Krtkův dort na plechu – recept na domácí krtkův dort na plech

Dezerty

Krtkův dort si zamiluje snad každý, kdo jej ochutná. Lahodná kombinace kakaa, banánů a šlehačkové náplně se jen rozplývá na jazyku. Klasický krtkův dort mívá podobu připomínající krtinu, odtud také jeho název, jednoduše ho však lze připravit na plech. Jak upéct domácí krtkův dort na plech?

Krtkův dort si lze koupit v jakémkoliv supermarketu jako polotovar od Dr. Oetkera. Příprava dortu z polotovaru je velmi snadná a nic nebrání tomu udělat tento krabicový krtkův dort na plech, místo do kulaté formy. Mnozí se však naučili připravovat si domácí krtkův dort, který překvapivě není ani trochu složitý. Jak zní recept na krtkův dort na plech?

Krtkův dort na plech

Krtkův dort má svůj původ v Německu, kde ho nazývají Maulwurfkuchen. Nejčastěji je servírován jako narozeninový dort. Děti ho milují a po přidání svíček nebo dortové fontány okouzlí i nejmenší strávníky.

Ačkoliv je běžné připravovat krtkův dort do kulaté formy, aby dostál svému názvu a vypadal podobně jako krtina na zahrádce, nic nebrání tomu upéct krtkův dort na plech. Ať už doma člověku chybí kulatá forma, nebo si jen přeje změnu, recept na krtkův dort na plech je pro všechny ideální alternativou, která navíc chutná stejně výborně.

Připravit lze krtkův dort na velký plech i do malého pekáčku. Jen pozor, aby plech nebyl příliš velký, korpus by poté nešel dobře vydlabat.

Klasická podoba krtkova dortu připomíná krtinu.

Klasický krtkův dort – na plech

Originální krtkův dort se sestává z čokoládového korpusu, který se vydlabe a do kterého se poté vloží zralé banány a šlehačkový krém. Klasický krtkův dort na plech tak obsahuje světlý krém uvnitř tmavého čokoládového korpusu. Postupem přípravy je mu velmi podobný dort mechový. Ten je složen z korpusu se špenátem a mascarpone jako krému. Ano, špenát se nemusí používat jen pro přípravu hlavních jídel, jako je např. špenátová polévka.

Existují však i jiné varianty krtkova dortu. Méně známý je například krtkův dort naruby, který má světlý korpus, ale tmavý krém z kakaa. Známější variantou je jahodový krtkův dort, který na místo banánů obsahuje jahody a rovněž krém má jahodovou příchuť.

Tahle oblíbená pochoutka je ovšem velmi tučná, celý dort obsahuje 399 g tuku. Energetická hodnota celého dortu je poté 6 715 kcal. Určitě se tak nejedná o vhodnou stravu při cvičení. A ani ti, kteří zjišťují, jak nejrychleji zhubnout, by se měli od krtkova dortu držet dál.

TIP: Pro zdravější mlsání si lze doma připravit lívance bez kynutí nebo hrnkové palačinky.

Krtkův dort milují i ti nejmenší a rádi také pomohou s jeho přípravou.

Krtkův dort na plech – recept

Krtkův dort patří recepty náročnější na čas, ovšem recept je jednoduchý, takže se není čeho bát. Suroviny, ze kterých se dort připravuje, jsou běžně dostupné v jakémkoliv obchodě. Stejně tak banány jsou v obchodech k dostání po celý rok, takže si klasický krtkův dort lze připravovat třeba každý týden.

Krtkův dort na plech – suroviny

K přípravě receptu krtkova dortu na plech jsou potřeba tyto suroviny:

Na korpus:

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • máslo a mouka – na vymazání plechu

Na náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 400 ml zakysaná smetana
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • vanilkový puding
  • 100 g – čokoláda na vaření
  • 4 banány

Je nutné myslet také navíc na suroviny nutné pro přípravu pudingu. Obvykle jde o:

  • 250 ml mléko
  • 1,5 balíčku vanilkového cukru
  • 2 – 3 lžíce cukru

A to je vše. Jak zní postup?

Díky tomu, že banány jsou po celý rok v obchodech, lze si krtkův dort na plech připravit kdykoliv.

TIP: Na banány v dezertech mnozí nedají dopustit. Co vše lze s banány upéct? Například banánovou bábovku, banánové muffiny, banánové vafle nebo výborný banánový chlebíček z pohankové mouky.

Krtkův dort na plech – recept

1.Přípravu zahájíme tím, že uvaříme vanilkový puding podle návodu na obalu. Necháme vychladnout.

2. Začneme s přípravou těsta. Formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. V jedné misce ušleháme sníh, v druhé utřeme žloutky s cukrem do pěny. Do vzniklé pěny po částech zašleháme mléko a olej. Zvlášť si smícháme sypké suroviny – mouku, kakao a prášek do pečiva. Nakonec zašleháme do těsta. Úplně na závěr zašleháme i sníh.

3. Vzniklé těsto nalijeme do vymazaného a vyspaného plechu, nejlépe vyššího pekáčku a dáme péct na 30 minut při teplotě 160 °C. Zda je korpus hotový zjistíme pomocí špejle, doma pečení se samozřejmě může lišit v závislosti na typu trouby.

4. Hned co korpus vychladne přichází čas na dlabání. Nařízneme dort podél okraje a nejlépe také na „šachovnici“, díky čemuž se nám bude lépe vydlabávat. Vydlabeme dort tak, aby na dně zbyl asi centimetr korpusu. Vydlabané kusy korpusu rozdrobíme v míse a necháme na závěrečný posyp.

5. V dalším kroku si připravíme smetanový krém. Ve větší míse vyšleháme tvaroh a zakysanou smetanu. Poté, co se spojí, začneme postupně zašlehávat hotový puding, který jsem si připravili na začátku celého procesu. Na závěr přidáme nastrouhanou čokoládu a vanilkový cukr. Nakonec vyšleháme šlehačku a pomalu ji přimícháme do přichystaného krému.

6. Rozkrojíme podélně banány a vyložíme jimi vydlabaný korpus. Na banány rozetřeme připravený krém a celý dort posypeme rozdrobeným korpusem.

Krtkův dort na plech bude nejlepší, když se nechá přes noc, nebo alespoň několik hodin, odležet v lednici. Je sice těžké vydržet neochutnat, ale krém je druhý den ještě lepší a v celém dortu se krásně propojí chutě.

Recept

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang