Při návštěvách rodinných oslav věčně bojujete, co donést jako dárek mužskému oslavenci? Připravte dle našich jednoduchých receptů slaný dort. Tímto dortem totiž nejen nadchnete oslavence, zároveň pomůžete i hostitelce s občerstvením.
Pokud chcete připravit i něco méně tradičního, vyzkoušejte recept na klobásový dort, masový koláč, nebo california maki. Díky tomu to je jasná volba ve výběru dárku pro muže.
Shrnutí článku
Slaný dort k narozeninám – slaný dort může být nejen originálním dárkem, navíc také příjemným zpestřením každé oslavy. Stačí na něj toustový chléb, salámy, vajíčka, sýry a oblíbená zelenina
Slaný dort pro chlapa – slaný dort pro chlapa může obsahovat navíc i dávku masa, pikantního koření nebo také žampiony
Oblíbené variace na slané dorty – dort s krémovou náplní, s rozmarýnem nebo s feta sýrem na francouzský způsob jsou další variace slaného dortu, které je možné připravit
Slaný dort k narozeninám z toustového chleba – recept
Slaný dort k narozeninám z toustového chleba s výtečnou pomazánkou je skvělou a rychlou volbou pro oslavu kulatých narozenin jakéhokoliv muže.
Ingredience
- toustový chléb
- 500 g vlašského salátu
- 2 pomazánková másla
- 1 vejce natvrdo
- 300 g tvrdého sýra
- několik druhů salámu, dle vlastního výběru
- oblíbená zelenina
Postup
- Do dortové formy vyskládáme první vrstvu toustového chleba.
- Na toustový chléb a naneseme vlastní pomazánku, kterou přikryjeme vrstvou salámu.
- Přidáme další vrstvu toustového chleba, kterou pomažeme vlašským salátem a opět položíme vrstvu toustového chleba.
- Na další vrstvu opět použijeme pomazánku a salám. Vrstvu polijeme polovinou rozpuštěného sýra. Necháme vychladnout.
- Dort vyjmeme z formy a obalíme zbylým sýrem. Vrch sýru ozdobíme salámem a zeleninou.
Dort naslano s bramborami a slaninou – recept
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na slaný dort, který potěší každého milovníka propečené slaniny.
Ingredience
- 1 a ¼ kg chlebového těsta nebo 1 kg směsi na pečení chleba
- 600 g cibule
- 225 g slaniny, rozmixované
- 250 ml oleje
- 1,25 kg brambor, vařených
- 350 g tvarohu
- 2 vejce
- 125 ml mléka
- 1 šálek zakysané smetany
- sůl
- petržel
- kmín
Postup
- Při použití směsi na chléb připravte těsto. Vynechejte slaninu, přidejte olej. Velmi jemně nakrájenou cibuli podusíme, dokud nezprůsvitní.
- Čerstvě uvařené brambory zpracujte s horkým mlékem na kaši. Tvaroh, vejce, smetanu, cibuli a petrželku smícháme s bramborovou kaší a osolíme.
- Bramborovou směs rovnoměrně rozprostřeme na vyválené chlebové těsto. Okraje nechte trochu volné. Podle chuti posypeme celým kmínem.
- Pečeme v předehřáté troubě při 240 °C asi 30-40 minut, dokud bramborová směs není křupavě hnědá.
Slaný dort pro chlapa s čevabčiči – recept
Pouze pro muže a milovníky slaných dortů. Tento slaný dort pro chlapa s čevabčiči je naprosto vynikajícím a oblíbeným receptem. Hodí se k jakémukoli druhu alkoholu a dobré společnosti.
Ingredience
- 1,4 kg čevabčici
- 550 g brambor
- 2 lžíce másla
- petržel
- sůl
- černý pepř
- 300 g ricotty
- 2 lžíce zakysané smetany
- 3 vejce
- 2 červené papriky, pečené
- kopr
- 150 g žampionů
- 150 g sýra
Postup
- Připravte si formu o průměru 24 cm. Mražené čevabčiči rozkrojte napůl a část z nich narovnejte do dortové formy. Uvařené brambory rozmačkejte, přidejte máslo, sůl, černý pepř podle chuti a nasekanou petrželku.
- Vejce rozšleháme se 2 lžícemi zakysané smetany a přidáme k ricottě. Osolíme a přidáme nasekaný kopr. Dobře promíchejte.
- Na dno formy naaranžujte kousky čevabčiči (asi 1 cm), řeznou částí nahoru. Nalijte 1/2 bramborové směsi. Navrch naaranžujte proužky pečených paprik.
- Přikryjte ricottou a navrch naaranžujte zbytek kousků čevabčiči. Nalijte druhou 1/2 bramborové směsi a dobře ji uhlaďte.
- Na troše másla orestujte na plátky nakrájené žampiony a naaranžujte je na vrstvu brambor. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 1 hodinu.
- Nakonec posypeme slaný dort pro chlapa strouhaným sýrem a vrátíme na několik minut do trouby, aby se roztavil.
Slaný dort s krémovou náplní – recept
Skvělý slaný dort či koláč můžete připravit ke svátečnímu dni nebo i k běžnému víkendovému obědu. Jistě také vyzkoušejte slaný koláč s kuřecím masem a zeleninou.
Ingredience
- 200 g mouky
- 60 g sádla
- 100 ml mléka
- 1 špetka soli
- 2 kelímky zakysané smetany
- ½ lžičky soli
- 3 žloutky
- 1 hrst pažitky
- kmín, podle potřeby
- máslo
Postup
- Ze surovin na těsto uhněťte hladké křehké těsto a nechte ho 30 minut odpočívat v chladničce.
- Vymažte a vysypte moukou formu na 30 a vložte do ní křehké těsto.
- Na polevu dobře smíchejte zakysanou smetanu, žloutek a sůl a směs rozprostřete na těsto. Navrch posypeme velkým množstvím nasekané čerstvé pažitky a trochou kmínu a poklademe několika tenkými plátky másla.
- Pečeme v předehřáté troubě (horní i spodní ohřev) při 200 °C po dobu 30 minut na spodní liště.
- Slaný krémový dort by se měl podávat a jíst horký spolu s kvalitním bílým vínem.
Výtečný slaný dort se salátem – recept
Připravte si jednoduchý slaný dort jako snadné občerstvení k velkým oslavám. Náplň slaného dort můžete přizpůsobit Vaší aktuální chuti. Také můžete vyzkoušet slaný koláč s brokolicí.
Ingredience
- 400 g zmraženého špenátu
- 4 vejce
- 3 polohrubé mouky
- sůl
- pepř
- česnek
- 200 g hermelínu
- svazek pažitky
- 50 g majonézy
- 150 g másla
- 1 cibule
- 2 rajče
- 50 g šunky
- 300 g strouhaného sýra
- 2 paličky česneku
- 3 vařená vejce
- toustový chléb
Postup
- Mražený špenát rozmrazíme a vylijeme přebytečnou vodu.
- Do špenátu přidáme žloutky, prolisovaný česnek, mouku, sůl a pepř. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do špenátového těsta. Pečeme při teplotě 170 °C, cca 20 minut.
- Připravíme si náplň. Hermelín, cibuli, rajčata, šunku a pažitku nakrájíme na menší kostičky. Ostatní suroviny promícháme dohromady.
- Připravíme si vrchní část ze strouhaného sýra, který smícháme s majonézou tak, abychom dostali hustou hmotu. Přidáme prolisovaný česnek.
- Upečené špenátové těsto rozdělíme na polovinu a vrstvíme dort. Vespod bude špenátové těsto, poté na něj položte polovinu náplně, kterou přikryjete toustovým chlebem.
- Toustový chléb opět natřeme zbylou náplní a položíme na něj špenátové těsto.
- Vrch dortu posypeme strouhaným sýrem a poklademe na něj vařené vajíčko a posypeme nasekanou pažitkou.
Luxusní slaný dort s rozmarýnem – recept
Kombinace soli a rozmarýnu zvýrazní a povznese tento slaný dort na vrchol luxusu. Pokud má obdarovávaná osoba ráda hovězí maso a pivo, vyzkoušejte třeba recept i na tento slaný koláč.
Ingredience
- 150 g polenty
- 200 g cukru krupice
- 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu
- kůra z ½ citronu
- kůra z ½ pomeranče
- 3 velká vejce
- 200 ml olivového oleje
- 200 g mletých mandlí
- 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 2 lžičky vloček mořské soli
Na přeliv luxusního slaného dortu:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 50 g cukru krupice
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. 20 cm dortovou formu lehce vymažte olivovým olejem a vyložte pečicím papírem.
- Polentu vložte do kuchyňského robotu a 10 sekund ji šlehejte, aby měla jemnější strukturu. Vyklopte ji do mísy. Do kuchyňského robotu vložte cukr, rozmarýn a citronovou kůru a šlehejte, dokud se rozmarýn nepropojí s cukrem.
- Přidejte vejce a olej a zamíchejte, aby se spojily. Přisypte polentu, mleté mandle, prášek do pečiva a sůl. Znovu hněťte, dokud se hmota nespojí, a pak ji vyškrábněte do připravené formy.
- Pečte 45 minut, dokud se těsto neodlepí od stěn, nevykyne a nezezlátne. Nechte 15 minut vychladnout ve formě.
- Všechny ingredience na přeliv dejte do malé pánve a přiveďte k mírnému varu, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z ohně.
- Ještě teplý koláč propíchejte špejlí a pak ho ve formě potřete štětcem na pečivo polovinou přelivu.
- Nebojte se, že se po vychladnutí uprostřed mírně propadne – i tak bude chutnat výborně. Nechte koláč vychladnout na mírně teplou nebo pokojovou teplotu, pak nožem uvolněte boky a uvolněte formu.
- Lžící přelijte zbývající polevou (spolu s rozmarýnovou větvičkou na ozdobu) a při podávání posypte malou špetkou vloček mořské soli. Pokud chcete můžete slaný dort při podávání pokapat trochou zakysané smetany.
Slaný francouzský dort – recept
Správně připravený slaný koláč se promění v opravdové pokušení. Proto jsme pro Vás vybrali tento jedinečný recept. Za vyzkoušení také stojí sýrový koláč z polenty.
Ingredience
- 3 vejce
- 1/3 šálku oleje
- 4/5 šálku mouky
- prášek do pečiva
- 2/5 šálku mléka
- 80 g feta sýra
- párky
- 1 mrkev
- jarní cibulka
- petržel
- bazalka
- pepř a sůl
Postup
- Vejce s olejem velmi dobře vyšlehejte do běla. Přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva, promíchejte a postupně přilévejte mléko.
- Poté přidáme nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájené uzeniny, mrkev nakrájenou na malé kostičky, cibuli, petrželku, bazalku, černý pepř a sůl.
- Směs na koláč velmi dobře promícháme a nalijeme do vymazané a moukou lehce vysypané formy. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem.
- Francouzský slaný koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40-50 minut.
Pomazánka na slaný dort
Základem skvělého slaného dortu je pomazánka. Základní surovinou pomazánky na slaný dort z toustového chleba je pomazánkové máslo a 2 lžičky zakysané smetany. Nebo můžete jako pomazánku použít domácí lučinu ze zakysané smetany nebo pomazánku z taveného sýra. Popřípadě zajímavou alternativou může být využití tahini pasty.
Pomazánkové máslo můžete doplnit různými nastrouhanými sýry – niva, ementál. Do pomazánky na slaný dort se skvěle hodí i čerstvá zelenina jako pórek, ředkvičky nebo paprika.
Skvělou volbou je také přidání uzeného lososa nebo tuňáka. Výslednou pomazánku dochuťte solí, pepřem a sušeným česnekem.