Vanilkový máslový krém

Vanilková máslová poleva je základem v kuchyni každého pekaře, je lahodně jemná, krémová a sladká. Recepty na vanilkový máslový krém jsou jednoduchý na přípravu a snadno se nanáší na dorty a košíčky, abyste získali opravdu nezapomenutelný dezert.

Vanilkový máslový krém můžete použít do narozeninového dortu, nejrůznějších zákusků, nebo třeba jako náplň do řezů mille feuille.

Máslový vanilkový krém

Máslový krém je sladká a nadýchaná poleva, která se připravuje z másla a cukru. Dalšími běžnými přísadami jsou mléko (pro vytvoření dokonalé struktury) a vanilka (pro jednoduchou a příjemnou chuť).

Ačkoli je vanilka nejoblíbenější příchutí máslového krému, běžně se objevují i varianty s čokoládovou nebo ovocnou příchutí.

Tento krém se je oblíbená poleva na zdobení dortů a cupcaků a recept na vanilkový máslový krém je ještě nadýchanější a lépe roztíratelný díky přidání tučné smetany, která se lépe šlehá než běžná smetana ke šlehání.

Jednoduchý máslový krém na dort – recept

Připravte tento snadný recept na základní máslový krém, který využijete jako krém do dortů nebo cupcakes. Máslový krém na dort připravíte za 10 minut (2 a půl šálku).

Ingredience na jednoduchý máslový krém na dort

  • ½ hrnku nesoleného másla při pokojové teplotě
  • 2 šálky prosátého moučkového cukru
  • 1 a ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mléka
  • 3 kapky potravinářského barviva nebo podle potřeby (nepovinné)

Postup na jednoduchý máslový krém na dort

  1. Máslo rozmixujte v míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem do hladké a nadýchané pěny.
  2. Postupně zašlehejte moučkový cukr, dokud se zcela nevstřebá.
  3. Vmíchejte vanilkový extrakt.
  4. Přidejte mléko a šlehejte další 3 až 4 minuty.
  5. Přidejte potravinářské barvivo, pokud jej používáte, a šlehejte 30 sekund do hladka nebo do dosažení požadované barvy.
  6. Máslový krém použijte ihned nebo jej uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny.
Pokud jde o zdobení dortů a cupcakes, jen málo polev se vyrovná máslového krému.

Máslový krém – recept

Dortová poleva vyžaduje pouze máslo a moučkový cukr – vyzkoušejte různé příchutě a použijte tento recept na krém na dort, jehož příprava zabere 10 minut.

Ingredience na máslový krém

Máslový krém

  • 600 g prosátého moučkového cukru
  • 300 g nesoleného nebo soleného másla, změklého

Volitelné příchutě

  • jemně nastrouhaná citronová kůra
  • jemně nastrouhaná pomerančová kůra
  • špetka vanilkového extraktu
  • několik kapek potravinářského barviva
  • kakaový prášek podle chuti

Postup na máslový krém

  1. Vyšlehejte 600 g prosátého moučkového cukru a 300 g másla společně s vybraným aroma a barvivem, pokud je používáte, přidejte 2-3 lžíce vroucí vody na zjemnění a šlehejte do hladka.
  2. Naplňte zdobicí sáček s hvězdicovou tryskou a nanášejte na cupcakes nebo rozetřete uprostřed a na povrchu 20 cm dortu pomocí paletového nože.
Máslový krém je již po léta oblíbenou pomůckou každého pekaře při zdobení dortů a cupcaků.

Recept na vanilkový krém do dortu

Tento recept na oblíbený máslový vanilkový krém je dokonalá vanilková poleva, která je jednoduchá, krémová a hladká a na vanilkových cupcakes chutná neuvěřitelně. Připravíte ji za 5 minut.

Ingredience na vanilkový krém do dortu

  • 1 hrnek (230 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 4-5 šálků (480-600 g) moučkového cukru
  • 1/4 šálku (60 ml) tučné smetany, polotučného nebo plnotučného mléka, pokojové teploty
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • sůl, podle chuti

Postup na vanilkový krém do dortu

  1. Ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem šlehejte máslo při střední rychlosti do krémové konzistence asi 2 minuty. Přidejte 4 a 1/2 šálku moučkového cukru, hustou smetanu a vanilkový extrakt.
  2. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte celé 2 minuty. Ochutnejte. Pokud je poleva příliš sladká, přidejte špetku soli.
  3. V případě potřeby upravte: pokud je poleva příliš řídká, můžete v tuto chvíli kontrolovat její konzistenci – přidejte až 1/2 šálku moučkového cukru nebo více husté smetany, pokud je poleva příliš hustá (přidejte vždy jen 1 lžíci, vyšlehejte, pak ochutnejte a podle potřeby přidejte).
  4. Použijte ihned nebo ji pevně přikryjte a skladujte až 1 týden v chladničce nebo až 3 měsíce v mrazáku.
  5. Po zmrazení rozmrazte v chladničce a pak polevu několik sekund šlehejte na střední rychlost, aby byla opět krémová.
  6. Po rozmrazení nebo zchlazení pomůže šlehání s trochou husté smetany nebo mléka v případě potřeby polevu opět zředit.
Vanilkový krém je nejběžnějším typem máslového krému.

Mascarpone krém na dort – recept

Tento vanilkový krém z mascarpone je krémová poleva na jakýkoli dezert, kterou lze připravit za 15 minut nebo méně. Výborně se hodí k jakémukoli dortu, koláči nebo dokonce čerstvému ovoci, takže se pojďte naučit, jak mascarpone připravit.

Ingredience na mascarpone krém na dort

  • 1 šálek (250 ml) plnotučné smetany ke šlehání
  • ¼ šálku (30 g) moučkového cukru, v případě potřeby použijte bezlepkový cukr
  • 1 šálek (250 g) mascarpone
  • 2 lžičky (10 ml) vanilkového extraktu

Postup na mascarpone krém na dort

  1. Smetanu a moučkový cukr šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  2. V malé misce opatrně smíchejte sýr mascarpone a vanilku.
  3. Přidejte mascarpone do jemně ušlehané smetany a pokračujte ve šlehání, dokud směs nezhoustne a nevytvoří se pevné špičky. Dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali, jinak by se směs mohla rozdělit.
  4. Použijte ihned nebo uchovávejte v chladničce, dokud nebude potřeba.
Přidáním mascarpone vznikne bohatší a krémovější varianta.

Krém na dort bez másla – recept

Jedná se o jedinečný, ne příliš sladký recept na vanilkový krém bez másla, který lze připravit z pouhých 4 ingrediencí. Sametový, hladký, rozplývající se v ústech, lehký a nadýchaný, to je jednoduchý a snadný recept, který je hotový za méně než 5 minut.

Ingredience na krém na dort bez másla

  • 250 g smetanového sýra za studena
  • 130 g (1 šálek) moučkového cukru
  • 150 ml (3/4 šálku) šlehačky/tučné smetany za studena
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na krém na dort bez másla

  1. Nejprve dvakrát prosejte moučkový cukr. Ten si dejte stranou.
  2. Studený smetanový sýr šlehejte v míse asi minutu do hladké a krémové konzistence a v polovině šlehání ho seškrábejte.
  3. Přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud se nespojí.
  4. Přidejte vanilkový extrakt a smetanu ke šlehání a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. (Může to trvat asi 2 minuty)
  5. Dobře se hodí k dortům nebo cupcakes.

Recept na máslový krém s pudinkem

Krém s pudinkem (německý máslový krém) je velmi bohatá máslová poleva s přídavkem pudinku. Můžete ji obměňovat přidáním různých příchutí nebo likéru. Z tohoto receptu vyrobíte dostatek máslového krému na jeden 3-4vrstvý dort nebo 24 cupcakes. Příprava zabere 1 hodinu 25 minut.

Ingredience na máslový krém s pudinkem

  • 1 vejce
  • 1 šálek bílého cukru
  • ½ šálku mléka
  • 1 a ⅓ šálku nesoleného másla při pokojové teplotě
  • 1 lžíce rumu (volitelně)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na máslový krém s pudinkem

  1. Vejce rozšlehejte vidličkou v malém těžkém hrnci. Přimíchejte cukr a mléko. Za stálého šlehání zahřívejte na středně nízké teplotě, dokud nezačne vřít.
  2. Pokračujte v rychlém šlehání, dokud směs nezhoustne na konzistenci řídkého krému. Odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout, asi 1 hodinu.
  3. Máslo šlehejte v míse elektrickým mixérem, dokud nebude světlé a krémové, asi 5 minut. Po 1-2 lžících přidávejte vychladlý pudink a po každém přidání dobře vyšlehejte.
  4. Přidejte rum a vanilkový extrakt. Pokračujte ve šlehání, dokud není krém lehký a nadýchaný.
Pudinkový krém je o něco hustší než standardní máslový krém.

Pudinkový krém na dort – recept

Německá máslová poleva (pudinkový krém) využívá máslo a bohatý, ale jednoduchý vanilkový krém k vytvoření hedvábné, rozplývající se polevy, která je ideální pro dorty a cupcakes.

Ingredience na pudinkový krém na dort

  • 3/4 šálku (165 g) cukru krystal
  • 1/4 šálku (30 g) kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 6 velkých (105 g) žloutků
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 a 1/2 šálku (565 g) nesoleného másla pokojové teploty

Postup na pudinkový krém na dort

  1. Ve středně velkém hrnci (nejlépe se šikmými stěnami) šlehejte cukr, kukuřičný škrob a sůl, dokud se nespojí.
  2. Do cukrové směsi přidejte asi 1/4 šálku mléka a šlehejte tak, aby vznikla hustá hmota. Díky tomu se při přidávání zbývajícího mléka nevytvoří hrudky. Do hrnce přidejte zbytek mléka a metličkou ho do směsi vmíchejte.
  3. Zapněte sporák na střední teplotu a mléčnou směs přiveďte k mírnému varu, což bude trvat 5-6 minut. Drobné bublinky vystoupí na povrch a klidně se rozpadnou. Povrch tekutiny by se měl sotva pohybovat. Odstavte hrnec z ohně.
  4. Žloutky lehce rozšlehejte vidličkou, dokud nejsou řídké.
  5. Do mísy s vejci za stálého šlehání pomalu a rovnoměrně přilévejte šálek teplé mléčné směsi. Jakmile se směs mléka a vajec spojí, pomalu a rovnoměrným proudem ji za stálého šlehání vlijte do hrnce s horkým mlékem. Nyní máte základ pro pudink.
  6. Vraťte hrnec na sporák a za stálého míchání metličkou zahřívejte pudinkovou směs na mírném ohni. Směs během 2-3 minut výrazně zhoustne.
  7. Zda je krém hotový, poznáte tak, že do něj ponoříte lžíci a krém by měl být natolik hustý, aby na jeho okrajích držela čára nakreslená prstem na hřbetu lžíce.
  8. Vmíchejte vanilkový extrakt, dokud není směs hladká a spojená.
  9. Přikryjte a vychlaďte pudink, dokud nevychladne (nebo dokud nedosáhne pokojové teploty). Kousek plastové fólie můžete přitisknout přímo na povrch krému a chladit ho až 2 dny v chladničce. Pokud ho zchladíte, je třeba ho před dalším zpracováním uvést do pokojové teploty.
  10. Do mísy stojanového mixéru s nástavcem na šlehání přidejte máslo. Zapněte mixér na střední stupeň a postupně zvyšujte rychlost mixéru na vysokou, aby se máslo šlehalo velmi lehce, nadýchaně a téměř doběla, asi 5-6 minut.
  11. Během tohoto šlehání mixér jednou nebo dvakrát zastavte a mísu seškrábněte.
  12. Během šlehání másla důkladně promíchejte vychlazený pudink, aby byl hladký. Snižte rychlost mixéru na středně nízkou a po lžících přidávejte pudink do másla v míse. Před přidáním další lžíce nechte pudink zcela vstřebat.
  13. Během přidávání pudinku často seškrabujte mísu, abyste se ujistili, že je pudink řádně zapracován.
  14. Po přidání pudinku zvyšte rychlost mixéru na středně vysokou a šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná, asi 2-3 minuty.
  15. Po smíchání použijte máslový krém podle potřeby. Uchovávejte v nádobě na potraviny až 4 dny nebo zmrazte až na 2 měsíce.
Máslový krém je při zdobení dortů a cupcaků klasickou pomůckou.

Veganský krém na dort – recept

Pokud jste někdy přemýšleli, jak vyrobit máslový krém bez mléka, jste na správném místě! Tento návod vám krok za krokem ukáže, jak snadné je pokaždé připravit dokonalou bezmléčný (dairy-free) máslový krém za 5 minut.

Ingredience na veganský krém na dort

  • 1 tyčinka veganského másla (1 tyčinka = 1/2 šálku)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 a ½ až 3 šálky prosetého bio moučkového cukru (podle potřeby zajistěte, aby byl vhodný pro vegany)
  • 3-4 lžíce plnotučného kokosového mléka nebo jiného mléka bez mléčných výrobků (dairy-free), nepovinné

Postup na veganský krém na dort

  1. Do velké mísy přidejte změklé veganské máslo a elektrickým ručním mixérem ho vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny – asi 1 minutu. Poté přidejte vanilku a ještě jednou promíchejte.
  2. Přidejte prosátý moučkový cukr po 1/2 šálku a pokračujte v míchání, dokud se dobře nespojí a nebude nadýchaný, a podle potřeby seškrábejte po stranách.
  3. Pokud je příliš hustá, přidávejte po 1 lžíci bezmléčného mléka, dokud nedosáhnete požadované konzistence (volitelné).
  4. Použijte ihned nebo krém skladujte v chladničce až 1 týden nebo v mrazáku až 1 měsíc.

Vyzkoušejte recept na cupcakes, vanilkové cupcakes, recept na muffiny, borůvkové muffiny, muffiny bez mléka, krém z mascarpone, jablečné muffiny a zdravé banánové muffiny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang