
Pokud byste měli znát jen jeden recept na vegetariánský burger, pak to bude tento. Tyto burgery mají úžasnou pikantní chuť a zasytí vás. Navíc se dají grilovat.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 40 minut
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje, další na pokapání
- 2 šalotky nakrájené nadrobno (⅔ šálku)
- 450 g žampionů
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky tamari
- 2 lžíce balsamikového octa
- ½ lžičky javorového sirupu
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- ½ lžičky uzené papriky
- 2 čajové lžičky srirachy, v případě potřeby více
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů
- ¼ šálku mletého lněného semínka
- 2 šálky vařené krátkozrnné hnědé rýže, čerstvě uvařené tak, aby byla lepkavá
- 1 šálek strouhanky
- Veganská worcesterová omáčka, na potření
- Nepřilnavý sprej na grilování
- Housky na hamburgery a požadované přísady na hamburgery
- Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte šalotku a smažte ji 1 minutu, dokud nezměkne. Přidejte houby a velkou špetku soli a smažte, dokud houby nezměknou a nezhnědnou, 6 až 9 minut, a podle potřeby mírně snižte teplotu.
- Vmíchejte sojovou omáčku tamari, ocet a javorový sirup. Promíchejte, snižte teplotu a přidejte česnek, uzenou papriku a srirachu. Pánev stáhněte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- V kuchyňském robotu smíchejte osmažené houby, vlašské ořechy, lněné semínko, hnědou rýži a ½ šálku strouhanky. Mixujte, dokud se nespojí. Směs by měla po zmáčknutí držet pohromadě, ale stále by měla mít určitou strukturu.
- Přendejte do velké mísy a vmíchejte zbývající strouhanku.
- Vytvarujte 8 placiček, položte je na velký talíř a dejte na 1 hodinu chladit do lednice.
- Pokud budete placičky grilovat, předehřejte gril na středně vysokou teplotu. Placičky potřete olivovým olejem a gril postříkejte sprejem na grilování.
- Umístěte placičky na gril a pomocí špachtle je lehce přitlačte. Grilujte 7 minut z první strany, obraťte a grilujte 6 až 7 minut z druhé strany, nebo dokud nejsou dobře opečené a propečené.
- Odstavte, potřete worcesterovou omáčkou a podávejte s požadovanými přílohami.