
Rychlé a snadné domácí listové těsto je připraveno z běžných ingrediencí a je mnohem chutnější než těsto kupované. Jak připravit domácí listové těsto?
Z listového těsta si můžete připravit celou řadu slaných i sladkých pokrmů. Je jen na vás, zda domácí listové těsto použijete na pizza šneky nebo třeba na dezert typu mille feuille.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Odpočinutí těsta: 3 hodiny
- Celkem: 3 hodiny 40 minut
Ingredience
- 1 šálek nesoleného másla
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 8-10 lžic vody
Postup
- Máslo vložte na 10 minut do mrazničky.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr a sůl.
- Do mouky nastrouhejte zmrzlé máslo (zbylý konec másla, který se vám nepodařilo nastrouhat, nakrájejte na kostičky). Rukama vmíchejte máslo do moučné směsi, dokud se dobře nepromíchá.
- Směs pokapejte 6 lžícemi vody a míchejte. Pokračujte v přidávání vody po lžících, dokud nevznikne sypké a drobivé těsto. (Po zmáčknutí by mělo držet.)
- Vytvarujte těsto do čtverce, chlaďte po dobu 1 hodiny.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte vychlazené těsto. Těsto přeložte na třetiny a otočte 90 stupňů.
- Rolování, skládání a otáčení opakujte ještě třikrát.
- Přeložte zpět na třetiny, pevně zabalte a dejte do chladu na nejméně 2 hodiny nebo až na 2 dny, případně vložte do sáčku do mrazničky a zmrazte až na 2 měsíce.
TIP: Pokud byste náhodou nevěděli, na co dále domácí listové těsto použít, zkuste si upéct např. tradiční jablečný štrúdl.