![Hustá polévka z červené čočky](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2021/06/Husta-polevka-z-cervene-cocky-1024x682.jpg)
Když se mění roční období a přichází podzimní nebo zimní chlad, není nic lepšího než teplá a uklidňující polévka, která uklidní duši. Polévka z pečeného lilku s kouřovou chutí a bohatou, sametovou strukturou je důkazem umění spojit jednoduchost s lahodnou chutí.
Tento článek vás vezme na kulinářskou cestu po zázracích pečené lilkové polévky, od jejího původu a ingrediencí až po její přípravu a variace.
Historický pohled na lilkovou polévku
Lilek, v mnoha částech světa známý také jako lilek, má dlouhou historii, která sahá až do starověké Indie. Nakonec se dostaly do Středomoří a na Blízký východ, kde se staly nedílnou součástí regionálních kuchyní. Právě v těchto regionech se ujalo umění pečení lilků pro přípravu chutných pokrmů.
Základné ingredience na polévku z pečeného lilku
Když se mění roční období a nastupuje podzimní nebo zimní chlad, není nic lepšího než teplá a uklidňující mísa polévky, která uklidní duši. Pečená lilková polévka s kouřovou chutí a bohatou, sametovou strukturou je důkazem umění spojit jednoduchost s lahodnou chutí.
Tento článek vás vezme na kulinářskou cestu po zázracích pečené lilkové polévky, od jejího původu a ingrediencí až po její přípravu a variace.
Ingredience na polévku z pečených lilků
- Lilky: Lilky, které jsou srdcem tohoto pokrmu, se dokonale opečou, čímž získají kouřovou chuť a krémovou strukturu.
- Olivový olej: Používá se k obalení lilků před pečením a jako základ pro smažení ostatních ingrediencí.
- Cibule: dodává polévce jemnou sladkost a hloubku chuti.
- Česnek: zvýrazní pikantnost polévky.
- Čočka: V mnoha receptech na tuto polévku z lilku najdete červenou čočku, ale znáte i další variantu v podobě zelené čočky?
- Mrkev a celer: Tato zelenina dodává chuti zemitý nádech a vyvažuje chutě.
- Zeleninový vývar: Je základem polévky, dodává jí hloubku a bohatost.
- Mletý kmín: Dodává teplý, zemitý nádech.
- Paprika: vnáší nádech kouřovosti a jemné, sladké koření.
- Sůl a pepř: K dokonalému dochucení polévky.
- Čerstvé bylinky: Čerstvá petrželka nebo koriandr: Na ozdobu lze použít čerstvou petrželku nebo koriandr, které dodají polévce svěžest a barvu.
- Zakysaná smetana nebo jogurt: volitelná zálivka, která dodá smetanovou chuť a pikantnost.
Variace lilkové polévky z červené čočky
Polévka z pečeného lilku je všestranný pokrm a existuje několik variant:
- Koření: Můžete experimentovat s kořením, jako je koriandr, uzená paprika nebo kayenský pepř, abyste získali jiný chuťový profil.
- Přílohy: Vhodné je použít i několik druhů zeleniny, např: Vyzkoušejte kromě zakysané smetany nebo jogurtu také krutony, opražené ořechy nebo olivový olej.
- Bílkoviny: Některé varianty obsahují zdroje bílkovin, jako jsou fazole nebo čočka, které dodají výživu a sílu.
- Regionální zvraty: Různé regiony po celém světě mají své vlastní jedinečné variace lilkové polévky. Například blízkovýchodní baba ghanoush je příbuzný tohoto pokrmu.
![Lilková polévka](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/10/Lilkova-polevka-1024x682.jpg)
Jak na vaření červené čočky
Vaření červené čočky je snadný proces a červená čočka je skvělou přísadou do mnoha pokrmů, jako jsou polévky, saláty, a další. Následující jsou kroky, jak připravit vařenou červenou čočku:
- Omytí červené čočky: Nejprve omyjte červenou čočku v sítku pod tekoucí vodou. Tím odstraníte nečistoty a přebytečný škrob.
- Vaření červené čočky: Ve velkém hrnci přidejte 1 šálek červené čočky na 2 šálky vody. Můžete přidat špetku soli, pokud to chcete.
- Přivedení k varu: Přiveďte vodu s červenou čočkou k varu. Jakmile začne vřít, snižte teplotu na střední a nechte červenou čočku vařit na mírném ohni.
- Vaření: Vařte červenou čočku 15-20 minut, nebo dokud nebude měkká. Červená čočka je hotová, když je měkká, ale stále má strukturu. Můžete ji ochutnat, abyste zjistili, zda je podle vašich preferencí.
- Odkapání a použití: Jakmile je červená čočka hotová, odstavte ji od tepla a nechte ji odkapat. Můžete ji použít ihned v receptech nebo ji uložit do lednice na pozdější použití, třeba do placek z červené čočky.
Tipy na vaření červené čočky
- Množství vody můžete upravit podle toho, jakou konzistenci chcete. Méně vody vytvoří hustší čočku, více vody ji udělá řidší.
- Červenou čočku lze vařit s dalšími přísadami, jako jsou cibule, česnek, a koření, aby získala bohatější chuť.
- Můžete také červenou čočku povařit ve vývaru, což jí dodá ještě více chuti.
Lilková polévka – recept
Lilková polévka, také známá jako lilky nebo lilková omáčka, je tradiční polévka populární v balkánských zemích, jako je Bulharsko, Srbsko a Makedonie. Tato polévka je zpravidla připravena z lilku, což jsou malé okurky, a bývá obvykle osvěžující a chutná.
Ingredience na lilkovou polévku
- 4-5 lilků, nastrouhané nebo nakrájené na tenké plátky
- 2 šálky jogurtu (běžné nebo řeckého typu)
- 3-4 stroužky česneku, prolisované nebo nasekané na jemno
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička ocet (ideálně bílý vinný ocet)
- 2-3 lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru nebo petržele
- 1-2 šálky vody (podle preference na konzistenci)
Postup na lilkovou polévku
- Lilky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo je nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme trochu soli a necháme je odstát asi 15 minut. To pomáhá uvolnit nadbytečnou vodu a změkčit okurky.
- V míse smícháme jogurt, prolisovaný česnek, olivový olej, cukr, ocet a zbývající sůl. Důkladně promícháme, dokud se všechny ingredience spojí.
- Poté, co okurky odstály a uvolnily vodu, důkladně je vymačkáme a vložíme je do mísy s jogurtem.
- Přidáme nasekaný kopr nebo petržel a znovu promícháme.
- Postupně přilijeme vodu, abychom dosáhli požadované konzistence. Někdo má rád lilkovou polévku hutnější, jiný preferuje řidší verzi.
- Lilkovou polévku můžeme nechat v lednici alespoň hodinu nebo dvě, aby chutě dobře promíchaly.
- Před servírováním můžeme polévku posypat dalším koprů nebo petrželí a případně okapat olivovým olejem.
Hustá polévka z červené čočky – recept
Hustá a báječná polévka z červené čočky je chutná a vydatná polévka, která je oblíbená v mnoha kuchyních po celém světě. Červená čočka je bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin, a tato polévka je plná chutí a výživná. Za vyzkoušení stojí ale také i dušená černá čočka. Neváhejte ji vyzkoušet.
Ingredience na hustou polévku z červené čočky
- 1 šálek suché červené čočky
- 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
- 2 mrkve, nastrouhané nebo nakrájené na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky mletého červeného pepře (volitelně, pro pikantnost)
- 4 šálky zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé nasekané bylinky nebo citronová šťáva pro dochucení (například petržel, koriandr nebo máta)
Postup na hustou polévku z červené čočky
- Červenou čočku omyjte ve studené vodě a nechte ji odkapat.
- V hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud začne vonět.
- Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu a mletý červený pepř (pokud používáte). Míchejte koření s cibulí a česnekem asi 1 minutu, dokud se uvolní vůně.
- Přidejte odkapanou červenou čočku a nakrájené mrkve. Míchejte, aby se všechny ingredience propojily s kořením.
- Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni.
- Polévku vařte asi 20-25 minut, nebo dokud červená čočka a mrkve nezměknou. Můžete občas promíchat.
- Polévku ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti. Můžete také přidat čerstvé bylinky (například petržel, koriandr nebo máta) nebo citronovou šťávu pro vylepšení chuti.
- Podávejte teplou a můžete ji ozdobit dalšími bylinkami nebo citronovým plátkem.
![Recepty z červené čočky](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/10/Recepty-z-cervene-cocky-1024x682.jpg)
Čočková polévka se smetanou – recept
Čočková polévka s cibulí nebo se smetanou je lahodná a krémová polévka, která může být podávána jako předkrm nebo lehký hlavní pokrm. Tato polévka je bohatá na bílkoviny a je oblíbená po celém světě.
Ingredience na čočkovou polévku se smetanou
- 1 šálek suché červené nebo zelené čočky
- 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
- 2 mrkve, nastrouhané nebo nakrájené na kostky
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 6-8 šálků zeleninového vývaru (podle preference na konzistenci)
- sůl a pepř podle chuti
- 1/2 šálku smetany na vaření (kyselá nebo nesladká)
- čerstvé bylinky pro ozdobu (například petržel, koriandr nebo tymián)
Postup na čočkovou polévku se smetanou
- Nejprve omyjte červenou nebo zelenou čočku v sítku pod tekoucí vodou. Tím odstraníte nečistoty a přebytečný škrob.
- V hrnci zahřejte olivový olej nebo máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud začne vonět.
- Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, sůl a pepř. Míchejte koření s cibulí a česnekem asi 1 minutu, dokud se uvolní vůně.
- Přidejte odkapanou čočku a nakrájené mrkve. Míchejte, aby se všechny ingredience propojily s kořením.
- Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni.
- Polévku vařte asi 20-25 minut, nebo dokud čočka a mrkve nezměknou. Můžete občas promíchat.
- Použijte mixér na přípravu hladkého krému.
- Přidejte smetanu na vaření a promíchejte do hladka. Vařte ještě několik minut, dokud je polévka zahřátá.
- Polévku ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti. Můžete také přidat čerstvé bylinky (například petržel, koriandr nebo tymián) pro vylepšení chuti.
- Podávejte teplou a ozdobte čerstvými bylinkami.
Nejlepší polévka z červené čočky – recept
Polévka z červené čočky je výživný, vydatný a chutný pokrm, který se připravuje v mnoha světových kuchyních. Její příprava je poměrně snadná a představuje syté jídlo.
Ingredience na nejlepší polévku z červené čočky
- 1 šálek červené čočky, propláchnuté a okapané
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 2-3 stroužky česneku, mleté
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky papriky (uzené nebo sladké, podle vašich preferencí)
- 6 šálků zeleninového vývaru nebo vody
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- šťáva z jednoho citronu
- čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu
- nepovinně: vločky červené papriky pro trochu pálivosti
Postup na nejlepší polévku z červené čočky
- Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte olivový olej na mírném ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní a nezačne karamelizovat, asi 5 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek a smažte další minutu nebo dokud se nerozvoní.
- Vmíchejte mletý kmín, mletý koriandr, mletou kurkumu a papriku. Tím se koření opeče a zvýrazní se jeho chuť. Vařte další 2 minuty.
- Do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Smažte je 5-7 minut nebo dokud nezačnou měknout.
- Přisypte propláchnutou a okapanou červenou čočku. Vše promíchejte, aby se čočka obalila kořením a zeleninou.
- Do hrnce přidejte zeleninový vývar (nebo vodu). Dobře promíchejte a směs přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a nechte vařit asi 20-25 minut nebo dokud čočka a zelenina nezměknou.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladké pyré. Případně můžete polévku po částech přendat do mixéru, ale buďte opatrní, protože je horká.
- Polévku dochuťte solí, pepřem a případně vločkami červené papriky podle chuti.
- Do polévky vymačkejte šťávu z jednoho citronu a dobře promíchejte. Citronová šťáva dodá pokrmu osvěžující pikantnost.
- Polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
- Polévku z červené čočky podávejte horkou, ozdobenou čerstvým koriandrem nebo petrželkou.
Polévka z pečeného lilku a červené čočky je důkazem toho, že z jednoduchých ingrediencí lze připravit bohatý, kouřový a duši uspokojující pokrm. Ať už si ji vychutnáte jako uklidňující zimní jídlo, nebo jako lahodný předkrm, tato polévka vystihuje podstatu schopnosti kulinářského světa vytvářet ze základních složek komplexní chutě.
Polévka z pečeného lilku je pikantní cestou, která vybízí k vychutnávání každé lžíce a objevování kouzla kouřového, sametového potěšení.