírem.
  2. Rozmražený list listového těsta rozložte na lehce pomoučněnou plochu.
  3. Listové těsto mírně rozválejte, aby se vyhladily případné záhyby a aby bylo o něco větší.
  4. Rozetřete vrstvu malinového džemu rovnoměrně po celém povrchu listového těsta.
  5. Na džem nasypte čerstvé maliny a lehce je do něj vtlačte.
  6. Z jednoho konce listového těsta opatrně srolujte plát do těsného špalíku podobného želé roládě.
  7. Po srolování ho ostrým nožem nakrájejte na plátky.
  8. Na připravený plech položte plátky větrníků a mezi jednotlivými plátky nechte volný prostor.
  9. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut nebo dokud nejsou větrníky zlatohnědé a nafouklé.
  10. Zatímco se větrníky pečou, připravte citronovou polevu. V míse vyšlehejte moučkový cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru, dokud nevznikne hladká poleva mrznoucí konzistence.
  11. Jakmile jsou větrníky vyndané z trouby a mírně vychladlé, pokapejte je citronovou polevou pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku.
  12. Před podáváním nechte větrníky zcela vychladnout. Citronová poleva po vychladnutí ztuhne.

Zákusek z listového těsta s banány a nutellou – recept

Tyto twisty z listového těsta s Nutellou a banánem jsou dokonalým vyvážením vločkového listového těsta, krémové Nutelly a sladkých banánových plátků. Určitě se stanou hitem na každém setkání nebo jako speciální pohoštění pro vás.

Ingredience na zákusek z listového těsta s banány a nutellou

  • 1 list listového těsta
  • 1/3 šálku Nutelly nebo čokoládové oříškové pomazánky
  • 1 zralý banán nakrájený na tenké plátky
  • 1 rozšlehané vejce (na potření)
  • moučkový cukr na posypání (nepovinné)

Postup na zákusek z listového těsta s banány a nutellou

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech.
  2. Rozložte rozmražený plát listového těsta na lehce pomoučněnou plochu.
  3. Těsto mírně rozválejte, abyste vyhladili případné záhyby a mírně zvětšili jeho velikost.
  4. Rozetřete rovnoměrnou vrstvu Nutelly po celé ploše listového těsta.
  5. Na plát listového těsta potřený Nutellou rovnoměrně položte tenké plátky banánu.
  6. Z jednoho konce listového těsta opatrně srolujte plát do těsného špalíčku podobného skořicové roličce.
  7. Pomocí ostrého nože srolovaný špalek opatrně nakrájejte na kroucené plátky.
  8. Vezměte každý plátek a jemně jej několikrát zatočte.
  9. Zkroucené plátky položte na připravený plech, přičemž mezi jednotlivými krouceními nechte volný prostor.
  10. Vrchní část plátků lehce potřete rozšlehaným vejcem. To jim po upečení dodá krásnou zlatohnědou barvu.
  11. V předehřáté troubě pečte twisty přibližně 15-20 minut, nebo dokud nejsou nafouklé a zlatavé.
  12. Po upečení je nechte mírně vychladnout na mřížce.
  13. Volitelně: Pro sladkou chuť a vizuální přitažlivost je můžete posypat moučkovým cukrem.
Listové těsto na sladko
Listové těsto na sladko můžete použít i jako základ ovocných koláčů. Výtečný je jablečný nebo švestkový.

Koláč z listového těsta – recept

Tento jablečný koláč z listového těsta je nádhernou obměnou klasického jablečného koláče, kterému vločkové a máslové listové těsto dodává úžasnou strukturu a chuť. Dokonale křehké těsto na koláč je opravdové umění.

Ingredience na koláč z listového těsta

  • 4-5 středně velkých jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce nesoleného másla nakrájeného na malé kousky
  • 1 list listového těsta
  • 1 rozšlehané vejce (na potření vejcem)

Postup na koláč z listového těsta

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vložte do ní plech na pečení, aby se předehřál. Pomůže to rovnoměrnému propečení spodní kůrky.
  2. V míse smíchejte nakrájená jablka, moučkový cukr, mletou skořici, mletý muškátový oříšek a citronovou šťávu. Promíchejte, až se jablka ve směsi obalí.
  3. Na lehce pomoučeném povrchu listové těsto mírně rozválejte, aby se vyhladily případné záhyby a těsto se mírně zvětšilo.
  4. Vyválené listové těsto opatrně přeneste na pergamenem vyložený plech nebo koláčovou mísu.
  5. Na střed listového těsta naaranžujte připravenou jablečnou náplň, přičemž na okrajích nechte asi 1 až 2 cm dlouhý okraj.
  6. Jablka posypte malými kousky másla.
  7. Okraje listového těsta přehněte přes jablka a částečně zakryjte náplň. Pro rustikální vzhled můžete vytvořit záhyby nebo sklady.
  8. Okraje listového těsta potřete rozšlehaným vejcem. Po upečení tak získá těsto krásnou zlatavou barvu.
  9. Pečte koláč asi 30-35 minut, nebo dokud není listové těsto zlatohnědé a jablka měkká.

Nezapomeňte, že u listového těsta můžete být kreativní a experimentovat s různými náplněmi a tvary. Listové těsto je díky své vločkovité a máslové povaze skvělým materiálem pro slané i sladké výtvory.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang