Slaný dort – pro chlapa nebo k narozeninám – recept

DezertyDortyNepečené dortySlané koláčeSlané recepty
Slaný dort z toustového chleba

Při návštěvách rodinných oslav věčně bojujete, co donést jako dárek mužskému oslavenci? Připravte dle našich jednoduchých receptů slaný dort. Tímto dortem totiž nejen nadchnete oslavence, avšak zároveň pomůžete i hostitelce s občerstvením. Pokud chcete připravit i něco méně tradičního, vyzkoušejte recept na california maki. Díky tomu to je jasná volba ve výběru dárku pro muže.

Pomazánka na slaný dort

Základem skvělého slaného dortu je pomazánka. Základní surovinou pomazánky na slaný dort z toustového chleba je pomazánkové máslo a 2 lžičky zakysané smetany. Nebo můžete jako pomazánku použít domácí lučinu ze zakysané smetany.

Pomazánkové máslo můžete doplnit různými nastrouhanými sýry – niva, ementál. Do pomazánky na slaný dort se skvěle hodí i čerstvá zelenina jako pórek, ředkvičky nebo paprika.

Skvělou volbou je také přidání uzeného lososa nebo tuňáka. Výslednou pomazánku dochuťte solí, pepřem a sušeným česnekem.

Slaný dort z toustového chleba – recept

Slaný dort z toustového chleba s výtečnou pomazánkou je skvělou a rychlou volbou pro oslavu kulatých narozenin jakéhokoliv muže.

Ingredience na slaný dort z toustového chleba

  • Toustový chléb
  • 500 g vlašského salátu
  • 2 pomazánková másla
  • 1 vejce natvrdo
  • 300 g tvrdého sýra
  • Několik druhů salámu, dle vlastního výběru
  • Zelenina

Postup na slaný dort z toustového chleba

  1. Do dortové formy vyskládáme první vrstvu toustového chleba.
  2. Na toustový chléb a naneseme vlastní pomazánku, kterou přikryjeme vrstvou salámu.
  3. Přidáme další vrstvu toustového chleba, kterou pomažeme vlašským salátem a opět položíme vrstvu toustového chleba.
  4. Na další vrstvu opět použijeme pomazánku a salám. Vrstvu polijeme polovinou rozpuštěného sýra. Necháme vychladnout.
  5. Dort vyjmeme z formy a obalíme zbylým sýrem. Vrch sýru ozdobíme salámem a zeleninou.

Dort naslano s bramborami a slaninou – recept

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na slaný dort, který potěší každého milovníka propečené slaniny.

Ingredience na dort naslano s bramborami a slaninou

  • 1 a ¼ kg chlebového těsta nebo 1 kg směsi na pečení chleba
  • 600 g cibule
  • 225 g slaniny, rozmixované
  • 250 ml oleje
  • 1,25 kg brambor, vařených
  • 350 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • 1 šálek zakysané smetany
  • Sůl
  • Petržel
  • Kmín

Postup na dort naslano s bramborami a slaninou

  1. Při použití směsi na chléb připravte těsto. Vynechejte slaninu, přidejte olej. Velmi jemně nakrájenou cibuli podusíme, dokud nezprůsvitní.
  2. Čerstvě uvařené brambory zpracujte s horkým mlékem na kaši. Tvaroh, vejce, smetanu, cibuli a petrželku smícháme s bramborovou kaší a osolíme.
  3. Bramborovou směs rovnoměrně rozprostřeme na vyválené chlebové těsto. Okraje nechte trochu volné. Podle chuti posypeme celým kmínem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 240 °C asi 30-40 minut, dokud bramborová směs není křupavě hnědá.
slany-dort-recept-8899620
Dort naslano s voňavou křupavou slaninou je skvělý nejen na oslavy, ale třeba i obyčejný piknik.

Dort pro chlapa s čevabčiči – recept

Pouze pro muže a milovníky slaných dortů. Tento dort na slaný dort s čevabčiči je naprosto vynikajícím a oblíbeným receptem. Hodí se k jakémukoli druhu alkoholu a dobré společnosti.

Ingredience na dort pro chlapa s čevabčiči

  • 1,4 kg čevabčici
  • 550 g brambor
  • 2 lžíce másla
  • Petržel
  • Sůl
  • Černý pepř
  • 300 g ricotty
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 2 červené papriky, pečené
  • Kopr
  • 150 g žampionů
  • 150 g sýra

Postup na dort pro chlapa

  1. Připravte si formu o průměru 24 cm. Mražené čevabčiči rozkrojte napůl a část z nich narovnejte do dortové formy. Uvařené brambory rozmačkejte, přidejte máslo, sůl, černý pepř podle chuti a nasekanou petrželku.
  2. Vejce rozšleháme se 2 lžícemi zakysané smetany a přidáme k ricottě. Osolíme a přidáme nasekaný kopr. Dobře promíchejte.
  3. Na dno formy naaranžujte kousky čevabčiči (asi 1 cm), řeznou částí nahoru. Nalijte 1/2 bramborové směsi. Navrch naaranžujte proužky pečených paprik.
  4. Přikryjte ricottou a navrch naaranžujte zbytek kousků čevabčiči. Nalijte druhou 1/2 bramborové směsi a dobře ji uhlaďte.
  5. Na troše másla orestujte na plátky nakrájené žampiony a naaranžujte je na vrstvu brambor. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 1 hodinu.
  6. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a vrátíme na několik minut do trouby, aby se roztavil.

Slaný dort s krémovou náplní – recept

Skvělý slaný dort či koláč můžete připravit ke svátečnímu dni nebo i k běžnému víkendovému obědu. Jistě také vyzkoušejte slaný koláč s kuřecím masem a zeleninou.

Ingredience na slaný dort s krémovou náplní

  • 200 g mouky
  • 60 g sádla
  • 100 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • ½ lžičky soli
  • 3 žloutky
  • 1 hrst pažitky
  • Kmín, podle potřeby
  • Máslo

Postup na slaný dort s krémovou náplní

  1. Ze surovin na těsto uhněťte hladké křehké těsto a nechte ho 30 minut odpočívat v chladničce.
  2. Vymažte a vysypte moukou formu na 30 a vložte do ní křehké těsto.
  3. Na polevu dobře smíchejte zakysanou smetanu, žloutek a sůl a směs rozprostřete na těsto. Navrch posypeme velkým množstvím nasekané čerstvé pažitky a trochou kmínu a poklademe několika tenkými plátky másla.
  4. Pečeme v předehřáté troubě (horní i spodní ohřev) při 200 °C po dobu 30 minut na spodní liště.
  5. Slaný krémový dort by se měl podávat a jíst horký spolu s kvalitním bílým vínem.
dort-na-slano-4461401
Skvělý slaný dort či koláč příjemně překvapí každého mužské oslavence.

Výtečný slaný dort se salátem – recept

Připravte si jednoduchý slaný dort jako snadné občerstvení k velkým oslavám. Náplň slaného dort můžete přizpůsobit Vaší aktuální chuti. Také můžete vyzkoušet slaný koláč s brokolicí.

Ingredience na slaný dort se salátem

  • 400 g zmraženého špenátu
  • 4 vejce
  • 3 polohrubé mouky
  • Sůl
  • Pepř
  • Česnek
  • 200 g hermelínu
  • Svazek pažitky
  • 50 g majonézy
  • 150 g másla
  • 1 cibule
  • 2 rajče
  • 50 g šunky
  • 300 g strouhaného sýra
  • 2 paličky česneku
  • 3 vařená vejce
  • Toustový chléb

Postup na slaný dort se salátem

  1. Mražený špenát rozmrazíme a vylijeme přebytečnou vodu.
  2. Do špenátu přidáme žloutky, prolisovaný česnek, mouku, sůl a pepř. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do špenátového těsta. Pečeme při teplotě 170 °C, cca 20 minut.
  3. Připravíme si náplň. Hermelín, cibuli, rajčata, šunku a pažitku nakrájíme na menší kostičky. Ostatní suroviny promícháme dohromady.
  4. Připravíme si vrchní část ze strouhaného sýra, který smícháme s majonézou tak, abychom dostali hustou hmotu. Přidáme prolisovaný česnek.
  5. Upečené špenátové těsto rozdělíme na polovinu a vrstvíme dort. Vespod bude špenátové těsto, poté na něj položte polovinu náplně, kterou přikryjete toustovým chlebem.
  6. Toustový chléb opět natřeme zbylou náplní a položíme na něj špenátové těsto.
  7. Vrch dortu posypeme strouhaným sýrem a poklademe na něj vařené vajíčko a posypeme nasekanou pažitkou.

Luxusní slaný dort – recept s rozmarýnem

Kombinace soli a rozmarýnu zvýrazní a povznese tento slaný dort na vrchol luxusu. Pokud má obdarovávaná osoba ráda hovězí maso a pivo, vyzkoušejte třeba recept i na tento slaný koláč.

Ingredience na luxusní slaný dort

  • 150 g polenty
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • Kůra z ½ citronu
  • Kůra z ½ pomeranče
  • 3 velká vejce
  • 200 ml olivového oleje
  • 200 g mletých mandlí
  • 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • 2 lžičky vloček mořské soli

Na přeliv luxusního slaného dortu:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 50 g cukru krupice

Postup na luxusní slaný dort

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. 20 cm dortovou formu lehce vymažte olivovým olejem a vyložte pečicím papírem.
  2. Polentu vložte do kuchyňského robotu a 10 sekund ji šlehejte, aby měla jemnější strukturu. Vyklopte ji do mísy. Do kuchyňského robotu vložte cukr, rozmarýn a citronovou kůru a šlehejte, dokud se rozmarýn nepropojí s cukrem.
  3. Přidejte vejce a olej a zamíchejte, aby se spojily. Přisypte polentu, mleté mandle, prášek do pečiva a sůl. Znovu hněťte, dokud se hmota nespojí, a pak ji vyškrábněte do připravené formy.
  4. Pečte 45 minut, dokud se těsto neodlepí od stěn, nevykyne a nezezlátne. Nechte 15 minut vychladnout ve formě.
  5. Všechny ingredience na přeliv dejte do malé pánve a přiveďte k mírnému varu, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z ohně.
  6. Ještě teplý koláč propíchejte špejlí a pak ho ve formě potřete štětcem na pečivo polovinou přelivu.
  7. Nebojte se, že se po vychladnutí uprostřed mírně propadne – i tak bude chutnat výborně. Nechte koláč vychladnout na mírně teplou nebo pokojovou teplotu, pak nožem uvolněte boky a uvolněte formu.
  8. Lžící přelijte zbývající polevou (spolu s rozmarýnovou větvičkou na ozdobu) a při podávání posypte malou špetkou vloček mořské soli. Pokud chcete můžete slaný dort při podávání pokapat trochou zakysané smetany.
slany-dort-5899794
Slaný dort doplňte čerstvou zeleninou a vajíčky, které dort prozáří svými barvami.

Slaný dort – recept z Francie

Správně připravený slaný koláč se promění v opravdové pokušení. Proto jsme pro Vás vybrali tento jedinečný recept. Za vyzkoušení také stojí sýrový koláč z polenty.

Ingredience na slaný francouzský dort

  • 3 vejce
  • 1/3 šálku oleje
  • 4/5 šálku mouky
  • Prášek do pečiva
  • 2/5 šálku mléka
  • 80 g feta sýra
  • Párky
  • 1 mrkev
  • Jarní cibulka
  • Petržel
  • Bazalka
  • Pepř a sůl

Postup na slaný francouzský dort

  1. Vejce s olejem velmi dobře vyšlehejte do běla. Přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva, promíchejte a postupně přilévejte mléko.
  2. Poté přidáme nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájené uzeniny, mrkev nakrájenou na malé kostičky, cibuli, petrželku, bazalku, černý pepř a sůl.
  3. Směs na koláč velmi dobře promícháme a nalijeme do vymazané a moukou lehce vysypané formy. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem.
  4. Francouzský slaný koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40-50 minut.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang