salat-z-cervene-repy-nejlepsi-recepty

Salát z červené řepy je nejen zdravý, ale také chutný. Receptů na zdravý salát z červené řepy existuje opravdu spousta, a každý si mezi nimi jistě najde ten svůj oblíbený. Pokud i vy hledáte snadný či rychlý recept na nejlepší salát z červené řepy, začtěte se do našeho článku.

Najdete v něm nejen tipy na výborné recepty z červené řepy, ale dozvíte se například také to, čím je pro nás červená řepa prospěšná a jaké může mít červená řepa účinky na naše zdraví. Naše zdravé recepty z červené řepy si určitě oblíbíte stejně jako výtečné okurkové smoothie nebo salát k večeři. Můžete také vyzkoušet jen tak teplý salát!

Červená řepa

Všichni jistě vědí, že konzumace červené řepy má velmi blahodárné účinky na lidské zdraví. Čím je nám ale červená řepa vlastně prospěšná a kde se vzala?

Červená řepa je odolná, zdravá a levná kořenová zelenina, kterou můžete nalézt v řadě prodejen. K dostání je nejen syrová červená řepa, ale například také nakládaná červená řepa, červená řepa s křenem a spoustu dalších podob této zdravé plodiny. Červená řepa je doslova nabitá látkami a prvky, které mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Červená řepa obsahuje například vitamíny B a C, vápník, hořčík, provitamin karoten, křemík, železo, selen, kyselinu listovou, celou řadu nejrůznějších antioxidantů a v neposlední řadě také zinek či draslík. Červená řepa – ať už je to třeba zapečená červená řepa, nakládaná červená řepa nebo červená řepa v salátu – se může pochlubit výraznými detoxikačními vlastnostmi, má také velmi pozitivní vliv na činnost naší srdeční soustavy a mozku.

Umí výrazně povzbudit naše trávení a celkový metabolismus, významně se podílí na snížení hladiny cholesterolu a má příznivý vliv na zdraví našich vlasů, nehtů a pokožky. Červené řepě jsou připisovány také protizánětlivé účinky, a může pomoci s posílením naší imunity.

Červenou řepu si můžete připravit pečenou, kromě pečené červené řepy výborně chutná ale také vařená červená řepa, řepa s křenem, se sýrem burrata nebo třeba nakládaná červená řepa či pomazánku z červené řepy a tvarohu.

cervena-repa-ucinky-7541092

Klasický salát z červené řepy

Pokud si chcete připravit jednoduchou, rychlou a zdravou večeři, můžete vyzkoušet přípravu klasického salátu z červené řepy. Tento výborný salát z červené řepy máte hotový během pouhých deseti minut, kromě nakládané červené řepy vám bude stačit jen hrstka dalších ingrediencí. Salát můžete podávat s jemným salátovým dresinkem.

TIP: Vyzkoušet můžete také salát s quinoou.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Celkem: 10 minut

Ingredience

  • 300 g nakládané červené řepy
  • 1 malé jablko, například Granny Smith
  • 50 g majonézy
  • 50 g crème fraîche nebo zakysané smetany
  • špetka balzamikového octa
  • ¼ lžičky citronové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 polévková lžíce nasekané pažitky, volitelně

Postup

  1. Nakládanou červenou řepu osušte a nakrájejte na kostky o průměru 1 cm.
  2. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na 1 cm kostky.
  3. V míse smíchejte nakládanou červenou řepu a jablka. Přidejte majonézu, crème fraîche nebo zakysanou smetanu, balzamikový ocet a vymačkanou citronovou šťávu. Důkladně promíchejte.
  4. Podle potřeby dochuťte a přidejte ještě trochu majonézy nebo crème fraîche či zakysané smetany, pokud chcete, aby byl pokrm krémovější.
  5. Přikryjte potravinovou fólií a nechte několik hodin nebo přes noc v chladu.
  6. Těsně před podáváním upravte koření, případně přidejte více majonézy, a ozdobte nasekanou pažitkou.

Recept na salát z červené řepy se sýrem

Červená řepa se sýrem představuje lahodnou kombinaci chutí, které se nebudete chtít jen tak vzdát. Červenou řepu se sýrem můžete skvěle zkombinovat například v podobě salátu z červené řepy se sýrem feta.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 20 minut

Ingredience

  • 1 středně velká červená řepa
  • 50 g baby špenátu
  • 1/2 malé červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 75 g rozdrobeného sýru feta
  • 1/4 šálku vlašských ořechů, lehce opražených
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • Sůl a pepř dle potřeby na dochucení

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte červenou řepu, důkladně ji osušte a poté omytou červenou řepu zabalte do fólie. Položte omytou a osušenou červenou řepu na plech. Pečte 1 hodinu nebo dokud nezměkne.
  2. Nechte 15 minut vychladnout. Mezitím si připravte zbývající přísady. V rukavicích oloupejte červenou řepu a zbavte ji dokonale slupky. Nakrájejte červenou řepu na 2 cm kousky.
  3. V míse smíchejte špenát, cibuli, rozdrobený sýr feta, vlašské ořechy a červenou řepu. Důkladně několikrát promíchejte.
  4. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem dejte pomerančovou šťávu, olej a hořčici. Dochuťte solí a pepřem. Zajistěte pečlivě víčko. Protřepejte, aby se všechny ingredience spojily. Přidejte ke směsi červené řepy. Promíchejte. Podávejte.

Zdravý salát z červené řepy

Salát je vždy dobrý nápad. Pokud si navíc do takového salátu přidáte vynikající červenou řepu, získáte dokonale zdravý salát z červené řepy, který na vás zapůsobí doslova jako vitamínová bomba. S námi si tento výborný salát z červené řepy připravíte hravě a během chvilky.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 45 minut

Ingredience na zdravý salát z červené řepy

  • ½ šálku nevařené quinoy, propláchnuté
  • 1 šálek mražených sojových lusků
  • ⅓ šálku plátkovaných mandlí nebo pepitas (zelených dýňových semínek)
  • 1 středně velká syrová červená řepa, oloupaná
  • 1 střední až velká mrkev (nebo 1 další středně velká červená řepa), oloupaná
  • 2 šálky baleného baby špenátu nebo rukoly, nahrubo nasekané
  • 1 avokádo nakrájené na kostičky

Ingredience na zálivku na červenou řepu

  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané čerstvé máty nebo koriandru
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo agávového sirupu
  • ½ až 1 lžička dijonské hořčice, podle chuti
  • ¼ lžičky soli
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup na přípravu salátu z červené řepy

  1. Nejprve quinou propláchněte v cedníku s jemnými oky pod tekoucí vodou po dobu jedné nebo dvou minut. Ve středně velkém hrnci smíchejte propláchnutou quinou a 1 šálek vody. Směs přiveďte k mírnému varu, poté hrnec zakryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut. Odstavte quinou z ohně a nechte ji 5 minut přikrytou odpočívat.
  2. Odklopte hrnec, slijte přebytečnou vodu a quinou načechrejte vidličkou. Odložte ji stranou, aby vychladla.
  3. Poté přiveďte hrnec s vodou k varu, přidejte mražené sojové lusky a vařte, dokud se sojové lusky nezačnou prohřívat, tedy asi 5 minut. Slijte a dejte stranou.
  4. Na malé pánvi na středním plameni opékejte mandle nebo dýňová semínka za častého míchání, dokud nezačnou vonět a na okrajích zlátnout, asi 5 minut. Přendejte je do velké mísy a nechte vychladnout.
  5. Mrkev a/nebo červenou řepu nakrájejte co nejjemněji ostrým kuchařským nožem nebo je nastrouhejte na struhadle.
  6. Důkladně vyšlehejete ingredience na zálivku na červenou řepu.
  7. V míse smíchejte opražené mandle či dýňová semínka, vařené sojové lusky, připravenou řepu a/nebo mrkev, nahrubo nasekaný špenát, avokádo nakrájené na kostičky a vařenou quinou.
  8. Nakonec směs pokapejte zálivkou na červenou řepu (nebojte se ji použít všechnu) a jemně promíchejte.
zdravy-salat-z-cerven-repy-recept-7830800

Vařená červená řepa s balkánským sýrem – recept

Pokud vám zachutnala kombinace výborné červené řepy s balkánským sýrem, určitě byste měli vyzkoušet tento recept. S jeho pomocí si totiž snadno a rychle připravíte vynikající a zdravý salát z vařené červené řepy s balkánským sýrem.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 55 minut

Ingredience na salát z vařené červené řepy s balkánským sýrem

  • 4 středně velké červené řepy
  • 60 gramů balkánského sýra
  • 2 lžíce nahrubo nasekané petrželky

Ingredience na zálivku k salátu z červené řepy

  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku – nasekané najemno
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky soli (nebo podle chuti)

Postup

  1. Všechny ingredience na salátovou zálivku smíchejte v míse a lehce prošlehejte.
  2. Červenou řepu vařte na mírném ohni 45 minut nebo dokud ji nelze snadno propíchnout nožem.
  3. Slupka se snadno sloupne. Po odstranění slupky nakrájejte vařenou červenou řepu na kostičky a totéž udělejte s připraveným balkánským sýrem.
  4. Petrželku nasekejte nahrubo.
  5. Smíchejte červenou řepu, balkánský sýr a petržel s citronovou zálivkou.
  6. Salát z vařené červené řepy se sýrem podávejte jemně vychlazený.

Červená řepa s křenem – nejlepší recept

Zachutnala vám na cestách nebo třeba v restauraci lahodná červená řepa s křenem? Díky našemu receptu si budete moci tuto pikantní zdravou pochoutku připravit také sami doma. Přípravu červené řepy s křenem zvládne opravdu každý, a ingredience najdete určitě doma.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Celkem: 10 minut

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
  • 4 velké vařené červené řepy, nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 2 lžíce smetany
  • 1 PL čerstvě nastrouhaného křenu

Postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej a 10 minut na něm opatrně smažte cibuli a česnek, dokud nezměknou.
  2. Přidejte na pánev červenou řepu a ocet a vařte, dokud se nezačne lepit. Sejměte pánev z ohně a vmíchejte smetanu.
  3. Rozmixujte ručním mixérem nebo přendejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na pyré. Vmíchejte nastrouhaný křen a podávejte.
  4. Červenou řepu s křenem lze připravit také jeden den předem a ohřát na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.
cervena-repa-s-krenem-recept-4839415

Výborný salát z červené řepy s jablky

Mezi oblíbené saláty z červené řepy patří také výborný salát z červené řepy s jablky. Nejen že skvěle vypadá a báječně chutná, ale také vám dodá potřebné vitamíny a další prospěšné látky, stejně jako dostatek zdravé energie na celý den.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Celkem: 15 minut

Ingredience na výborný salát z červené řepy s jablky

  • 2 velké syrové červené řepy, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 2 velké mrkve, nahrubo nakrájené
  • 2 středně velká jablka zbavená jádřinců a nahrubo nakrájená
  • Kůra ze dvou chemicky neošetřených citronů
  • Šťáva ze 2 citronů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžíce medu, volitelně

Jak připravit salát z červené řepy s jablky

  1. Řepu, mrkev a jablka nakrájejte na kousky. Ideální pro vás bude kuchyňský robot vybavený strouhacím nožem, ale můžete použít i struhadlo. Funguje to stejně, jen to bude trvat déle.
  2. Nastrouhanou řepu, mrkev a jablka dejte do velké mísy.
  3. Kůru z citronů oloupejte a přidejte ji do mísy.
  4. Citrony rozkrojte a vymačkejte z nich šťávu do mísy. Dbejte na to, abyste do salátu nedali žádná semínka.
  5. Přidejte olivový olej, sůl, pepř a med (volitelně). Salát dobře promíchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí. Salát z červené řepy s jablky vydrží takto připravený v ledničce až 3 dny.

Červená řepa s kozím sýrem – recept

Mezi oblíbené pochoutky patří také červená řepa s kozím sýrem. Jedná se o lahodnou a chuťově výraznou kombinaci, kterou si jistě zamilujete. Naučte se s námi připravit výbornou červenou řepu s kozím sýrem.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Celkem: 5 minut

Ingredience

  • 100 g salátových listů
  • 100 g vařené červené řepy, nakrájené na kousky
  • 30 g nadrobeného kozího sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 0,5 citronu (pouze šťáva)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 špetka mořské soli a černého pepře
  • 30 g vlašských ořechů nalámaných na kousky

Postup

  1. Salátovou zálivku připravte smícháním oleje, balsamica, citronové šťávy, hořčice, soli a pepře.
  2. Salátové listy vložte do velké mísy a přidejte zálivku. Dobře promíchejte, aby se všechny listy obalily.
  3. Navrch přidejte vařenou červenou řepu a přidejte kozí sýr.
  4. Salát z červené řepy s kozím sýrem posypte vlašskými ořechy, dochuťte solí a pepřem, a můžete podávat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang