pizza-chleba

Toto domácí těsto na pizza chleba vám zabere celou přípravou od začátku do konce pouhou jednu hodinu. Je rychlé a jednoduché a pro zvýraznění chuti můžete přidat česnek a italské koření.

Ingredience

  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 180 ml teplé vody
  • 250 g hladké nebo chlebové mouky
  • 1 lžíce olivového oleje (15 ml) plus 1 lžička na potření těsta
  • 1 lžička soli
  • volitelně: 1 lžička sušeného česneku a 1 lžička italského koření

Postup

  1. Droždí a cukr vsypte do mísy a nahoru nalijte teplou vodu. Jemně prošlehejte, aby se směs spojila, a poté ji volně přikryjte čistou utěrkou a nechte 5 minut odstát. Po 5 minutách by měla být směs napěněná. Pokud tomu tak není, začněte znovu s novým droždím.
  2. Při nízkých otáčkách mixéru přidejte mouku, olivový olej a sůl a také česnek/italské koření, pokud používáte. Šlehejte na nízkých otáčkách 1 minutu, až se vše spojí. Těsto by mělo být husté.
  3. Přeneste ho na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Hněťte ho lehce pomoučenýma rukama 2 minuty, dokud se nezačne spojovat a nebude hladké. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte ještě 1–2 lžíce mouky.
  4. Těsto vložte do vymazané mísy a přikryjte ho plastovou fólií, alobalem nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte 45 minut odpočívat při pokojové teplotě. Jakmile těsto odpočívá a mírně vykyne, můžete ho dát do lednice až na 2 dny.
  5. Předehřejte troubu na 240 °C.
  6. Vykynuté těsto propíchejte, aby se uvolnil vzduch, a rozdělte ho na dvě části.
  7. Na lehce pomoučeném povrchu začněte s jedním kouskem těsta a vyválejte a roztáhněte ho do tenké placky. Stejně tak pokračujte s druhým.
  8. Oba kusy těsta opatrně přeneste na pečicí papír na plechu.
  9. Píchněte prsty po celém povrchu placky nebo propíchněte několik otvorů vidličkou. Každou z nich pokapejte nebo potřete 1/2 lžičky olivového oleje.
  10. Pečte 15–20 minut, nebo dokud kůrka nezhnědne podle vašich představ. Vyjměte z trouby. Nakrájejte na plátky a podávejte teplé.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang