Recept na nejlepší vegetariánský burger na světě

Bezmasá jídlaGrilováníHlavní jídlaVeganskéVegetariánské
vegan burger

Všimli jste si, že většina receptů na veganské a vegetariánské burgery, na které narazíte na internetu, je téměř stoprocentně fazolový burger. Jak připravit ten nejlepší vegetariánský Burger na světe?

Do některých receptů fazole patří, ale zdaleka nejsou hlavní hvězdou. Jsou zde i vegetariánské burgery, ve kterých je pečená zelenina nebo jiná náhražka masa (tofu burger, houby, ořechy, semínka).

Recept na klasický vegetariánský fazolový burger

Tento recept na hamburger z černých fazolí je skvělý. Placičky jsou vydatné, dobře propečené a plné výrazné chuti. Jsou vynikající s klasickými hamburgerovými přísadami, jako je kečup a hořčice, ale na vyšší úroveň ho pozvedne chipotle majonéza nebo kopeček guacamole.

Ingredience na fazolový burger

  • 3 šálky vařených černých fazolí, scezených a propláchnutých
  • ½ střední nastrouhané žluté cibule
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 papričky chipotle z plechovky, nakrájené na kostičky, plus 2 lžíce omáčky
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky mořské soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 vejce
  • 1 šálek panko strouhanky
  • Extra panenský olivový olej na potření
  • Sprej na pečení, pokud grilujete
  • Hamburgerové housky a požadované přílohy k podávání

Postup na fazolový burger

  1. Ve velké míse smíchejte fazole, cibuli, česnek, chipotles, omáčku, tamari, balsamico, kmín, sůl a pepř.
  2. Šťouchadlem na brambory rozmačkejte směs tak, aby držela pohromadě, ale stále v ní zůstaly viditelné kousky černých fazolí. Přidejte vajíčko a stěrkou ho promíchejte, dokud se nespojí. Poté vmíchejte panko.
  3. Rukama ze směsi vytvarujte 6 placiček. Směs by měla být soudržná a trochu mokrá. Pokud je příliš mokrá, zchlaďte ji na 20 minut v lednici, aby ztuhla, nebo fazole ještě trochu rozmačkejte.
  4. Rozpalte litinovou pánev na středním ohni. Potřete ji trochou oleje a opékejte hamburgery asi 5 minut z každé strany, dokud nebudou z obou stran ohořelé, a podle potřeby snižujte teplotu. Přesné načasování bude záviset na teplotě vašeho sporáku a nádobí.
  5. Můžete také předehřát venkovní gril. Lehce potřete placičky olivovým olejem, nastříkejte grilovací rošty a grilujte 8 minut z první strany a 4 minuty z druhé strany.
  6. Fazolové burgery podávejte s hamburgerovými houskami a požadovanými přílohami.

Vegetariánský burger recept

Tento recept na zelené vegetariánské hamburgery lze zmrazit, a tak si v náročných dnech můžete udělat náskok. Je rafinovaně naplněn špenátem – jednou ze zelenin, kterou lze jen obtížně dostat do dětí.

Ingredience na vegetariánský burger

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule nakrájené nadrobno
  • 250 g špenátu
  • 5 plátků bílého chleba rozmělněných na strouhanku (nebo 150 g sušené strouhanky)
  • dobře nastrouhaný čerstvý muškátový oříšek
  • 100 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného
  • 40 g parmezánu, jemně nastrouhaného
  • 1-2 velká vejce, rozšlehaná
  • 3 lžíce hladké mouky

K podávání:

  • 6 křupavých housek
  • 4 zralá, šťavnatá rajčata nakrájená na silné plátky
  • kvalitní kečup nebo jiná domácí omáčka
  • hranolky ze sladkých brambor nebo klasické bramborové hranolky (nepovinné)

Postup na vegetariánský burger

  1. Na pánvi rozehřejte polovinu oleje a cibuli na něm jemně smažte asi 10 minut, dokud nezměkne a nezesvětlá, a poté ji nechte trochu vychladnout.
  2. V kuchyňském robotu nasekejte špenát najemno a vyklopte ho do mísy. Přidejte vychladlou cibuli, strouhanku, muškátový oříšek, čedar a parmazán a rozmačkejte. Po troškách přidávejte rozšlehané vejce (možná ho nebudete potřebovat celé), dokud směs nebude držet pohromadě.
  3. Rozdělte na osm dílů a vytvarujte z nich karbanátky.
  4. Do mělké misky nasypte mouku, dobře ji okořeňte a namočte do ní hamburgery, aby se obalily. Uchovávejte v plastové nádobě. Buď je dejte do chladu, dokud nebudou připravené k vaření, nebo je zmrazte.
  5. Na pánvi rozehřejte zbývající olej a smažte asi 5 minut z každé strany, dokud nebudou hnědé po celém povrchu.
  6. Podávejte v křupavých houskách, s několika plátky rajčat, kečupem a sladkými bramborovými hranolky nebo těmi obyčejnými, pokud máte rádi.
recept-na-vegetarianske-burgery
Bezmasý burger není záležitost pouze pro vegetariány a vegany.

Recept na vegetariánský burger ze žampionů

Pokud byste měli znát jen jeden recept na vegetariánský burger, pak to bude tento. Tyto vegan burgery mají úžasnou pikantní chuť a zasytí vás. Navíc se dají grilovat.

Ingredience na vegetariánský burger

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje, další na pokapání
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno (⅔ šálku)
  • 450 g žampionů
  • 2 lžíce sojové omáčky tamari
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • ½ lžičky javorového sirupu
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky srirachy, v případě potřeby více
  • ½ šálku nasekaných vlašských ořechů
  • ¼ šálku mletého lněného semínka
  • 2 šálky vařené krátkozrnné hnědé rýže, čerstvě uvařené tak, aby byla lepkavá
  • 1 šálek strouhanky
  • Veganská worcesterová omáčka, na potření
  • Nepřilnavý sprej na grilování
  • Housky na hamburgery a požadované přísady na hamburgery
  • Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup na vegetariánský burger

  1. Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte šalotku a smažte ji 1 minutu, dokud nezměkne. Přidejte houby a velkou špetku soli a smažte, dokud houby nezměknou a nezhnědnou, 6 až 9 minut, a podle potřeby mírně snižte teplotu.
  2. Vmíchejte sojovou omáčku tamari, ocet a javorový sirup. Promíchejte, snižte teplotu a přidejte česnek, uzenou papriku a srirachu. Pánev stáhněte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  3. V kuchyňském robotu smíchejte osmažené houby, vlašské ořechy, lněné semínko, hnědou rýži a ½ šálku strouhanky. Mixujte, dokud se nespojí. Směs by měla po zmáčknutí držet pohromadě, ale stále by měla mít určitou strukturu.
  4. Přendejte do velké mísy a vmíchejte zbývající strouhanku.
  5. Vytvarujte 8 placiček, položte je na velký talíř a dejte na 1 hodinu chladit do lednice.
  6. Pokud budete placičky grilovat, předehřejte gril na středně vysokou teplotu. Placičky potřete olivovým olejem a gril postříkejte sprejem na grilování.
  7. Umístěte placičky na gril a pomocí špachtle je lehce přitlačte. Grilujte 7 minut z první strany, obraťte a grilujte 6 až 7 minut z druhé strany, nebo dokud nejsou dobře opečené a propečené.
  8. Odstavte, potřete worcesterovou omáčkou a podávejte s požadovanými přílohami.
veganfalafelburgerwithvegetablesandsaucedarkbackground-healthy
Výbornou alternativou k plátku masa jsou žampiony portobello.

Tofu burger – recept

Pikantní tofu burgery. Rozdrcené tofu s citronovou trávou, srirachou a čerstvými bylinkami, to vše rozpečené do lahodné chuťové bomby.

Ingredience na tofu burger

  • 1 blok extra pevného tofu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1-2 lžíce srirachy (pro středně pálivou nebo pálivou chuť přidejte více srirachy)
  • 2 lžíce čerstvé máty, nasekané
  • 2 lžíce čerstvé bazalky, nasekané
  • 1/4 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
  • 1 šalotka, velmi jemně nasekaná
  • 1 lžíce pasty z citronové trávy
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 lžička soli

Přílohy na hamburgery:

Postup na tofu burger

  1. Vymačkejte vodu z tofu pomocí lisu na tofu nebo na něj položte těžkou pánev a nechte ho 20-30 minut odpočívat.
  2. Tofu rozmačkejte rukama nebo lžící, dokud se nerozpadne. Přimíchejte zbývající ingredience na hamburger. Vytvarujte 4 placičky.
  3. Předehřejte troubu na 175 °C.
  4. Burgery nejprve opečte na pánvi s trochou olivového oleje, aby se zvenku pěkně opekly. Poté je přendejte do trouby a pečte asi 20 minut, dokud nebudou burgery na povrchu pevné.
  5. Pokud je chcete současně s hamburgery opéct, můžete na pánev přihodit i papriky nebo cibuli.
  6. Podávejte na opečených houskách se srirachou, majonézou, čerstvou zeleninou a bylinkami.
friedtofuburgerasianstyle
Vykouzlete z tofu úžasný burger, kterým nepohrdne ani masožravec.

Vegan burger recept

Burgery z lilku a černých fazolí na BBQ. Přemluvte děti, aby vám pomohly připravit zeleninu na tyto rodinné veganské hamburgery. Mají příjemnou texturu masa, avšak jsou to zcela veganské hamburgery nebo-li také fazolové burgery.

Ingredience na vegan burger

  • 2 velké lilky propíchané vidličkou po celé délce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na tenké plátky
  • 1 vrchovatá lžička granulovaného česneku
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžíce třtinového cukru demerara
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 5 lžic barbecue omáčky
  • 400 g černých fazolí, okapaných
  • 4 housky na hamburgery, opečené a lehce potřené máslem
  • červená cibule nebo růžová nakládaná cibule, drcený salát, zelný salát a kukuřičný klas, k podávání (volitelné)

Postup na vegan burger

  1. Rozehřejte gril na vysokou teplotu a grilujte lilek za občasného otáčení, dokud nezčerná a nezměkne, asi 20-30 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
  2. Mezitím ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej, přidejte cibuli a smažte ji do změknutí a zezlátnutí, asi 10 minut. Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem.
  3. Z vychladlého lilku oloupejte slupku a vyhoďte ji, nebo dužinu vydlabejte lžící a vložte ji do pánve k cibuli. Přidejte granulovaný česnek, papriku, cukr, oregano, 1 lžičku mořské soli a 1 lžičku černého pepře.
  4. Promíchejte a poté vmíchejte grilovací omáčku spolu s černými fazolemi. Dochuťte a pečte, dokud omáčka nezhoustne a lilek nebude připomínat vepřové maso – asi 10-15 minut.
  5. Do hamburgerových housek naskládejte vegan burger, červenou cibuli nebo růžovou nakládanou cibuli a další náplně, které máte rádi.
  6. Vychutnejte si lilkové fazolové burgery se salátem coleslaw a kukuřicí na klasu, pokud máte rádi.
quinoablackbeanspinachcornburgerswithblackbeansbun-2
Pomocnou ruku při tvorbě vegetariánských fazolových burgerů vám nabídnou fazole, ze kterých lze vytvořit pevnou placku.

Recept na vegeburger z cizrny, kukuřice a bylinek

Tyto veganské kukuřičné burgery plné chuti jsou zdravé a velmi syté.

Ingredience na vegeburger

  • 400 g plechovka cizrny
  • 340 g plechovka kukuřice cukrové
  • ½ svazku čerstvého koriandru (15 g)
  • ½ lžičky papriky
  • ½ čajové lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 citron
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky plus další na poprášení
  • řepkový olej
  • 1 malý hlávkový salát
  • 2 velká zralá rajčata
  • rajčatový kečup
  • 4 celozrnné housky na hamburgery
healthyvegetarianpattiesmadefrompotatoescarrotsonionsgreenpeas
Mezi hlavní pomocníky při přípravě vegetariánských burgerů patří luštěniny a obilniny.

Postup na vegeburger

  1. Cizrnu a kukuřici nechte okapat a poté ji přendejte do kuchyňského robotu. Nasbírejte listy koriandru a do robotu přidejte polovinu listů a všechny stonky.
  2. Přidejte koření, mouku a špetku mořské soli, jemně nastrouhejte citronovou kůru a pulzujte, dokud se nespojí, ale ne do hladka – chcete zachovat trochu struktury.
  3. Směs rozdělte na moukou vysypaný povrch a vytvarujte z ní 4 stejně velké placičky o tloušťce zhruba 2 cm. Vložte je na 30 minut do lednice, aby ztuhly.
  4. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte kapku oleje, přidejte placičky a smažte je 10 minut nebo dokud nezezlátnou a nejsou propečené, v polovině je obraťte.
  5. Mezitím odklepejte, omyjte a osušte čtyři pěkné listy hlávkového salátu, poté nakrájejte rajčata na jemné vodorovné plátky.
  6. Na spodek každé housky (pokud chcete, opečte je) vymačkejte velkou kapku kečupu a navrch položte hamburgery. Navrch položte několik plátků rajčat, list salátu, několik lístků koriandru a nakonec vršky burgerů. Výborné je podávat s čerstvým listovým salátem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang