![Nejlepsi meringue](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/06/Nejlepsi-meringue-4.jpg)
Vyzkoušejte sladkou symfonii lehkosti a křehkosti s nejlepším meringue, které se rozplývá na jazyku. Tento oblíbený dezert z vaječných bílků a cukru je dokonale nadýchaný, křupavý a připomíná obláček na talíři. Připravte se na dobrodružství plné zákusků, dortů a dalších lahodných sladkostí s nejlepším meringue, které nikoho nezklame.
V světě sladkostí existuje několik klasických ingrediencí, které se stávají základem pro nezapomenutelné dezerty. Jednou z nich je meringue – lehká, vzdušná pěna vyrobená z bílků a cukru. Meringue je základem pro mnoho slavných dezertů, jako jsou výborné piškoty, oblíbený citronový koláč nebo slavnostní věneček.
Aby bylo meringue dokonalé, je důležité dodržet několik klíčových postupů a triků. V tomto článku se podíváme na nejlepší způsoby, jak dosáhnout dokonalého meringue a využít ho k vytvoření sladkých výtvorů, které okouzlí každého milovníka sladkostí.
Začněme základy. Meringue se skládá pouze z dvou ingrediencí: vaječných bílků a cukru. Bílky by měly být čisté a bez stop žloutku, jinak se nemusí správně napnout. Je důležité pracovat s čistou a suchou mísou, aby se bílky dokonale vyšlehaly.
Při šlehání bílků přidáváme postupně cukr, což pomáhá vytvořit pevnou a stabilní strukturu meringue. Nejlepší výsledky dosáhneme použitím superfein (extra jemného) cukru, který se snadno rozpustí a zajišťuje hladkou konzistenci.
Dalším důležitým faktorem je pečení. Meringue se peče na nízké teplotě po delší dobu, aby se dosáhlo dokonalé křupavosti zvenku a zachovala se lehkost uvnitř. Sledování teploty a času pečení je klíčové, abychom se vyhnuli přílišnému zhnědnutí nebo přesušení. S nejlepším meringue v rukou je možnost kreativity nekonečná.
![Nejlepsi meringue](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/06/Nejlepsi-meringue-7.jpg)
Dezerty z bílků – co z bílků
Dezerty z bílků nabízejí nekonečné možnosti pro sladké dobrodružství. Tyto lehké a nadýchané pochoutky se vyrábějí z vaječných bílků, které při správné přípravě získávají křehkou a pěnovitou texturu. Dezerty z bílků jsou nejen lahodné, ale také skvělou volbou pro ty, kteří preferují lehčí a méně kalorické dezerty.
Od klasických meringues po šťavnaté kokosové makronky a jemné moučníky existuje široká škála dezertů, které využívají bílky jako hlavní ingredienci. S jejich jednoduchostí a možností kreativity mohou být dezerty z bílků nejen sladkou tečkou na závěr každého jídla, ale také výjimečným zážitkem pro chuťové buňky.
Pusťte se do přípravy těchto svěžích, nadýchaných a chutných sladkostí a objevte kouzlo dezertů z bílků.
Meringue recept
Znáte meringue? Jedná se o sladkou našlehanou hmotu z vaječných bílků a cukru, která se po zapečení stává lahodným dezertem. S naším receptem si meringue připravíte snadno a rychle.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Pečení 1 hodina 15 minut
- Celkem: 1 hodina 45 minut
Ingredience na meringue recept
- Vejce (4 ks)
- Cukr krupice (115 g)
- Cukr moučka (115 g)
Postup na meringue recept
- Předehřejte troubu na 110 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. V míse vyšlehejte vejce – nejprve ručně, poté elektrickým šlehačem na střední stupeň, dokud nevznikne nadýchaná pěna.
- Přepněte na nejvyšší stupeň a přidejte po lžičkách krupicový cukr. Přidejte třetinu moučkového cukru, promíchejte lžící, a po třetinách opakujte. Za pomoci dvou lžic tvořte kupičky, které budete opatrně pokládat na pečicí papír.
- Vložte do trouby, pečte 1 a 1/2 až 1 a 3/4 hodiny, a po vyjmutí z trouby nechte vychladnout na mřížce.
Meringues – recept
Připravte se na oblak vzdušné sladkosti s naším receptem na křehké meringues. Tyto lehké a nadýchané dobroty jsou vyrobeny z jednoduchého spojení vaječných bílků a cukru.
S jejich křupavou vnější strukturou a jemnou, rozplývající se konzistencí uvnitř, jsou meringues dokonalým dezertem. Připravte si všechny ingredience a pusťte se do přípravy těchto lahodných a elegantních sladkostí.
Ingredience na meringues
- 4 vaječné bílky
- 200 g cukru
- 1/2 lžičky citronové šťávy (volitelné)
- špetka soli
Postup na meringues
- Předehřejte troubu na 100 °C a připravte si plech s pečícím papírem.
- Ve velké, suché a čisté míse vyšlehejte vaječné bílky s špetkou soli do pěny. Postupně přidejte cukr, asi po lžičkách, a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte pevný sníh. Přidání citronové šťávy pomůže stabilizovat sníh a přidá svěží chuť.
- Mějte na paměti, že je důležité dosáhnout pevného a stabilního sněhu, ve kterém se bílky neroztékají. Když zvednete metličku nebo šlehač, sníh by měl tvořit ostré špičky a zůstat na svém místě.
- Pomocí dvou lžiček nebo zdobícího sáčku s hladkou tryskou vytvářejte malé, kulaté porce meringue na plechu s pečícím papírem. Mezi jednotlivými porcemi ponechte dostatečný prostor, protože meringues se během pečení zvětší.
- Meringues pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 90 minut, nebo dokud nejsou suché a lehké na dotek. Důležité je, aby se bílky vysušily, aniž by zhnědly. Meringues mohou být mírně lehčí nebo zlatavě hnědé na povrchu.
- Po upečení meringues nechte vychladnout na plechu nebo vypněte troubu a nechte je v ní zcela vychladnout. Poté je opatrně odstraňte z pečícího papíru a uchovávejte v chladu.
![Nejlepsi meringue](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/06/Nejlepsi-meringue-1.jpg)
Citronový koláč – recept
Tento citronový koláč s jemnou a lehkou vrstvou meringue je ideální sladkou pochoutkou pro každou příležitost. S kombinací kyselého citronového krému a sladké meringue je to dokonalá rovnováha chutí.
Ingredience na citronový koláč
- 200 g sušených sušenek (například plnotučné máslové sušenky)
- 100 g rozpuštěného másla
- 4 žloutky
- 400 ml sladkého kondenzovaného mléka
- Šťáva z 3 citronů
- Kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná)
- 4 bílky
- 200 g cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup na citronový koláč
- Rozehřejte troubu na 180 °C. Rozemelte sušenky v mixéru nebo je důkladně rozdrtěte v uzavíratelné igelitové sáčku pomocí válečku na těsto, dokud nebudou jemně rozdrcené.
- Přidejte rozpuštěné máslo do sušenek a dobře promíchejte, dokud nezískáte konzistenci vlhkého písku. Směs pak přeneste do dortové formy (průměr přibližně 22 cm) a pevně ji utlačte na dno formy, aby vznikla pevná vrstva.
- V další míse smíchejte žloutky, sladké kondenzované mléko, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- Nalijte směs na sušenkový základ v dortové formě a rovnoměrně rozetřete. Dejte koláč péct do vyhřáté trouby po dobu 15-20 minut, nebo dokud směs ztuhne.
- Mezitím připravte meringue. Ve velké míse ušlehejte bílky s špetkou soli pomocí mixéru na středně vysoké rychlosti, dokud nezačnou tvořit pevné špičky.
- Postupně přidávejte cukr do bílků malými porcemi, zatímco stále šleháte. Pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte lesklou a tuhou meringue. Přidejte vanilkový extrakt.
- Jakmile je koláč hotový, snižte teplotu trouby na 160 °C. Rovnoměrně rozložte meringue na vrchol koláče, vytvořte různé dekorativní tvary, pokud chcete.
- Vraťte koláč s meringue zpět do trouby a pečte ho dalších 15-20 minut nebo dokud meringue nezhnědne a vytvoří lehkou křupavou kůrku.
- Po upečení vyjměte koláč z trouby a nechte jej úplně vychladnout při pokojové teplotě.
- Když je koláč úplně vychladlý, můžete ho podávat. Nejlépe chutná, když je dobře vychlazený. Pokud si přejete, můžete citronový koláč ještě ozdobit několika plátky citronu nebo citronovými kůrkami.
![Nejlepsi meringue](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/06/Nejlepsi-meringue-9.jpg)
Pusinky na dort – recept
Pusinky na dort jsou lehké, nadýchané a sladké maličkosti, které dodají vašemu dortu nejenom výšku, ale také dechberoucí vzhled. Tyto obláčkovité pusinky jsou snadno připravitelné a mohou se stát korunkou na každém slavnostním dezertu.
Ingredience na pusinky na dort
- 4 velká vejce (vejte do místnosti teploty)
- 200 g cukru
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- potravinářská barva dle vlastního výběru (nepovinné)
Postup na pusinky na dort
- Předehřejte troubu na 100 °C a připravte si dvě plechy vyložené pečicím papírem.
- Ve větší míse oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do čisté, suché mísy.
- Přidejte špetku soli k bílkům a začněte šlehat elektrickým šlehačem na střední rychlosti, dokud nezačnou vytvářet pěnu.
- Postupně přidejte cukr do bílků, asi po lžičce, a nadále šlehejte na střední rychlosti. Přidávejte cukr pomalu, abyste dosáhli stabilní a lesklé pěny.
- Pokračujte ve šlehání bílků, dokud nedosáhnete pevných vrcholů a cukr je úplně rozpuštěný.
- Přidejte vanilkový extrakt a případně potravinářskou barvu dle vlastního výběru. Šlehejte krátce, jen aby se ingredience spojily.
- Připravenou směs pusinek převezměte do zdobícího sáčku s velkou ozdobnou špičkou nebo použijte jednoduše lžíci.
- Na připravené plechy vytvořte malé kopečky pusinek. Mějte na paměti, že se pusinky trochu rozploští během pečení, takže si mezi nimi nechte dostatečný prostor.
- Plechy s pusinkami vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 60-75 minut, nebo dokud pusinky nejsou suché a lehce se oddělují od pečicího papíru.
- Po upečení vypněte troubu a nechte pusinky vychladnout přímo v troubě. To jim pomůže udržet svou nadýchanou strukturu.
- Jakmile jsou pusinky úplně vychlazené, můžete je použít k ozdobení dortu. Nejprve si připravte dortový korpus a pokryjte ho krémem nebo polevou dle vašeho výběru.
- Pusinky opatrně přiložte ke stěnám dortu, a pokud chcete, můžete vytvořit i vrstvu pusinek na vrcholu dortu. Postupujte podle své fantazie a představivosti.
- Při aranžování pusinek na dortu můžete kombinovat různé barvy nebo vytvářet vzory a dekorace podle svého vkusu. Pusinky dodají dortu hravost a přitažlivost.
- Až budou pusinky na dortu umístěny dle vašich představ, je váš pusinkový dort připraven k podávání. Bude působit nádherně a jistě zaujme všechny hosty.
![Nejlepsi meringue](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/06/Nejlepsi-meringue-2.jpg)
Na závěr
V závěru tohoto článku jsme se seznámili s nejlepšími tipy a triky pro přípravu dokonalých meringue, oblíbeného dezertu, který je známý svou nadýchanou texturou a sladkou chutí. Naučili jsme se správně oddělit bílky od žloutků, jak dosáhnout pevných vrcholů během šlehání a jak dodat meringue tu správnou křupavost.
Klíčovým faktorem při přípravě meringue je správná teplota a pečlivost při měření ingrediencí. Použití čistých nádob, bez tuku a vlhkosti, je také důležité pro dosažení nejlepších výsledků.
Ať už si přejete vytvořit křehké meringue na dort, lahodnou pavlovu nebo elegantní vločky do šlehačky, správná technika a péče o detaily jsou klíčové pro úspěch.