Mahi Mahi s citrónovo-česnekovou omáčkou – recept

Hlavní jídlaMarinádyRyby

Snadný recept na rybu Mahi Mahi s citronovou česnekovou omáčkou. Jednoduchý a nesmírně chutný způsob přípravy a podávání této křehké, vločkovité a oblíbené bílé ryby.

Snadná, 30 minutová večeře z ryby mahi-mahi na pánvi. Lahodná, chutná a připravená z pouhých 7 ingrediencí – to je vše! Skvěle hodí téměř ke všemu. Od rýže přes kuskus, těstoviny až po brambory a veškerou zeleninu, kterou si jen lze představit.

Co je Mahi Mahi?

Mahi Mahi je rejnokovitá ryba, která se běžně vyskytuje u pobřeží ve vodách kolem Mexického zálivu, Kostariky, Havaje a Indického oceánu. Název „mahi-mahi“ je odvozen od havajského slova „velmi silný“.

Ingredience

  • Filety z mahi mahi
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej
  • Máslo
  • Celé stroužky česneku
  • Čerstvé celé citrony (na odšťavnění a krájení)
  • Čerstvá petrželová nať

Jak uvařit Mahi Mahi

  1. Nejprve každý filet osušte papírovými utěrkami. Tím zaručíte, že se bude zlatavě smažit. Poté okořeňte obě strany rybích filetů solí a citronovým pepřem nebo vlastní kombinací koření. Můžete použít sůl a černý pepř, česnekový prášek, cibulový prášek a papriku.
  1. Připravte si ingredience na česnekovou máslovou omáčku. Omyjte citrony. Poté jeden citron nakrájejte na tenké plátky a druhý citron odšťavněte do malé misky tak, abyste měli přibližně 4 lžíce čerstvé citronové šťávy. Stroužky čerstvého česneku rozdrťte a dejte stranou.
  1. Na pánvi opečte Mahi Mahi. Do velké nerezové nebo litinové pánve nastavené na středně vysokou teplotu přidejte olivový olej. Jakmile je olej rozpálený, opatrně přidejte každý filet. Opékejte, dokud filety nebudou zlatavě hnědé. Zhruba 4 minuty v závislosti na tloušťce ryby. Obraťte a pečte na druhé straně, další 2-4 minuty.
  1. Připravte citronovo-česnekovou omáčku. Ve stejné pánvi (nebo v nové) rozehřejte na středním plameni máslo, citronovou šťávu a plátky citronu. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a nezačne bublat. Vmíchejte česnek, snižte teplotu na minimum a vařte 1 minutu, nebo dokud česnek lehce nezezlátne. Vmíchejte čerstvou mletou petrželku.
  1. Smíchejte a podávejte. Česnekovou máslovou omáčkou rybu přelijte a ihned podávejte se všemi oblíbenými přílohami.

Co podávat k Mahi Mahi?

K tomuto receptu na Mahi Mahi lze podávat mnoho skvělých příloh. Mezi několik zdravých oblíbených patří hnědá rýže. Potěší i něco krémovějšího, například máslová bramborová kaše. Teplý chléb namočený v máslové omáčce je vždy fantastický.

Mohu k přípravě tohoto receptu použít jakoukoli jinou bílou rybu?

Pokud nemůžete sehnat Mahi Mahi, nahraďte ho jiným druhem bílé ryby. Mezi mé nejlepší tipy patří treska, halibut a tilapie. Celková doba přípravy se může mírně lišit v závislosti na velikosti a celkové tloušťce filetů.

Mohu místo toho Mahi Mahi grilovat?

Proč místo smažení na pánvi nezkusit rybu grilovat? Je to stejně rychlé jako příprava na sporáku. Návod, jak na to:

  • Předehřejte gril na středně vysokou teplotu (nebo 450 °C).
  • Rybu osolte a opepřete, případně okořeňte jiným kořením a potřete obě strany olivovým olejem.
  • Každý filet položte přímo na gril. Grilujte přibližně 4-5 minut z každé strany.
  • Sundejte z grilu a potřete domácí česnekovou máslovou omáčkou.

Jak naložit se zbytky?

V první řadě se nesnažte zbytky zmrazit a později ohřát. Ano, budou jedlé, ovšem chutí ani strukturou se originálu ani nepřiblíží. Zbytky skladujte v uzavřené nádobě a v chladničce po dobu až 2-3 dnů. Lze ohřívat rybu v mikrovlnné troubě v 30 sekundových intervalech. Pravděpodobně si všimnete, že ryba není tak křehká nebo vločkovitá – to je normální.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang