Není snad nic lepšího než čerstvý kváskový chléb namazaný lučinou nebo žervé. Vždy jsem to milovala, ale většinou mě odrazovala cena lučiny a mnohdy špatné složení žervé a pomazánek tohoto typu. Nehledě na to, že jsou poměrně tučné. Přitom je tak snadné vyrobit si tuhle dobrotu v pohodlí domova jen ze 3 základních surovin. Jak na to?

Miluju tu variabilitu, kdy si pokaždé mohu připravit jinou příchuť, ať už přidáním čerstvých bylinek, česneku nebo třeba uzené papriky. Nejraději mám ale stejně plátek kváskového žitného chleba se základní neochucenou lučinou a bohatě posypaný čerstvou řeřichou.

Ingredience

Co budeme potřebovat?

  • 200 g kvalitního bílého jogurtu
  • 150 g zakysané smetany

A na závěr špetku soli.

Postup přípravy

Příprava domácí lučiny je velmi jednoduchá. Stačí smíchat jogurt se zakysanou smetanou a špetkou soli a pořádně rozmíchat, aby vznikla hladká konzistence. Tuto směs necháme několik hodin (já nechávám vždy přes noc) v lednici vykapat v plátýnku zavěšeném ve vyšší nádobě, tak aby na dně bylo dostatek prostoru pro vykapanou syrovátku.


Jogurt vybírejte opravdu kvalitní, spíše tučnější a především bez škrobů. Mně se jako ideální osvědčila Holandia, protože je sama o sobě krásně hustá a někdy ani nepřidávám zakysanou smetanu a přesto je lučina vynikající. Pokud máte ale raději krémovější strukturu, použijte 15% zakysanou smetanu (opět bez škrobů či jiných zahušťovadel). Lučina bude sice maličko tučnější, ale vynikající. Dobrých tuků se není třeba obávat.

Doba přípravy: 5 minut + několik hodin na oddělení syrovátky v lednici

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang