Polévky mám moc ráda. Především tedy na podzim a v zimě, když je venku nevlídné počasí a člověk se potřebuje zahřát. Nejvíc mě na nich baví to, že stačí přidat jednu jinou ingredienci a rázem máte úplně jinou polévku. S kouskem kvalitního pečiva je to skvělý oběd či večeře.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 2 lilky
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 700 g rajčatové passaty
- 1,5 l vody či zeleninového vývaru
- 150 g červené čočky
- olivový olej
- sůl
- sójová omáčka (libovolně)
Postup:
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Lilky omyjte a rozpulte a po stranách, kde jste je rozřízli, je nožem opatrně křížem krážem nařízněte, aby se lépe propekly.
- Lilky položte na pečícím papírem vystlaný plech a zalijte je olivovým olejem, také je trochu posolte a dejte je do trouby péct na 30 minut.
- Mezitím, česnek i cibuli nakrájejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a pak přidejte nakrájenou cibuli s česnekem, když je obojí dosklovata, hrnec dejte na stranu.
- Upečené lilky vydlabejte tak, abyste získali pouze dužinu. Slupku vyhoďte.
- V hrnci rozehřejte základ a přidejte dužinu.
- Nyní přidejte i passatu a vodu či vývar. Přidejte sůl a nakonec i červenou čočku.
- Když je čočka měkká, obsah hrnce rozmixujte tak, aby vznikla hustá polévka.
- Podle chuti buď dosolte nebo můžete polévku přichutit kvalitní sójovou omáčkou.
TIP: Podávejte s krutony či s kousky mandlí a slunečnicovými semínky.
Pro přípravu červené čočky je možné použít také oblíbený recept na čočku na husto. A čočka není jen červená. Z černé čočky je také řada oblíbených jídel, například černá čočka na kyselo.