pexels-polina-tankilevitch-3872433

Tento recept na brokolicový salát je nejlepší. Díky lahodné medovo-hořčičné zálivce (bez majonézy) je navíc zdravý. Tento brokolicový salát se skvěle hodí k obědu i na svačinu.

Recept dává 6 porcí přílohy. Je také velmi návykový díky sladko-slané kombinaci čerstvě opražených slunečnicových semínek, sušených brusinek a sýru čedar.

Ingredience

Na salát

  • 500 g růžiček brokolice, nakrájené na tenké plátky a poté nahrubo
  • ½ šálku slunečnicových semínek nebo plátkovaných mandlí
  • ½ šálku nadrobno nakrájené červené cibule
  • ½ šálku strouhaného sýra čedar (nepovinné)
  • ⅓ šálku sušených brusinek nebo sušených třešní, nasekaných na kousky

Na medovo-hořčičný dresink

  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 středně velký stroužek česneku, prolisovaný nebo mletý
  • ¼ lžičky jemné mořské soli

Postup

  1. Opražte slunečnicová semínka: Slunečnicová semínka nasypte na střední pánev na mírném ohni. Za častého míchání (pozor, pálí se) opékejte, dokud semínka po stranách nezezlátnou, asi 5 minut. Opražená semínka nasypte do velké servírovací mísy.
  2. Do mísy přidejte nakrájenou brokolici, cibuli, sýr a brusinky. Odložte stranou.
  3. V odměrce na tekutiny o objemu 1 šálek nebo v malé misce smíchejte všechny ingredience na dresink (olivový olej, ocet, hořčici, med, česnek a sůl). Šlehejte, dokud se směs dobře nespojí.
  4. Salát přelijte zálivkou a míchejte, dokud se zálivkou lehce nepotáhne celá brokolice. Důrazně doporučuji nechat salát marinovat alespoň 20 minut nebo i přes noc v chladničce.
  5. Salát rozdělte do jednotlivých misek a podávejte. Zbytky salátu vydrží přikryté v lednici 3 až 4 dny.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang