
Dušená černá čočka, známá také jako čočka beluga, protože připomíná nejcennější druh kaviáru, je jednou z nejoblíbenějších příloh. Jak připravit dušenou černou čočku?
Ingredience
- 1 polévková lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ šálku nakrájené cibule
- ½ šálku mrkve nakrájené na kostičky
- ½ šálku celeru nakrájeného na kostičky
- sůl podle chuti
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- mletý černý pepř podle chuti
- 1 šálek čočky beluga
- 1 a ¾ šálku kuřecího vývaru
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce nasekané italské petrželky
Postup přípravy
V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo na olivovém oleji. Vařte a míchejte cibuli, mrkev, celer a sůl, dokud zelenina nezměkne a cibule nezprůsvitní, asi 10 minut.
Snižte teplotu na minimum a přidejte snítky tymiánu a pepř. Vmíchejte čočku, aby se dobře obalila v zelenině. Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k mírnému varu.
Snižte teplotu na minimum, přikryjte a za občasné kontroly duste, dokud čočka nezměkne a nevstřebá všechnu tekutinu, asi 35 minut. Odstavte z ohně a vyhoďte stonky tymiánu. Vmíchejte ocet a petrželku. Podle chuti osolte a opepřete.