
Blíží se sezóna polévek. Polévka z červené čočky nejen výborně chutná, ale je snadná na přípravu a skládá se z dostupných ingrediencí.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
- 2 velké řapíky celeru, nakrájené na kostičky
- 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- 1/2 lžičky soli a další podle potřeby
- 1 šálek sušené červené čočky
- 4 šálky vody nebo vývaru
- 1 celý bobkový list
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (z 1/2 velkého citronu)
- Pro podávání: olivový olej, jogurt nebo jiná zálivka (nepovinné)
Postup
- Ve středně velkém (2 až 3 litrovém) hrnci nebo holandské troubě na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte mrkev, celer, cibuli a sůl a promíchejte.
- Přikryjte a nechte zeleninu za občasného míchání dusit, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Přidejte čočku, vodu nebo vývar a bobkový list a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte přikryté vařit, dokud se čočka nezačne rozpadat, asi 20 minut.
- Vypněte oheň a vmíchejte citronovou šťávu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Naberte do misek a podle potřeby podávejte s přílohami.