Recept na polévku z červené čočky s cibulí

ČočkaLuštěninové polévkyLuštěninyPolévkyZeleninové polévky
polevka-z-cervene-cocky-2

Blíží se sezóna polévek. Polévka z červené čočky nejen výborně chutná, ale je snadná na přípravu a skládá se z dostupných ingrediencí.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
  • 2 velké řapíky celeru, nakrájené na kostičky
  • 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • 1/2 lžičky soli a další podle potřeby
  • 1 šálek sušené červené čočky
  • 4 šálky vody nebo vývaru
  • 1 celý bobkový list
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (z 1/2 velkého citronu)
  • Pro podávání: olivový olej, jogurt nebo jiná zálivka (nepovinné)

Postup

  1. Ve středně velkém (2 až 3 litrovém) hrnci nebo holandské troubě na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte mrkev, celer, cibuli a sůl a promíchejte.
  2. Přikryjte a nechte zeleninu za občasného míchání dusit, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  3. Přidejte čočku, vodu nebo vývar a bobkový list a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte přikryté vařit, dokud se čočka nezačne rozpadat, asi 20 minut.
  4. Vypněte oheň a vmíchejte citronovou šťávu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Naberte do misek a podle potřeby podávejte s přílohami.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang