Kváskový chléb – rychlý a vláčný

Pečivo

Pečení domácího chleba se stalo novým hitem. Obzvlášť, pokud se jedná o chléb kváskový. Zde je tip na jednoduchý, rychlý, vláčný a opravdu chutný domácí kváskový chléb.

Kvásek dokáže dobře prokvasit i těsto vyrobené pouze z celozrnné žitné mouky, s tím má droždí problém. Navíc je pro naše tělo lépe stravitelný. Při kvašení vznikají mj. bakterie typu lactobacillus acidophilus, které účinně podporují střevní mikroflóru. 

Díky dlouhému procesu kvašení je rozložen téměř veškerý fytin, který by při krátkodobém kynutí s droždím v těstě zůstal. Fytin na sebe váže minerály, takže pokud není rozložen, nevyužívají se veškeré prospěšné látky, které celozrnná mouka nabízí. 

Domácí kváskový chléb má mnoho výhod. Nenadýmá a vydrží mnohem déle měkký a vláčný. Vydrží čerstvý až týden, jelikož přítomné kyseliny zvyšují jeho odolnost proti napadení plísní. 

Chléb je nejlepší uchovávat zabalený v utěrce.

Kvásek lze snadno vyrobit doma. Existují dvě možnosti výroby:

  • Použití žitné mouky a vody
  • Využití sušeného základu pro výrobu kvásku, který lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy (např. od firmy Natural Jihlava) a také v DM drogerii

Kvásek lze vyrobit i bezlepkový. Vyrobený nespotřebovaný kvásek se uchovává v lednici.

Za vyzkoušení stojí také tento recept na výborný domácí kváskový chléb.

Kategorie:

Pečivo

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang