Recept na pečený mořský jazyk (Sole Meuniere)

Grilované rybyHlavní jídlaMinutkyRyby
peceny-morsky-jazyk

Sole Meuniere je klasický francouzský pokrm z mořského jazyka, který je obalený v mouce a opečený na másle, podávaný s citronovou omáčkou.

Ingredience

  • 70 g hladké mouky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 4 čerstvé filety z mořského jazyka, každý o hmotnosti 100-125 g
  • 90 g másla
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • Čerstvě vymačkaná šťáva ze 3 citronů
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup

  1. Dva talíře rozehřejte ve studené troubě na 90 °C. Mouku ochuťte 2 lžičkami soli a 1 lžičkou pepře a rozprostřete ji na velký mělký talíř.
  2. Filety z mořského jazyka osušte kuchyňskou utěrkou a z jedné strany je osolte. Na pánvi o průměru 30 cm rozehřejte 45 g másla na středním plameni, dokud nezačne hnědnout.
  3. Obalte 2 filety v ochucené mouce z obou stran a vložte je do horkého másla. Snižte teplotu na středně nízkou a smažte 2 minuty. Opatrně je otočte a smažte 2 minuty z druhé strany.
  4. Zatímco se smaží druhá strana, přidejte na pánev 1/2 lžičky citronové kůry a 3 lžíce citronové šťávy. Rybu opatrně přeneste na žáruvzdorné talíře a přelijte ji šťávou z pánve.
  5. Hotovou rybu udržujte v teple v troubě, zatímco budete postup opakovat se zbývajícími 2 filety. Když jsou hotové, přidejte upečené filety na talíře v troubě.
  6. Když jsou všechny filety hotové, vyjměte je z trouby, posypte petrželkou, solí a pepřem a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang