Kdo by neznal dort Red Velvet. Už samotný název evokuje cosi svátečního, neřkuli přepychového. Red Velvet cake je pro svou noblesní podobu hojně oblíben zejména v období adventu a také u příležitosti svátku svatého Valentýna. Sytě rudá, karmínová barva dodává dortu nádech luxusu a díky nekonečné vláčnosti se doslova rozpouští na jazyku. Jaký je Red Velvet recept?

Pro původ dortu Red Velvet je třeba nahlédnout do americké historie. Ke zrodu legendárního dortu se hlásí pětihvězdičkový hotel Waldorf Astoria v New Yorku, který šarlatově zbarvený desert servíroval svým hostům už kolem roku 1940. Dort Red Velvet se podobně jako třeba pečená lízátka cake pops, sušenky s arašídovým máslem, jablečný koláč, nejlepší banánový moučník, dezerty s čokoládovou ganache, Oreo dort, čokoládové muffiny, lávový dort nebo jahodový cheesecake stal také hitem kaváren a cukráren.

Některé historické prameny se o Red Velvet dortu zmiňují už ve století devatenáctém, nicméně výše zmíněný hotel pomohl dortu získat věhlas, a to měrou vrchovatou.

TIP: Vánoční menu obohatí Britský vánoční dort neboli christmas cake. Oříšky a bílá pleva mu dodávají sváteční punc.

Waldorf Astoria učinil ze šťavnaté oku lahodící lahůdky dort natolik atraktivní, že se kvůli němu movití občané neváhali sjíždět ze všech koutů amerického kontinentu. Dát si Red Velvet v lobby baru pětihvězdičkového hotelu na Park Avenue bylo synonymem prestiže. Kdokoli, kdo něco znamenal, musel být viděn s talířkem Red Velvetu v rukou. Dort Red Velvet patří také spolu s Krtkovým dortem s mascarpone k populárním narozeninovým dezertům.

Svým názvem netradiční je také Black Forest cukroví. Skrývá se však pod ním legendární Schwarzwaldský dort.

TIP: Připravte si z dortu také dortové lízátko tzv. Cake pop nebo kávový likér.

Red Velvet originál

Red Velvet doslova znamená červený samet. Název zcela vystihuje podstatu dortu. Je rudý až za ušima a jeho korpus se vyznačuje kyprostí a nadýchaností.

Suchý a tuhý korpus u Red Velvet nemá co dělat. Naopak. Čím vláčnější, tím lepší. Červeně zbarvené vrstvy korpusu jsou prokládány bílým tvarohovým krémem, jehož chuť má jemnou táhlou strukturu.

Jeho konzumace sice primárně není receptem na to, jak rychle zhubnout, existují ale také recepty na zdravý red velvet dort. Připravit si můžete například red velvet z červené řepy.

Nejlepší Red Velvet je údajně ten z hotelu Waldorf Astoria. Ovšem díky instagramové popularitě se s ním lze nyní setkat prakticky kdekoli.

Jak vznikl červený dort, pro nějž byla americká smetánka v přeneseném slova smyslu ochotná obětovat i život? Kde se vzala ona charakteristická červená barva? Stojí za tajemstvím této cukrářské speciality potravinářské barvivo? Nikoli. Původcem je kakao.

Red Velvet dort a kakao

V dobách minulých stačilo pro nádherný rudý nádech korpusu použít podmáslí a kakaový prášek. Kakao je samo o sobě bohaté na antokyany, což jsou pigmentové molekuly, jež se přirozeně vyskytují zejména v ovoci a dodávají mu sytou červenou barvu.

Třešně, jahody, rybíz, hrozny, borůvky a jiné druhy v sobě nesou tyto fotochemické látky, jež produkují rudé zbarvení.

V případě Red Velvet dortu bylo zapotřebí smíchat podmáslí s kakaem a přidat lžíci octa. Právě ocet má tu kouzelnou vlastnost, díky níž chemicky reaguje s podmáslím a kakaem a podporuje uvolňování antokyanů.

Tímto se směs Red Velvet nejen zbarvuje do ruda, nýbrž pomáhá vytvořit vláčný, lehoučký a nadýchaný korpus.

TIP: Co zkusit ombré variaci na klasický Red Velvet cake? Jistě bude mít stejný úspěch jako Red Velvet originál. Neurazí, ba naopak nadchnou Red Velvet brownies. Fantazie na zpracování ikonické červeno bílé pochoutky neberou konce.

V nynějších dobách se kakao zpracovává takzvanou holandskou metodou, čímž kakao ztrácí schopnost zbarvovat dort do červena. Je tudíž složité dosáhnout profilové barvy červeného dortu přirozenou cestou.

Jisté pokusy obohatit red velvet dort jinými přísadami byly, například červenou řepou. Pokud si chcete připravit red velvet dort z červené řepy, najdete recept v tomto článku.

TIP: Červená řepa se v kuchyni těší mnohostrannému využití. Pečená červená řepa s ořechy a medem je jen jedním z lahodných receptů, jimiž lze obohatit svůj jídelníček.

Dát si dort Red Velvet patří k výjimečným událostem a příležitostem. Ať už jsou to Vánoce, oslavy, svátky, výročí či narozeniny.

Dnes se do směsi Red Velvet přidává červené potravinářské barvivo. Tradiční Red Velvet recepty s ničím takovým nepočítají.

Nicméně současná příprava Red Velvet cake se bez barviva už téměř neobejde. A ani bez podmáslí. Vegani si o klasickém Red Velvet dortu musejí nechat zdát.

Ingredience na Red Velvet

Korpus na červený dort

  • 120 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 330 g hladké mouky
  • 10 g přírodního kakaového prášku
  • 3 g jedlé sody
  • 150 ml kysaného podmáslí
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 0,5 lžičky červeného gelového barviva
  • kdo by rád místo barviva vyzkoušel řepu, přidá do těsta 200 g vařené oloupané červené řepy

Red Velvet Krém

  • 400 g smetanový sýr 
  • 115 g máslo 
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 450 g moučkový cukr

Pro důkladnou přípravu je zasádní nic neuspěchat a soustředit se. Práce kvapná přináší více škody než užitku, což by u dortu tohoto typu byla velká škoda. Všechno má svůj čas.

Postup na Red Velvet z červené řepy

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte kakaovým práškem. Ručně nebo s pomocí kuchyňského robota rozmíchejte máslo s cukrem, i tím vanilkovým. Nejprve na pomalé otáčky, později zrychlete a míchejte přibližně pět minut.
  3. Do umíchané směsi přidejte obě vejce, ideálně při pokojové teplotě, aby se krásně propojila s máslem. Znovu míchejte. Robot práci výrazně usnadní, neboť ruční míchání bude vyžadovat hodně času.
  4. Poté metličkou v jiné míse promíchejte mouku, kakao a jedlou sodu.
  5. V mixéru rozmělněte uvařenou červenou řepu a podmáslí s octem, případně jen podmáslí, ocet a červené barvivo. Moučnou směs smíchejte s utřeným máslem s vejci a podmáslím (buď s řepou nebo barvivem).
  6. Pro lepší promíchání bude vhodné do utřeného másla s vejci přisypávat moučnou směs a podmáslí po troškách, nikoli najednou.
  7. Vzniklé těsto na dort z červené řepy přijde do dortové formy a následně do trouby, kde je potřeba jej péct po dobu 35 až 40 minut.
  8. Upečený korpus nechte v otevřené troubě chladnout zhruba 5 minut, poté ho vyndejte a nechte zcela vychladnout.
  9. Nejdříve po 30 minutách sejměte okraje formy. Dno teprve až bude korpus zcela vychladlý. Teprve poté jej lze krájet na patra.
  10. Na krém do dortu red velvet nejprve smíchejte máslo a přírodní sýr. Až se obě ingredience propojí, po troškách přidávejte cukr a vanilkový extrakt a míchejte, dokud nevznikne krásný nadýchaný krém.
  11. Ten postupně natírejte na jednotlivá patra dortu. Pro potření i bočních dortových stěn bude nutné množství surovin na krém zdvojnásobit.
  12. Krém na Red Velvet přes noc nechte ztuhnout v lednici a dort Red Velvet dozdobte dle fantazie.
Příprava dortu Red Velvet dá zabrat. Avšak výsledek stojí za to.

Zdravý Red Velvet dort recept

Chcete si vychutnat dort Red Velvet bez výčitek? S tímto receptem to nebude žádný problém. Upečte si lahodný červený dort, který je zdravý.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut

Ingredience na zdravý red velvet dort

  • 1 šálek kokosového cukru
  • 3 vejce
  • 1 a ⅓ šálku špaldové mouky
  • ¾ hrnku mouky
  • 2 lžíce prášku z červené řepy
  • 1 šálek podmáslí
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce kakaového prášku, přírodního
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • ⅓ šálku olivového oleje

Krém zdravého red velvet dortu:

  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 450 g smetanového sýra
  • ⅓ hrnek másla, měkkého
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup na zdravý red velvet dort z červené řepy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dvě 18cm dortové formy vyložte kolečky pečicího papíru. Formy dobře vymažte tukem.
  2. Ve velké míse smíchejte kokosový cukr, špaldovou mouku, mouku na pečení, kakao, prášek z červené řepy, jedlou sodu a prášek do pečiva.
  3. Začněte šlehat ručním šlehačem (nebo mixérem na velmi nízké otáčky), dokud se ingredience nespojí.
  4. Postupně přidejte vejce, olej a vanilku a pokračujte ve šlehání Pokud používáte mixér, můžete trochu zvýšit rychlost.
  5. Nakonec přidejte podmáslí smíchané s octem. Šlehejte jen tak dlouho, dokud se všechny ingredience dobře nespojí a těsto nebude hladké.
  6. Přeneste těsto do připravených forem a rozdělte ho na stejné poloviny. Pečte asi 30-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  7. Vyjměte základy z trouby. Před sestavením dortu je nechte zcela vychladnout.
  8. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience kromě prášku z červené řepy. Šlehejte elektrickým mixérem při vysokých otáčkách, dokud nebude směs nadýchaná a hladká.
  9. Případně rozdělte polevu na dvě stejné části a do jedné z nich přidejte prášek z červené řepy. Šlehejte tak dlouho, dokud nebude mít jednotnou barvu.
  10. Velkým vroubkovaným nožem rozřízněte každý základ vodorovně na dvě stejné vrstvy. Nerovné části ořízněte (budou použity na ozdobu).
  11. Jednu vrstvu položte na servírovací talíř a navrch dejte polovinu červené polevy (v případě, že jste dělali dvě barvy, jinak použijte asi ¼ celé polevy).
  12. Na ni položte druhou vrstvu a přikryjte ji asi ½ bílé polevy. Pokračujte s dalšími dvěma vrstvami a střídejte polevy. Dort nahoře a po stranách pokryjte zbývající bílou polevou.

Recept na červený dort Red Velvet

Upečte si doma lahodný červený dort Red Velvet, který nejen vypadá opravdu luxusně, ale navíc báječně chutná. Co na červený dort potřebujete?

Ingredience na Red Velvet červený dort

  • 300 ml rostlinného oleje
  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky sody bikarbony
  • 560 g světle hnědého cukru
  • 1 lžička jemné soli
  • 400 ml podmáslí
  • 4 lžičky vanilkového extraktu
  • 30 ml červeného potravinářského barvícího gelu nebo asi ¼ lžičky potravinářské barvicí pasty
  • 4 velká vejce

Na náplň červeného dortu:

  • 250 g mírně osoleného másla pokojové teploty
  • 750 g moučkového cukru
  • 350 g plnotučného měkkého sýra
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na červený dort

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno a boky dvou 20cm dortových forem vymažte olejem a vyložte pergamenem na pečení – pokud jsou vaše dortové formy poměrně mělké, vyložte je do hloubky alespoň 5 cm.
  2. Do mísy dejte polovinu mouky, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a sůl a dobře promíchejte. Pokud jsou v cukru nějaké hrudky, vymačkejte je prsty, abyste je rozbili.
  3. Smíchejte po polovině podmáslí, oleje, vanilkového extraktu, potravinářského barviva a 100 ml vody. Přidejte 2 vejce a šlehejte do hladka.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Dortová směs by měla být jasně červená, během pečení trochu ztmavne.
  5. Pokud není směs dost zářivá, přidejte ještě trochu barviva. Směs rovnoměrně nalijte do obou forem a pečte 25-30 minut, nebo dokud nevykyne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  6. Ve formách nechte 10 minut chladnout, pak vyklopte na mřížku, odlepte pergamen a nechte vychladnout.
  7. Opakujte kroky 1 a 2 se zbývajícími přísadami, takže budete mít celkem čtyři korpusy. Lze je připravit až tři dny předem a zůstanou vlhké, pokud je zabalíte do potravinové fólie, nebo je můžete dobře zabalit a zmrazit až na dva měsíce.
  8. Pro přípravu polevy dejte máslo do velké mísy a prosejte polovinu moučkového cukru. Stěrkou ho nahrubo rozetřete a poté ručním mixérem vyšlehejte dohladka. Přidejte měkký sýr a vanilku, prosejte zbývající moučkový cukr, znovu rozetřete a poté ještě jednou rozmixujte ručním mixérem.
  9. Pro sestavení dortu přemístěte jeden z korpusů na dortový stojan nebo prkénko s trochou měkké polevy. Zhruba polovinou polevy na sebe navrstvěte zbývající korpusy a mezi každou vrstvu naneste dostatečné množství polevy.
  10. Zbylou polevu navršte na sestavený dort a pomocí paletového nože ji uvolněte přes okraje tak, aby pokryla celý povrch dortu. Zbytky dortu uchovávejte v lednici až 2 dny, ale před konzumací je asi na hodinu vraťte do pokojové teploty.
cerveny-dort-recept-2613785
Příprava Red Velvet dortu může dát zabrat, ale výsledek stojí za to.

Recept na Red Velvet muffiny

Jednou z variant červeného Red Velvet dortu jsou Red Velvet muffiny. Red Velvet muffiny představují o něco snazší variantu populárního červeného dortu. Pokud si chcete muffiny ozvláštnit, můžete na jejich ozdobu použít meringue pusinky.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 18 minut
  • Celkem: 33 minut

Ingredience na Red Velvet muffiny

  • 1/2 balení změklého smetanového sýra
  • 1 šálek plus 2 lžíce krystalového cukru, rozděleno
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového exktraktu
  • 1 a 1/2 šálku mouky
  • 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 3/4 šálku podmáslí
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžíce červeného potravinářského barviva
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup na Red Velvet muffiny

  1. Předehřejte troubu na 170 °C. V malé misce smíchejte smetanový sýr, 2 lžíce moučkového cukru a 1/2 lžičky vanilky, dokud se dobře nespojí a nebude hladký. Odstavte.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, zbývající 1 šálek krystalového cukru, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Odstavte stranou.
  3. Ve střední míse rozšlehejte vejce. Vmíchejte podmáslí, olej, potravinářské barvivo a zbývající 1 lžičku vanilky. Přidejte do moučné směsi; míchejte jen do zvlhčení.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků na muffiny vyložených papírem. Do středu každého muffinu dejte 1 lžičku sýrové směsi.
  5. Pečte 15 až 18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu muffinu nevyjde čistá. Nechte 5 minut vychladnout. Vyjměte z formy, nechte zcela vychladnout na drátěné mřížce. Red Velvet muffiny na závěr posypejte moučkovým cukrem.

Recept na Red Velvet s ovocem

Velmi chutnou variantou na dort Red Velvet je Red Velvet s ovocem. Lesní nebo jiné ovoce dodá domácímu Red Velvet dortu ještě lepší chuť. Red Velvet dort s ovocem můžete připravit s čerstvým lesním ovocem, ale klidně i s mraženým.

Ingredience na Red Velvet dort s ovocem

  • 2 a ¼ šálku prosáté mouky
  • 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 šálek podmáslí
  • 1 lžíce červeného potravinářského barviva
  • 1 lžička destilovaného bílého octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a ½ šálku cukru
  • 1/2 šálku nesoleného másla, pokojová teplota
  • 2 velká vejce

Na polevu:

  • 2 balení smetanového sýra
  • 1/2 šálku másla
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 2 a 1/2 šálku moučkového cukru
  • Směs ovoce dle chuti

Postup na Red Velvet dort s ovocem

  1. Předehřejte troubu na 170 °C. Dvě dortové formy vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Do středně velké mísy prosejte prosátou mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V malé misce prošlehejte podmáslí, potravinářské barvivo, ocet a vanilku.
  3. Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte cukr a máslo ve velké míse, dokud se dobře nespojí. Po jednom přidávejte vejce a po každém přidání šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Ve čtyřech dávkách střídavě zašlehejte suché přísady a ve třech dávkách podmáslí.
  5. Těsto rozdělte do připravených forem. Pečte asi 27 minut. Nechte je 10 minut vychladnout na mřížce. Vyklopte korpusy na mřížku a nechte je zcela vychladnout.
  6. Ve velké míse vyšlehejte krémový sýr a máslo dohladka. Vmíchejte vanilku. Přidejte moučkový cukr a šlehejte do hladka.
  7. Položte 1 vrstvu dortu plochou stranou nahoru na talíř. Na dort rozetřete 1 šálek polevy. Na polevu naaranžujte část ovoce a lehce přitiskněte.
  8. Navrch položte druhou vrstvu dortu, plochou stranou dolů. Zbylou polevou potřete vrchní část a boky dortu. Zbylé ovoce ozdobně naaranžujte na vrchol dortu.

Red Velvet cupcake recept

Těsto na dort Red Velvet můžete zpracovat také do cupcaků, které se na rozdíl od velkého dortu snáze přenášejí například na oslavy. Tento Red Velvet cupcake recept je snadný, a výsledky vás ohromí.

Suché ingredience na Red Velvet cupcaky

  • 200 g mouky
  • 5 g kakaového prášku, neslazeného
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetka soli

„Mokré“ ingredience na Red Velvet cupcaky

  • 60 g nesoleného másla
  • 115 g krupicového cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 125 ml podmáslí při pokojové teplotě
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky bílého octa
  • 1 lžíce červeného potravinářského barviva

Ingredience na polevu

  • 80 g nesoleného másla, změklého
  • 170g Philadelphia sýru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli
  • 300 g směsi měkkého moučkového cukru

Postup na Red Velvet cupcake

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Standardní formu na muffiny s 12 otvory vyložte košíčkovými vložkami.
  3. Suché ingredience prosejte do mísy.
  4. Máslo vložte do samostatné mísy a šlehejte 1 minutu při rychlosti 2 elektrickým nebo stojanovým mixérem (nástavec s pádly).
  5. Přidejte cukr a šlehejte další 2 minuty stejnou rychlostí, dokud nebude máslo velmi světle žluté, téměř bílé.
  6. Po každém přidání přidejte jedno vejce po druhém a šlehejte 30 sekund rychlostí 1.
  7. Přidejte olej, podmáslí, vanilku a červené potravinářské barvivo a šlehejte na rychlosti 1, dokud se těsto nespojí a nebude hladké.
  8. Suché přísady nasypte na povrch a míchejte na rychlosti 1 jen 20 sekund. Seškrábněte stěny mísy a znovu míchejte po dobu 10 sekund. Těsto by nyní mělo být hladké.
  9. Těsto rozdělte do 12 formiček na košíčky – mělo by se naplnit do 3/4, ale záleží na velikosti použitých formiček.
  10. Pečte 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu prostřední bábovky nevyjde čistá.
  11. Nechte vychladnout: Vychladlé košíčky ihned vyjměte na drátěnou mřížku. Před poléváním tvarohovou polevou je nechte zcela vychladnout.
  12. Máslo vložte do mísy a šlehejte 1 minutu, dokud nebude hladké a nezačne mít bledší barvu – rychlost 6 u stojanového mixéru, rychlost 9 u elektrického šlehače.
  13. Přidejte smetanový sýr a šlehejte další 1 minutu stejnou rychlostí, dokud nebude hladký.
  14. Přidejte moučkový cukr ve 4 dávkách, mezi nimiž šlehejte, dokud se nespojí.
  15. Přidejte vanilku a sůl a šlehejte 2 minuty do nadýchané konzistence – rychlostí 6 se stojanovým mixérem, rychlostí 9 s elektrickým šlehačem. Směs by měla být krémová, ale stále držet tvar ve špičce. Pokud je příliš mazlavá, dejte ji na 30 minut do chladničky a znovu vyšlehejte.
  16. Přendejte do zdobicího sáčku s požadovanou špičkou. Vytlačte na košíčky – připravte si dostatečné množství na bohatou polevu 12 košíčků.
red-velvet-cupcaky-recept-2126318
Red Velvet cupcaky vypadají i chutnají báječně.

Dort Red Velvet s mascarpone

Při přípravě dortu Red Velvet si můžete pohrát s ingrediencemi a upéct tak různé varianty tohoto lahodného červeného dortu. Co takhle dort Red Velvet s mascarpone?

Ingredience na těsto Red Velvet

  • 2 a 1/4 šálku mouky
  • 2 lžíce přírodního kakaového prášku, prosátého
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 8 lžic nesoleného másla pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilky
  • 2 velká vejce pokojové teploty
  • 1 šálek podmáslí pokojové teploty
  • 1 lžíce octa
  • Gelová potravinářská barva – červená
  • 1/2 šálku smetany

Na náplň pro Red Velvet s mascarpone:

  • 450 gramů mascarpone, pokojová teplota
  • 1 šálek nesoleného másla pokojové teploty
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 lžička vanilky
  • 2 šálky prosátého moučkového cukru

Postup na dort Red Velvet s mascarpone

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou dvě kulaté dortové formy a na dno každé z nich položte pergamenový papír.
  2. Do mísy dejte mouku na dort, kakao, jedlou sodu a sůl a prošlehejte je.
  3. V míse stojanového mixéru vyšlehejte máslo s cukrem a nástavcem s pádly na středně vysoké rychlosti, dokud nebude světlé a nadýchané, asi 3 minuty. Přidejte vanilku a šlehejte při střední rychlosti 1 minutu. Oškrábejte boky a stěny a dno mísy.
  4. Přidejte vejce jedno po druhém a šlehejte na střední rychlosti, dokud se dobře nespojí. Oškrábejte stěny a dno mísy a šlehejte dalších 30 sekund.
  5. Přidejte 1/3 moučné směsi a míchejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí. Přidejte 1/2 podmáslí. Pokračujte ve střídání mouky a podmáslí. Oškrábejte stěny a dno mísy. Přidejte tři střiky červené gelové pasty na potravinářské barvivo a ocet a míchejte na střední rychlosti, dokud se potravinářský gel a ocet dobře nespojí s těstem.
  6. Ještě jednou seškrábněte dno mísy a míchejte při nízkých otáčkách, dokud těsto nebude mít po celé ploše stejnou barvu.
  7. Šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří měkké špičky. Asi 1/4 šlehačky vmíchejte do dortového těsta. Poté do těsta opatrně vmíchejte zbytek šlehačky.
  8. Těsto rovnoměrně rozdělte do dvou forem, přibližně 590 g na formu. Uhlaďte vrchní část těsta ofsetovou stěrkou, aby se vrstva vyrovnala. Pečte, dokud párátko nebo dortová zkoušečka zapíchnutá do středu nevyjde čistá, přibližně 25-30 minut.
  9. Vyjměte koláče z trouby a nechte je 10 minut chladnout na mřížce. Drátěné mřížky postříkejte nepřilnavým sprejem nebo je lehce potřete olejem. Olej usnadní vyjmutí koláče z drátěných mřížek po vychladnutí.
  10. Vyjměte koláče z forem a nechte je na drátěných mřížkách zcela vychladnout, nejméně 1 hodinu.
  11. Smíchejte mascarpone, máslo a sůl v míse stojanového mixéru a pomocí šlehacího nástavce šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud nebude krém lehký a nadýchaný, asi 3 minuty.
  12. Přidejte vanilku a šlehejte na středně vysoké rychlosti po dobu 30 sekund. Přidejte moučkový cukr a míchejte na nízkém stupni, dokud se cukr nespojí. Zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná a hladká, asi 2 minuty.
  13. Položte 1 vrstvu dortu na talíř nebo dortovou desku. Na první vrstvu rovnoměrně rozetřete 1 šálek máslového krému. Přidejte druhou vrstvu a pokryjte boky a vrch dortu drobenkou.
  14. Přidejte 1 až 1 a 1/4 hrnku máslového krému a rovnoměrně jej rozetřete až k okrajům. Zbývající krém rovnoměrně rozetřete po stranách dortu, abyste vytvořili hladkou tenkou vrstvu. Zbylou polevu použijte na ozdobu.

Red Velvet svatební dort

Red Velvet můžete připravit k různým příležitostem včetně svatby. Důkazem je tento recept na Red Velvet svatební dort.

Ingredience na Red Velvet svatební dort

Na těsto na Red Velvet svatební dort:

  • 1 a ½ šálku bílého cukru
  • ½ šálku ztuženého tuku
  • 2 vejce
  • 4 lžíce červeného potravinářského barviva
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 šálek podmáslí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 a ½ šálku prosáté hladké mouky
  • 1 lžíce destilovaného bílého octa
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody

Na polevu na Red Velvet svatební dort:

  • 1 šálek mléka
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 šálek bílého cukru
  • 1 šálek másla, pokojová teplota
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na Red Velvet svatební dort

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte dvě kulaté formy.
  2. Ve velké míse vyšlehejte 1 a 1/2 hrnku cukru a ztužený tuk elektrickým mixérem do světlé a nadýchané hmoty. Po jednom přidávejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte. Smíchejte červené potravinářské barvivo a kakao, abyste vytvořili pastu; přidejte ji do krémové směsi.
  3. V malé misce smíchejte podmáslí, sůl a 1 lžičku vanilky. Střídavě přidávejte mouku s podmáslím a míchejte, dokud se směs nespojí. Smíchejte ocet a jedlou sodu; opatrně vmíchejte do dortového těsta a nalijte do připravených forem.
  4. Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 30 minut. Nechte 5 minut vychladnout na mřížce.
  5. Okraje koláče obtočte stolním nožem, aby se uvolnily. Opatrně vyklopte na servírovací talíř nebo chladicí mřížku. Nechte vychladnout asi 30 minut.
  6. Mléko a 5 lžic mouky zahřívejte v hrnci na mírném ohni za stálého míchání, dokud nezhoustne. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
  7. Mezitím ve velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem 1 hrnek cukru, máslo a 1 lžičku vanilky do světlé a nadýchané hmoty. Přidejte vychladlou moučnou směs a šlehejte, dokud nebude mít poleva dobře roztíratelnou konzistenci.
  8. Vrstvy dortu po úplném vychladnutí potřete polevou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang