![cockova-polevka-snadny-recept](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/06/Cockova-polevka-snadny-recept-5849067.jpg)
Čočka je cenově dostupná, zdravá a na bílkoviny bohatá luštěnina, ze které si můžete připravit pestrou paletu pokrmů. Vyzkoušejte například tuto lahodnou, rychlou a snadnou čočkovou polévku.
Pokud vás zajímá, zda je čočková polévka prospěšná, odpověď zní ano. Čočka je výživná, bohatá na minerály, bílkoviny, má nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny (pro zdraví trávení). Jsou skvělým vegetariánským zdrojem bílkovin, přičemž 25 % kalorií v čočce připadá na bílkoviny.
Čočka
Čočka (z čeledi luštěnin) může být doplňkem stravy bohaté na živiny. Mezi její zdraví prospěšné látky patří vláknina, bílkoviny a klíčové vitaminy. Jsou známá pro svůj čočkovitý tvar a prodávají se s neporušenou vnější slupkou nebo bez ní.
Čočka se často dělí podle barvy, která může být od žluté a červené až po zelenou, hnědou nebo černou.
Hnědá čočka je nejrozšířenější druh čočky a hodí se do dušených pokrmů a polévek. Čočka puy je podobná zelené čočce, má však peprnou chuť a je větší.
Zelená čočka se může lišit velikostí a obvykle je levnější náhradou v receptech, které vyžadují čočku puy.
Žlutá a červená čočka je dělená a rychle se vaří. Mají nasládlou a oříškovou chuť a obě jsou skvělé pro přípravu pokrmu dhal. Drobná černá čočka Beluga vypadá téměř jako kaviár. Je výborným základem pro teplé saláty.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/06/cockova_polevka6.jpg)
Zdravotní benefity čočky
Čočka je vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B, železa, hořčíku, draslíku a zinku. Je také skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Obsahuje také zdraví prospěšné polyfenoly, které mají silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti s potenciálními účinky na inhibici rakovinných buněk.
Tato luštěnina může chránit vaše srdce tím, že podporuje hubnutí, zabraňuje hromadění homocysteinu v těle a zlepšuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku.
Čočka obsahuje antinutrienty, jako jsou inhibitory trypsinu a kyselina fytová, které snižují vstřebávání některých živin. Namáčení a vaření čočky je minimalizuje, ale bez ohledu na to budete stále vstřebávat většinu živin.
Klasická čočková polévka – recept
Tato čočková polévka je plná pikantní chuti a zaručeně vás zahřeje! Je dostatečně vydatná na to, abyste si z ní mohli připravit jídlo, a zároveň dostatečně snadná na všední večer.
Ingredience na klasickou čočkovou polévku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 2 středně velké řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 6 šálků zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 2 šálky sušené hnědé čočky
- 1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo 1 lžíce čerstvého)
- 2 lžičky sušených tymiánových lístků (nebo 2 lžíce čerstvých)
- ½ lžičky černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 plechovka (400 ml) nakrájených rajčat
- 2 lžičky červeného vinného octa
- sůl podle chuti
Postup na klasickou čočkovou polévku
- Dno velkého hrnce potřete olejem a postavte ho na střední teplotu.
- Jakmile se olej rozpálí, přidejte cibuli, mrkev a celer. Zeleninu za častého míchání asi 5 minut poduste, dokud nezačne měknout.
- Přidejte česnek a vařte ho spolu se zeleninou asi 1 minutu, dokud nebude velmi voňavý.
- Vmíchejte vývar, čočku, rozmarýn, tymián, černý pepř a bobkový list. Zvyšte teplotu a přiveďte tekutinu k varu.
- Snižte teplotu a nechte polévku za občasného míchání vařit asi 25 minut, dokud není čočka téměř úplně uvařená, ale trochu tuhá. Pokud by byla polévka příliš suchá, můžete během vaření přidat vodu.
- Vmíchejte rajčata a nechte polévku ještě 5 až 10 minut vařit, dokud čočka nezměkne.
- Odstavte hrnec z ohně a vyjměte bobkový list. Vmíchejte ocet a polévku podle chuti osolte.
- Naberte do misek a podávejte.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/06/cockova_polevka1.jpg)
TIP: Zkuste recept na polévku z červené čočky, čočkový salát (recept) nebo zeleninové polévky či pikantní vietnamskou polévku Pho nebo staročeskou bramboračku.
Babiččina čočková polévka – recept
Jednou z nejoblíbenějších polévek, které lze (nejen) v zimě uvařit, je babiččin recept na čočkovou polévku. Můžete udělat velkou dávku a skladovat ji několik týdnů.
Ingredience na babiččinu čočkovou polévku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 oloupaná a nakrájená bílá cibule
- 2 řapíky celeru, nakrájené
- 1 stroužek česneku, mletý
- 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
- 1 velká brambora, nakrájená na kostičky
- 2 velká rajčata nakrájená na kostičky
- 2 šálky suchých čočkových fazolí
- 5 šálků kuřecího vývaru
- 1 šálek vody
- ½ lžíce oregana
- 1 lžička petrželky
- ½ lžičky černého pepře (přidejte více podle chuti)
- špetka drceného červeného pepře
- 2 bobkové listy
Postup na babiččinu čočkovou polévku
- Ve velkém hrnci na vývar rozehřejte na mírném ohni olivový olej.
- Přidejte cibuli a celer a na středně nízkém plameni vařte 7 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek a promíchejte. Přidejte čočku, 5 šálků kuřecího vývaru a 1 šálek vody a přiveďte k varu.
- Vmíchejte koření a bobkové listy a přikryjte.
- Po uvedení do varu zmírněte teplotu na střední stupeň a vařte 1,5 hodiny, nebo dokud čočka nezměkne.
- Po jedné hodině přidejte rajčata, mrkev a brambory.
- Před podáváním odstraňte bobkové listy. Před uložením do chladničky nebo mrazničky zcela vychlaďte.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/06/cockova_polevka2.jpg)
TIP: Pokud máte rádi recepty od babičky a luštěniny, vyzkoušejte recept na babiččinu fazolovou polévku.
Čočková polévka s uzeninou – recept
Tato vydatná polévka s klobásou a čočkou je plná chuti. Každou misku posypte čerstvě nastrouhaným sýrem Romano. Recept pro 8 porcí připravíte za 3 hodiny 25 minut.
Ingredience na čočkovou polévku s uzeninou
- 230 g italské vepřové klobásy, nakrájené na 1 cm plátky
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stonek celeru, jemně nasekaný
- 1 lžíce nasekaného česneku
- 8 šálků vody
- 2 plechovky (400 g) kuřecího vývaru
- 1 plechovka (800 g) nakrájených rajčat
- 1 balení (450 g) suché čočky, propláchnuté
- 1 šálek strouhané mrkve
- 1 polévková lžíce česnekového prášku
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžíce soli nebo podle chuti
- ½ lžičky černého pepře
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky sušeného tymiánu
- ¼ lžičky sušené bazalky
- 2 velké bobkové listy
- 230 g těstovin ditalini (nepovinné)
Postup na čočkovou polévku s uzeninou
- Klobásu vařte ve velkém hrnci na středním plameni, dokud rovnoměrně nezhnědne (7 až 10 minut).
- Přidejte cibuli, celer a česnek a smažte, dokud nezměknou a nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Vmíchejte vodu, kuřecí vývar, rajčata, čočku, mrkev, česnekový prášek, petrželku, sůl, pepř, oregano, tymián, bazalku a bobkové listy; přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud čočka nezměkne, 2 a 1/2 až 3 hodiny.
- Vmíchejte těstoviny a vařte je do změknutí 15 až 20 minut. Před podáváním odstraňte bobkové listy.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/06/cockova_polevka4.jpg)
Recept na nejlepší polévku z červené čočky
Tato čočková polévka se vymyká představám o tom, jaká čočková polévka může být. Je to objevný pokrm, jehož příprava zabere méně než hodinu.
Ingredience na nejlepší polévku z červené čočky
- 3 lžíce olivového oleje a další na pokapání
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého kmínu
- ¼ lžičky košer soli a další podle chuti
- ¼ lžičky černého pepře
- špetka mletého chilli nebo mletého kajenského pepře, plus další podle chuti
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 šálek červené čočky
- 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
- šťáva z ½ citronu, více podle chuti
- 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Postup na nejlepší polévku z červené čočky
- Ve velkém hrnci zahřejte 3 lžíce oleje na vysoké teplotě, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli a česnek a smažte je asi 4 minuty dozlatova.
- Vmíchejte rajčatový protlak, kmín, sůl, černý pepř a chilli a ještě 2 minuty smažte.
- Přidejte vývar, 2 šálky vody, čočku a mrkev. Přiveďte k varu, poté hrnec částečně zakryjte a snižte teplotu na středně nízkou. Vařte, dokud čočka nezměkne, asi 30 minut. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Polovinu polévky rozmixujte ponorným nebo běžným mixérem nebo kuchyňským robotem a přidejte ji zpět do hrnce. Polévka by měla být poněkud robustní.
- V případě potřeby polévku znovu ohřejte a vmíchejte citronovou šťávu a koriandr. Polévku podávejte pokapanou kvalitním olivovým olejem a podle potřeby lehce posypanou chilli.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/06/cockova_polevka5.jpg)
Čočková polévka pro děti – recept
10 minut přípravy, 30 minut vaření tohoto výživného, chutného a snadného receptu na dětskou polévku z červené čočky. Ideální pro děti od 6 měsíců a starší děti.
Ingredience na čočkovou polévku pro děti
Polévka
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
- 1 a ½ šálku čočky
- 6 šálků zeleninového vývaru (nebo vody)
Koření
- 2 lžičky mleté papriky
- 2 lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky soli, vynechat pro děti
- ½ lžičky černého pepře
- 1 velký citron – šťáva a kůra
Postup na čočkovou polévku pro děti
- Zeleninu osmahněte. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte cibuli, česnek, celer a mrkev a za občasného míchání smažte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní.
- Přiveďte k varu přidáním zeleninového vývaru (nebo vody, pokud připravujete pro kojence), čočky, mletého kmínu a papriky a černého pepře. Po přivedení k varu snižte teplotu, přikryjte a vařte asi 30 minut.
- Dochuťte. Přidejte citronovou kůru a šťávu, osolte a promíchejte (pokud vaříte pro děti do 1 roku, nesolte).
- Rozmixujte ponorným mixérem, aby byla polévka krémová a hladká.
- Skladujte v chladničce po dobu 3 dnů nebo zmrazte až na 3 měsíce.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/06/cockova_polevka3.jpg)
Hummus z červené čočky – recept
Milujete hummus? Pak musíte vyzkoušet tento pikantní, krémový hummus z červené čočky. Je skvělý jako dip, dresink nebo rovnou z lednice na lžíci.
Ingredience na hummus z červené čočky
- 1 šálek sušené červené čočky
- ¼ šálku hladkého tahini
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- ½ lžičky kmínu
- ¼ lžičky koriandru
- ¼ lžičky kurkumy
- ¼ lžičky kardamonu
- ¼ lžičky cibulového prášku
- ¼ lžičky kajenského pepře
- ½ lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř
- voda, je-li třeba, kvůli konzistenci
- naan a/nebo nakrájená zelenina k podávání
Postup na hummus z červené čočky
- Přiveďte k varu středně velký hrnec vody a přidejte čočku. Snižte teplotu na minimum a přikryté vařte do změknutí asi 15 minut.
- Poté ji slijte, nechte 10 až 15 minut vychladnout a spolu s tahini, citronovou šťávou, kokosovým olejem, česnekem, zázvorem, kmínem, koriandrem, kurkumou, kardamomem, cibulovým práškem, kajenským pepřem, solí a několika zrnky pepře přendejte do mixéru.
- Mixujte, dokud nevznikne krémová hmota. Pokud je směs příliš hustá, přidávejte po lžících vodu, aby se rozmixovala do krémové konzistence. Ochutnejte a upravte koření. Chlaďte, dokud nebude připravena k použití.
- Podle potřeby podávejte s naanem nebo nakrájenou zeleninou.
TIP: Vyzkoušejte recept na klasický hummus, veganskou čočkovou polévku a salát z červené čočky.