Recept na nejlepšího lososa s bylinkovou česnekovou omáčkou

Hlavní jídlaLososOmáčkyRyby
Losos s bylinkovou česnekovou omáčkou

Vynikající a snadný recept na lososa pro všechny případy, kdy chcete s minimální námahou zažít nádech luxusu.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Přídavný čas: 20 minut
  • Celkem: 40 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

Na lososa

  • 4 filety z lososa, každý bez kůže
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla, nesolené

Na omáčku

  • 2 stroužky česneku, jemně mleté
  • 125 ml suchého bílého vína (nebo více kuřecího vývaru)
  • 125 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, s nízkým obsahem sodíku
  • 250 ml smetany, husté/zahuštěné
  • 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
  • 2 lžičky lístků pelyňku estragon, jemně nasekané
  • 2 lžičky kerblíku, jemně nasekané
  • 2 lžičky petrželky, jemně nasekané, plus další na ozdobu

Postup

  1. Lososa osušte a posypte solí a pepřem.
  2. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu.
  3. Přidejte lososa podávanou stranou dolů a smažte 3 minuty dozlatova.
  4. Otočte lososa a opékejte ho z druhé strany další 2 minuty, dokud vnitřní teplota nedosáhne 49 °C (doporučujeme pro středně propečeného) nebo dokud není upečený podle vaší chuti.
  5. Když je losos téměř upečený, přidejte máslo. Rozpusťte ho a lososa několikrát přelijte lžící.
  6. Lososa vyjměte na talíř a volně přikryjte fólií, aby zůstal teplý.
  7. Přidejte česnek a míchejte 20 sekund nebo dokud nezíská světle zlatavou barvu.
  8. Přidejte bílé víno a zvyšte teplotu na maximum.
  9. Za stálého míchání dnem pánve přiveďte k varu, aby se všechny zlatavé kousky rozpustily v omáčce.
  10. Vařte 1 minutu nebo dokud se většina vína neodpaří a nezmizí jeho vinná vůně.
  11. Přidejte smetanu a kuřecí vývar a na mírném ohni vařte 2 až 3 minuty, dokud se množství smetany nezredukuje a mírně nezhoustne.
  12. Vmíchejte parmazán (omáčka tím ještě více zhoustne) a poté bylinky.
  13. Omáčku ochutnejte a zjistěte, zda je třeba více soli a pepře.
  14. Podávejte s bramborovou kaší.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang