pečená červená řepa

Červená řepa nemá v českých kuchyní příliš valnou reputaci. Respektive si své čestné místo v seznamu důležitých potravin sáhodlouze obhajuje. A nutno říct, že s úspěchem. Jaký recept na jednoduchou a rychlou pečenou řepu je ten nejlepší?

Moderní doba s důrazem na zdravý životní styl řepě dodává vítr do plachet a posouvá ji na první příčky takzvaných superpotravin. Ať už syrová, jako salát z červené řepy či vařená, recepty s červenou řepou bodují. A co teprve pečená červená řepa?

Beta Vulgaris. Latinský název řepy červené působí spíše odstrašujícím dojmem, než aby evokoval něco, do čeho by se rozmlsaný strávník toužil zakousnout. Kořenová zelenina nevábí ani svým vzhledem, ovšem u řepy více než jinde platí, že se nevyplácí soudit dle obalu.

Pod tuhou slupkou se skrývá nečekaný poklad. Rudé ztělesnění elixíru mládí i zdraví.

Červená řepa je receptem na mládí

Červená řepa je synonymem všeho, co si příznivce zdravé životní cesty může přát. Konzumace červené řepy pomáhá detoxikovat tělesnou schránku. Neutralizuje škodliviny v těle a pomáhá je vylučovat. Trávení potravy je díky tomu snazší a efektivnější. Na čemž má zásluhu i bohaté zastoupení vlákniny.

Řepa se tak řadí do vyváženého sportovního jídelníčku.

Červená řepa má tolik plusových bodů, že je jednodušší vyjmenovat ty, které nemá.

Řepa má pozitivní vliv na činnost mozku (oddaluje sklerózu či demenci), srdce (snižuje vysoký krevní tlak, posiluje stěny cév a tepen, podporuje tvorbu červených krvinek), růst a sílení kostí, prokrvení kůže a růst vlasů a nehtů. Působí preventivně proti rakovině a usazování cholesterolu, a jako třešnička nakonec – zpomaluje tvorbu vrásek a oddaluje příznaky stárnutí.

100 gramů
Kalorie42
Bílkoviny1,6 g
Sacharidy9,6 g
Cukry6,8 g
Vláknina2,8 g
Tuky0,2 g

Červená řepa v sobě nosí vitamíny B a C, karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, dále kyselinu listovou a množství antioxidantů. Je nutričně výživná, avšak podle kalorických tabulek není náročná. Což ocení nejeden strávník, jenž tápe v otázce, jak rychle zhubnout.

Pro své blahodárné nutrienty je řepa velmi vhodné i pro zastánce vegan stravy.

Využití červené řepy se sýrem v kuchyni

Červená řepa je superpotravinou nejen co se týče jejích zdravotních benefitů, nýbrž také pro svou neskonalou univerzálnost v použití. Její variabilita je takřka nekonečná. S řepou se pojí přehršel receptů teplé i studené kuchyně.

Je svolná k jakémukoli experimentování. Hodí se do pomazánek, salátů, polévek, smoothies, dá se zavařovat, kvasit, grilovat, smažit, vařit, použít do sladkých jídel a dezertů. Proslulý dort Red Velvet se svého času bez červené řepy vůbec neobešel. Řepové brownies bez cukru a s čokoládou se budou samy rozplývat na jazyku.

Tolik populární ovocné a zeleninové šťávy a smoothies nemohou červenou řepu postrádat. Kombinace řepy, mrkve a pomeranče nebo řepy, jablka a zázvoru jsou lahůdkou per excellence. Hruška s mátou, citronem a zázvorem a pochopitelně řepou jako hlavní ingrediencí osvěží v parném létě, ozdobí jakoukoli nealko party nebo poslouží jako zdravá snídaně.

Červenou řepu lze využít nejen jako přílohu hlavních jídel, avšak také jako hlavní chod samotný. Coby pečená červená řepa dokáže na stole hotové divy. Výborně se váže s oříšky, medem, a nejrůznějšími sýry (balkánský, feta, halloumi). Na takovou pečenou řepu s kozím sýrem, ořechy a rukolou se sbíhají sliny tempem sprintérským.

A z červené řepy lze připravit také chutné carpaccio. Pečená řepa na plátky doplněná sýrem nemá chybu. Tady je pro tuto italskou dobrotu oblíbený recept, jak si připravit carpaccio z červené řepy.

Jak péct červenou řepu

Jednou z největších výhod pečení řepy, neřkuli přímo tou úplně největší, je právě pomalá tepelná úprava. Vysoké teploty mají za následek karamelizaci přírodních cukrů, které červená řepa obsahuje, čímž pečení řepu posouvá do zcela nové chuťové dimenze.

Základem je péct řepu ve slupce a neporušenou, aby z ní během pečení neodtekly šťávy. Pečení ve slupce je záměrné. Pod slupkou se obecně ukrývá nejvíce prospěšných látek, které tak nebudou zbytečně odkrojeny. Navíc se řepa po upečení velmi snadno oloupe, aniž by byla konfrontována její celistvost. Červená řepa pečená v alobalu v troubě je skvělým zdrojem vlákniny.

pečená červená řepa
V kuchyni se dají využít kromě bulvy také listy červené řepy. Do salátů jsou vynikající.

Recept na pečenou červenou řepu je prostý. Stačí celé bulvy řepy vyskládat na pekáč, přikrýt je alobalem a na přibližně hodinu je vložit do řádně rozehřáté trouby. Řepa dříve či později začne měknout a dá o sobě vědět pronikavou vůní linoucí se celou kuchyní, ne-li přímo celým bytem.

Červená řepa pečená v alobalu v troubě

Alternativou, jak dosáhnout lahodné karamelizované chutě, je červená řepa pečená v alobalu v troubě. Namísto pekáče lze bulvy řepy jednoduše zabalit do alobalu a položit je na rošt rozehřáté trouby. Pro dokonalý výsledek mnozí kuchaři doporučují nechat pečenou řepu v alobalu odpočinout a takzvaně dojít ve vychládající troubě.

Pečená červená řepa – recepty

Variacím pečené červené řepy se meze nekladou. Příznivci jednoduchých a rychlých receptů se mohou vydat cestou již mnohokrát úspěšně prošlapanou. Stačí syrovou červenou řepu nakrájet na tenká kolečka, vyskládat na pekáč, posypat solí, pokapat olivovým olejem, kapkou citronu a přidat tymián. Výsledek? Jednoduchá, avšak efektivní zdravá večeře.

Velmi podobným způsobem se lze dopracovat k řepovým chipsům. Ovšem důležité varování – syrovou řepu je záhodno krájet velmi opatrně a pokud možno v gumových rukavicích. Šťáva červené řepy je velmi agresivní co se barvení týče a kdo stojí o to, mít několik dnů rudé prsty?

Recepty z červené řepy jsou oblíbenými podzimními recepty, které dodají potřebné vitamíny před nadcházející zimou. Například červená řepa po burgundsku je ztělesněním vitamínové bomby.

cervena-repa-8544964
Červenou řepu můžete také nakrájet na tenké plátky a usušit je.

Pečená červená řepa s mozzarellou – recept

Už sám o sobě název „pečená červená řepa s mozzarellou“ vyvolává slibné naděje a očekávání delikátního kulinářského zážitku. Co je potřeba k přípravě pečené červené řepy se sýrem?

Ingredience na pečenou červenou řepu s mozzarellou:

  • 2 velké červené řepy
  • 200 g mozzarelly
  • lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • česnekové koření a stroužky česneku

Postup na pečenou červenou řepu s mozzarellou:

  1. Na plech přijde pečicí papír, na něž budou pokládána nakrájená tenká kolečka syrové červené řepy.
  2. V troubě předehřáté na 180 °C dojde na pečení, ovšem předtím je nutné kolečka rovnoměrně pokapat olivovým olejem, osolit, opepřit a pokrýt nakrájenými stroužky česneku.
  3. Pečte je zhruba 15 minut.
  4. Poté se pečená červená řepa posype mozzarellou a česnekovým kořením a peče dalších 10 až 15 minut, dokud sýr nedostane nazlátlý křupavý nádech.
  5. Lze alternovat s mnoha sýrovými druhy. Například pečená řepa s balkánským sýrem nebo pečená řepa s kozím sýrem je skvělý nápad pro labužníky.
cervena-repa-se-syrem-1625772
Pečená řepa s mozzarellou se hodí také jako odpolední svačinka.

Pečená červená řepa s kozím sýrem – recept

Zemitá červená řepa se skvěle doplňuje s krémovým kozím sýrem a vytváří tak snadný, ale působivý předkrm.

Ingredience na pečenou červenou řepu s kozím sýrem:

  • 6 lžic olivového oleje plus další na potření
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička tymiánových lístků
  • 4 syrové červené řepy, oloupané a nakrájené na velmi tenké plátky na mandolíně nebo pomocí krájecího nástavce kuchyňského robotu
  • 2krát 100 g kozího sýra
  • 4 hrsti rukoly

Postup na pečenou červenou řepu s kozím sýrem:

  1. V mělké misce smíchejte olej, ocet, cukr a tymián a dobře okořeňte. Přidejte upečenou červenou řepu nakrájenou na kolečka a nechte ji marinovat alespoň 1 hodinu, případně přes noc.
  2. Rozpalte gril na nejvyšší stupeň. Okořeňte plátky kozího sýra, poté je položte na olejem potřený plech a grilujte 2-3 minuty, dokud nezezlátnou a nerozpustí se.
  3. Vyjměte červenou řepu a rozdělte ji na 4 talíře. Navrch dejte rukolu, kolečko kozího sýra a ještě trochu rukoly. Pokapejte marinádou a podávejte.
  4. Pečenou červenou řepu s kozím sýrem doplňte pečivem.

Zapečená červená řepa – recept

Zapečená červená řepa představuje další z možností, jak připravit pečenou červenou řepu a dodat tělu vlákninu. Pečenou červenou řepu se sýrem zároveň můžete svým hostům servírovat jako netradiční přílohu.

Ingredience na zapečenou červenou řepu:

  • 7 ks červené řepy
  • 250 ml smetany
  • 150 g sýru feta
  • 1 lžíce pražených dýňových semínek
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup na zapečenou červenou řepu:

  1. Červenou řepu oloupejte a uvařte ve slané vodě.
  2. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  3. Vychladlou řepu nakrájejte na tenké plátky a rozložte na olejem vymazaný plech s okrajem nebo do zapékací mísy.
  4. Smetanu promíchejte se sýrem feta a praženými semínky.
  5. Směs rozmístěte na plátky červené řepy a vše krátce zapečte v předehřáté troubě.
  6. Zapečenou červenou řepu podávejte s čerstvým pečivem.

„Tatarák“ z pečené červené řepy – recept

Tatarský biftek, lidově řečeno tatarák, se nemusí nutně vázat k hovězímu či jinému masu. Dnes již existují různé podoby, i vegetariánské. Jednou takovou je i tatarák z pečené červené řepy.

Ingredience:

  • velká řepa
  • avokádo
  • stroužek česneku
  • lžička dijonské hořčice
  • lžička olivového oleje
  • pár kapek balzamikového octa
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Řepu nejprve oloupejte, zabalte do alobalu a pečte hodinu v troubě na 200 °C.
  2. Až bude řepa pečená v alobalu měkká, vložte ji spolu s ostatními ingrediencemi do mixéru a pořádně promixujte.
  3. Výsledkem bude díky avokádu vláčná krémová směs.
  4. Nakonec můžete tatarák z červené řepy doplnit jemně nakrájenou cibulkou.
Pečená červená řepa s vlašskými ořechy a medem je sázka na jistotu. Nikdy nezklame.

Pečená červená řepa s medem a ořechy – recept

Med a červená řepa jdou dohromady ruku v ruce. Pokud se k těmto ingrediencím přidají i oříšky, bude o zábavu a hlavně o pochutinu postaráno. A to měrou vrchovatou. S jakými ingrediencemi tuto pochoutku připravit?

Ingredience na pečenou červenou řepu s medem a ořechy:

  • 2 menší červené řepy
  • 2 stroužky česneku
  • hrst vlašských ořechů
  • 3-4 lžíce tekutého medu
  • šťáva z citronu
  • olivový olej
  • pepř a sůl
  • voda

Postup na pečenou červenou řepu s medem a ořechy:

  1. Řepu důkladně očistěte a uvařte v osolené vodě.
  2. Změklou řepu rozkrájejte na tenké plátky, které poté vyskládejte na pečicí plech,.
  3. Okořeňte, osolte a posypte ořechy. Nakonec zakápněte medem.
  4. Pro lepší efekt se bude hodit naskládat na již hotovou vrstvu ještě jednu, to znamená znovu vyskládat plátky řepy, posypat oříšky a zalít medem. Následně vše zakápněte citronovou šťávou.
  5. V rozpálené troubě pečte řepu cca 15 až 20 minut a na závěr se pokapejte pečenou řepu na plátky olivovým olejem.
cervena-repa-9000904
Pomazánkou z červené řepy hravě dodáte tělu vlákninu.

Pomazánka z pečené červené řepy – recept

Pokud vás neláká pečená červená řepa s mozzarellou ani jiným sýrem, vyzkoušejte úpravu nastudeno. Nejrychlejší a nejchutnější pomazánka z pečené červené řepy je ta s celerem. Postačí k ní pár surovin.

Ingredience na pomazánku z pečené červené řepy:

  • 150 g červené řepy
  • 150 g celeru
  • 200 g Lučiny
  • 1 cibule

Postup na pomazánku z pečené červené řepy:

  1. Řepu a celer nastrouhejte.
  2. Pečlivě promíchejte s Lučinou a nadrobno nakrájenou cibulí.

Hodnotná svačinka v podobě pomazánky z červené řepy je během chvilky na stole. Lze ji namazat na toasty nebo do ní namáčet syrovou zeleninu nakrájenou na hranolky.

Pečená řepa s balkánským sýrem – recept

Balkánský sýr svou výraznou slanou chutí dokonale doplňuje jemnou a nevýraznou chuť řepy. Díky své konzistenci navíc řepu obalí a obě suroviny se spojí. Připravte si pečenou řepu s balkánským sýrem a užijte si lahodnou svačinu.

Ingredience na pečenou řepu s balkánským sýrem:

  • 200 g červené řepy
  • 150 g balkánského sýru
  • sůl
  • pepř

Postup na pečenou řepu s balkánským sýrem:

  1. Oloupanou řepu v celku zabalte do alobalu a upečte ji v troubě na 200 °C, dokud nezměkne.
  2. Poté řepu vyndejte z trouby, vybalte a nechte zcela vychladnout.
  3. Řepu rozkrájejte na větší kostky do mísy.
  4. Balkánský sýr rozdrobte do mísy k řepě. Opepřete, případně dosolte. Se solí však postupujte opatrně, protože balkánský sýr je již sám o sobě dost výrazný.
  5. Směs promíchejte a dejte vychladit.
  6. Podávejte s kouskem pečiva jako odpolední svačinu nebo večeři.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang