Neodolatelný kuřecí koláč – recept

Hlavní jídlaKoláče a buchtySlané koláčeSlané recepty
kureci-kolac-2

Tento domácí kuřecí koláč představuje klasické vydatné jídlo, které vás zahřeje a nasytí. Jde o rodinný pokrm s křupavou krustou a omáčkou z kuřecího masa a zeleniny.

Pokud jste ještě nikdy nezkusili domácí slaný koláč, pak vás čeká lahůdka. Vyzkoušejte náš recept a zjistěte, jak je jeho příprava snadná.

Ingredience

  • 4 hrnky vařeného kuřecího masa, rozdrobeného
  • 2 pláty těsta na koláč
  • 6 lžic másla
  • 1 středně velká žlutá cibule
  • 2 střední mrkve nakrájené na tenké plátky
  • 220 g hub (žampionů) nakrájených na plátky
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku smetany (alespoň 30%)
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 šálek mraženého hrášku (nerozmrazovat)
  • 1/4 šálku petrželky, jemně nasekané, plus další na ozdobu
  • 1 vejce, rozšlehané na potření

Postup

  1. V hrnci rozpusťte 6 lžic másla. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev a na mírném ohni je 8 minut restujte do změknutí.
  2. Přidejte na plátky nakrájené houby a prolisovaný česnek a smažte dalších 5 minut, dokud houby nezměknou.
  3. Přidejte 1/3 šálku mouky a 2 minuty stále míchejte. Pak přilijte kuřecí vývar a 1/2 šálku smetany, poté přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezíská konzistenci husté omáčky.
  4. Přidejte sůl a pepř a dochuťte podle chuti.
  5. Přisypte rozdrobené vařené kuřecí maso, mražený hrášek a 1/4 šálku petrželky. Promíchejte a stáhněte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  6. Vyválejte vychlazený plát těsta na koláč a opatrně ho přeneste do koláčové formy. Poté na něj nalijte směs z hrnce.
  7. Druhý plát koláčového těsta také rozválejte a položte ho nahoru na náplň. Okraje obou vrstev těsta k sobě přimáčkněte, aby se utěsnily.
  8. Ostrým nožem vyřízněte v horní části 5 malých zářezů, aby mohla unikat pára. Vrchní část koláče potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte hrubou solí a pepřem.
  9. Pečte při teplotě 230 ˚C 30–35 minut nebo dokud není horní kůrka zlatohnědá. Pokud okraje příliš rychle hnědnou, přikryjte koláč alobalem.
  10. Po vytažení z trouby nechte koláč 15 minut odpočívat, aby před krájením mírně vychladl.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang