Jak si vyrobit domácí ledový čaj – recept

Ledové nápojeNápoje

Před samotným pitím čaj důkladně vychlaďte. Čím více je vychlazený, tím lépe totiž chutná. Pro dospělejší verzi přidejte panáka bourbonu nebo jiného oblíbeného alkoholu.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Počet porcí: 3,5 litru

Ingredience

  • 12 sáčků černého čaje
  • 1 šálek krytalového cukru
  • led
  • čerstvé lístky máty nebo plátky citrónu

Postup

  1. V malém hrnci na středním ohni přivedeme k varu 4 šálky vody. Odstavíme z ohně.
  2. Čajové sáčky necháme 5 minut louhovat. Několikrát je ponoříme do vody, aby se zcela hydratovaly, a poté je necháme ponořené s nitkami visícími přes okraj hrnce. Po 5 minutách sáčky vyndáme a vyhodíme.
  3. Přidáme do čaje cukr. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí.
  4. Čajový základ nalijeme do džbánu. Pokud používáme více džbánů, rozdělíme čaj rovnoměrně mezi všechny nádoby.
  5. Do čajového základu přidáme další 3 litry vody, abychom vytvořili 3,5 litru čaje, a promícháme.
  6. Necháme v lednici, dokud čaj není úplně studený.
  7. Čaj nalijeme do sklenic naplněných ledem. Do každé přidáme snítku máty nebo plátek citrónu, pokud chceme.

Tipy

  1. Čaj skladujte v lednici, kde v chladu vydrží asi týden.
  2. Pro silnější čaj přidejte čaj a cukr najednou, promíchejte, aby se cukr rozpustil, a pak nechte čaj louhovat až 3 hodiny. Vyjměte čajové sáčky a pokračujte podle receptu.
  3. Pokud chcete raději sladší čaj, přimíchejte těsně před zchlazením do celé várky další cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí, a poté dejte do lednice.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang