Domácí masala čaj – recept

Nápoje
Masala

Masala čaj, někdy nazývaný též čaj masala, je oblíbený nápoj pocházející z Indie. Tento nápoj má bohatou historii, ačkoli jeho původ lze vysledovat až do starověkého období, stává se stále více oblíbeným po celém světě.

Masala čaj je známý svým výrazným a bohatým aroma, které vzniká díky směsi různých koření a bylin, které se přidávají do tradičního černého čaje. V tomto článku se dozvíte vše o tomto čaji a jak jej připravit.

Historie masala čaje přípravy

Historie masala čaje je bohatá a zahrnuje mnoho kulturních vlivů. Masala čaj má své kořeny v Indii, kde se datuje několik století zpět. První zmínky o této směsi čaje a koření sahají až do 5. století před naším letopočtem. Tradičně byl masala čaj považován za nápoj poskytující vitalitu a cenné zdravotní výhody.

V průběhu staletí se masala čaj vyvíjel a měnil pod vlivem různých kultur a oblastí. Během období britské nadvlády v Indii byl masala čaj upravován, aby vyhovoval chuti britských kolonizátorů, a tím byl adaptován pro evropskou chuť. Po získání nezávislosti Indii v roce 1947 začal masala čaj získávat zpět svou autentičnost a popularitu.

Masala čaj je dokonalým horkým nápojem pro chladné měsíce.

Ingredience na masala chai

Masala čaj je charakteristický pro svou složitou směs koření a bylin, která je přidávána do černého čaje.

Základními ingrediencemi pro masala čaj jsou:

  1. Černý čaj: Základem masala čaje je černý čaj, který poskytuje bohatou a silnou chuť. Tento čaj je obvykle vařený ve vodě.
  2. Koření: Nezbytnou součástí masala čaje jsou různá koření. Mezi nejběžnější patří skořice, kardamom, hřebíček, pepř, zázvor a anýz. Každý z těchto koření přidává jedinečnou chuť a aroma.
  3. Mléko: Většina receptů na masala čaj zahrnuje mléko, které přidává krémovou texturu a mírně utišuje pálivost koření. Tradičně se v Indii používá kravské nebo búfalé mléko, ale můžete použít i rostlinné alternativy, jako je sójové nebo mandlové mléko.
  4. Cukr: Cukr se přidává podle chuti a množství cukru může být upraveno podle osobní preference.
Masala recept
Na Masala recept doporučujeme vybírat to nejkvalitnější koření – úspěch budete mít zaručen.

Masala chai recept a jeho zdravotní benefity

Masala čaj má stejně jako kombucha nebo yerba maté řadu potenciálních zdravotních výhod. Koření, která se používají v této směsi, jsou bohatá na antioxidanty a mají protizánětlivé vlastnosti.

Zázvor může pomoci uklidnit žaludek, skořice může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a kardamom může podpořit trávení. Tato koření jsou také často používána v tradiční indické medicíně – ajurvédě.

Masala tea nebo-li masala čaj a další varianty

Bezmléčná varianta Masala čaje:

  • Přiveďte šálek vody k varu.
  • Přidejte 2 lžičky černého čaje, 3-4 kardamomové lusky, 1 hřebíček, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, 1 malý kousek skořice a 2-3 kuličky černého pepře.
  • Vařte směs 5-7 minut.
  • Přidejte 2-3 lžičky cukru (množství lze upravit podle preference) a vařte další 2 minuty.
  • Sceďte čaj a podávejte.

Jablečná varianta Masala čaje:

  • Přiveďte šálek vody k varu.
  • Přidejte 2 lžičky černého čaje, 3-4 kardamomové lusky, 1 hřebíček, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, 1 malý kousek skořice, 2-3 kuličky černého pepře a 1 nastrouhané jablečné jablko.
  • Vařte směs 5-7 minut.
  • Přidejte 2-3 lžičky cukru a vařte další 2 minuty.
  • Sceďte čaj a podávejte.

Můžete si také přizpůsobit tyto recepty dle své chuti, přidáním nebo ubráním některých ingrediencí.

Masala čaj recept můžete připravit i jako bezmléčnou variantu, mléko naservírujte zvlášť nebo si přidejte rostlinné.

Masala čaj – základní recept

Masala čaj je nejen chutný nápoj, ale také způsob, jak si vychutnat zdravé koření a získat některé z jejich potenciálních zdravotních výhod.

Ingredience na masala čaj

  • 1/2 celého badyánu
  • 10-12 celých hřebíčků
  • 6-7 celých kuliček nového koření
  • 2 tyčinky skořicové kůry
  • 6-7 celých zrnek bílého pepře
  • 1 kardamomový lusk otevřený až k semenům
  • 1 šálek vody
  • 4 šálky plnotučného mléka
  • 2 lžíce kvalitního černého čaje
  • cukr dle chuti

Postup na masala čaj

  1. Do hrnce nalijeme 1 šálek vody. Přidáme veškeré koření. Přivedeme k varu, odstavíme z ohně a necháme louhovat 5-20 minut podle toho, jak silnou chuť koření chceme.
  2. Do vody s kořením přidáme 4-6 šálků plnotučného mléka. Pokud nemáme plnotučné mléko, můžeme použít také odtučněné nebo nízkotučné mléko.
  3. Stačí do něj přidat trochu smetany, nejlépe několik lžic dle naší chuti. Směs mléka a koření přivedeme k varu a stáhneme z ohně.
  4. Přidáme čaj a necháme ho louhovat 5-10 minut podle toho, jak silný čaj preferujeme. V tomto okamžiku můžeme čaj znovu zahřát na mírném plamenu a poté opět stáhnout z ohně. V této fázi můžeme přidat cukr, chceme-li si čaj osladit.
  5. Scedíme čaj do hrnce a podáváme. V případě potřeby přidáme další cukr dle chuti.

Chai latte recept

Chai latte je lahodný nápoj kombinující čaj a mléko s kořením, které mu dává bohatou a exotickou chuť. Níže je recept na přípravu domácího chai latte.

Ingredience na chai latte recept

  • 1 čajový sáček černého čaje (nejlépe Assam)
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek mléka (můžete použít kravské, mandlové, sójové nebo jakékoliv jiné podle preference)
  • 2-3 plátky čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
  • 2-3 kardamomové lusky (rozmačkané)
  • 2 hřebíčky
  • 1 skořicová tyčinka nebo čtvrtina lžičky mleté skořice
  • 2-3 lžičky černého čaje (pro silnější chuť)
  • 2-3 lžičky cukru (množství lze upravit podle preference)

Postup na chai latte recept

  1. V hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte čajový sáček a vařte 5-7 minut, aby se uvolnila chuť čaje.
  2. Přidejte nastrouhaný zázvor, kardamom, hřebíčky a skořici. Vařte další 2-3 minuty, dokud se koření nezačne propojovat s čajem.
  3. Přidejte mléko do hrnce a znovu přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a vařte ještě 2-3 minuty, občas míchejte.
  4. Přidejte černý čaj a cukr. Vařte dalších 2-3 minuty, dokud se černý čaj nevaří. Můžete upravit množství cukru podle své chuti.
  5. Sceďte chai latte do šálku a podávejte. Můžete přidat skořici nebo špetku mletého skořice na ozdobení.
Chai latte je symfonií chutí perfektního čaje a výrazného koření, pochutná si každý.

Masala chai – recept

Masala chai je univerzální nápoj a můžete si ho připravit tak silný nebo tak jemný, jak vám vyhovuje. Vychutnejte si lahodnou chuť a vůni tohoto klasického indického nápoje.

Ingredience na masala chai

  • 1 šálek vody
  • 1 šálek mléka (můžete použít jakékoliv mléko podle vlastního výběru, včetně mléčného, mandlového, sójového atd.)
  • 2-3 čajové lžičky sypaného černého čaje nebo 2-3 čajové sáčky
  • 4-5 lehce rozdrcených lusků zeleného kardamonu
  • 4-5 celých hřebíčků
  • 1 malý kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný nebo nakrájený na tenké plátky
  • 1 malá tyčinka skořice nebo 1/4 lžičky mleté skořice
  • 2-3 celá zrnka černého pepře
  • 2-3 lžičky cukru (upravte podle chuti)

Postup na masala chai

  1. V hrnci přiveďte vodu k varu.
  2. Do vroucí vody přidejte sypaný černý čaj nebo čajové sáčky, drcené kardamomové lusky, hřebíček, strouhaný zázvor, skořici a zrnka černého pepře.
  3. Koření a čaj nechte asi 5-7 minut vařit, aby se chutě ve vodě rozvoněly.
  4. Do hrnce přidejte mléko a cukr a směs za stálého míchání opět přiveďte k varu. Množství cukru upravte podle svých preferencí.
  5. Snižte teplotu a nechte čaj vařit dalších 5-7 minut, aby získal bohatou a krémovou strukturu.
  6. Masala chai sceďte do šálků a podávejte horký.
  7. V případě potřeby můžete čaj ozdobit špetkou mleté skořice nebo skořicovou tyčinkou.

Čaj s mlékem – recept

Tento čaj s mlékem a kořením je výborným způsobem, jak si vychutnat teplý a kořeněný nápoj, který dodá energii a pohodu. Můžete upravit množství koření a cukru podle svých osobních preferencí pro chuť.

Ingredience na čaj s mlékem

  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku mléka (kravské, mandlové, sójové nebo jiné podle preference)
  • 2-3 lžičky černého čaje
  • 3-4 kardamomové lusky (rozmačkané)
  • 2 hřebíčky
  • 1 plátek čerstvého zázvoru (nastrouhaný nebo nasekaný)
  • 1 malý kousek skořice nebo 1/4 čajové lžičky mleté skořice
  • 2-3 lžičky cukru (množství lze upravit podle preference)

Postup na čaj s mlékem

  1. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu.
  2. Přidejte čajové lžičky černého čaje, rozmačkané kardamomové lusky, hřebíčky, nastrouhaný zázvor a skořici. Vařte směs 5-7 minut, dokud se nevytvoří bohatá chuť a aroma.
  3. Přidejte mléko a cukr do hrnce a znovu přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte plamen a vařte směs na mírném ohni asi 5-7 minut, dokud se nevytvoří bohatá, krémová textura.
  4. Sceďte čaj s mlékem a kořením do šálku a podávejte.

Tipy na přípravu masala čaje

Kromě výše uvedeného koření můžete použít také semínka fenyklu, sušený zázvor či muškátový oříšek. Tradiční černý čaj můžete nahradit čajem zeleným nebo čajem rooibos pro bezkofeinovou variantu.

Kromě plnotučného mléka můžete použít také mandlové, sójové, ovesné nebo kokosové mléko. Jako sladidlo se kromě obyčejného cukru skvěle hodí také med, javorový sirup, hnědý cukr, kokosový cukr či stévie.

Zajímavým vánočním nápojem může být i zázvorové pivo nebo horký jablečný cider.

Kategorie:

Nápoje
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang