Pravé domácí bagely

Recept na vynikající bagely, které mají autentickou chuť a strukturu.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Přídavný čas: 2 hodiny 30 minut
  • Celkem: 3 hodiny 20 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

Na bagely

  • 1 a ¼ šálku vody
  • 4 a ½ šálku chlebové mouky
  • 3 lžíce bílého cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce instantního droždí
  • 4 čtvrtlitry vody
  • 1 šálek medu – volitelně

Na posyp

  • 2 lžíce máku – volitelně
  • 2 lžíce sezamových semínek – volitelně
  • 2 lžíce sušených cibulových vloček – volitelně
  • 1 lžíce hrubé soli – volitelně

Postup

  1. Připravte bagely: smíchejte vodu, mouku, cukr, sůl, rostlinný olej a droždí v míse mixéru s hákem na těsto.
  2. Míchejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto dobře nevypracuje, asi 8 minut.
  3. Abyste se ujistili, že se lepek plně vyvinul, odkrojte z těsta kousek velikosti vlašského ořechu.
  4. Prsty si poprašte moukou a pak těsto roztáhněte: pokud se ihned trhá, je třeba těsto více prohníst.
  5. Plně vyvinuté těsto by mělo tvořit tenkou průsvitnou „okenní tabulku“.
  6. Přeneste těsto do lehce naolejované mísy, přikryjte ho plastovou fólií a kuchyňskou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout.
  7. Těsto propracujte, položte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a nožem nebo škrabkou na těsto ho rozdělte na 6 dílů (nebo více, pokud jde o menší bagely).
  8. Každý kousek těsta rozválejte do tvaru klobásy dlouhé asi 15 cm.
  9. Konce spojte, aby vznikl kruh.
  10. Postup opakujte se zbývajícím těstem a nechte bagely 15 minut odstát.
  11. Předehřejte troubu na 245 °C.
  12. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
  13. Vedle plechu naaranžujte malé talířky s mákem, sezamovými semínky a cibulovými vločkami.
  14. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 4 litry vody. V případě potřeby přidejte med.
  15. Vařte tři bagety najednou, dokud nevyplavou na povrch hrnce, asi 1 minutu z každé strany.
  16. Bagely vyjměte děrovanou lžící a položte je na vyložený plech.
  17. Namočte vršky mokrých bagelů do polevy a narovnejte je na plech semínky nahoru.
  18. V případě potřeby je posypte hrubou solí.
  19. Pečte v předehřáté troubě, dokud bagely nezačnou hnědnout, 15 až 20 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang