spenatovy-kolac

Vrátili jste se z dovolené v Řecku, kde vám zachutnal lahodný řecký koláč Spanakopita? Připomeňte si chuť Řecka a koláče Spanakopita s naším jednoduchým receptem.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut

Ingredience

  • Olivový olej (3 lžíce)
  • Nakrájená cibule (1 ks)
  • Nakrájená jarní cibulka (1 ks)
  • Nasekaný česnek (2 stroužky)
  • Nakrájený listový špenát (1 kg)
  • Čerstvá petrželka (1/2 hrnku)
  • Nakrájený sýr feta (1 hrnek)
  • Sýr ricotta (1/2 hrnku)
  • Vejce (2 ks)
  • Těsto filo nebo listové těsto (8 plátů)

Postup

Předehřejte troubu na 175 °C. Koláčovou formu vymažte olivovým olejem. Na pánvi rozpalte 3 lžíce olivového oleje a osmahněte na něm cibuli, jarní cibulku a česnek dohněda. Přidejte špenát a petrželku a vařte 2 minuty. Odstraňte z plotny a nechte vychladnout. Ve středně velké míse smíchejte sýr feta, sýr ricotta a vejce, a přidejte ke špenátové směsi z pánve.

Do formy vložte plát těsta a potřete olivovým olejem. Položte další plát a opakujte ještě dvakrát. Přidejte směs špenátu a sýrů, přikryjte plátem těsta a potřete olivovým olejem. Postupně položte zbývající pláty těsta, přičemž jejich povrch vždy potřete olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě 30 – 40 minut.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang