Dušená černá čočka, známá také jako čočka Beluga kvůli své podobnosti s kaviárem, je všestrannou a výživnou ingrediencí, která dokáže pozvednout jakýkoli pokrm, do kterého ji přidáte.
Díky své jedinečné chuti, sametové struktuře a mnoha zdraví prospěšným látkám se stejně jako edamame stává v kuchyních po celém světě stále oblíbenější.
V tomto článku prozkoumáme kulinářské možnosti černé čočky a nabídneme vám lahodný recept, který můžete vyzkoušet. Nevíte, jak uvařit čočku? Také vám poradíme, čtěte dál.
Pokud byste chtěli vyzkoušet i červenou čočku vyzkoušejte recept na nejlepší polévku z červené čočky, čočku s karbanátkem nebo tradiční hustou polévku z červené čočky.
Výživové benefity receptu černé čočky
Černá čočka je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, železa, kyseliny listové a dalších důležitých vitamínů a minerálů. Nabízí řadu zdraví prospěšných látek, včetně lepšího trávení, zvýšení energie a podpory zdraví srdce. Díky vysokému obsahu bílkovin jsou cennou složkou pro vegetariány a vegany, protože napomáhají rozvoji a obnově svalů.
Jak dlouho se vaří čočka?
Jak dlouho vařit čočku? Vaření černé čočky je poměrně jednoduché a vyžaduje minimální úsilí. Před vařením čočku důkladně propláchněte a odstraňte případné nečistoty nebo kameny. Poměr čočky a vody je obvykle 1:3, což znamená, že na jeden šálek čočky jsou potřeba tři šálky vody.
Čočku a vodu přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a vařte asi 20-25 minut nebo dokud čočka nezměkne, ale stále drží tvar. Před použitím v požadovaném receptu slijte přebytečnou vodu.
Recept černá čočka
Toto kari z černé čočky je bohaté, aromatické a ideální pro syté a uklidňující jídlo. Kari z černé čočky podávejte s vařenou rýží nebo vegetariánskými plněnými paprikami. Ozdobte čerstvými lístky koriandru.
Ingredience na recept černé čočky
- 1 šálek černé čočky, propláchnuté a namočené přes noc
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 cm kousek zázvoru, nastrouhaný
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mletého chilli (upravte podle svých preferencí koření)
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 šálek zeleninového vývaru nebo vody
- Sůl podle chuti
- Čerstvé lístky koriandru na ozdobu
- Vařená rýže nebo chléb naan na podávání
Postup na recept černé čočky
- V hrnci nebo v holandské troubě rozehřejte rostlinný olej na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
- Přidejte do hrnce prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a vařte další minutu, dokud se nerozvoní.
- Vmíchejte mletý kmín, mletý koriandr, mletou kurkumu a chilli.
- Koření vařte asi 1 minutu, aby se uvolnila jeho chuť.
- Namočenou černou čočku slijte a přidejte ji do hrnce.
- Promíchejte, aby se čočka obalila kořením.
- Přilijte nakrájená rajčata i se šťávou, kokosové mléko a zeleninový vývar nebo vodu.
- Podle chuti osolte.
- Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a nechte vařit asi 30-40 minut, nebo dokud čočka nezměkne a chutě se nespojí.
- Zkontrolujte koření a v případě potřeby ho upravte.
Černá čočka beluga s fetou – recept
Černá čočka je vynikajícím doplňkem každého kulinářského repertoáru. Její zemitá chuť, příjemná struktura a působivý výživový profil z ní dělají výjimečnou přílohu k pečené tilápii nebo rybě Mahi Mahi.
Ingredience na černou čočku beluga s fetou
- 1 šálek vařené černé čočky
- 2 šálky směsi pečené zeleniny (například papriky, cukety a lilku)
- 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na černou čočku beluga s fetou
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Směs zeleniny smíchejte s kapkou olivového oleje, osolte a opepřete. Rozložte ji na plech a pečte asi 20 minut nebo dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje.
- Odstavte a nechte vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte uvařenou černou čočku, opečenou zeleninu, rozdrobený sýr feta a nasekanou petrželku.
- V samostatné malé misce vyšlehejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a vytvořte jednoduchý dresink.
- Dresinkem přelijte směs čočky a zeleniny a jemně promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
- Salát nechte několik minut odstát, aby se chutě spojily.
- Salát z černé čočky podávejte jako sytý a výživný hlavní chod nebo jako přílohu ke grilovanému masu či rybě.
Salát z černé čočky – recept
Tento salát s černou čočkou je nejen vizuálně atraktivní, ale také plný vlákniny, bílkovin a různých druhů čerstvé zeleniny. Vychutnejte si lahodnou kombinaci chutí a textur tohoto zdravého pokrmu.
Ingredience na salát z černé čočky
- 1 hrnek vařené černé čočky
- 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených na poloviny
- 1 okurka nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- 1/4 šálku červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané na kousky
- 1/4 šálku rozdrobeného sýra feta (nepovinné)
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na salát z černé čočky
- V míse smíchejte uvařenou černou čočku, cherry rajčata, okurku, červenou papriku, červenou cibuli a čerstvou petrželku.
- V samostatné malé misce vyšlehejte citronovou šťávu, extra panenský olivový olej, sůl a pepř, abyste vytvořili pikantní zálivku.
- Dresinkem přelijte salátové přísady a jemně promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
- V případě potřeby posypte salát rozdrobeným sýrem feta, který mu dodá krémovou chuť a pikantnost.
- Salát nechte několik minut odstát, aby se chutě spojily.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
- Salát z černé čočky podávejte jako lehké a výživné jídlo samostatně nebo jako přílohu ke grilovanému kuřeti nebo rybě.
Čočka beluga recept
Čočka beluga je výjimečnou lušteninou, kterou bychom rozhodně neměli opomíjet ve svém jídelníčku. Pojďte si připravit tento skvělý a výživný pokrm.
Ingredience na čočku beluga recept
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ šálku nakrájené cibule
- ½ šálku mrkve nakrájené na kostičky
- ½ šálku celeru nakrájeného na kostičky
- sůl podle chuti
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- mletý černý pepř podle chuti
- 1 šálek čočky beluga
- 1 a ¾ šálku kuřecího vývaru
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce nasekané italské petrželky
Postup na čočku beluga recept
- V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo na olivovém oleji.
- Vařte a míchejte cibuli, mrkev, celer a sůl, dokud zelenina nezměkne a cibule nezprůsvitní, asi 10 minut.
- Snižte teplotu na minimum a přidejte snítky tymiánu a pepř.
- Vmíchejte čočku, aby se dobře obalila v zelenině.
- Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k mírnému varu.
- Snižte teplotu na minimum, přikryjte a za občasné kontroly duste, dokud čočka nezměkne a nevstřebá všechnu tekutinu, asi 35 minut.
- Odstavte z ohně a vyhoďte stonky tymiánu. Vmíchejte ocet a petrželku. Podle chuti osolte a opepřete.
Polévka z černé čočky – recept
Tato polévka z černé čočky je výživná a chutná, ideální pro chladné dny nebo když máte chuť na uklidňující polévku. Polévku podávejte horkou s křupavým chlebem nebo salátem jako kompletní jídlo.
Ingredience na polévku z černé čočky
- 1 hrnek propláchnuté černé čočky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mleté
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/4 lžičky chilli vloček (nepovinné, kvůli pálivosti)
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petržel nebo koriandr, nasekané (na ozdobu)
Postup na polévku z černé čočky
- V hrnci nebo v holandské troubě rozehřejte olivový olej na středním plameni.
- Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev, na kostičky nakrájený celer a na kostičky nakrájenou červenou papriku.
- Smažte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Vmíchejte mletý kmín, mletý koriandr, uzenou papriku a chilli vločky (pokud je používáte).
- Vařte další minutu, aby se koření opeklo a zvýraznilo svou chuť.
- Přidejte do hrnce černou čočku a promíchejte ji, aby se obalila kořením a zeleninou.
- Přilijte zeleninový vývar a nakrájená rajčata i se šťávou.
- Přidejte bobkový list. Podle chuti osolte a opepřete.
- Přiveďte polévku k varu, pak snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a nechte ji vařit asi 30-40 minut, nebo dokud čočka nezměkne.
- Vyjměte bobkový list z polévky a vyhoďte ho.
- Pomocí ponorného mixéru nebo stolního mixéru rozmixujte část polévky tak, aby vznikl krémový základ a zároveň zůstala zachována určitá struktura.
- Pokud chcete, můžete polévku nechat rozmixovat.
- Polévku ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
- Naberte polévku z černé čočky do misek a ozdobte ji čerstvě nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Recepty z černé čočky – salát s citronovou vinaigrette
V tomto salátu vynikne krásná struktura a zemitá chuť čočky Beluga, kterou doplňuje pečená zelenina a pikantní zálivka. Vychutnejte si kombinaci chutí a textur tohoto zdravého pokrmu.
Ingredience na salátový recept z černé čočky
- 1 hrnek vařené čočky Beluga
- 1 šálek pečené zeleniny (např. papriky, cherry rajčata, cukety nebo lilek)
- 1/4 šálku rozdrobeného sýra feta
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- 1 stroužek česneku, mletý
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na salátový recept z černé čočky
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vybranou zeleninu smíchejte s kapkou olivového oleje, solí a pepřem.
- Rozložte ji na plech a pečte asi 20 minut nebo dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje.
- Odstavte a nechte vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte uvařenou čočku Beluga, opečenou zeleninu, rozdrobený sýr feta a nasekanou petrželku.
- V malé misce vyšlehejte extra panenský olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř a vytvořte pikantní zálivku.
- Zálivkou přelijte směs čočky a zeleniny.
- Jemně promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
- Salát nechte několik minut odstát, aby se chutě propojily.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
Pečlivě si nastudujte, jak uvařit čočku beluga. Není to nic těžkého a v receptech vám to pomůže.