Dušená černá čočka – jednoduchý recept

Bezmasá jídlaČočkaDietníHlavní jídlaLuštěniny

Dušená černá čočka, známá také jako čočka beluga, protože připomíná nejcennější druh kaviáru, je jednou z nejoblíbenějších příloh. Jak připravit dušenou černou čočku?

Ingredience

  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ šálku nakrájené cibule
  • ½ šálku mrkve nakrájené na kostičky
  • ½ šálku celeru nakrájeného na kostičky
  • sůl podle chuti
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 1 šálek čočky beluga
  • 1 a ¾ šálku kuřecího vývaru
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce nasekané italské petrželky

Postup přípravy

V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo na olivovém oleji. Vařte a míchejte cibuli, mrkev, celer a sůl, dokud zelenina nezměkne a cibule nezprůsvitní, asi 10 minut.

Snižte teplotu na minimum a přidejte snítky tymiánu a pepř. Vmíchejte čočku, aby se dobře obalila v zelenině. Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k mírnému varu.

Snižte teplotu na minimum, přikryjte a za občasné kontroly duste, dokud čočka nezměkne a nevstřebá všechnu tekutinu, asi 35 minut. Odstavte z ohně a vyhoďte stonky tymiánu. Vmíchejte ocet a petrželku. Podle chuti osolte a opepřete.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang