pastries

Rychlé a snadné domácí listové těsto je připraveno z běžných ingrediencí a je mnohem chutnější než těsto kupované. Jak připravit domácí listové těsto?

Z listového těsta si můžete připravit celou řadu slaných i sladkých pokrmů. Je jen na vás, zda domácí listové těsto použijete na pizza šneky nebo třeba na dezert typu mille feuille.

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Odpočinutí těsta: 3 hodiny
  • Celkem: 3 hodiny 40 minut

Ingredience

  • 1 šálek nesoleného másla
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 8-10 lžic vody

Postup

  1. Máslo vložte na 10 minut do mrazničky.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr a sůl.
  3. Do mouky nastrouhejte zmrzlé máslo (zbylý konec másla, který se vám nepodařilo nastrouhat, nakrájejte na kostičky). Rukama vmíchejte máslo do moučné směsi, dokud se dobře nepromíchá.
  4. Směs pokapejte 6 lžícemi vody a míchejte. Pokračujte v přidávání vody po lžících, dokud nevznikne sypké a drobivé těsto. (Po zmáčknutí by mělo držet.)
  5. Vytvarujte těsto do čtverce, chlaďte po dobu 1 hodiny.
  6. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte vychlazené těsto. Těsto přeložte na třetiny a otočte 90 stupňů.
  7. Rolování, skládání a otáčení opakujte ještě třikrát.
  8. Přeložte zpět na třetiny, pevně zabalte a dejte do chladu na nejméně 2 hodiny nebo až na 2 dny, případně vložte do sáčku do mrazničky a zmrazte až na 2 měsíce.

TIP: Pokud byste náhodou nevěděli, na co dále domácí listové těsto použít, zkuste si upéct např. tradiční jablečný štrúdl.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang