Recept na filety z tilápie obalené v parmezánu

Hlavní jídlaRyby
Filety z tilápie obalené v parmazánu

Tilápie je vynikající ryba jemné chuti a skvělé konzistence, a v kombinaci s italským parmezánem bude chutnat přímo luxusně.

Tato ryba je výživná potravina a může být součástí zdravé a vyvážené stravy. Je dobrým zdrojem bílkovin a má relativně nízký obsah tuku. Na rozdíl od lososa však tilapie nemá příliš vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.

Ryba tilápie

Tilápie obsahuje prospěšné živiny. V závislosti na tom, odkud ryby pocházejí, však může existovat vyšší riziko ohrožení bezpečnosti, včetně bakteriální kontaminace. Jedná se o levnou rybu s jemnou chutí. Je čtvrtým nejčastěji konzumovaným druhem mořských plodů ve Spojených státech. Mnoho lidí si tilápii oblíbilo, protože je relativně cenově dostupná a nemá příliš rybí chuť.

Tilapie (tilápie nilská) je název pro několik druhů sladkovodních ryb. Ačkoli se chovají po celém světě, největším producentem těchto ryb je Čína. Ryba je zdrojem bílkovin, je plná různých vitamínů a minerálů.

Obsahuje mnohem méně omega-3 než jiné ryby, například losos. Její poměr omega-6 k omega-3 je vyšší než u jiných ryb a může přispívat k zánětům v těle.

Tilápie – cena

Tilapie je levná, běžně konzumovaná ryba, která se chová po celém světě. Filety o hmotnosti 100 g stojí kolem 30 Kč.

Pečená tilápie – recept

Tento recept na pečenou tilápii je velmi snadný. Příprava zabere jen pár minut, použije se na ni jen pár ingrediencí a je velmi chutná.

Ingredience na pečenou tilápii

  • 4 filety z tilápie
  • 2 lžičky másla
  • ½ lžičky česnekové soli nebo podle chuti
  • ¼ lžičky koření na mořské plody nebo podle chuti
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • 1 balení mraženého květáku s brokolicí a červenou paprikou
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup na pečenou tilápii

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte pekáč o rozměrech 23 x 33 cm.
  2. Na dno zapékací misky položte filety z tilápie, potřete je máslem a ochuťte česnekovou solí a kořením na mořské plody.
  3. Na každý filet položte plátek nebo dva plátky citronu.
  4. Kolem filetů naaranžujte mraženou zeleninovou směs a lehce ji osolte a opepřete. Misku přikryjte alobalem.
  5. Pečte v předehřáté troubě, dokud zelenina nezměkne a ryba se snadno odlupuje vidličkou, 25 až 30 minut.
  6. Podávejte horké a pochutnejte si.
Tilápie je neuvěřitelně oblíbená a všestranná ryba, kterou lze připravovat různými způsoby.

Tilápie – recept v troubě

Potřebujete čerstvou a chutnou večeři, která je rychle hotová? Pak si zamilujete mou snadnou česnekově máslovou tilápii pečenou v troubě. Tato jednoduchá večeře, ochucená klasickou směsí citronu, česneku, rozpuštěného másla a papriky, je opravdu skvělá. A je hotová za pouhých 20 minut.

Ingredience na tilápii – recept v troubě

  • 4 filety z tilápie
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 4 stroužky česneku, mletého
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ¼ lžičky citronové kůry
  • 1 citron nakrájený na kolečka, na ozdobu
  • červené chilli vločky, na ozdobu
  • nasekaná čerstvá petrželka, na ozdobu
  • plátky citronu na ozdobu

Postup na tilápii – recept v troubě

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Tilápii osolte, opepřete, posypte paprikou, tymiánem a oreganem; ryby naaranžujte do pekáče o rozměrech 23 x 33 cm.
  2. V míse vyšlehejte rozpuštěné máslo, česnek, citronovou šťávu a citronovou kůru; nalijte na tilápii.
  3. Tilápii pečte 10 až 12 minut, nebo dokud se ryba nevyplavuje a není měkká jako vidlička.
  4. Ozdobte chilli vločkami, petrželkou a plátky citronu. Podávejte.
Pečená tilápie má pikantní a zároveň jemnou chuť, kterou si mohou vychutnat všichni.

Recept na tilápii v troubě

Pečená tilápie je večeře snů na všední den. Rybu, která má velmi jemnou chuť, si mohou zamilovat i ti, kteří nejsou velkými fanoušky ryb a mořských plodů. Upeče se rychle, dobře přijímá chutě a z trouby vyleze mimořádně křehká. Tento recept je tak jednoduchý, že do 30 minut budete v kuchyni a venku.

Ingredience na tilápii v troubě

  • 4 filety z tilápie
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 lžičky červených chilli vloček
  • šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • 1 citron nakrájený na kolečka
  • čerstvě nasekaná petrželka na ozdobu

Postup na tilápii v troubě

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Tilápii osolte a opepřete a položte na malý plech.
  2. Smíchejte máslo, česnek, vločky červené papriky, citronovou šťávu a kůru a přelijte jimi tilápii. Kolečka citronu položte na vrchol a kolem tilápie.
  3. Tilápii pečte 10 až 12 minut, dokud není měkká.
Tilápie v troubě je oblíbená díky snadné přípravě a nabízí lehkost s jemnou sladkostí.

Smažená tilápie – recept

Tento recept na smaženou tilápii je vynikající. Filety lze také nakrájet na kousky velikosti nuget pro děti. Recept pro 10 porcí připravíte za 25 minut.

Ingredience na smaženou tilápii

  • 10 filetů z tilápie
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • ⅓ šálku hladké mouky
  • 1 šálek podmáslí
  • 1 velké vejce
  • ½ šálku hladké mouky
  • ½ šálku žluté kukuřičné mouky
  • 2 lžíce koření na mořské plody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • rostlinný olej na smažení

Postup na smaženou tilápii

  1. Filety osolte a opepřete. Filety poprašte 1/3 hrnku mouky.
  2. V míse rozšlehejte podmáslí a vejce, dokud se nespojí. V jiné misce smíchejte 1/2 hrnku mouky, kukuřičnou mouku, koření na mořské plody, prášek do pečiva a jedlou sodu.
  3. Moukou poprášené filety ponořte do vaječné směsi a poté do ochucené moučné směsi.
  4. Na velké pánvi nebo ve fritéze rozehřejte olej na střední teplotu 175 °C.
  5. Smažte filé v horkém oleji po dávkách dozlatova, asi 2 minuty z každé strany. Přendejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte je okapat. Po usmažení je ihned osolte.

Tilápie na česneku s citronem – recept

Jedná se o chutný a zdravý recept na tilápii, jehož příprava nezabere žádný čas. Můžete ji upéct nebo dokonce grilovat. V obou případech chutná skvěle a 4 porce připravíte za 40 minut.

Ingredience na tilápie na česneku s citronem

  • nepřilnavý sprej na vaření
  • 4 filety z tilápie
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 špetka pepře podle chuti

Postup na tilápie na česneku s citronem

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Postříkejte zapékací misku nepřilnavým sprejem na vaření.
  2. Filety z tilápie opláchněte pod studenou vodou a osušte papírovými utěrkami.
  3. Filety vložte do připravené zapékací misky. Filety přelijte citronovou šťávou a pokapejte je máslem. Posypte česnekem, petrželkou a pepřem.
  4. Pečte v předehřáté troubě, dokud ryba nezbělá a po vytažení vidličkou se nerozpadne na vločky, asi 30 minut.

Nejlepší pečená tilápie – recept

Zdravější strava zahrnuje více vařit ryby. Vyzkoušejte tento rychlý recept na pečenou tilápii, který připravíte během 20 minut a je pro 4 porce.

Ingredience na nejlepší pečenou tilápii

  • 4 filety z tilápie
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 a 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/8 lžičky soli
  • 2 lžíce kaparů, odkapané
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/8 lžičky papriky

Postup na nejlepší pečenou tilápii

  1. Tilápii vložte do nevymazané zapékací misky o rozměrech 33 x 13 cm. V malé misce smíchejte máslo, citronovou šťávu, česnekový prášek a sůl a přelijte jimi filety. Posypte kapary, oreganem a paprikou.
  2. Pečte nezakryté při teplotě 220 °C, dokud se ryba nezačne snadno odlupovat vidličkou, 10-15 minut.
Pečená tilápie je vynikající s dušenou zeleninou a lehkým salátem.

Recept na tilápii s parmezánem

Tilápie s parmezánovou krustou je jednoduchý recept na rybu, který je hotový za 20 minut a zaujme i ty, kteří nemají rádi ryby.

Ingredience na tilápii s parmezánem

  • 3/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1/4 lžičky soli (nepovinné)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 filety z tilápie
  • citron nakrájený na klínky

Postup na tilápii s parmezánem

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na pečení vyložte fólií.
  2. V mělké míse smíchejte parmezán, papriku, petrželku a sůl. Tilápii pokapejte olivovým olejem, pak ji obalte v sýrové směsi a v případě potřeby ji lehce přitlačte prsty. Přeneste na plech.
  3. Pečte, dokud není ryba v nejtlustší části neprůhledná, 10-12 minut. Podávejte s plátky citronu.

Nejlepší recept na tilápii v troubě

Tilápie pečená v troubě nabízí velmi snadný pokrm s nízkým obsahem sacharidů, který od začátku do konce trvá méně než 20 minut. Vločková, v ústech se rozplývající tilápie je tak jemná, že si ji zamiluje i ten nejvybíravější jedlík. Tento snadný, ale přesto chutný pokrm se skvěle hodí do vaší týdenní rotace.

Ingredience na nejlepší recept na tilápii v troubě

  • 4-6 filetů tilápie
  • 1 lžíce oleje na vaření (olivový, řepkový nebo rostlinný)
  • 3 lžíce nesoleného másla
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky papriky
  • 1 lžička směsi oregana a pepře
  • ½ šálku kuřecího vývaru
  • ½ lžičky bílého pepře
  • 1 velký citron, rozříznutý na polovinu, přičemž jedna polovina je rozkrojená a druhá vymačkaná
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka, nasekaná na ozdobu

Postup na nejlepší recept na tilápii v troubě

  1. Předehřejte troubu na 205 °C.
  2. Rybí hřbety nebo filety opláchněte, osušte a potřete ochucenou solí a pepřem. Rybu vložte do nevymazané zapékací misky o rozměrech 23 x 33 cm a dejte stranou.
  3. Na velké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte na středním plameni olej a poté přidejte máslo, česnek, tymián, papriku a oregano pepř. Asi minutu míchejte.
  4. Do máslové omáčky nalijte asi ½ šálku kuřecího vývaru, bílý pepř a asi 1-2 lžičky citronové šťávy z čerstvě vymačkaného citronu. (Začněte lžičkou a upravte podle chuti, pak omáčku podle potřeby lehce osolte).
  5. Poté omáčkou přelijte rybu a pokračujte v pečení.
  6. Pečte nezakryté při teplotě 205 °C po dobu 10-15 minut nebo dokud se ryba snadno nevyplavuje vidličkou. Ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!

Pečená tilápie s citronem – recept

Tento recept na vločkovou tilápii pečenou v troubě zvládnete za pouhých 20 minut z 5 jednoduchých ingrediencí: tilápie, máslo, citron, petrželka a česnek.

Ingredience na pečenou tilápii s citronem

  • 4 filety z tilápie
  • 1/4 šálku nesoleného másla
  • 1 středně velký citron
  • 1 lžíce čerstvé petrželky
  • 2 stroužky česneku (drceného)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Postup na pečenou tilápii s citronem

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Rybí filety osušte papírovými utěrkami. Uspořádejte je v jedné vrstvě do zapékací misky o rozměrech 23 x 33 cm.
  3. Citron rozkrojte na polovinu. Z jedné poloviny vymačkejte šťávu a kůru (měli byste získat asi 1 lžíci citronové šťávy a 1/2 lžíce citronové kůry). Druhou polovinu nakrájejte na tenké plátky.
  4. V malé misce v mikrovlnné troubě nebo v hrnci na sporáku rozpusťte máslo. Odstavte z ohně. Vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru, petrželku a rozdrcený česnek.
  5. Filety z tilápie potřete česnekovým citronovým máslem. Dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Obraťte a citronové máslo i koření zopakujte na druhé straně. Na rybu naaranžujte plátky citronu.
  6. Pečte 12-15 minut (liší se podle tloušťky), dokud není upečená tilápie neprůhledná a snadno se nepropichuje vidličkou.
Zařaďte tilápii do svého repertoáru a připravte si lahodné recepty na příští večeři.

Mezi oblíbené rybí recepty patří losos v troubě, losos na grilu, losos na pánvi a pstruh lososovitý. K rybě se hodí třeba americké brambory nebo salát Coleslaw či salát z quinoy.

Kategorie:

Hlavní jídla | Ryby
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang