Díky vynikající vanilkové chuti, měkké drobence a krémovému vanilkovo-máslovému krému je to opravdu nejlepší vanilkový dort, jaký si dovedete představit. A po prvním soustu to bude ten nejlepší vanilkový dort, jaký jste kdy jedli.

Příprava

  • Příprava: 35 minut
  • Doba pečení: 25 minut
  • Dodatečný čas: 3 hodiny
  • Počet porcí: 12-14

Ingredience

Na těsto

  • 3 a 2/3 šálku dortové mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 3 velká vejce + 2 další bílky
  • 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku podmáslí při pokojové teplotě

Na vanilkový máslový krém a polevu

  • 1 a 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 5 a 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1/3 šálku plnotučného mléka nebo tučné smetany
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli

Postup

Na těsto

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme 3 dortové formy, vyložíme je pečícím papírem, a pečící papír znovu vymažeme. Pečící papír pomůže koláčovým těstům se uvolnit z forem.
  2. Vyšleháme mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Odstavíme.
  3. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného pádlem nebo šlehacím nástavcem vyšleháme po dobu asi 3 minut společně máslo a cukr při vysokých otáčkách, dokud nebude směs hladká a krémová. Podle potřeby seškrábneme gumovou stěrkou stěny a dno mísy.
  4. Zašleháme 3 vejce, 2 bílky a vanilkový extrakt při vysokých otáčkách během 2 minut, dokud se vše nespojí a směs bude vypadat sraženě v důsledku spojení vaječné tekutiny a tuhého másla. Opět podle potřeby seškrábeme stěny a dno mísy.
  5. Při nízkých otáčkách mixéru přidáváme suché přísady, dokud se nespojí. Při stále nízkém stupni mixéru přilijeme podmáslí a mícháme, dokud se nespojí. Možná budeme muset vše prošlehat ještě ručně, abychom se ujistili, že na dně mísy nejsou žádné hrudky. Těsto bude mírně husté.
  6. Těsto rovnoměrně nalijeme do dortových forem. V případě potřeby je odvážíme, abychom zajistili přesnost. Pečeme přibližně 23-26 minut nebo dokud nejsou dortová těsta propečená. Pečlivost koláčů ověříme tak, že do jejich středu zapíchneme špejli. Pokud vyjde čistá, je těsto hotové.
  7. Koláče necháme zcela vychladnout ve formách postavených na drátěné mřížce. Těsta musí být zcela vychladlá, než je začneme polévat polevou a sestavovat.

Na vanilkový máslový krém a polevu

  1. Máslo vyšleháme po dobu asi 2 minut ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání nebo pádly na střední rychlost, dokud nebude krémové.
  2. Přidáme moučkový cukr, mléko, vanilkový extrakt a sůl a mixér zapneme na nízký výkon. Zvýšíme rychlost a šleháme 2 minuty. Pokud je krém příliš řídký, přidáme více moučkového cukru, pokud je příliš hustý, přidáme více mléka nebo pokud je příliš sladký, přidáme špetku soli.

Na sestavení a ozdobení

  1. Z dortů odřízneme velkým zubatým nožem tenkou vrstvu, aby vznikla rovná plocha.
  2. Položíme 1 vrstvu dortu na dortový stojan, dortovou obracečku nebo servírovací talíř. Vrchní část rovnoměrně pokryjeme asi 1 a 1/2 šálku krému.
  3. Navrch položíme druhou vrstvu dortu a opět ji rovnoměrně pokryjeme asi 1 a 1/2 šálku krému. Navrch položíme třetí vrstvu dortu.
  4. Zbývající krém rozetřeme po celé horní ploše a bocích jako polevu. K nanášení polevy je vhodné použít stěrku na polevu.
  5. Před krájením dáme dort alespoň na 1 hodinu do lednice. Dort pak při krájení lépe drží tvar. Zbytky dortu pevně přikryjeme a skladujeme v lednici až 5 dní.

Tipy

  1. Množství polevy mezi jednotlivými vrstvami je potřeba odhadnout. Z výše uvedeného receptu získáte asi 6 šálků krému. Vhodné je použít asi 1 a 1/2 šálku krému mezi každou vrstvu a zbývající 3 šálky si vyhradit na vnější stranu dortu.
  2. Pro jednoduchý vzhled se při zdobení držte vanilkového máslového krému, čerstvého bobulovitého ovoce a snítek máty.
  3. Vrstvy těsta nechte před sestavováním celého dortu opravdu zcela vychladnout. Pokud začnete vrstvit krém na poloteplé těsto, povede to k tomu, že se krém úplně rozpustí, což způsobí zhroucení celého dortu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang