Hustá polévka z červené čočky

Když se mění roční období a přichází podzimní nebo zimní chlad, není nic lepšího než teplá a uklidňující polévka, která uklidní duši. Polévka z pečeného lilku s kouřovou chutí a bohatou, sametovou strukturou je důkazem umění spojit jednoduchost s lahodnou chutí.

Tento článek vás vezme na kulinářskou cestu po zázracích pečené lilkové polévky, od jejího původu a ingrediencí až po její přípravu a variace.

Historický pohled na lilkovou polévku

Lilek, v mnoha částech světa známý také jako lilek, má dlouhou historii, která sahá až do starověké Indie. Nakonec se dostaly do Středomoří a na Blízký východ, kde se staly nedílnou součástí regionálních kuchyní. Právě v těchto regionech se ujalo umění pečení lilků pro přípravu chutných pokrmů.

Základné ingredience na polévku z pečeného lilku

Když se mění roční období a nastupuje podzimní nebo zimní chlad, není nic lepšího než teplá a uklidňující mísa polévky, která uklidní duši. Pečená lilková polévka s kouřovou chutí a bohatou, sametovou strukturou je důkazem umění spojit jednoduchost s lahodnou chutí.

Tento článek vás vezme na kulinářskou cestu po zázracích pečené lilkové polévky, od jejího původu a ingrediencí až po její přípravu a variace.

Ingredience na polévku z pečených lilků

  • Lilky: Lilky, které jsou srdcem tohoto pokrmu, se dokonale opečou, čímž získají kouřovou chuť a krémovou strukturu.
  • Olivový olej: Používá se k obalení lilků před pečením a jako základ pro smažení ostatních ingrediencí.
  • Cibule: dodává polévce jemnou sladkost a hloubku chuti.
  • Česnek: zvýrazní pikantnost polévky.
  • Čočka: V mnoha receptech na tuto polévku z lilku najdete červenou čočku, ale znáte i další variantu v podobě zelené čočky?
  • Mrkev a celer: Tato zelenina dodává chuti zemitý nádech a vyvažuje chutě.
  • Zeleninový vývar: Je základem polévky, dodává jí hloubku a bohatost.
  • Mletý kmín: Dodává teplý, zemitý nádech.
  • Paprika: vnáší nádech kouřovosti a jemné, sladké koření.
  • Sůl a pepř: K dokonalému dochucení polévky.
  • Čerstvé bylinky: Čerstvá petrželka nebo koriandr: Na ozdobu lze použít čerstvou petrželku nebo koriandr, které dodají polévce svěžest a barvu.
  • Zakysaná smetana nebo jogurt: volitelná zálivka, která dodá smetanovou chuť a pikantnost.

Variace lilkové polévky z červené čočky

Polévka z pečeného lilku je všestranný pokrm a existuje několik variant:

  • Koření: Můžete experimentovat s kořením, jako je koriandr, uzená paprika nebo kayenský pepř, abyste získali jiný chuťový profil.
  • Přílohy: Vhodné je použít i několik druhů zeleniny, např: Vyzkoušejte kromě zakysané smetany nebo jogurtu také krutony, opražené ořechy nebo olivový olej.
  • Bílkoviny: Některé varianty obsahují zdroje bílkovin, jako jsou fazole nebo čočka, které dodají výživu a sílu.
  • Regionální zvraty: Různé regiony po celém světě mají své vlastní jedinečné variace lilkové polévky. Například blízkovýchodní baba ghanoush je příbuzný tohoto pokrmu.
Lilková polévka
Základem správné lilkové polévky je pečený lilek a dlouho tažený zeleninový vývar.

Jak na vaření červené čočky

Vaření červené čočky je snadný proces a červená čočka je skvělou přísadou do mnoha pokrmů, jako jsou polévky, saláty, a další. Následující jsou kroky, jak připravit vařenou červenou čočku:

  1. Omytí červené čočky: Nejprve omyjte červenou čočku v sítku pod tekoucí vodou. Tím odstraníte nečistoty a přebytečný škrob.
  2. Vaření červené čočky: Ve velkém hrnci přidejte 1 šálek červené čočky na 2 šálky vody. Můžete přidat špetku soli, pokud to chcete.
  3. Přivedení k varu: Přiveďte vodu s červenou čočkou k varu. Jakmile začne vřít, snižte teplotu na střední a nechte červenou čočku vařit na mírném ohni.
  4. Vaření: Vařte červenou čočku 15-20 minut, nebo dokud nebude měkká. Červená čočka je hotová, když je měkká, ale stále má strukturu. Můžete ji ochutnat, abyste zjistili, zda je podle vašich preferencí.
  5. Odkapání a použití: Jakmile je červená čočka hotová, odstavte ji od tepla a nechte ji odkapat. Můžete ji použít ihned v receptech nebo ji uložit do lednice na pozdější použití, třeba do placek z červené čočky.

Tipy na vaření červené čočky

  • Množství vody můžete upravit podle toho, jakou konzistenci chcete. Méně vody vytvoří hustší čočku, více vody ji udělá řidší.
  • Červenou čočku lze vařit s dalšími přísadami, jako jsou cibule, česnek, a koření, aby získala bohatější chuť.
  • Můžete také červenou čočku povařit ve vývaru, což jí dodá ještě více chuti.

Lilková polévka – recept

Lilková polévka, také známá jako lilky nebo lilková omáčka, je tradiční polévka populární v balkánských zemích, jako je Bulharsko, Srbsko a Makedonie. Tato polévka je zpravidla připravena z lilku, což jsou malé okurky, a bývá obvykle osvěžující a chutná.

Ingredience na lilkovou polévku

  • 4-5 lilků, nastrouhané nebo nakrájené na tenké plátky
  • 2 šálky jogurtu (běžné nebo řeckého typu)
  • 3-4 stroužky česneku, prolisované nebo nasekané na jemno
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička ocet (ideálně bílý vinný ocet)
  • 2-3 lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru nebo petržele
  • 1-2 šálky vody (podle preference na konzistenci)

Postup na lilkovou polévku

  1. Lilky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo je nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme trochu soli a necháme je odstát asi 15 minut. To pomáhá uvolnit nadbytečnou vodu a změkčit okurky.
  2. V míse smícháme jogurt, prolisovaný česnek, olivový olej, cukr, ocet a zbývající sůl. Důkladně promícháme, dokud se všechny ingredience spojí.
  3. Poté, co okurky odstály a uvolnily vodu, důkladně je vymačkáme a vložíme je do mísy s jogurtem.
  4. Přidáme nasekaný kopr nebo petržel a znovu promícháme.
  5. Postupně přilijeme vodu, abychom dosáhli požadované konzistence. Někdo má rád lilkovou polévku hutnější, jiný preferuje řidší verzi.
  6. Lilkovou polévku můžeme nechat v lednici alespoň hodinu nebo dvě, aby chutě dobře promíchaly.
  7. Před servírováním můžeme polévku posypat dalším koprů nebo petrželí a případně okapat olivovým olejem.

Hustá polévka z červené čočky – recept

Hustá a báječná polévka z červené čočky je chutná a vydatná polévka, která je oblíbená v mnoha kuchyních po celém světě. Červená čočka je bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin, a tato polévka je plná chutí a výživná. Za vyzkoušení stojí ale také i dušená černá čočka. Neváhejte ji vyzkoušet.

Ingredience na hustou polévku z červené čočky

  • 1 šálek suché červené čočky
  • 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
  • 2 mrkve, nastrouhané nebo nakrájené na kostky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky mletého červeného pepře (volitelně, pro pikantnost)
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé nasekané bylinky nebo citronová šťáva pro dochucení (například petržel, koriandr nebo máta)

Postup na hustou polévku z červené čočky

  1. Červenou čočku omyjte ve studené vodě a nechte ji odkapat.
  2. V hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud začne vonět.
  3. Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu a mletý červený pepř (pokud používáte). Míchejte koření s cibulí a česnekem asi 1 minutu, dokud se uvolní vůně.
  4. Přidejte odkapanou červenou čočku a nakrájené mrkve. Míchejte, aby se všechny ingredience propojily s kořením.
  5. Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni.
  6. Polévku vařte asi 20-25 minut, nebo dokud červená čočka a mrkve nezměknou. Můžete občas promíchat.
  7. Polévku ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti. Můžete také přidat čerstvé bylinky (například petržel, koriandr nebo máta) nebo citronovou šťávu pro vylepšení chuti.
  8. Podávejte teplou a můžete ji ozdobit dalšími bylinkami nebo citronovým plátkem.
Recepty z červené čočky
Konzumace červené čočky má mnoho benefitů, směle ji zařaďte do svého jídelníčku.

Čočková polévka se smetanou – recept

Čočková polévka s cibulí nebo se smetanou je lahodná a krémová polévka, která může být podávána jako předkrm nebo lehký hlavní pokrm. Tato polévka je bohatá na bílkoviny a je oblíbená po celém světě.

Ingredience na čočkovou polévku se smetanou

  • 1 šálek suché červené nebo zelené čočky
  • 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
  • 2 mrkve, nastrouhané nebo nakrájené na kostky
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 6-8 šálků zeleninového vývaru (podle preference na konzistenci)
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 šálku smetany na vaření (kyselá nebo nesladká)
  • čerstvé bylinky pro ozdobu (například petržel, koriandr nebo tymián)

Postup na čočkovou polévku se smetanou

  1. Nejprve omyjte červenou nebo zelenou čočku v sítku pod tekoucí vodou. Tím odstraníte nečistoty a přebytečný škrob.
  2. V hrnci zahřejte olivový olej nebo máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud začne vonět.
  3. Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, sůl a pepř. Míchejte koření s cibulí a česnekem asi 1 minutu, dokud se uvolní vůně.
  4. Přidejte odkapanou čočku a nakrájené mrkve. Míchejte, aby se všechny ingredience propojily s kořením.
  5. Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni.
  6. Polévku vařte asi 20-25 minut, nebo dokud čočka a mrkve nezměknou. Můžete občas promíchat.
  7. Použijte mixér na přípravu hladkého krému.
  8. Přidejte smetanu na vaření a promíchejte do hladka. Vařte ještě několik minut, dokud je polévka zahřátá.
  9. Polévku ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti. Můžete také přidat čerstvé bylinky (například petržel, koriandr nebo tymián) pro vylepšení chuti.
  10. Podávejte teplou a ozdobte čerstvými bylinkami.

Nejlepší polévka z červené čočky – recept

Polévka z červené čočky je výživný, vydatný a chutný pokrm, který se připravuje v mnoha světových kuchyních. Její příprava je poměrně snadná a představuje syté jídlo.

Ingredience na nejlepší polévku z červené čočky

  • 1 šálek červené čočky, propláchnuté a okapané
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2-3 stroužky česneku, mleté
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky papriky (uzené nebo sladké, podle vašich preferencí)
  • 6 šálků zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • šťáva z jednoho citronu
  • čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu
  • nepovinně: vločky červené papriky pro trochu pálivosti

Postup na nejlepší polévku z červené čočky

  1. Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte olivový olej na mírném ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní a nezačne karamelizovat, asi 5 minut.
  2. Přidejte prolisovaný česnek a smažte další minutu nebo dokud se nerozvoní.
  3. Vmíchejte mletý kmín, mletý koriandr, mletou kurkumu a papriku. Tím se koření opeče a zvýrazní se jeho chuť. Vařte další 2 minuty.
  4. Do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Smažte je 5-7 minut nebo dokud nezačnou měknout.
  5. Přisypte propláchnutou a okapanou červenou čočku. Vše promíchejte, aby se čočka obalila kořením a zeleninou.
  6. Do hrnce přidejte zeleninový vývar (nebo vodu). Dobře promíchejte a směs přiveďte k varu.
  7. Snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a nechte vařit asi 20-25 minut nebo dokud čočka a zelenina nezměknou.
  8. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladké pyré. Případně můžete polévku po částech přendat do mixéru, ale buďte opatrní, protože je horká.
  9. Polévku dochuťte solí, pepřem a případně vločkami červené papriky podle chuti.
  10. Do polévky vymačkejte šťávu z jednoho citronu a dobře promíchejte. Citronová šťáva dodá pokrmu osvěžující pikantnost.
  11. Polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
  12. Polévku z červené čočky podávejte horkou, ozdobenou čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

Polévka z pečeného lilku a červené čočky je důkazem toho, že z jednoduchých ingrediencí lze připravit bohatý, kouřový a duši uspokojující pokrm. Ať už si ji vychutnáte jako uklidňující zimní jídlo, nebo jako lahodný předkrm, tato polévka vystihuje podstatu schopnosti kulinářského světa vytvářet ze základních složek komplexní chutě.

Polévka z pečeného lilku je pikantní cestou, která vybízí k vychutnávání každé lžíce a objevování kouzla kouřového, sametového potěšení.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang