red-velvet-dort-recept

Dezert Red Velvet je mnohem víc než jen vanilkový dort obarvený do červena. Podle tohoto receptu připravíte nejlepší Red Velvet dort s vynikající máslovou, vanilkovou a kakaovou chutí a lahodnou chutí podmáslí.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Ostatní: 2 hodiny
  • Celkem: 3 hodiny

Ingredience na dort

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 polévkové lžíce neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 2 šálky cukru krystal
  • 1 šálek řepkového nebo rostlinného oleje
  • 4 velká vejce, pokojové teploty a oddělená
  • 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
  • 1 lžička destilovaného bílého octa
  • tekuté nebo gelové červené potravinářské barvivo
  • 1 šálek (240 ml) podmáslí, pokojová teplota

Ingredience na polevu

  • 450 g tučné smetany
  • 3/4 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 5 a 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • špetka soli podle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte dvě dortové formy, vyložte je pergamenovým papírem a vymažte ho tukem. Pergamenový papír pomůže koláčům plynule se uvolnit z formy.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, kakaový prášek a sůl. Odstavte.
  3. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného nástavcem s lopatkami šlehejte máslo a cukr společně na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu.
  4. Přidejte olej, žloutky, vanilkový extrakt a ocet a šlehejte 2 minuty při vysokém stupni. Bílky dejte stranou. Podle potřeby seškrábejte gumovou stěrkou stěny a dno mísy.
  5. Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady ve 2-3 přídavcích střídavě s podmáslím. Přišlehejte požadované množství potravinářského barviva, jen dokud se nespojí.
  6. Šlehejte 4 bílky na vysoké otáčky, dokud se nevytvoří nadýchané špičky, asi 3 minuty. Jemně vmíchejte do dortového těsta.
  7. Těsto rozdělte do dortových forem. Pečte 30-32 minut nebo dokud vršky koláčů při jemném dotyku nepruží a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  8. Vyjměte dorty z trouby a nechte je zcela vychladnout ve formičkách postavených na drátěné mřížce. Korpusy musí být zcela vychladlé, než je začnete polévat polevou a sestavovat.
  9. V ručním nebo stojanovém mixéru s nástavcem na šlehání nebo s pádly vyšlehejte smetanu a máslo ve velké míse při středně vysokých otáčkách dohladka, asi 2 minuty.
  10. Přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte 3 minuty, dokud se krém zcela nespojí.
  11. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte více moučkového cukru nebo špetku soli navíc, pokud je poleva příliš sladká. Poleva by měla být měkká, ale ne řídká.
  12. Z dortů odřízněte velkým zubatým nožem tenkou vrstvu, aby vznikla rovná plocha. Hotový dort vyhoďte nebo jej nadrobte.
  13. Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan nebo servírovací talíř. Vrchní část rovnoměrně pokryjte polevou. Navrch položte 2. vrstvu a zbývající polevu rozetřete po celé horní ploše a bocích.
  14. Před krájením dejte dort alespoň na 30-60 minut do chladničky. Dort tak při krájení lépe drží tvar.
  15. Zbytky dortu pevně přikryjte a uložte do chladničky na 5 dní.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang