Polévky mám moc ráda. Především tedy na podzim a v zimě, když je venku nevlídné počasí a člověk se potřebuje zahřát. Nejvíc mě na nich baví to, že stačí přidat jednu jinou ingredienci a rázem máte úplně jinou polévku. S kouskem kvalitního pečiva je to skvělý oběd či večeře.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 lilky
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 700 g rajčatové passaty
  • 1,5 l vody či zeleninového vývaru
  • 150 g červené čočky
  • olivový olej
  • sůl
  • sójová omáčka (libovolně)

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  2. Lilky omyjte a rozpulte a po stranách, kde jste je rozřízli, je nožem opatrně křížem krážem nařízněte, aby se lépe propekly.
  3. Lilky položte na pečícím papírem vystlaný plech a zalijte je olivovým olejem, také je trochu posolte a dejte je do trouby péct na 30 minut.
  4. Mezitím, česnek i cibuli nakrájejte nadrobno.
  5. V hrnci rozehřejte olivový olej a pak přidejte nakrájenou cibuli s česnekem, když je obojí dosklovata, hrnec dejte na stranu.
  6. Upečené lilky vydlabejte tak, abyste získali pouze dužinu. Slupku vyhoďte.
  7. V hrnci rozehřejte základ a přidejte dužinu.
  8. Nyní přidejte i passatu a vodu či vývar. Přidejte sůl a nakonec i červenou čočku.
  9. Když je čočka měkká, obsah hrnce rozmixujte tak, aby vznikla hustá polévka.
  10. Podle chuti buď dosolte nebo můžete polévku přichutit kvalitní sójovou omáčkou.

TIP: Podávejte s krutony či s kousky mandlí a slunečnicovými semínky.

Pro přípravu červené čočky je možné použít také oblíbený recept na čočku na husto. A čočka není jen červená. Z černé čočky je také řada oblíbených jídel, například černá čočka na kyselo.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang