Pečená červená řepa – recept na jednoduchou a rychlou pečenou řepu

Hlavní jídla

Červená řepa nemá v českých kuchyní příliš valnou reputaci. Respektive si své čestné místo v seznamu důležitých potravin sáhodlouze obhajuje. A nutno říct, že s úspěchem. Moderní doba s důrazem na zdravý životní styl řepě dodává vítr do plachet a posouvá ji na první příčky takzvaných superpotravin. Ať už syrová či vařená, řepa boduje. A co teprve pečená červená řepa? Jaký recept na jednoduchou a rychlou pečenou řepu je ten nejlepší?

Beta Vulgaris. Latinský název řepy červené působí spíše odstrašujícím dojmem, než aby evokoval něco, do čeho by se rozmlsaný strávník toužil zakousnout. Kořenová zelenina nevábí ani svým vzhledem, ovšem u řepy více než jinde platí, že se nevyplácí soudit dle obalu.

Pod tuhou slupkou se skrývá nečekaný poklad. Rudé ztělesnění elixíru mládí i zdraví.

Červená řepa je receptem na mládí

Červená řepa je synonymem všeho, co si příznivce zdravé životní cesty může přát. Konzumace červené řepy pomáhá detoxikovat tělesnou schránku. Neutralizuje škodliviny v těle a pomáhá je vylučovat. Trávení potravy je díky tomu snazší a efektivnější. Na čemž má zásluhu i bohaté zastoupení vlákniny.

Řepa se tak řadí do vyváženého sportovního jídelníčku.

Červená řepa má tolik plusových bodů, že je jednodušší vyjmenovat ty, které nemá.

Řepa má pozitivní vliv na činnost mozku (oddaluje sklerózu či demenci), srdce (snižuje vysoký krevní tlak, posiluje stěny cév a tepen, podporuje tvorbu červených krvinek), růst a sílení kostí, prokrvení kůže a růst vlasů a nehtů. Působí preventivně proti rakovině a usazování cholesterolu, a jako třešnička nakonec – zpomaluje tvorbu vrásek a oddaluje příznaky stárnutí.

100 gramů
Kalorie42
Bílkoviny1,6 g
Sacharidy9,6 g
Cukry6,8 g
Vláknina2,8 g
Tuky0,2 g

Červená řepa v sobě nosí vitamíny B a C, karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, dále kyselinu listovou a množství antioxidantů. Je nutričně výživná, avšak kaloricky nenáročná. Což ocení nejeden strávník, jenž tápe v otázce, jak rychle zhubnout.

Pro své blahodárné nutrienty je řepa velmi vhodné i pro zastánce vegan stravy.

Využití červené řepy v kuchyni

Červená řepa je superpotravinou nejen co se týče jejích zdravotních benefitů, nýbrž také pro svou neskonalou univerzálnost v použití. Její variabilita je takřka nekonečná. S řepou se pojí přehršel receptů teplé i studené kuchyně.

Je svolná k jakémukoli experimentování. Hodí se do pomazánek, salátů, polévek, smoothies, dá se zavařovat, kvasit, grilovat, smažit, vařit, použít do sladkých jídel a dezertů. Proslulý dort Red Velvet se svého času bez červené řepy vůbec neobešel. Řepové brownies bez cukru a s čokoládou se budou samy rozplývat na jazyku.

Tolik populární ovocné a zeleninové šťávy a smoothies nemohou červenou řepu postrádat. Kombinace řepy, mrkve a pomeranče nebo řepy, jablka a zázvoru jsou lahůdkou per excellence. Hruška s mátou, citronem a zázvorem a pochopitelně řepou jako hlavní ingrediencí osvěží v parném létě, ozdobí jakoukoli nealko party nebo poslouží jako zdravá snídaně.

Červenou řepu lze využít nejen jako přílohu hlavních jídel, avšak také jako hlavní chod samotný. Coby pečená červená řepa dokáže na stole hotové divy. Výborně se váže s oříšky, medem, a nejrůznějšími sýry (balkánský, feta, halloumi). Na takovou pečenou řepu s kozím sýrem, ořechy a rukolou se sbíhají sliny tempem sprintérským.

Jak péct červenou řepu

Jednou z největších výhod pečení řepy, neřkuli přímo tou úplně největší, je právě pomalá tepelná úprava. Vysoké teploty mají za následek karamelizaci přírodních cukrů, které červená řepa obsahuje, čímž pečení řepu posouvá do zcela nové chuťové dimenze.

Základem je péct řepu ve slupce a neporušenou, aby z ní během pečení neodtekly šťávy. Pečení ve slupce je záměrné. Pod slupkou se obecně ukrývá nejvíce prospěšných látek, které tak nebudou zbytečně odkrojeny. Navíc se řepa po upečení velmi snadno oloupe, aniž by byla konfrontována její celistvost.

V kuchyni se dají využít kromě bulvy také listy červené řepy. Do salátů jsou vynikající.

Recept na pečenou červenou řepu je prostý. Stačí celé bulvy řepy vyskládat na pekáč, přikrýt je alobalem a na přibližně hodinu je vložit do řádně rozehřáté trouby. Řepa dříve či později začne měknout a dá o sobě vědět pronikavou vůní linoucí se celou kuchyní, ne-li přímo celým bytem.

Pečená řepa v alobalu je alternativou, jak u ní dosáhnout lahodné karamelizované chutě. Namísto pekáče lze bulvy řepy jednoduše zabalit do alobalu a položit je na rošt rozehřáté trouby. Pro dokonalý výsledek mnozí kuchaři doporučují nechat pečenou řepu odpočinout a takzvaně dojít ve vychládající troubě.

Pečená červená řepa – recepty

Variacím pečené červené řepy se meze nekladou. Příznivci jednoduchých a rychlých receptů se mohou vydat cestou již mnohokrát úspěšně prošlapanou. Stačí syrovou červenou řepu nakrájet na tenká kolečka, vyskládat na pekáč, posypat solí, pokapat olivovým olejem, kapkou citronu a přidat tymián. Výsledek? Jednoduchá, avšak efektivní zdravá večeře.

Velmi podobným způsobem se lze dopracovat k řepovým chipsům. Ovšem důležité varování – syrovou řepu je záhodno krájet velmi opatrně a pokud možno v gumových rukavicích. Šťáva červené řepy je velmi agresivní co se barvení týče a kdo stojí o to, mít několik dnů rudé prsty?

Recepty z červené řepy jsou oblíbenými podzimními recepty, které dodají potřebné vitamíny před nadcházející zimou. Například červená řepa po burgundsku je ztělesněním vitamínové bomby.

Pečená červená řepa se sýrem a česnekem

Už sám o sobě název „pečená červená řepa s česnekem a sýrem“ vyvolává slibné naděje a očekávání delikátního kulinářského zážitku. Co je potřeba k přípravě pečené řepy v troubě?

  • 2 velké červené řepy
  • 200 g sýru dle vlastního výběru
  • lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • česnekové koření a stroužky česneku

Na plech přijde pečící papír, na něž budou pokládána nakrájená tenká kolečka syrové červené řepy. V troubě předehřáté na 180 stupňů dojde na pečení, ovšem předtím je nutné kolečka rovnoměrně pokapat olivovým olejem, osolit, opepřit a pokrýt nakrájenými stroužky česneku. Péct zhruba 15 minut.

Poté se pečená červená řepa posype sýrem dle vlastní volby a česnekovým kořením a peče dalších 10 až 15 minut, dokud sýr nedostane nazlátlý křupavý nádech. Lze alternovat s mnoha sýrovými druhy. Například pečená červená řepa s mozarellou je skvělý nápad.

„Tatarák“ z pečené červené řepy

Tatarský biftek, lidově řečeno tatarák, se nemusí nutně vázat k hovězímu či jinému masu. Dnes již existují různé podoby, i vegetariánské. Jednou takovou je i tatarák z pečené červené řepy. Jaké ingredience jsou k jeho výrobě potřeba?

  • velká řepa
  • avokádo
  • stroužek česneku
  • lžička dijonské hořčice
  • lžička olivového oleje
  • pár kapek balzamikového octa
  • sůl a pepř

Řepu je nezbytné nejprve celistvou zabalit do alobalu a péct hodinu v troubě na 200 °C. Až bude připravená, vloží se spolu s ostatními ingrediencemi do mixéru a pořádně promísí. Výsledkem bude díky avokádu vláčná krémová směs. Lze nakonec přidat i jemně nakrájenou cibulku.

Pečená červená řepa s vlašskými ořechy a medem je sázka na jistotu. Nikdy nezklame.

Pečená červená řepa s medem a ořechy

Med a červená řepa jdou dohromady ruku v ruce. Pokud se k těmto ingrediencím přidají i oříšky, bude o zábavu a hlavně o pochutinu postaráno. A to měrou vrchovatou. S jakými ingrediencemi tuto pochoutku připravit?

  • 2 menší červené řepy
  • 2 stroužky česneku
  • hrst vlašských ořechů
  • 3-4 lžíce tekutého medu
  • šťáva z citronu
  • olivový olej
  • pepř a sůl
  • voda

Řepu je potřeba důkladně očistit a uvařit neporušenou v osolené vodě. Změklou řepu přeměnit v tenké plátky, které se poté vyskládají na pečící plech, okoření a osolí a posypou ořechy a zakapou medem.

Pro lepší efekt se bude hodit naskládat na již hotovou vrstvu ještě jednu, to znamená znovu vyskládat plátky řepy, posypat oříšky a zalít medem. Následně vše zastříknout citronovou šťávou.

V rozpálené troubě se řepa peče cca 15 až 20 minut a na závěr se řepa pokape olivovým olejem.

Pomazánka z pečené červené řepy

Nejrychlejší a nejchutnější pomazánka z pečené červené řepy je ta s celerem. Postačí k ní tyto ingredience:

  • 150 g červené řepy
  • 150 g celeru
  • 200 g Lučiny
  • 1 cibule

Vše nastrouhat a pečlivě spolu promíchat a hodnotná svačinka je na stole. Lze ji namazat na toasty nebo do ní namáčet syrovou zeleninu nakrájenou na hranolky.

Recept

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang