Báječná čočková polévka – recept

ČočkaLuštěninové polévkyPolévky
cockova-polevka-snadny-recept

Čočka je cenově dostupná, zdravá a na bílkoviny bohatá luštěnina, ze které si můžete připravit pestrou paletu pokrmů. Vyzkoušejte například tuto lahodnou, rychlou a snadnou čočkovou polévku.

Pokud vás zajímá, zda je čočková polévka prospěšná, odpověď zní ano. Čočka je výživná, bohatá na minerály, bílkoviny, má nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny (pro zdraví trávení). Jsou skvělým vegetariánským zdrojem bílkovin, přičemž 25 % kalorií v čočce připadá na bílkoviny.

Čočka

Čočka (z čeledi luštěnin) může být doplňkem stravy bohaté na živiny. Mezi její zdraví prospěšné látky patří vláknina, bílkoviny a klíčové vitaminy. Jsou známá pro svůj čočkovitý tvar a prodávají se s neporušenou vnější slupkou nebo bez ní.

Čočka se často dělí podle barvy, která může být od žluté a červené až po zelenou, hnědou nebo černou.

Hnědá čočka je nejrozšířenější druh čočky a hodí se do dušených pokrmů a polévek. Čočka puy je podobná zelené čočce, má však peprnou chuť a je větší.

Zelená čočka se může lišit velikostí a obvykle je levnější náhradou v receptech, které vyžadují čočku puy.

Žlutá a červená čočka je dělená a rychle se vaří. Mají nasládlou a oříškovou chuť a obě jsou skvělé pro přípravu pokrmu dhal. Drobná černá čočka Beluga vypadá téměř jako kaviár. Je výborným základem pro teplé saláty.

Z červené čočky lze připravit klasickou čočkovou polévku.

Zdravotní benefity čočky

Čočka je vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B, železa, hořčíku, draslíku a zinku. Je také skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Obsahuje také zdraví prospěšné polyfenoly, které mají silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti s potenciálními účinky na inhibici rakovinných buněk.

Tato luštěnina může chránit vaše srdce tím, že podporuje hubnutí, zabraňuje hromadění homocysteinu v těle a zlepšuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku.

Čočka obsahuje antinutrienty, jako jsou inhibitory trypsinu a kyselina fytová, které snižují vstřebávání některých živin. Namáčení a vaření čočky je minimalizuje, ale bez ohledu na to budete stále vstřebávat většinu živin.

Klasická čočková polévka – recept

Tato čočková polévka je plná pikantní chuti a zaručeně vás zahřeje! Je dostatečně vydatná na to, abyste si z ní mohli připravit jídlo, a zároveň dostatečně snadná na všední večer.

Ingredience na klasickou čočkovou polévku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 2 středně velké řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 6 šálků zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 2 šálky sušené hnědé čočky
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo 1 lžíce čerstvého)
  • 2 lžičky sušených tymiánových lístků (nebo 2 lžíce čerstvých)
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 plechovka (400 ml) nakrájených rajčat
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • sůl podle chuti

Postup na klasickou čočkovou polévku

  1. Dno velkého hrnce potřete olejem a postavte ho na střední teplotu.
  2. Jakmile se olej rozpálí, přidejte cibuli, mrkev a celer. Zeleninu za častého míchání asi 5 minut poduste, dokud nezačne měknout.
  3. Přidejte česnek a vařte ho spolu se zeleninou asi 1 minutu, dokud nebude velmi voňavý.
  4. Vmíchejte vývar, čočku, rozmarýn, tymián, černý pepř a bobkový list. Zvyšte teplotu a přiveďte tekutinu k varu.
  5. Snižte teplotu a nechte polévku za občasného míchání vařit asi 25 minut, dokud není čočka téměř úplně uvařená, ale trochu tuhá. Pokud by byla polévka příliš suchá, můžete během vaření přidat vodu.
  6. Vmíchejte rajčata a nechte polévku ještě 5 až 10 minut vařit, dokud čočka nezměkne.
  7. Odstavte hrnec z ohně a vyjměte bobkový list. Vmíchejte ocet a polévku podle chuti osolte.
  8. Naberte do misek a podávejte.
Recept na klasickou čočkovou polévku je bezlepkový.

TIP: Zkuste recept na polévku z červené čočky, čočkový salát (recept) nebo zeleninové polévky či pikantní vietnamskou polévku Pho nebo staročeskou bramboračku.

Babiččina čočková polévka – recept

Jednou z nejoblíbenějších polévek, které lze (nejen) v zimě uvařit, je babiččin recept na čočkovou polévku. Můžete udělat velkou dávku a skladovat ji několik týdnů.

Ingredience na babiččinu čočkovou polévku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 oloupaná a nakrájená bílá cibule
  • 2 řapíky celeru, nakrájené
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 1 velká brambora, nakrájená na kostičky
  • 2 velká rajčata nakrájená na kostičky
  • 2 šálky suchých čočkových fazolí
  • 5 šálků kuřecího vývaru
  • 1 šálek vody
  • ½ lžíce oregana
  • 1 lžička petrželky
  • ½ lžičky černého pepře (přidejte více podle chuti)
  • špetka drceného červeného pepře
  • 2 bobkové listy

Postup na babiččinu čočkovou polévku

  1. Ve velkém hrnci na vývar rozehřejte na mírném ohni olivový olej.
  2. Přidejte cibuli a celer a na středně nízkém plameni vařte 7 minut.
  3. Přidejte prolisovaný česnek a promíchejte. Přidejte čočku, 5 šálků kuřecího vývaru a 1 šálek vody a přiveďte k varu.
  4. Vmíchejte koření a bobkové listy a přikryjte.
  5. Po uvedení do varu zmírněte teplotu na střední stupeň a vařte 1,5 hodiny, nebo dokud čočka nezměkne.
  6. Po jedné hodině přidejte rajčata, mrkev a brambory.
  7. Před podáváním odstraňte bobkové listy. Před uložením do chladničky nebo mrazničky zcela vychlaďte.
Přidáním hodně zeleniny má čočková polévka vysoký obsah vlákniny.

TIP: Pokud máte rádi recepty od babičky a luštěniny, vyzkoušejte recept na babiččinu fazolovou polévku.

Čočková polévka s uzeninou – recept

Tato vydatná polévka s klobásou a čočkou je plná chuti. Každou misku posypte čerstvě nastrouhaným sýrem Romano. Recept pro 8 porcí připravíte za 3 hodiny 25 minut.

Ingredience na čočkovou polévku s uzeninou

  • 230 g italské vepřové klobásy, nakrájené na 1 cm plátky
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stonek celeru, jemně nasekaný
  • 1 lžíce nasekaného česneku
  • 8 šálků vody
  • 2 plechovky (400 g) kuřecího vývaru
  • 1 plechovka (800 g) nakrájených rajčat
  • 1 balení (450 g) suché čočky, propláchnuté
  • 1 šálek strouhané mrkve
  • 1 polévková lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce soli nebo podle chuti
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ¼ lžičky sušeného tymiánu
  • ¼ lžičky sušené bazalky
  • 2 velké bobkové listy
  • 230 g těstovin ditalini (nepovinné)

Postup na čočkovou polévku s uzeninou

  1. Klobásu vařte ve velkém hrnci na středním plameni, dokud rovnoměrně nezhnědne (7 až 10 minut).
  2. Přidejte cibuli, celer a česnek a smažte, dokud nezměknou a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  3. Vmíchejte vodu, kuřecí vývar, rajčata, čočku, mrkev, česnekový prášek, petrželku, sůl, pepř, oregano, tymián, bazalku a bobkové listy; přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud čočka nezměkne, 2 a 1/2 až 3 hodiny.
  5. Vmíchejte těstoviny a vařte je do změknutí 15 až 20 minut. Před podáváním odstraňte bobkové listy.
Do polévky můžete přidat těstoviny a sýr Romano.

Recept na nejlepší polévku z červené čočky

Tato čočková polévka se vymyká představám o tom, jaká čočková polévka může být. Je to objevný pokrm, jehož příprava zabere méně než hodinu.

Ingredience na nejlepší polévku z červené čočky

  • 3 lžíce olivového oleje a další na pokapání
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ¼ lžičky košer soli a další podle chuti
  • ¼ lžičky černého pepře
  • špetka mletého chilli nebo mletého kajenského pepře, plus další podle chuti
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 šálek červené čočky
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • šťáva z ½ citronu, více podle chuti
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Postup na nejlepší polévku z červené čočky

  1. Ve velkém hrnci zahřejte 3 lžíce oleje na vysoké teplotě, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli a česnek a smažte je asi 4 minuty dozlatova.
  2. Vmíchejte rajčatový protlak, kmín, sůl, černý pepř a chilli a ještě 2 minuty smažte.
  3. Přidejte vývar, 2 šálky vody, čočku a mrkev. Přiveďte k varu, poté hrnec částečně zakryjte a snižte teplotu na středně nízkou. Vařte, dokud čočka nezměkne, asi 30 minut. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  4. Polovinu polévky rozmixujte ponorným nebo běžným mixérem nebo kuchyňským robotem a přidejte ji zpět do hrnce. Polévka by měla být poněkud robustní.
  5. V případě potřeby polévku znovu ohřejte a vmíchejte citronovou šťávu a koriandr. Polévku podávejte pokapanou kvalitním olivovým olejem a podle potřeby lehce posypanou chilli.
Polévka z červené čočky je lehká, pikantní a má výraznou červenou barvu.

Čočková polévka pro děti – recept

10 minut přípravy, 30 minut vaření tohoto výživného, chutného a snadného receptu na dětskou polévku z červené čočky. Ideální pro děti od 6 měsíců a starší děti.

Ingredience na čočkovou polévku pro děti

Polévka

  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 a ½ šálku čočky
  • 6 šálků zeleninového vývaru (nebo vody)

Koření

  • 2 lžičky mleté papriky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky soli, vynechat pro děti
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 velký citron – šťáva a kůra

Postup na čočkovou polévku pro děti

  1. Zeleninu osmahněte. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte cibuli, česnek, celer a mrkev a za občasného míchání smažte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní.
  2. Přiveďte k varu přidáním zeleninového vývaru (nebo vody, pokud připravujete pro kojence), čočky, mletého kmínu a papriky a černého pepře. Po přivedení k varu snižte teplotu, přikryjte a vařte asi 30 minut.
  3. Dochuťte. Přidejte citronovou kůru a šťávu, osolte a promíchejte (pokud vaříte pro děti do 1 roku, nesolte).
  4. Rozmixujte ponorným mixérem, aby byla polévka krémová a hladká.
  5. Skladujte v chladničce po dobu 3 dnů nebo zmrazte až na 3 měsíce.
Čočková polévka pro děti je veganská, bez mléka (dairy-free) a bez lepku.

Hummus z červené čočky – recept

Milujete hummus? Pak musíte vyzkoušet tento pikantní, krémový hummus z červené čočky. Je skvělý jako dip, dresink nebo rovnou z lednice na lžíci.

Ingredience na hummus z červené čočky

  • 1 šálek sušené červené čočky
  • ¼ šálku hladkého tahini
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky kmínu
  • ¼ lžičky koriandru
  • ¼ lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky kardamonu
  • ¼ lžičky cibulového prášku
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • voda, je-li třeba, kvůli konzistenci
  • naan a/nebo nakrájená zelenina k podávání

Postup na hummus z červené čočky

  1. Přiveďte k varu středně velký hrnec vody a přidejte čočku. Snižte teplotu na minimum a přikryté vařte do změknutí asi 15 minut.
  2. Poté ji slijte, nechte 10 až 15 minut vychladnout a spolu s tahini, citronovou šťávou, kokosovým olejem, česnekem, zázvorem, kmínem, koriandrem, kurkumou, kardamomem, cibulovým práškem, kajenským pepřem, solí a několika zrnky pepře přendejte do mixéru.
  3. Mixujte, dokud nevznikne krémová hmota. Pokud je směs příliš hustá, přidávejte po lžících vodu, aby se rozmixovala do krémové konzistence. Ochutnejte a upravte koření. Chlaďte, dokud nebude připravena k použití.
  4. Podle potřeby podávejte s naanem nebo nakrájenou zeleninou.

TIP: Vyzkoušejte recept na klasický hummus, veganskou čočkovou polévku a salát z červené čočky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang