
Čočka je cenově dostupná, zdravá a na bílkoviny bohatá luštěnina, ze které si můžete připravit pestrou paletu pokrmů. Vyzkoušejte například tuto lahodnou, rychlou a snadnou čočkovou polévku.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience
- Olivový olej (1 lžíce)
- Nakrájená cibule (1 ks)
- Drcený česnek (2 stroužky)
- Nakrájená mrkev (1 a 1/4 hrnku)
- Nakrájený celer (1 a 1/4 šálku)
- Čočka (2 hrnky)
- Krájená rajčata v plechovce (400 g)
- Zeleninový nebo kuřecí vývar (1,5 litru)
- Kmín
- Koriandr
- Sladká paprika (1 a 1/2 lžičky)
- Bobkový list (2 ks)
- Citron
- Sůl, pepř
Příprava
V hrnci na středním plameni rozpalte olej. Přidejte česnek a cibuli a vařte 2 minuty. Přidejte celer a mrkev, za stálého míchání ohřívejte 7 – 10 minut, a poté přidejte všechny zbývající ingredience s výjimkou citronu a soli. Promíchejte. Zvyšte plamen a přiveďte k varu, při vaření odebírejte pěnu z hladiny. Vařte 35 – 40 minut, dokud čočka nezměkne. Vyjměte bobkový list a za pomoci ponorného mixéru polévku zahustěte tak, že ji 2x – 3x promixujete. Přidejte sůl, pepř, zakápněte citronem a podávejte.