Při vánočním pečení vždy zůstanou nějaké bílky nebo žloutky navíc. Pokud nevíte, co s bílky, vyzkoušejte jednoduchý recept na bílkové cukroví – suchar s oříšky. Je to klasický recept, který dělaly i naše babičky.
Bílkové cukroví můžete dělat s více druhy oříšků. Výborná je kombinace lískových oříšků a mandlí. Před pečením je ani nemusíte zbavovat slupky – v sucharu vytváří velmi pěknou kresbu a slupka nebude vadit.
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 60 g lískových oříšků
- 60 g mandlí
- 5 bílků
- tuk na vymazání formy – srnčí hřbet
Postup
- Troubu si zahřejeme na 180 stupňů.
- Formu srnčí hřbet důkladně vymažeme máslem.
- Z bílků vyšleháme sníh.
- Přidáme cukr a mouku a už jen jemně ručně promícháme.
- Na závěr vsypeme mandle a lískové oříšky.
- Vlijeme do formy a dáme péct na 180 stupňů cca 25 – 30 minut.
- Po upečení (povrch by měl mít jemně růžový a okraje by se měli trochu oddělovat od formy) zabalíme suchar do alobalu a necháme vychladit do druhého dne.
- Druhý den nařežeme bílkový suchar ostrým nožem na tenké plátky a poklademe je na pečícím papírem vyložený plech.
- Sušíme při teplotě 130 stupňů 25 minut, otočíme na druhou stranu a ještě jednou prosušíme.
- Bílkové cukroví má zůstat světlé až jemno růžové a musí být dobře usušené.