scone-g9f65be741_1920

Sýrové koláčky si můžete dopřát k odpolednímu čaji nebo jako součást pikniku. Skvěle se hodí také k polévkám a můžete je zamrazit na pozdější použití.

Ingredience

  • 225 g hladké mouky, plus další na poprášení
  • špetka soli
  • špetka kajenského pepře
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 55 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 120 g zralého čedaru, nastrouhaného
  • 90-100 ml mléka, plus 1 lžíce navrch

Postup

  1. Rozehřejte troubu na 200 °C/180 °C s ventilátorem a vložte plech.
  2. Do mísy prosejte mouku, sůl, kajenský pepř a prášek do pečiva a poté je znovu prosejte, aby se ingredience důkladně spojily.
  3. Do mísy přidejte máslo a konečky prstů ho spojte ve strouhanku. Do směsi strouhanky nasypte 100 g sýra a třete, dokud se rovnoměrně nerozdělí. Snažte se nemíchat příliš, protože teplo z vašich rukou by mohlo začít máslo rozpouštět.
  4. Uprostřed směsi udělejte důlek a přilijte tolik mléka, aby vzniklo poměrně měkké, ale pevné těsto. Nepřilévejte všechno mléko najednou, protože ho možná nebudete potřebovat všechno, abyste získali správnou konzistenci.
  5. Povrch lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na tloušťku přibližně 2 cm. Středně velkým vykrajovátkem (asi 8 cm) vykrojte koláčky, které položte na pečicí papír, potřete trochou mléka a posypte zbylým sýrem. Přesuňte na rozpálený plech.
  6. Pečte v troubě 15-20 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a propečené.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang