Recept na nejlepší ciabattu

Chléb z pekárnyPečivoSlané pečivo
Ciabatta

Zkuste si připravit bochník tohoto italského bílého chleba podle tohoto jednoduchého receptu. Získáte charakteristickou křupavou kůrku a měkký vnitřek, který je ideální pro namáčení do olivového oleje.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 2 bochníky

Ingredience

  • na bigu: ¼ lžičky sušeného aktivního droždí, 165 g hladké mouky
  • ½ lžičky sušeného droždí
  • 35 ml teplého mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250 g silné bílé chlebové mouky

Postup

  1. Večer předtím si připravte bigu.
  2. Rozmíchejte droždí s 50 ml teplé vody, nechte 10 minut stát a poté přidejte dalších 80 ml teplé vody.
  3. Postupně přidávejte mouku ve stojanovém mixéru na nejnižším stupni.
  4. Jakmile vznikne mokré těsto, přendejte ho do dobře vymazané mísy, přikryjte a nechte 12 hodin nebo přes noc při pokojové teplotě.
  5. Ráno smíchejte droždí s mlékem a nechte 10 minut stát.
  6. Přendejte do volně stojícího mixéru vybaveného hákem na těsto, přidejte 160 ml vody, bigu a olivový olej.
  7. Poté přidejte mouku a 1 vrchovatou lžičku soli.
  8. Těsto spojte pomocí háku stojanového mixéru.
  9. Hněťte 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
  10. Nebojte se, pokud vypadá velmi mokré, mělo by to být velmi mokré těsto.
  11. Nalijte ho do dobře vymazané mísy a přikryjte potravinovou fólií.
  12. Nechte těsto hodinu a půl kynout nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  13. Po odpočinutí začněte dělat řadu záhybů – zvedněte těsto od okraje, vytáhněte nahoru, přehněte a pak ho uvolněte.
  14. Otočte mísu o 90 stupňů a proveďte totéž znovu.
  15. Postup opakujte tak, že mísu otočíte dvakrát, tedy 8krát. Nechte těsto 30 minut odpočinout a poté celý proces přeložení zopakujte ještě jednou.
  16. Troubu předehřejte na 220 °C.
  17. Těsto vyklopte na opravdu dobře pomoučněnou plochu a rozkrojte na polovinu.
  18. Těsto bude vypadat jako těsto a bude se trochu roztékat po povrchu, ale nepanikařte, jen pracujte na dobře pomoučeném povrchu a použijte mouku a škrabku na pečivo, která vám pomůže těsto posunout.
  19. Z těsta vytvarujte 2 velké čtverce (asi 20 x 20 cm).
  20. Těsto přeložte z každé strany najednou, jako byste skládali brožuru.
  21. Překlopte, pak váleček zvedněte a každý položte na samostatný dobře pomoučený list pečicího papíru.
  22. Rohlík bude velmi měkký, proto si ruce dobře namažte olejem nebo vysypte moukou.
  23. Nechte ještě 30 minut odpočívat, přikryté pomoučenou utěrkou.
  24. Nebojte se, že se trochu roztáhne.
  25. Zatímco těsto odpočívá, rozehřejte v troubě plech.
  26. Jakmile těsto odpočívá, přendejte každý bochník i s pečicím papírem pod ním na horký plech.
  27. Pečte 35-40 minut, dokud kůrka nezezlátne a bochníky nebudou při poklepání na dno duté.
  28. Před krájením a podáváním s olivovým olejem a balzamikovým octem je přendejte na mřížku a nechte hodinu vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang