Rybí maso je velmi zdravé a bohaté na živiny, především na omega-3 mastné kyseliny. Proto je dobré ryby do jídelníčku pravidelně zařazovat. Existuje mnoho druhů ryb, které jsou vhodné ke konzumaci a mnoho způsobů, jak tyto ryby připravit. Jak na přípravu ryb? Jakými recepty se při přípravě ryb inspirovat?

Ve většině obchodů jsou ryby k sehnání buď v chlazené nebo v mražené podobě. Mražené ryby je dobré před přípravou nechat při pokojové teplotě rozmrazit, aby se z nich dostala přebytečná voda. Ryby lze upravovat na mnoho způsobů, například na grilu, v troubě nebo na pánvi. Jak jinak lze ryby připravit?

Ryba na bylinkové omáčce

Rybu nakrájíme na kousky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme. Po chvíli ji dáme do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme vínem a dáme do rozehřáté trouby péci na deset minut.

Mezitím prohřejeme smetanu ochucenou solí a pepřem a vaříme chvíli na mírném plameni až do zhoustnutí omáčky. Vmícháme nasekané bylinky (4 větvičky petrželky, 4 lístečky estragonu, 6 lístků bazalky, 1 větvička kopru). Rybu polijeme omáčkou a podáváme ozdobené koprem.

Rybí kuličky

Rybí filé nakrájíme na kostičky, posolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a dáme do lednice na půl hodiny. V mezičase nasekáme cibuli a zesklovatíme ji na troše oleje.

Pak vyděláme rybu, přidáme k ní housku namočenou v mléce, nakrájené kapary, cibulku a vejce. Vše pečlivě zpracujeme, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, ty obalíme ve strouhance a osmažíme do zlatova.

Pálivá ryba

Půl kilogramu filetů opláchneme, nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Cibuli, česnek a papričku nasekáme nadrobno.

Lžíci oleje rozehřejeme na pánvi, ze všech stran rybu krátce osmažíme, přihodíme česnek, cibuli a papričku. Vše chvíli smažíme, pak přilijeme zeleninový vývar, přidáme rajský protlak a dusíme, dokud ryba nebude měkká.

Fazolky s rybou

Půl kilogramu brambor nakrájené na kostičky a nakrájené fazolové lusky zbavené pevných vláken uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Rozmražené filé (500 g) pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a na oleji z obou stran opékáme asi 4 minuty. Vyjmeme je a uložíme v teple.

Do vypečené šťávy přilijeme víno, vývar a zbylou citrónovou šťávu. Uvedeme do varu a pak zahustíme z másla a mouky připravenou světlou jíškou. Při mírné teplotě necháme projít varem a dochutíme solí a pepřem. Na talíře rozdělíme uvařené brambory s fazolkami, přidáme porci filé a přelijeme omáčkou. Ozdobíme plátky citrónu.

Rybí závitky

Rybí filé osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Potom je podélně stočíme do závitků. Dovnitř vložíme plátek anglické slaniny a upevníme párátkem. Zeleninu přelijeme malým množstvím vody, přidáme bujónovou kostku, přivedeme k varu a zhruba po pěti minutách přidáme rybí závitky.

Společně vše při mírné teplotě dusíme ještě asi deset minut. Jogurt smícháme s hořčicí, vínem a koprem, za stálého míchání prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Omáčkou přeléváme na talířích filé se zeleninou, podáváme s brambory vařenými ve slupce.

Rybí filé v alobalu (1)

Rybí filé necháme rozmrazit, lehce je osolíme a okořeníme (pepř, citron a kmín). Kousky alobalu ve středu potřeme tukem, vložíme okořeněné kousky filé, na které rozdělíme zeleninovou směs.

Vše dobře zabalíme a pečeme při teplotě 180°C asi 30 minut. Hotové porce můžeme podávat v alobalu. Na talíři ozdobíme plátky citrónu. Podáváme s vařenými brambory.

Rybí filé v alobalu (2)

Rybu na kousku alobalu potřeme citrovou šťávou, přidáme větvičku rozmarýnu, posolíme a přidáme oříšek másla. Vše pečlivě zabalíme a pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Podáváme s vařenými brambory.

Zapečená ryba se sýrem

Očištěné plátky nebo porce ryb rozložíme na pekáček, pokapeme citrónem, osolíme a na každou porci položíme plátek másla. Trochu podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut. Pak vyjmeme pekáč z trouby, rybí porce posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct, až sýr zezlátne. Na talíři každou porci zdobíme lžičkou tatarské omáčky.

Chlebová ryba

Na dno pekáče rozložíme kousky másla a krajíčky chleba. Na ně položíme kůží dolů obě poloviny ryby. Slaninu nakrájíme na tenké plátky, položíme na rybu, osolíme a opepříme. Pečeme v předehřáté troubě, jakmile se máslo začne škvařit, podlijeme ho vínem. Několikrát poléváme vypečenou šťávou dokud maso nezíská zlatavou barvu (cca 40 minut).

Ryba v trojobalu

Filety z ryb omyjeme, osušíme, osolíme. Namočíme v hladké mouce, pak v rozmíchaném vajíčku a nakonec obalíme ve strouhance. Pečeme na slunečnicovém oleji do zlatova. Podáváme s bramborem nebo bramborovým salátem.

TIP: Ryba je výborná s bramborovou přílohou. Za vyzkoušení jistě stojí třeba pečené americké brambory.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang