Mini quiche

Mini quiche jsou jednodušší a rychlejší variantou, než standardní recept. Vychutnejte si rychlý a dokonalý předkrm. Quiche je francouzský koláč, který se tradičně připravuje ze směsi vajec, smetany a koření zapečené v těstovém korpusu.

Existuje mnoho různých druhů quiche, každý s vlastní jedinečnou kombinací chutí a mléčné a vaječné náplně. Od klasického quiche Lorraine až po pórkový quiche, quiche s kozím sýrem nebo dokonce veganský špenátový quiche – každý si najde něco pro sebe.

Francouzský quiche

Francouzský slaný koláč quiche [kyš] je slaný vaječný krém zapečený ve vločkovém koláčovém těstě. I když quiche bez kůrky se dá určitě připravit také. Základem náplně quiche je mléko, smetana a vejce. Přísady jsou různé a mohou obsahovat maso, mořské plody, sýr, koření a zeleninu.

Důležité je mít dobře připravené, chutné těsto, protože dodá chuť a vytvoří dokonalou strukturu.

Ačkoli je quiche známý jako pokrm klasické francouzské kuchyně, historické záznamy uvádějí, že quiche ve skutečnosti vznikl ve středověku v Německu ve středověkém království Lothringen, které Francouzi později obsadili a přejmenovali na Lotrinsko. Slovo „quiche“ pochází z německého „Kuchen“, což znamená koláč.

TIP: Vyzkoušet můžete také hrnkový táč – recept je velice snadný.

Těsto na quiche – recept

Pokud hledáte základní recept na přípravu dokonalého korpusu na jednoduchý slaný koláč, jste na správném místě.

Ingredience na těsto na quiche

  • 250 g mouky
  • 125 g másla pokojové teploty
  • 60 ml studené vody
  • špetka soli

Postup na těsto na quiche

  1. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Máslo nakrájejte na malé kousky a přidejte je do mísy. Pomocí kuchyňského robotu nebo rukama zapracujte máslo do moučné směsi, dokud nebude připomínat hrubý písek.
  2. Postupně přidávejte studenou vodu a míchejte, dokud se těsto nespojí. Dávejte pozor, abyste těsto nepropracovali moc.
  3. Z těsta vytvořte kouli. Pevně ho zabalte do fólie a uložte do chladničky. Pro úsporu času jej můžete také vložit na 15 minut do mrazničky nebo na 1 hodinu do chladničky. Během této doby odpočinku se těsto na quiche zchladí a lepek se uvolní, což usnadní jeho rozválení.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Na pomoučeném povrchu těsto rozválejte. Vyválené těsto opatrně přeneste na koláčovou formu vymazanou máslem nebo vyloženou pečicím papírem.
  5. Okraje přitlačte válečkem, abyste odstranili přebytečné těsto. Těsto propíchejte vidličkou, aby se během pečení netvořily vzduchové bubliny.
  6. Chcete-li koláč upéct naslepo, vyložte jej pečicím papírem a naplňte koláčovým závažím, suchými fazolemi nebo nevařenou rýží. Tím zabráníte nafouknutí kůrky během pečení. Korpus pečte asi 15 minut. Před přidáním náplně quiche vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  7. Nyní můžete přidat svou oblíbenou náplň do quiche a vaječnou směs.
Těsto na quiche je obvykle slané křehké těsto.

Klasický quiche – recept

Ve své nejtradičnější francouzské podobě se quiche skládá z máslového korpusu naplněné slaným vaječným krémem. Náplň může obsahovat libovolnou kombinaci sýrů, bylinek, zeleniny a uzeného masa nebo ryb.

Ingredience na klasický quiche

  • těsto na 23 cm koláč
  • 4 proužky slaniny
  • 1 cibule nakrájená na tenké plátky
  • 1 šálek sýra Gruyère nebo švýcarského sýra, nakrájeného na kostičky
  • ¼ hrnku strouhaného parmezánu
  • 4 vejce, lehce našlehaná
  • 2 šálky husté smetany nebo 1 šálek mléka a smetany
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • omáčka Tabasco podle chuti

Postup na klasický quiche

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Koláčovou formu o průměru 23 cm vyložte těstem. V každém případě těstem vytvořte okraj. Je to nezbytné pro množství krému uvedené v tomto receptu.
  3. Dno těsta pokryjte kolečkem pečicího papíru a přidejte tolik sušených fazolí nebo hrášku, abyste korpus částečně zaplnili. Pečte 10 minut.
  4. Snižte teplotu trouby na 190 °C. Vyjměte a vyhoďte fazole a pečicí papír a koláčový plát vyložený těstem dejte stranou.
  5. Slaninu opečte do křupava a vyjměte ji z pánve. Vylijte všechnu mastnotu, která na pánvi zbyla, kromě jedné lžíce. Ve zbývajícím tuku vařte cibuli, dokud nebude průhledná.
  6. Smíchejte vejce, smetanu, muškátový oříšek, sůl, pepř a omáčku Tabasco.
  7. Rozdrobte slaninu a vnitřek částečně upečeného těsta posypte slaninou, cibulí a sýry. Smetanovou směs přeceďte na cibulovo-sýrovou směs. Koláč přesuňte na plech.
  8. Koláč pečte, dokud nůž zapíchnutý 2,5 cm od okraje těsta nevyjde čistý, přibližně 50 minut. Vyjměte na drátěnou mřížku. Před podáváním nechte 5 až 10 minut stát.
Klasický quiche je tradiční quiche se slaninou, cibulí a sýrem.

Recept na nejlepší quiche lorraine

Klíčem k přípravě dokonalého francouzského koláče je jednoduchost, o čemž se můžete přesvědčit v tomto lahodném receptu, který zabere přibližně hodinu a půl.

Ingredience na nejlepší quiche lorraine

Těsto

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla nakrájeného na kousky
  • 1 žloutek

Náplň

  • 200 g balení sádla (nebo kousků slaniny), neuzeného nebo uzeného
  • 50 g sýra gruyère
  • 200 ml krabička crème fraîche
  • 200 ml dvojité smetany
  • 3 dobře rozšlehaná vejce
  • špetka mletého muškátového oříšku

Postup na nejlepší quiche lorraine

  1. Na těsto dejte do kuchyňského robotu 175 g hladké mouky, 100 g studeného másla nakrájeného na kousky, 1 žloutek a 4 lžíce studené vody. Pomocí pulzního tlačítka zpracovávejte, dokud se směs nespojí.
  2. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu, shromážděte do hladké koule a poté rozválejte co nejtenčeji.
  3. Vyložte formu o rozměrech 23 x 2,5 cm s volným dnem a těsto vložte do dna.
  4. Okraje těsta zastřihněte nůžkami (případné odřezky si nechte) tak, aby těsto mírně přesahovalo plech (pokud se smrští, nemělo by nyní klesnout pod úroveň plechu). Těsto vtlačte do žlábků, lehce propíchněte dno vidličkou a nechte 10 minut chladnout.
  5. Vložte plech do trouby a rozehřejte troubu na 200 °C ventilátor nebo 180 °C plyn. Vyložte těsto alobalem, lesklou stranou dolů, naplňte suchými fazolemi a pečte na horkém plechu 15 minut.
  6. Odstraňte fólii a fazole a pečte ještě 4-5 minut, dokud těsto nezezlátne. Pokud si všimnete malých děr nebo prasklin, zacelte je odřezky těsta. Těsto můžete připravit až den předem.
  7. Zatímco se těsto peče, připravte náplň. Rozpalte malou pánev, vyklopte na ni 200 g sádla a několik minut smažte. Slijte veškerou vytékající tekutinu a pokračujte ve smažení, dokud se sádlo nezačne barvit, ale nebude křupavé. Vyjměte je a nechte okapat na papírových utěrkách.
  8. Tři čtvrtiny z 50 g sýru gruyère nakrájejte na malé kostičky a zbytek nastrouhejte najemno. Na dno těsta rozprostřete na kostičky nakrájený gruyère a osmažené sádlo.
  9. Pomocí lžíce vyšlehejte 200 ml crème fraîche, aby zhoustl, a pak pomalu zašlehejte 200 ml dvojité smetany. Vmíchejte 3 dobře rozšlehaná vejce. Dochuťte (neměli byste moc solit) a přidejte špetku mletého muškátového oříšku. Tři čtvrtiny náplně nalijte do těsta.
  10. Vyndejte polovinu police trouby a položte plech na pečení. Rychle nalijte zbytek náplně do těsta – tímto způsobem ji dostanete až nahoru. Navrch rozprostřete nastrouhaný sýr a pak opatrně zasuňte polici zpět do trouby.
  11. Snižte teplotu trouby na 190 °C ventilátor nebo 170 °C plyn 5. Pečte asi 25 minut, nebo dokud koláč nezezlátne a neztuhne (střed by neměl být příliš pevný).
  12. Nechte quiche 4-5 minut stát a poté jej vyjměte z formy. Podávejte čerstvě upečený, ale je dobrý i studený.
Možností quiche je spousta, od klasického quiche lorraine až po vegetariánský quiche se špenátem.

Cibulový quiche – recept

Tyto vaječné mini quiche vám zpříjemní jídlo a navíc mají vše, na co si vzpomenete. Francouzský cibulový koláč připravíte za 30 minut.

Ingredience na cibulový quiche

  • 3 listy částečně rozmraženého křehkého těsta
  • 4 vejce
  • 1/4 šálku čisté smetany
  • 1/4 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
  • 1/2 hrnku karamelizované cibule s rozmarýnem
  • 125 g sýra brie, nakrájeného na 24 kousků
  • 1 lžíce čerstvých rozmarýnových lístků

Postup na cibulový quiche

  1. Předehřejte troubu na 200 °C/180 °C s ventilátorem. Z těsta vykrojte pomocí 7 cm vykrajovátka 24 koleček. Vtlačte je do otvorů dvou kulatých forem s 12 otvory a objemem 1 a 1/2 lžíce.
  2. Do velkého džbánu dejte vejce, smetanu a parmezán. Prošlehejte a spojte. Dochuťte solí a pepřem. Lžící vkládejte cibuli do těstovin.
  3. Navrch dejte sýr brie. Zalijte vaječnou směsí. Posypte rozmarýnem. Pečte 12 až 15 minut nebo do zezlátnutí a zatuhnutí. Podávejte.
Cibule se opeče na pánvi dozlatova, pak se přidá do vaječné směsi a poté se nalije do těsta.

Špenátový quiche s houbami – recept

Zpestřete si ranní rutinu těmito jednoduchými vegetariánskými mini quiche. Zemité houby a špenát se skvěle doplňují s bohatým a krémovým sýrem Gruyère. Podávejte je na talíři s čerstvým ovocným salátem jako jednoduchý víkendový brunch (pozdní snídaně). Doba přípravy receptu je 1 hodina 5 minut.

Ingredience na špenátový quiche s houbami

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 230 g čerstvých smíšených divokých hub (například hlíva ústřičná a shiitake), nakrájených na plátky
  • 1 šálek žluté cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 2 lžičky mletého čerstvého tymiánu
  • 1 balení (140 g) čerstvého špenátu, nahrubo nasekaného
  • 8 velkých vajec
  • ⅔ šálku plnotučného mléka
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ¾ šálku strouhaného sýra Gruyère

Postup na špenátový quiche s houbami

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte houby v rovnoměrné vrstvě a nerušeně je smažte, dokud zespodu nezhnědnou, asi 4 minuty.
  2. Promíchejte a za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud nezhnědnou po celém povrchu, asi 5 minut. Přidejte cibuli, za občasného míchání vařte, dokud nezačne měknout, asi 4 minuty.
  3. Vmíchejte česnek a tymián, za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 2 minuty. Přidejte špenát a za stálého míchání vařte, dokud nezvadne, asi 2 minuty. Odstavte z ohně.
  4. Ve velké míse rozšlehejte vejce, mléko, dijonskou hořčici, sůl a pepř. Vmíchejte sýr a houbovou směs. Standardní formu na muffiny s 12 košíčky potřete sprejem na vaření.
  5. Směs rozdělte do připravených košíčků na muffiny. Pečte odkryté, dokud se nenadýchají a neztuhnou, asi 30 minut. Vyjměte z formy a ihned podávejte.
Špenátový quiche je skvělý způsob, jak do svého jídelníčku dostat trochu zeleně.

Pórkový quiche – recept

Vaječné mini quiche se šunkou a pórkem ozvláštní jídlo a jejich příprava zabere ani ne hodinu.

Ingredience na pórkový quiche

Základ

  • 3 listy částečně rozmraženého křehkého těsta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 malého pórku, oříznutého, rozpůleného, omytého a nadrobno nakrájeného
  • 50 g oholené šunky z kýty, jemně nasekané
  • 1 lžička celozrnné hořčice
  • sůl na dochucení

Vaječná směs

  • 4 vejce
  • 1/4 šálku smetany
  • 1/4 šálku jemně nastrouhaného parmezánu

Postup na pórkový quiche

  1. Předehřejte troubu na 200 °C/180 °C s ventilátorem. Pomocí 7 cm vykrajovátka vykrojte z těsta 24 koleček. Vtlačte je do otvorů dvou kulatých forem s 12 otvory o objemu 1 a 1/2 lžíce.
  2. Na pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte pórek. Za občasného míchání vařte 4 minuty nebo do změknutí. Odstavte z ohně. Vmíchejte šunku a hořčici. Nechte vychladnout.
  3. Připravte základní vaječnou směs: vejce, smetanu a sýr dejte do velkého džbánu. Prošlehejte, aby se spojily. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Šunkovou směs rozdělte mezi těstové korpusy. Vaječnou směs rozdělte na těsto. Pečte 12 až 15 minut nebo do zezlátnutí a ztuhnutí. Podávejte.
Pórkový quiche je další vynikající quiche, který je skvělou přílohou k jakémukoli jídlu.

Quiche s kozím sýrem – recept

Tento quiche se špenátem a kozím sýrem a sušenými rajčaty je slaný, pikantní, krémový a zapečený v lahodně vločkovém domácím koláčovém korpusu. Přílohy můžete měnit podle svých chutí. Možnosti jsou neomezené. Příprava zabere 1 hodinu 45 minut.

Ingredience na quiche s kozím sýrem

  • 1/2 receptu na domácí koláčový korpus (těsto)
  • 1/2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička mletého česneku
  • 3 balené šálky čerstvého špenátu
  • 4 velká vejce
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1/2 šálku sušených rajčat, okapaných a nakrájených na kousky
  • 115 g kozího sýra, rozdrobeného nebo nasekaného
  • 1/4 lžičky soli a pepře

Postup na quiche s kozím sýrem

  1. Koláčové těsto připravte večer předem, protože před vyválením a pečením naslepo (další krok) je třeba ho alespoň 2 hodiny chladit v chladničce. A tady je tip, jak ušetřit čas – když se těsto peče naslepo, můžete se pustit do náplně, která začíná krokem 7.
  2. Koláčové těsto částečně upečte naslepo: na pomoučené pracovní ploše rozválejte jeden z kotoučů vychladlého těsta (druhý zmrazte na jindy). Těsto po každých několika válečcích otočte asi o čtvrt otáčky, dokud nezískáte kruh o průměru 30 cm.
  3. Těsto opatrně vložte do 23 cm koláčové formy. Prsty ho zastrčte dovnitř a ujistěte se, že je zcela hladké. Koláčový korpus nechte chladit v chladničce alespoň 30 minut (a až 5 dní, nebo jej můžete zmrazit až na 3 měsíce).
  4. Pokud chladíte koláč déle než 30 minut nebo pokud jej mrazíte, přikryjte jej plastovou fólií. Pokud ho zmrazujete, nechte ho před dalším pokračováním několik hodin rozmrazit v chladničce.
  5. Zatímco se těsto chladí, předehřejte troubu na 200 °C.
  6. Vychladlou koláčovou formu vyložte pečicím papírem nebo alobalem (pečicí papír nejprve zmačkejte, abyste jej mohli snadno vytvarovat do formy). Naplňte koláčovým závažím nebo sušenými fazolemi.
  7. Pečte, dokud okraje koláčové kůrky nezačnou hnědnout, asi 15-16 minut. Vyjměte koláč z trouby a opatrně z něj vyjměte pečicí papír/hliníkovou fólii (se závažím).
  8. Vidličkou propíchejte otvory po celém obvodu spodní kůrky. Vraťte koláč do trouby a pečte, dokud spodní kůrka nezačne hnědnout, asi 7-8 minut.
  9. Vyjměte korpus z trouby. (Koláčový korpus můžete částečně předpéct až 3 dny předem. Vychladlý korpus pevně přikryjte a uložte do chladničky, dokud nebude připraven k plnění.)
  10. Snižte teplotu v troubě na 177 °C.
  11. Na pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a česnek. Přidejte špenát. Vařte a míchejte, dokud nezvadne. Odstavte.
  12. Vejce a mléko šlehejte, dokud se nespojí. Vmíchejte sušená rajčata, kozí sýr, špenát, sůl a pepř. Nalijte do teplého předpečeného korpusu. V případě potřeby povrch ještě lehce posypte solí a pepřem.
  13. Quiche pečte, dokud střed není téměř hotový, přibližně 45-60 minut. Nepřepalujte. Použijte štít na koláč, aby se okraje koláče nepřipálily. Před krájením a podáváním nechte 15 minut vychladnout. Nebo můžete quiche před podáváním zcela vychladit – je fantastický i při pokojové teplotě.
  14. Z tohoto quiche jsou skvělé zbytky! Pevně jej přikryjte a uchovávejte v chladničce až 4 dny.
Quiche s kozím sýrem je alternativou tradičního quiche.

Těsto na koláč lze připravit dopředu a skladovat v chladničce až 5 dní nebo v mrazničce až 3 měsíce. Koláčový korpus můžete také předem upéct. Viz konec kroku 5.

Chcete-li quiche zmrazit, upečený quiche úplně vychlaďte, pak jej pevně přikryjte několika pláty alobalu a zmrazte až na 3 měsíce. Rozmrazte v chladničce nebo na kuchyňské lince a poté pečte při 177 °C 20-25 minut.

TIP: Vyzkoušejte recept na slaný koláč z listového těsta, listové těsto na slano, pizza šneky, skořicové šneky z listového těsta.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang