Pokud hledáte snadnou a chutnou snídani, která je zdravá a sytá, pak se po banánových a jiných zdravých vaflích poohlédněte. Fitness vafle jsou skvělou volbou pro zdravou snídani, protože mají vysoký obsah vlákniny, nízký obsah kalorií a jsou k dostání v různých příchutích. Vafle lze navíc připravit z různých zdravých ingrediencí, včetně banánů, celozrnné mouky a ovsa.

Banány jsou skvělou volbou pro přípravu zdravých vaflí, protože mají vysoký obsah vlákniny a krémovou strukturu, která se dobře kombinuje s křupavou strukturou vaflí. K vaflím můžete podávat třeba domácí ledový čaj.

Banány jsou také dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak a udržovat zdravé srdce. Můžete také přidat jakékoli další ingredience, které máte rádi, například skořici, muškátový oříšek nebo dokonce nasekané ořechy.

Mezi další zdravé ingredience, které můžete použít k přípravě zdravých vaflí, patří celozrnná mouka, ovesné vločky a mandlové máslo. Celozrnná mouka má vysoký obsah vlákniny a dodává vaflím oříškovou chuť.

Ovesné vločky jsou také dobrým zdrojem vlákniny a pomáhají udržet pocit sytosti po delší dobu. Mandlové máslo má vysoký obsah zdravých tuků a dodává vaflím příjemnou chuť.

Příprava zdravých vaflí nemusí být složitá ani časově náročná. Potřebujete pouze vaflovač, několik ingrediencí a pár minut času. Jakmile máte všechny ingredience připravené, jednoduše je smíchejte, nalijte těsto do vaflovače a upečte dozlatova.

Vychutnejte si zdravé fitness vafle s čerstvým ovocem, kopečkem řeckého jogurtu nebo medovým máslem a získejte chutnou a výživnou snídani.

Pokud tedy hledáte rychlé a zdravé řešení snídaně, zkuste si připravit banánové a jiné zdravé vafle. Nejenže jsou chutné a výživné, ale také se snadno připravují a určitě vás zasytí. Vyzkoušejte také recept na banánové palačinky, zdravé banánové muffiny nebo můžete zkusit recept belgické nadýchané vafle. Zdravé a výborné jsou rovněž palačinky z mandlové mouky nebo bezlepkové vafle.

Příprava zdravých vaflí nemusí být složitá ani časově náročná.

Těsto na vafle – recept

Pokud jste fanoušky vaflí, pravděpodobně znáte všechny lahodné druhy vaflového těsta. Od tradičních belgických vaflí až po moderní bezvaječné varianty. Ať už si vyberete jakýkoli typ vaflového těsta (tradiční, kynuté, bezvaječné, ovesné nebo celozrnné vaflové těsto), určitě si připravíte chutnou a sytou snídani.

Pokud hledáte chutný a snadný způsob přípravy lahodných vaflí, měli byste zvážit přípravu vaflového těsta. Těsto na vafle se skládá z několika jednoduchých ingrediencí: mouky, cukru, vajec, másla a trochy soli. Přísady se smíchají v míse, dokud směs nevytvoří těsto.

Recept na těsto na ty nejlepší vafle si však musíte najít sami, protože pokud jde o příchutě vaflového těsta, možnosti jsou neomezené. Do těsta můžete přidat různé přísady, jako jsou čokoládové lupínky, ořechy a ovoce, a vytvořit tak jedinečné chuťové kombinace.

Do těsta můžete také přidat cukr, sirup a jiná sladidla, abyste vytvořili sladší chuť. Jednou z nejlepších věcí na vaflovém těstě je, že jeho příprava je neuvěřitelně snadná.

domaci-vafle
Recept na těsto na ty nejlepší vafle si musíte najít sami, protože pokud jde o příchutě vaflového těsta, možnosti jsou neomezené.

Bezlepkové vafle – recept na špaldové vafle či zdravé vafle z ovesných vloček

Hledáte chutnou a zdravou snídani? Bezlepkové vafle by pro vás mohly být ideální volbou. Jsou stále oblíbenější, protože stále více lidí si uvědomuje zdravotní výhody vyhýbání se lepku.

Lepek je bílkovina obsažená v obilovinách, jako je pšenice, ječmen a žito. U osob s celiakií nebo citlivostí na lepek může způsobovat zažívací potíže a další zdravotní problémy. Vyrábějí se z přirozeně bezlepkových surovin, jako je ovesná, špaldová, rýžová nebo mandlová mouka.

Špaldové či ovesné vafle jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat chutnou a výživnou snídani bez obav z nepříznivých účinků lepku. Mohou být skvělým způsobem, jak správně začít den a poskytnout vám zdravé a chutné jídlo. Pokud tedy hledáte chutnou a zdravou variantu snídaně, vyzkoušejte nejlepší vafle pro celiaky.

Bezlepkové vafle – recept – ingredience

  • 2 šálky špaldové nebo ovesné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 2 šálky podmáslí
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 2 lžíce medu

Bezlepkové vafle – recept – postup

  1. Předehřejte vaflovač.
  2. Ve velké míse smíchejte špaldovou nebo ovesnou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
  3. V samostatné míse prošlehejte vejce, podmáslí, rozpuštěné máslo a med.
  4. Mokré přísady přidejte k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Vaflovač vymažte nepřilnavým sprejem na vaření.
  6. Nalijte těsto do vaflovače a dbejte na to, abyste ho nepřeplnili.
  7. Zavřete vaflovač a vaflovač vařte asi 5 minut nebo dokud není vafle zlatohnědá.
  8. Zdravé vafle z ovesných vloček či špaldové vafle podávejte s oblíbenou vaflovou polevou a pochutnejte si!
Špaldové či ovesné vafle jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat chutnou a výživnou snídani bez obav z nepříznivých účinků lepku.

Recept na zdravé vafle – celozrnné banánové vafle s borůvkami, ostružinami a javorovým sirupem

Tyto vafle jsou skvělým začátkem dne. Mají vysoký obsah vlákniny a draslíku, takže jsou zdravou variantou snídaně. Kombinace banánů a vaflí je velmi chutná.

Banánové vafle se skvěle hodí také jako svačina nebo dokonce dezert. Pro sladkou pochoutku je můžete doplnit kopečkem šlehačky a trochou čokoládových lupínků.

Banánové vafle – ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 1/2 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody 
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 malé zralé banány (nebo 2 velké)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/3 hrnku oleje
  • ½ hrnku podmáslí
  • 2 vejce
  • borůvky
  • olej na vymazání vaflovače

K podávání borůvky a ostružiny (či jakékoliv jiné ovoce) a javorový sirup.

Banánové vafle – postup

  1. Nejdříve umixujte banány s citronovou šťávou do pěny (pokud máte rádi větší kousky, stačí rozmačkat vidličkou). Pak k nim zašlehejte vejce, olej a podmáslí.
  2. Mouku s práškem do pečiva, sodou, solí a cukrem prosejte přes sítko k tekuté směsi a promíchejte, aby byly ingredience spojené. Dejte stranou a mezitím omyjte ovoce a dejte nahřát vaflovač.
  3. Plotýnky potřete olejem. Vždy naneste část těsta do vaflovače a posypte borůvkami a dejte zapéct. Podávejte teplé, zalité javorovým sirupem a posypané ostružinami a zbylými borůvkami. 

Poznámka: Pokud nemáte vaflovač, použijte těsto na přípravu lívanečků, pochutnáte si stejně skvěle! Do těsta lze přidat i vanilku, skořici nebo kokos, ale tím trochu utlačíte chuť banánů.

Banánové vafle se skvěle hodí jako snídaně, svačina nebo dokonce dezert.

Veganské vafle – vafle bez vajec

Veganské vafle jsou chutnou a výživnou snídaní pro ty, kteří se chtějí stravovat rostlinnou stravou, ale nechtějí se připravit o klasickou oblíbenou snídani. Klíčem k přípravě chutných veganských vaflí je najít správnou kombinaci ingrediencí.

Začněte základem z mouky. Poté přidejte trochu rostlinného mléka, například mandlového nebo kokosového, a také prášek do pečiva a špetku soli. Tento základ dodá vaflím strukturu a texturu.

Dále je třeba do směsi přidat některé další ingredience vhodné pro vegany. Mezi ně může patřit veganské máslo nebo margarín, rozmačkané banány, jablečné pyré nebo dokonce dýňové pyré.

Vafle bez vajec – ingredience

  • 1 hrnek univerzální mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 šálek neslazeného mandlového mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného veganského másla
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Vafle bez vajec – postup

  1. Předehřejte vaflovač.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici.
  3. V samostatné míse vyšlehejte mandlové mléko, rozpuštěné veganské máslo, javorový sirup, kokosový olej a vanilkový extrakt.
  4. Mokré ingredience vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Vaflovač nastříkejte nepřilnavým sprejem na vafle a lžící vlijte těsto do vaflovače. Vafle upečte podle pokynů uvedených na vaflovači.
  6. Podávejte teplé s veganským máslem a javorovým sirupem, nebo s avokádovou nutellou.
Klíčem k přípravě chutných veganských vaflí je najít správnou kombinaci ingrediencí.

Jak udělat vafle bez vaflovače?

Vafle můžete připravit i bez vaflovače na pánvi nebo v troubě. Připravte si těsto na vafle podle receptu a pak ho nalijte na horkou, vymaštěnou pánvičku nebo do vymazaného pekáčku.

Vafle smažte, dokud nezískají zlatohnědou barvu, a poté je otočte, aby se opekly i z druhé strany. V troubě by se měly péct přibližně 25-30 minut (při 180°C) nebo dokud nejsou vafle zlatohnědé a propečené.

Podávejte s vašimi oblíbenými přísadami (máslo a javorový sirup, ovoce, šlehačka či kopeček domácí zmrzliny).

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang