salat-z-cervene-repy-nejlepsi-recepty

Salát z červené řepy je nejen zdravý, ale také chutný. Receptů na zdravý salát z červené řepy existuje opravdu spousta, a každý si mezi nimi jistě najde ten svůj oblíbený. Pokud i vy hledáte snadný či rychlý recept na nejlepší salát z červené řepy, začtěte se do našeho článku.

Najdete v něm nejen tipy na výborné saláty z červené řepy, ale dozvíte se například také to, čím je pro nás červená řepa prospěšná a jaké může mít červená řepa účinky na naše zdraví.

Červená řepa

Všichni jistě vědí, že konzumace červené řepy má velmi blahodárné účinky na lidské zdraví. Čím je nám ale červená řepa vlastně prospěšná a kde se vzala?

Červená řepa je odolná, zdravá a levná kořenová zelenina, kterou můžete nalézt v řadě prodejen. K dostání je nejen syrová červená řepa, ale například také nakládaná červená řepa, červená řepa s křenem a spoustu dalších podob této zdravé plodiny. Červená řepa je doslova nabitá látkami a prvky, které mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Červená řepa obsahuje například vitamíny B a C, vápník, hořčík, provitamin karoten, křemík, železo, selen, kyselinu listovou, celou řadu nejrůznějších antioxidantů a v neposlední řadě také zinek či draslík. Červená řepa – ať už je to třeba zapečená červená řepa, nakládaná červená řepa nebo červená řepa v salátu – se může pochlubit výraznými detoxikačními vlastnostmi, má také velmi pozitivní vliv na činnost naší srdeční soustavy a mozku.

Umí výrazně povzbudit naše trávení a celkový metabolismus, významně se podílí na snížení hladiny cholesterolu a má příznivý vliv na zdraví našich vlasů, nehtů a pokožky. Červené řepě jsou připisovány také protizánětlivé účinky, a může pomoci s posílením naší imunity.

Červenou řepu si můžete připravit pečenou, kromě pečené červené řepy výborně chutná ale také vařená červená řepa, řepa s křenem, nebo třeba nakládaná červená řepa.

cervena-repa-ucinky-7541092

Recept na salát z červené řepy se sýrem

Červená řepa se sýrem představuje lahodnou kombinaci chutí, které se nebudete chtít jen tak vzdát. Červenou řepu se sýrem můžete skvěle zkombinovat například v podobě salátu z červené řepy se sýrem feta.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 20 minut

Ingredience

  • 1 středně velká červená řepa
  • 50 g baby špenátu
  • 1/2 malé červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 75 g rozdrobeného sýru feta
  • 1/4 šálku vlašských ořechů, lehce opražených
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • Sůl a pepř dle potřeby na dochucení

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte červenou řepu, důkladně ji osušte a poté omytou červenou řepu zabalte do fólie. Položte omytou a osušenou červenou řepu na plech. Pečte 1 hodinu nebo dokud nezměkne.
  2. Nechte 15 minut vychladnout. Mezitím si připravte zbývající přísady. V rukavicích oloupejte červenou řepu a zbavte ji dokonale slupky. Nakrájejte červenou řepu na 2 cm kousky.
  3. V míse smíchejte špenát, cibuli, rozdrobený sýr feta, vlašské ořechy a červenou řepu. Důkladně několikrát promíchejte.
  4. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem dejte pomerančovou šťávu, olej a hořčici. Dochuťte solí a pepřem. Zajistěte pečlivě víčko. Protřepejte, aby se všechny ingredience spojily. Přidejte ke směsi červené řepy. Promíchejte. Podávejte.

Zdravý salát z červené řepy

Salát je vždy dobrý nápad. Pokud si navíc do takového salátu přidáte vynikající červenou řepu, získáte dokonale zdravý salát z červené řepy, který na vás zapůsobí doslova jako vitamínová bomba. S námi si tento výborný salát z červené řepy připravíte hravě a během chvilky.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 45 minut

Ingredience na zdravý salát z červené řepy

  • ½ šálku nevařené quinoy, propláchnuté
  • 1 šálek mražených sojových lusků
  • ⅓ šálku plátkovaných mandlí nebo pepitas (zelených dýňových semínek)
  • 1 středně velká syrová červená řepa, oloupaná
  • 1 střední až velká mrkev (nebo 1 další středně velká červená řepa), oloupaná
  • 2 šálky baleného baby špenátu nebo rukoly, nahrubo nasekané
  • 1 avokádo nakrájené na kostičky

Ingredience na zálivku na červenou řepu

  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané čerstvé máty nebo koriandru
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo agávového sirupu
  • ½ až 1 lžička dijonské hořčice, podle chuti
  • ¼ lžičky soli
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup na přípravu salátu z červené řepy

  1. Nejprve quinou propláchněte v cedníku s jemnými oky pod tekoucí vodou po dobu jedné nebo dvou minut. Ve středně velkém hrnci smíchejte propláchnutou quinou a 1 šálek vody. Směs přiveďte k mírnému varu, poté hrnec zakryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut. Odstavte quinou z ohně a nechte ji 5 minut přikrytou odpočívat.
  2. Odklopte hrnec, slijte přebytečnou vodu a quinou načechrejte vidličkou. Odložte ji stranou, aby vychladla.
  3. Poté přiveďte hrnec s vodou k varu, přidejte mražené sojové lusky a vařte, dokud se sojové lusky nezačnou prohřívat, tedy asi 5 minut. Slijte a dejte stranou.
  4. Na malé pánvi na středním plameni opékejte mandle nebo dýňová semínka za častého míchání, dokud nezačnou vonět a na okrajích zlátnout, asi 5 minut. Přendejte je do velké mísy a nechte vychladnout.
  5. Mrkev a/nebo červenou řepu nakrájejte co nejjemněji ostrým kuchařským nožem nebo je nastrouhejte na struhadle.
  6. Důkladně vyšlehejete ingredience na zálivku na červenou řepu.
  7. V míse smíchejte opražené mandle či dýňová semínka, vařené sojové lusky, připravenou řepu a/nebo mrkev, nahrubo nasekaný špenát, avokádo nakrájené na kostičky a vařenou quinou.
  8. Nakonec směs pokapejte zálivkou na červenou řepu (nebojte se ji použít všechnu) a jemně promíchejte.
zdravy-salat-z-cerven-repy-recept-7830800

Salát z červené řepy s balkánským sýrem

Pokud vám zachutnala kombinace výborné červené řepy s balkánským sýrem, určitě byste měli vyzkoušet tento recept. S jeho pomocí si totiž snadno a rychle připravíte vynikající a zdravý salát z červené řepy s balkánským sýrem.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 55 minut

Ingredience na salát z červené řepy s balkánským sýrem

  • 4 středně velké červené řepy
  • 60 gramů balkánského sýra
  • 2 lžíce nahrubo nasekané petrželky

Ingredience na zálivku k salátu z červené řepy

  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku – nasekané najemno
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky soli (nebo podle chuti)

Postup

  1. Všechny ingredience na salátovou zálivku smíchejte v míse a lehce prošlehejte.
  2. Červenou řepu vařte na mírném ohni 45 minut nebo dokud ji nelze snadno propíchnout nožem.
  3. Slupka se snadno sloupne. Po odstranění slupky nakrájejte červenou řepu na kostičky a totéž udělejte s připraveným balkánským sýrem.
  4. Petrželku nasekejte nahrubo.
  5. Smíchejte červenou řepu, balkánský sýr a petržel s citronovou zálivkou.
  6. Salát z červené řepy se sýrem podávejte jemně vychlazený.

Červená řepa s křenem – nejlepší recept

Zachutnala vám na cestách nebo třeba v restauraci lahodná červená řepa s křenem? Díky našemu receptu si budete moci tuto pikantní zdravou pochoutku připravit také sami doma. Přípravu červené řepy s křenem zvládne opravdu každý, a ingredience najdete určitě doma.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Celkem: 10 minut

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
  • 4 velké vařené červené řepy, nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 2 lžíce smetany
  • 1 PL čerstvě nastrouhaného křenu

Postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej a 10 minut na něm opatrně smažte cibuli a česnek, dokud nezměknou.
  2. Přidejte na pánev červenou řepu a ocet a vařte, dokud se nezačne lepit. Sejměte pánev z ohně a vmíchejte smetanu.
  3. Rozmixujte ručním mixérem nebo přendejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na pyré. Vmíchejte nastrouhaný křen a podávejte.
  4. Červenou řepu s křenem lze připravit také jeden den předem a ohřát na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.
cervena-repa-s-krenem-recept-4839415

Salát z červené řepy s jablky

Mezi oblíbené saláty z červené řepy patří také výborný salát z červené řepy s jablky. Nejen že skvěle vypadá a báječně chutná, ale také vám dodá potřebné vitamíny a další prospěšné látky, stejně jako dostatek zdravé energie na celý den.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Celkem: 15 minut

Ingredience na salát z červené řepy s jablky

  • 2 velké syrové řepy, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 2 velké mrkve, nahrubo nakrájené
  • 2 středně velká jablka zbavená jádřinců a nahrubo nakrájená
  • Kůra ze dvou chemicky neošetřených citronů
  • Šťáva ze 2 citronů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžíce medu, volitelně

Jak připravit salát z červené řepy s jablky

  1. Řepu, mrkev a jablka nakrájejte na kousky. Ideální pro vás bude kuchyňský robot vybavený strouhacím nožem, ale můžete použít i struhadlo. Funguje to stejně, jen to bude trvat déle.
  2. Nastrouhanou řepu, mrkev a jablka dejte do velké mísy.
  3. Kůru z citronů oloupejte a přidejte ji do mísy.
  4. Citrony rozkrojte a vymačkejte z nich šťávu do mísy. Dbejte na to, abyste do salátu nedali žádná semínka.
  5. Přidejte olivový olej, sůl, pepř a med (volitelně). Salát dobře promíchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí. Salát z červené řepy s jablky vydrží takto připravený v ledničce až 3 dny.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang