Recept na Chai Tea Latte

Ledové nápojeNápoje
chai-tea-latte

Chai Latte je čaj, který by prostě neměl chybět ve spíži žádného milovníka pravého čaje. Jeho intenzivní směs chutí, kořeněných tónů a charakteristické vůně a chuti z něj činí jedinečný bylinný čaj, který poskytne vzrušující chuťový zážitek i těm nejnáročnějším pijákům čaje.

Kombinace černého čaje a směsi exotického koření, jako je skořice, kardamon, hřebíček, je doplněna mlékem a cukrem. Jedná se o osobitý nápoj, který se pije již po staletí v různých částech světa, zejména v Indii.

Chai Tea

Chai Latte recept se může pochlubit více než 4000letou historií a dokázal se přizpůsobit díky řadě svých zdraví prospěšných účinků a ohromující rozmanitosti druhů a způsobů, jakými lze tento čaj vychutnávat.

Čaj Chai, známý také jako Masala Chai, je tradiční nápoj z jižní Indie, který se skládá ze směsi čajů s kořením a aromatickými bylinami.

Nápoje, které lze zařadit do kategorie bylinných čajových nálevů Chai, obsahují směsi s použitím jiných čajů než jen černého čaje. Tento čaj lze připravit z nejrůznějších čajových směsí a také z velkého množství koření a přísad, které mu dodají jiný nádech.

Chai Latte pochází z Indie a obsahuje směsi čajů a různých koření.

Dá se říci, že nejtradičnější a nejznámější čajová směs Chai vždy obsahuje sladký fenykl, skořici, hřebíček, zázvor, kardamomová semínka a pepř, díky čemuž získáte autentické Chai Latte! Spojení černých čajů s kořením zvyšuje vaši energii a aktivuje metabolismus.

Mezi další zdravotní benefity Chai Tea patří tyto:

  • Čaj Chai obsahuje skořici a černý čaj, které mohou přispívat ke snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Je však zapotřebí provést studie, které by přímo zkoumaly účinky čaje chai.
  • Skořice a zázvor obsažené v čaji chai mohou pomáhat zvyšovat citlivost na inzulín a snižovat hladinu cukru v krvi. Nejlepší je však vyhnout se silně slazeným, v obchodě zakoupeným druhům.
  • Složky čaje chai – zázvor, černý pepř, skořice a hřebíček – mohou pomáhat snižovat nevolnost, předcházet bakteriálním infekcím a podporovat správné trávení.
  • Čaj Chai obsahuje několik složek, které mohou společně působit na podporu hubnutí nebo prevenci nežádoucího přibírání na váze. Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, vyhněte se slazeným čajům chai.

Kardamom – kde koupit

Zelený kardamom se prodává jako mletý kardamom a celé kardamomové lusky v oddělení koření v obchodě s potravinami.

Chai Tea Latte

Chai latte se vyznačuje mimořádnou rovnováhou a harmonií mezi mlékem a kořením. Mléko zjemňuje kořeněné chutě, zatímco samotné koření dodává mléku zvláštní chuť, vůni a strukturu.

Proto se Chai Latte, které nás s každým douškem dokáže přenést k východním břehům a představuje dokonalou alternativu kávy, stalo jedním z nejoblíbenějších nápojů v Americe a Evropě.

Existuje však celá řada způsobů, jak připravit Chai Tea Latte, spíše než tradiční metodou míchání čaje Chai s mlékem, včetně řady předem připravených směsí, které se vyznačují směsí vůní a chutí připravených k vytvoření dokonalého čaje při louhování.

Pro Chai Latte existuje mnoho způsobů přípravy, včetně výběru oblíbeného koření (skořice, zázvor).

Skvělým příkladem je Chai Latte, které obsahuje působivou směs černého čaje, skořice, zázvoru, růžového pepře, lékořice a mléčného aroma, navrženou tak, aby vás naplnila energií a dobrou náladou. Abyste mohli začít den s širokým úsměvem a energií.

Máte rádi čaje? Připravte si také čaj ze zázvoru, který má spousty zdravotních účinků!

Příprava Chai Tea – recept

Čaj chai je poměrně jednoduché připravit doma. Vyžaduje pouze několik ingrediencí a při jeho přípravě můžete postupovat podle různých receptů.

Ingredience na Chai Tea

  • 20 celých zrnek černého pepře
  • 5 celých hřebíčků
  • 5 zelených kardamomových lusků
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 badyán
  • 2,5 šálku (593 ml) vody
  • 2,5 lžíce (38 ml) sypaného černého čaje
  • 10 cm čerstvého zázvoru nakrájeného na plátky

Postup na Chai Tea

  1. Kuličky pepře, hřebíčku, kardamomu, skořice a badyánu pražte na mírném ohni asi 2 minuty nebo dokud nevoní. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  2. Pomocí mlýnku na kávu nebo koření rozemelte vychladlé koření na hrubý prášek.
  3. Ve velkém hrnci smíchejte vodu, zázvor a mleté koření a přiveďte k varu. Přikryjte a nechte vařit 20 minut. Nenechte směs přejít varem, protože by koření zhořklo.
  4. Vmíchejte sypaný černý čaj, vypněte oheň a nechte louhovat asi 10 minut, poté sceďte.
  5. Pokud dáváte přednost sladkému čaji, ohřejte scezenou směs spolu s vybraným zdravým sladidlem a povařte ji 5-10 minut, poté zchlaďte a uložte do chladničky.
  6. Koncentrát čaje Chai sceďte do sterilizované láhve a před uložením do chladničky nechte vychladnout. Koncentrát vydrží v lednici až jeden týden.

Chcete-li si připravit šálek čaje Chai, jednoduše smíchejte jeden díl koncentrátu s jedním dílem horké vody a jedním dílem horkého kravského nebo neslazeného rostlinného mléka. Pro přípravu čaje latte použijte jeden díl koncentrátu a dva díly mléka. Zamíchejte a vychutnejte si.

Chai Latte – recept

Domácí Chai Tea Latte je neuvěřitelně jednoduché připravit si ho doma. Je hřejivý, dokonale sladký a všechny ingredience už pravděpodobně máte doma.

Ingredience na Chai Latte

  • ¼ šálku filtrované vody
  • 1 sáček čaje chai
  • 2 lžičky (8 g) krystalového cukru (pokud dáváte přednost méně sladkým kávovým nápojům, začněte s 1 lžičkou cukru a přidejte více podle chuti)
  • ¾ šálku mléka (libovolné procento)
  • skořice volitelně na posypání

Postup na Chai Latte

  1. V malém hrnci přiveďte vodu k varu. Nalijte ji do hrnku o objemu 0,2 litru a 5 minut v ní louhujte čajový sáček. Čajový sáček vyjměte a vyhoďte. Vmíchejte cukr.
  2. Zatímco se čaj spařuje, nalijte do hrnce mléko a zahřívejte ho na mírném ohni, dokud se mléko nezačne pařit (nepřivádějte ho k varu), intenzivně šlehejte, dokud se nevytvoří pěna, nebo použijte ruční napěňovač mléka k napěnění mléka.
  3. Většinu mléka nalijte do čajového koncentrátu, promíchejte, aby se spojilo, a poté přidejte poslední mléko a pěnu, případně posypte skořicí a vychutnejte si.
Hřejivý Chai Latte připravíte ze základních ingrediencí, které máte doma.

Recept na Chai Tea Latte

K přípravě tohoto čaje inspirovaného indickou kuchyní použijte koření z obchodu, jako je skořice a kardamom.

Ingredience na Chai Tea Latte

  • 2 tyčinky skořice
  • 8 kardamonových lusků
  • 4 hřebíčky
  • 6 zrnek pepře
  • 1 badyán
  • 2 cm zázvor nakrájený na plátky
  • 3 sáčky černého čaje (například cejlonského, assamského nebo anglického snídaňového)
  • 500 ml plnotučného mléka nebo kokosového mléka, které se také hodí
  • 1-2 lžíce hnědého cukru
  • špetka skořice k podávání

Postup na Chai Tea Latte

  1. Koření opékejte na suché pánvi, dokud se nerozvoní, pak je spolu se zázvorem a čajovými sáčky vložte do konvice nebo cafetière s 500 ml čerstvě převařené vody a nechte 10 minut louhovat.
  2. Zahřejte mléko s hnědým cukrem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Po lehkém napěnění napěňte mléko napěňovačem nebo šlehačem, aby se vytvořila pěna.
  3. Čaj přelijte do 4 hrnků nebo žáruvzdorných sklenic a poté přilijte mléko, přičemž pěnu ponechte zpět. Promíchejte, aby se spojil.
  4. Každé latte doplňte trochou mléčné pěny a poté poprašte špetkou skořice.
Nechoďte do kavárny pro Chai Latte – raději si připravte domácí.

Chai Tea Latte – recept

Tento uklidňující recept na Chai Tea Latte je skvělý zejména v chladných dnech místo kakaa nebo když se cítí pod psa. Příprava zabere 15 minut.

Ingredience na Chai Tea Latte

  • 2 čajové sáčky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého koření
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1/4 šálku baleného hnědého cukru
  • 2 lžíce chlazené francouzské vanilkové nemléčné smetany
  • volitelně: šlehačka a mletý muškátový oříšek

Postup na Chai Tea Latte

  1. Čajové sáčky, skořici, zázvor a nové koření vložte do kávového filtru překapávacího kávovaru. Přidejte vodu a vařte podle pokynů výrobce.
  2. Mezitím v malém hrnci smíchejte mléko, hnědý cukr a smetanu. Vařte a míchejte na mírném ohni, dokud se nezačne zahřívat a cukr se nerozpustí.
  3. Nalijte mléčnou směs do hrnků a vmíchejte čaj. V případě potřeby přidejte šlehačku a muškátovým oříškem.
Jednoduchý recept na Chai Latte zvládne každý.

Chai Tea s mlékem – recept

Toto mléčné Chai Tea je opravdu podobné značce Oregon Chai. V Indii má každá rodina svůj vlastní způsob přípravy, takže byste měli experimentovat, abyste našli svou oblíbenou Chai Latte směs.

Ingredience na Chai Tea s mlékem

  • ¾ šálku vroucí vody
  • 1 sáček čaje Chai
  • 1 a ½ lžičky medu
  • 1 lžička bílého cukru
  • ¾ šálku mléka

Postup na Chai Tea s mlékem

  1. Sáček čaje Chai v hrnku zalijte vroucí vodou a nechte 4 až 6 minut louhovat. Vyjměte a vyhoďte čajový sáček.
  2. Do čaje vmíchejte med a cukr, aby se rozpustily. Při podávání vmíchejte do čaje mléko.
Vynikající buď horký, nebo ledový, navíc oproti kupovanému Chai ušetříte.

Recept na Chai Latte ze Starbucks

Příprava oblíbeného nápoje ze Starbucks zabere jen pár minut a je dokonalou kombinací sladké pochoutky a kofeinové vzpruhy. Doplňte ho šlehačkou a extra skořicí nebo si ho vychutnejte tak, jak je, v každém případě je vynikající.

Ingredience na Chai Latte ze Starbucks

  • ½ šálku Chai koncentrátu
  • ½ šálku mléka (jakékoli neslazené mléko nebo nemléčné mléko, například mandlové, ovesné nebo kokosové mléko)
  • med, sirup z javoru/hnědého cukru nebo cukr podle chuti
  • volitelně: šlehačka, skořice nebo koření na dýňový koláč

Postup na Chai Latte ze Starbucks

  1. Před začátkem si přečtěte všechny poznámky a pokyny k receptu.
  2. Smíchejte horký nebo chlazený Chai koncentrát s horkým nebo studeným mlékem.
  3. Podávejte s ledem nebo horké se šlehačkou a skořicí nebo kořením na dýňový koláč.
Koncentrát Chai oslaďte medem, javorovým sirupem nebo cukrem.

Koncentrát Starbucks Chai obsahuje med. Aby se tedy jednalo o skutečnou napodobeninu Starbucks Chai Tea Latte, zkuste neslazený koncentrát osladit medem. Pokud používáte slazený koncentrát, pravděpodobně nebudete potřebovat žádné další sladidlo.

TIP: Vyzkoušejte recept na domácí kokosové mléko nebo ledový čaj (recept).

Jak udělat Latté – recept

Zde je návod, jak si připravit caffé latte doma! Toto caffé latte má nejlepší krémový základ a napěněné mléko: chutná ještě lépe než v kavárně.

Ingredience na jak udělat latté

  • 2 panáky espressa
  • ½ šálku čerstvého plnotučného mléka

Postup, jak udělat latté

  1. Příprava espressa: pomocí espresovače nebo ručního kávovaru připravte dvě dávky espressa a nalijte je do hrnku.
  2. Metoda vaření v páře (kávovar): mléko dejte do džbánu. Držte napařovací hůlku těsně pod hladinou mléka, dokud se nezdvojnásobí. Tím se vytvoří pěna.
  3. Poté přesuňte napařovací hůlku níže a blíže ke straně džbánu, aby se vytvořil spirálovitý vír. Tím se vytvoří hedvábně hladké mikropěnové bublinky a struktura mokré barvy, která je charakteristická pro latté.
  4. Vařte v páře, dokud mléko nedosáhne 65 °C (použijte teploměr nebo to posuďte podle toho, že vaše ruka neudrží džbán déle než několik sekund).
  5. Nebo ohřejte mléko na páru a napěňte ho (bez kávovaru): mléko zahřejte na 65 °C, což je teplota na dotek, ale ne vroucí. Změřte to potravinářským teploměrem nebo to můžete přibližně zkusit prstem.
  6. Pomocí napěňovače mléka, french pressu nebo šlehače napěňte mléko do malých, rovnoměrných bublinek.
  7. Pro přípravu latté budete chtít malé bublinky a lehce zahuštěné mléko (pokud používáte napěňovač mléka, nepřehánějte to: chcete, aby se mléko smíchalo s kávou, takže nepotřebujete příliš mnoho pěny).
  8. U metody french press si uvědomte, že je užitečné mít alespoň 1 šálek, abyste měli více mléka na práci: to vystačí na 2 nápoje. Pokud pěníte mléko poprvé, doporučujeme přečíst si článek Jak napěnit mléko.
  9. Počkejte 30 sekund až 1 minutu, aby se pěna spojila s mlékem a mírně se oddělila (přesné načasování závisí na vaší metodě pěnění).
  10. Podávejte: nádobu s mlékem poklepejte na pult a otáčejte s ní, aby se rozpadly velké bubliny. Nalijte mléko do středu espressa a zakončete lehkou pěnou.
Latté lze připravit i ve veganské variantě – použijte rostlinné mléko, např. ovesné.

Nejlepší je plnotučné mléko, mléko staré několik týdnů nemusí pěnit. Pro veganské latté můžete použít také ovesné mléko. Dobře funguje napěňovač mléka; v případě french pressa pumpujte energicky, dokud není mléko napěněné, asi 25krát. Nešlehejte příliš, protože by se pěna vypustila.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang