Domácí masala čaj – recept

Nápoje

Tradiční masala čaj se připravuje z černého čaje, badyánu, hřebíčku, nového koření, skořice, bílého pepře, kardamomu, plnotučného mléka a cukru. Vychutnejte si ho ráno nebo odpoledne.

Příprava

  • Příprava: 2 minuty
  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet porcí: 5 šálků

Ingredience

  • 1/2 celého badyánu
  • 10-12 celých hřebíčků
  • 6-7 celých kuliček nového koření
  • 2 tyčinky skořicové kůry
  • 6-7 celých zrnek bílého pepře
  • 1 kardamomový lusk otevřený až k semenům
  • 1 šálek vody
  • 4 šálky plnotučného mléka
  • 2 lžíce kvalitního černého čaje
  • cukr dle chuti

Postup

  1. Do hrnce nalijeme 1 šálek vody. Přidáme veškeré koření. Přivedeme k varu, odstavíme z ohně a necháme louhovat 5-20 minut podle toho, jak silnou chuť koření chceme.
  2. Do vody s kořením přidáme 4-6 šálků plnotučného mléka. Pokud nemáme plnotučné mléko, můžeme použít také odtučněné nebo nízkotučné mléko. Stačí do něj přidat trochu smetany, nejlépe několik lžic dle naší chuti. Směs mléka a koření přivedeme k varu a stáhneme z ohně.
  3. Přidáme čaj a necháme ho louhovat 5-10 minut podle toho, jak silný čaj preferujeme. V tomto okamžiku můžeme čaj znovu zahřát na mírném plamenu a poté opět stáhnout z ohně. V této fázi můžeme přidat cukr, chceme-li si čaj osladit.
  4. Scedíme čaj do hrnce a podáváme. V případě potřeby přidáme další cukr dle chuti.

Tipy

  1. Kromě výše uvedeného koření můžete použít také semínka fenyklu, sušený zázvor či muškátový oříšek.
  2. Tradiční černý čaj můžete nahradit čajem zeleným nebo čajem rooibos pro bezkofeinovou variantu.
  3. Kromě plnotučného mléka můžete použít také mandlové, sójové, ovesné nebo kokosové mléko.
  4. Jako sladidlo se kromě obyčejného cukru skvěle hodí také med, javorový sirup, hnědý cukr, kokosový cukr či stévie.

Kategorie:

Nápoje

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang