citronovy-dort-recept-2

V tomto třívrstvém lahodném citronovém dortu se luxusně mísí typická chuť citronu se sladkým krémem. Jakmile jej ochutnáte, už nebudete chtít žádný jiný. Není pochyb, že má své místo v kategorii nejlepší dezerty na světě.

Tento citronový dort se skládá ze tří vrstev, a nejenom dobře vypadá, ale také skvěle chutná. Jeho příprava je navíc překvapivě snadná.

TIP: Pokud máte rádi citronové dezerty, vyzkoušejte citronový cheesecake.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Pečení: 25 minut
  • Celkem: 4 hodiny

Ingredience na dort

  • 3 šálky prosáté hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1 a 3/4 šálku krystalového cukru
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek plnotučného mléka pokojové teploty
  • 1 vrchovatá lžíce citronové kůry
  • 1/3 šálku (80 ml) čerstvé citronové šťávy

Ingredience na náplň

  • 1 hrnek másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 224 g plnotučného smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu
  • 4 a 1/2 šálku moučkového cukru
  • 2 lžíce (30 ml) čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • špetka soli podle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte tři dortové formy, vyložte je pergamenovým papírem a poté pergamenový papír vymažte. Pergamenový papír pomůže koláčům plynule se uvolnit z formy.
  2. Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl ušlehejte dohromady. Odstavte.
  3. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného pádlem nebo šlehacím nástavcem šlehejte máslo a cukr společně při vysokých otáčkách, dokud nebudou hladké a krémové, asi 3 minuty. Podle potřeby seškrábejte gumovou stěrkou stěny a dno mísy.
  4. Vejce a vanilkový extrakt šlehejte vysokou rychlostí, dokud se nespojí, asi 2 minuty. Podle potřeby seškrábejte stěny a dno mísy. Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady, dokud se nespojí.
  5. Při stále nízkém stupni mixéru přidejte mléko, citronovou kůru a citronovou šťávu a míchejte, dokud se nespojí. Možná budete muset vše ručně prošlehat, abyste se ujistili, že na dně mísy nejsou žádné hrudky. Těsto bude trochu husté.
  6. Těsto rovnoměrně nalijte do dortových forem. Pečte asi 21-26 minut nebo dokud nejsou korpusy propečené. Propečenost vyzkoušíte tak, že do jeho středu zapíchnete párátko.
  7. Korpusy musí být zcela vychladlé, než je začnete polévat polevou a sestavovat. Upečené dorty jsou nadýchané, ale nejsou tlusté – asi 1 až 1,5 cm.
  8. Máslo šlehejte ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání nebo pádly na střední rychlost, dokud nebude krémové, asi 2 minuty.
  9. Přidejte smetanový sýr a šlehejte, dokud nebude zcela hladký a spojený. Přidejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a mixér zapněte na nízký výkon.
  10. Zvýšíme rychlost na vysokou a šleháme 3 minuty. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte více moučkového cukru, pokud je příliš hustá, přidejte více citronové šťávy nebo přidejte špetku soli, pokud je poleva příliš sladká.
  11. Z korpusů odřízněte velkým zubatým nožem tenkou vrstvu, aby vznikla rovná plocha.
  12. Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan, dortovou obracečku nebo servírovací talíř. Vrchní část rovnoměrně pokryjte asi 1 šálkem polevy. Navrch položte 2. vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte asi 1 šálkem polevy. Navrch položte třetí vrstvu dortu. Zbývající polevu rozetřete po celé horní ploše a bocích.
  13. Před krájením dejte alespoň na 30-45 minut do chladničky. Dort tak při krájení lépe drží tvar.
  14. Zbytky dortu pevně přikryjte a uložte do chladničky na 5 dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang