Red velvet cake – recept na nejlepší red velvet dort

Dezerty

Kdo by neznal dort Red Velvet. Už samotný název evokuje cosi svátečního, neřkuli přepychového. Red Velvet cake je pro svou noblesní podobu hojně oblíben zejména v období adventu a také u příležitosti svátku svatého Valentýna. Sytě rudá, karmínová barva dodává dortu nádech luxusu a díky nekonečné vláčnosti se doslova rozpouští na jazyku. Jaký je Red Velvet recept?

Pro původ dortu Red Velvet je třeba nahlédnout do americké historie. Ke zrodu legendárního dortu se hlásí pětihvězdičkový hotel Waldorf Astoria v New Yorku, který šarlatově zbarvený desert servíroval svým hostům už kolem roku 1940.

Některé historické prameny se o Red Velvet dortu zmiňují už ve století devatenáctém, nicméně výše zmíněný hotel pomohl dortu získat věhlas, a to měrou vrchovatou.

TIP: Vánoční menu obohatí Britský vánoční dort neboli christmas cake. Oříšky a bílá pleva mu dodávají sváteční punc.

Waldorf Astoria učinil ze šťavnaté oku lahodící lahůdky dort natolik atraktivní, že se kvůli němu movití občané neváhali sjíždět ze všech koutů amerického kontinentu. Dát si Red Velvet v lobby baru pětihvězdičkového hotelu na Park Avenue bylo synonymem prestiže. Kdokoli, kdo něco znamenal, musel být viděn s talířkem Red Velvetu v rukou.

Red Velvet originál

Red Velvet doslova znamená červený samet. Název zcela vystihuje podstatu dortu. Je rudý až za ušima a jeho korpus se vyznačuje kyprostí a nadýchaností. Suchý a tuhý korpus u Red Velvet nemá co dělat. Naopak. Čím vláčnější, tím lepší. Červeně zbarvené vrstvy korpusu jsou prokládány bílým tvarohovým krémem, jehož chuť má jemnou táhlou strukturu. Jeho konzumace však určitě není receptem na to, jak rychle zhubnout.

Nejlepší Red Velvet je údajně ten z hotelu Waldorf Astoria. Ovšem díky instagramové popularitě se s ním lze nyní setkat prakticky kdekoli.

Jak vznikl červenobílý dort, pro nějž byla americká smetánka v přeneseném slova smyslu ochotná obětovat i život? Kde se vzala ona charakteristická červená barva? Stojí za tajemstvím této cukrářské speciality potravinářské barvivo? Nikoli. Původcem je kakao.

Red Velvet a kakao

V dobách minulých stačilo pro nádherný rudý nádech korpusu použít podmáslí a kakaový prášek. Kakao je samo o sobě bohaté na antokyany, což jsou pigmentové molekuly, jež se přirozeně vyskytují zejména v ovoci a dodávají mu sytou červenou barvu. Třešně, jahody, rybíz, hrozny, borůvky a jiné druhy v sobě nesou tyto fotochemické látky, jež produkují rudé zbarvení.

V případě Red Velvet dortu bylo zapotřebí smíchat podmáslí s kakaem a přidat lžíci octa. Právě ocet má tu kouzelnou vlastnost, díky níž chemicky reaguje s podmáslím a kakaem a podporuje uvolňování antokyanů. Čímž směs Red Velvet nejen zbarvuje do ruda, nýbrž pomáhá vytvořit vláčný, lehoučký a nadýchaný korpus.

TIP: Co zkusit ombré variaci na klasický Red Velvet cake? Jistě bude mít stejný úspěch jako Red Velvet originál. Neurazí, ba naopak nadchnou Red Velvet brownies. Fantazie na zpracování ikonické červeno bílé pochoutky neberou konce.

V nynějších dobách se kakao zpracovává takzvanou holandskou metodou, čímž kakao ztrácí schopnost zbarvovat dort do červena. Je tudíž složité dosáhnout profilové barvy dortu přirozenou cestou. Jisté pokusy obohatit dort jinými přísadami byly, například červenou řepou, ovšem nesetkaly se s přílišným úspěchem.

TIP: Červená řepa se v kuchyni těší mnohostrannému využití. Pečená červená řepa s ořechy a medem je jen jedním z lahodných receptů, jimiž lze obohatit svůj jídelníček.

Dát si dort Red Velvet patří k výjimečným událostem a příležitostem. Ať už jsou to Vánoce, oslavy, svátky, výročí či narozeniny.

Dnes se do směsi Red Velvet přidává červené potravinářské barvivo. Tradiční Red Velvet recepty s ničím takovým nepočítají. Nicméně současná příprava Red Velvet cake se bez barviva už téměř neobejde. A ani bez podmáslí. Vegani si o klasickém Red Velvet dortu musejí nechat zdát.

Korpus

  • 120 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 330 g hladké mouky
  • 10 g přírodního kakaového prášku
  • 3 g jedlé sody
  • 150 ml kysaného podmáslí
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 0,5 lžičky červeného gelového barviva
  • kdo by rád místo barviva vyzkoušel řepu, přidá do těsta 200 g vařené oloupané červené řepy

Red Velvet Krém

  • 400 g smetanový sýr 
  • 115 g máslo 
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 450 g moučkový cukr

Pro důkladnou přípravu je zasádní nic neuspěchat a soustředit se. Práce kvapná přináší více škody než užitku, což by u dortu tohoto typu byla velká škoda. Všechno má svůj čas.

Postup

Troubu ředehřát na 180 stupňů. Dortovou formu vymazat máslem a vysypat kakovým práškem. Ručně nebo s pomocí kuchyňského robota rozmíchat máslo s cukrem, i tím vanilkovým. Nejprve na pomalé otáčky, později zrychlit a míchat přibližně pět minut.

Do umíchané směsi přidat obě vejce, ideálně v pokojové teplotě, aby se krásně propojila s máslem. Znovu míchat. Robot práci výrazně usnadní, neboť ruční míchání bude vyžadovat hodně času. Poté metličkou v jiné míse promíchat mouku, kakao a jedlou sodu.

V mixéru rozmělnit uvařenou červenou řepu a podmáslí s octem. Případně jen podmáslí, ocet a červené barvivo. Moučnou směs smíchat s utřeným máslem s vejci a podmáslím (buď s řepou nebo barvivem). Pro lepší promíchání bude vhodné do utřeného másla s vejci přisypávat moučnou směs a podmáslí po troškách, nikoli najednou.

Příprava dortu Red Velvet dá zabrat. Avšak výsledek stojí za to.

Vzniklé růžové těsto přijde do dortové formy a následně do trouby, kde je potřeba jej péct po dobu 35 až 40 minut.

Upečený korpus nechat v otevřené troubě chladnout zhruba 5 minut, poté ho vyndat a nechat zcela vychladnout. Nejdříve po 30 minutách sejmout okraje formy. Dno teprve až bude korpus zcela vychladlý. Teprve poté jej lze krájet na patra.

Na krém nejprve smíchat máslo a přírodní sýr. Až se obě ingredience propojí, po troškách přidávat cukr a vanilkový extrakt a míchat, dokud nevznikne krásný nadýchaný krém. Ten postupně natírat na jednotlivá patra dortu. Pro potření i bočních dortových stěn bude nutné množství surovin na krém zdvojnásobit.

Krém na Red Velvet přes noc nechat ztuhnout v lednici a dort Red Velvet dozdobit dle fantazie.

Recept

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang