Bílkové cukroví – bílkový suchar s oříšky

Bílkové cukroví

Při vánočním pečení vždy zůstanou nějaké bílky nebo žloutky navíc. Pokud nevíte, co s bílky, vyzkoušejte jednoduchý recept na bílkové cukroví – suchar s oříšky. Je to klasický recept, který dělaly i naše babičky.

Bílkové cukroví můžete dělat s více druhy oříšků. Výborná je kombinace lískových oříšků a mandlí. Před pečením je ani nemusíte zbavovat slupky – v sucharu vytváří velmi pěknou kresbu a slupka nebude vadit.

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 60 g lískových oříšků
  • 60 g mandlí
  • 5 bílků
  • tuk na vymazání formy – srnčí hřbet

Postup

  • Troubu si zahřejeme na 180 stupňů.
  • Formu srnčí hřbet důkladně vymažeme máslem.
  • Z bílků vyšleháme sníh.
  • Přidáme cukr a mouku a už jen jemně ručně promícháme.
  • Na závěr vsypeme mandle a lískové oříšky.
  • Vlijeme do formy a dáme péct na 180 stupňů cca 25 – 30 minut.
  • Po upečení (povrch by měl mít jemně růžový a okraje by se měli trochu oddělovat od formy) zabalíme suchar do alobalu a necháme vychladit do druhého dne.
  • Druhý den nařežeme bílkový suchar ostrým nožem na tenké plátky a poklademe je na pečícím papírem vyložený plech.
  • Sušíme při teplotě 130 stupňů 25 minut, otočíme na druhou stranu a ještě jednou prosušíme.
  • Bílkové cukroví má zůstat světlé až jemno růžové a musí být dobře usušené.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang