
Před samotným pitím čaj důkladně vychlaďte. Čím více je vychlazený, tím lépe totiž chutná. Pro dospělejší verzi přidejte panáka bourbonu nebo jiného oblíbeného alkoholu.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Počet porcí: 3,5 litru
Ingredience
- 12 sáčků černého čaje
- 1 šálek krytalového cukru
- led
- čerstvé lístky máty nebo plátky citrónu
Postup
- V malém hrnci na středním ohni přivedeme k varu 4 šálky vody. Odstavíme z ohně.
- Čajové sáčky necháme 5 minut louhovat. Několikrát je ponoříme do vody, aby se zcela hydratovaly, a poté je necháme ponořené s nitkami visícími přes okraj hrnce. Po 5 minutách sáčky vyndáme a vyhodíme.
- Přidáme do čaje cukr. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí.
- Čajový základ nalijeme do džbánu. Pokud používáme více džbánů, rozdělíme čaj rovnoměrně mezi všechny nádoby.
- Do čajového základu přidáme další 3 litry vody, abychom vytvořili 3,5 litru čaje, a promícháme.
- Necháme v lednici, dokud čaj není úplně studený.
- Čaj nalijeme do sklenic naplněných ledem. Do každé přidáme snítku máty nebo plátek citrónu, pokud chceme.
Tipy
- Čaj skladujte v lednici, kde v chladu vydrží asi týden.
- Pro silnější čaj přidejte čaj a cukr najednou, promíchejte, aby se cukr rozpustil, a pak nechte čaj louhovat až 3 hodiny. Vyjměte čajové sáčky a pokračujte podle receptu.
- Pokud chcete raději sladší čaj, přimíchejte těsně před zchlazením do celé várky další cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí, a poté dejte do lednice.