Nejlepší recept na Quiche Lorraine

Hlavní jídlaKoláče a buchtySlané koláčeSnacky
quiche-lorraine-recept

Slaný koláč s názvem quiche patří právem mezi oblíbené pokrmy. Ukážeme vám, jak si připravit klasický Quiche Lorraine snadno doma.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 70 minut
  • Chlazení: 30 minut
  • Celkem: 115 minut

Ingredience

  • 1 balení křehkého koláčového těsta
  • 225 g slaniny
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku tučné smetany
  • 3 velká vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/8 lžičky muškátového oříšku
  • 1 šálek strouhaného sýru
  • 1 lžíce nasekané pažitky

Postup

  1. Těsto rozválejte a vložte do vhodné kulaté koláčové formy.
  2. Pomocí válečku přejeďte po povrchu koláčové formy a pečlivě odřízněte přebytečné těsto z okrajů. Těsto nechte na 30 minut zmrazit.
  3. Zmrazenou kůrku vyložte silným alobalem. Nechte pár centimetrů přesahovat boky koláčové nebo dortové formy.
  4. Koláčovou formu naplňte vhodným závažím, například suchými fazolemi, cukrem nebo rýží.
  5. Pečte 40 minut. Poté vyjměte z trouby, odstraňte koláčová závaží a alobal a dejte stranou.
  6. Velkou pánev nastavte na střední teplotu. Na dno pánve rozložte proužky slaniny v jedné vrstvě. Slaninu pomalu opékejte a občas ji obracejte, dokud nebude pěkně propečená a dokud se z ní nevyškvaří většina tuku.
  7. Uvařené proužky slaniny položte na papírovou utěrku, aby se do nich vsákl přebytečný tuk. Tuk z pánve vylijte do sklenice pro další použití nebo počkejte, až ztuhne, a vyhoďte ho do koše.
  8. Po upečení slaniny předehřejte troubu na 175 °C.
  9. Vejce rozšlehejte ve velké míse. Přidejte muškátový oříšek, sůl, černý pepř a pažitku a ještě chvíli šlehejte. Přidejte mléko a smetanu a intenzivně šlehejte, aby se směs spojila a vnesla do ní trochu vzduchu – díky tomu zůstane struktura quiche lehká a nadýchaná.
  10. Vložte slaninu a sýr na dno koláčové formy.
  11. Směs vajec a mléka opět několik sekund ztuha šlehejte a poté ji opatrně nalijte do koláčové formy.
  12. Vložte quiche do předehřáté trouby a pečte 30-40 minut.
  13. Po 30 minutách zkontrolujte, zda je quiche propečený, a jemně s ním zatřeste. Měl by se ještě trochu kývat. Během chladnutí se dokončí jeho ztuhnutí. Nechte vychladnout na mřížce.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang