Výjimečný recept na naan

Drobné pečivoPečivoPřílohy
pexels-alleksana-6399994

Domácí chléb naan je měkký a nejlepší mimo indickou restauraci. Je vynikající, když se jí teplý potřený rozpuštěným máslem nebo podávaný s oblíbeným kari.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 50 minut

Ingredience

  • 1 balení aktivního sušeného droždí
  • 1 šálek teplé vody
  • ¼ šálku bílého cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • 2 lžičky soli
  • 4 a ½ šálku chlebové mouky
  • 2 lžičky mletého česneku
  • ¼ šálku rozpuštěného másla

Postup

  1. Droždí rozpusťte v teplé vodě ve velké míse. Nechte asi 10 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
  2. Mezitím vymažte velkou mísu olejem.
  3. Do směsi droždí vmíchejte cukr, mléko, vejce a sůl. Vmíchejte tolik mouky, aby vzniklo vláčné těsto.
  4. Těsto hněťte na lehce pomoučeném povrchu, dokud nebude hladké (6 až 8 minut).
  5. Těsto vložte do připraveného oleje, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 1 hodinu.
  6. Těsto na lehce pomoučeném válu prohněteme a vmícháme do něj česnek. Z těsta oddělujte malé hrsti o velikosti golfového míčku; mělo by jich být asi 14.
  7. Každý kousek srolujte do kuličky a položte na plech. Přikryjte utěrkou a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 30 minut.
  8. Mezitím rozehřejte velkou grilovací pánev na vysokou teplotu.
  9. Každý kousek těsta rozválejte na tenké kolečko.
  10. Předehřátou grilovací pánev potřete rozpuštěným máslem. Na pánev položte několik kousků těsta a opékejte je 2 až 3 minuty, dokud nejsou nadýchané a lehce zhnědlé.
  11. Neopečené strany potřete máslem, otočte a opékejte do zhnědnutí další 2 až 4 minuty. Sundejte z grilu a zopakujte přípravu zbývajících naanů.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang