Není nic lepšího než doma připravená hroznová šťáva. Přinášíme vám hned několik receptů, díky kterým si i vy budete doma moci připravit vynikající šťávu z hroznů.
Vzhledem k obsahu cukru a kalorií se můžete ptát, zda je hroznová šťáva stejně zdravá jako čerstvé ovoce. V tomto článku se vedle návodů na domácí hroznovou šťávu dozvíte i o samotném hroznovém vínu, jaké má v sobě hroznové víno vitaminy a další přínosy.
Hroznové víno
Hrozny jsou zdraví prospěšné především díky vysokému obsahu živin a antioxidantů. Mohou být prospěšné pro oči, srdce, kosti a další. Můžete je najít v různých barvách, včetně zelené, červené, černé, žluté a růžové.
Vyrábějí se také v různých formách, od rozinek přes želé až po hroznový džus. Existují také odrůdy bez semínek a se semínky. Hrozny jsou zdraví prospěšné především díky vysokému obsahu živin a antioxidantů.
Mezi některé zdravotní přínosy hroznového vína patří:
- Hrozny obsahují mnoho důležitých vitaminů a minerálů, včetně mědi a vitaminů B a K.
- Sloučeniny v hroznech mohou chránit před srdečními chorobami tím, že snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu.
- Hrozny jsou bohaté na antioxidanty, což jsou prospěšné rostlinné sloučeniny, které mohou chránit před chronickými zdravotními potížemi.
- Antioxidanty obsažené v hroznech mohou bránit růstu a šíření různých typů rakoviny, i když výzkum na lidech chybí.
- Hrozny mají sice vysoký obsah cukru, ale díky nízkému až střednímu glykemickému indexu je lze jíst s mírou, pokud trpíte cukrovkou. Kromě toho mohou sloučeniny v hroznech chránit před vysokou hladinou cukru v krvi.
- Hrozny obsahují sloučeniny, které mohou zlepšovat paměť, pozornost a náladu a chránit před Alzheimerovou chorobou.
- Hrozny obsahují několik sloučenin, které mohou mít příznivé účinky proti škodlivým bakteriím a plísním.
Co z hroznového vína?
Přibližně 71 % světové produkce hroznů se používá na víno, 27 % jako čerstvé ovoce a 2 % jako sušené ovoce. Část produkce hroznů jde na výrobu hroznové šťávy, z níž se vyrábí ovoce konzervované „bez přidaného cukru“ a „100 % přírodní“.
Plocha věnovaná vinicím se ročně zvětšuje přibližně o 2 %. Hrozny lze jíst čerstvé nebo je použít také na výrobu džusu, hroznové marmelády, želé, rozinek, octa a oleje z hroznových jader.
Hroznová šťáva
Hroznová šťáva je dobrým zdrojem několika důležitých živin, včetně vitaminu C, manganu a antioxidantů. Je také spojována s několika zdraví prospěšnými účinky. Může například podporovat zdraví srdce, imunitní funkce a zdraví trávicího traktu. Má však také vysoký obsah cukru a méně vlákniny než celé ovoce.
Při konzumaci ve velkém množství by mohl zvyšovat hladinu cukru v krvi nebo přispívat k přibývání na váze. Proto je lepší držet se střídmého příjmu a pokud možno vybírat neslazené druhy vyrobené ze 100 % hroznové šťávy. Případně volte raději celé ovoce, abyste zvýšili příjem vlákniny a využili mnoho zdraví prospěšných látek, které hrozny nabízejí.
Burčák
Jedná se o rané víno z prvních hroznů sezóny. Je to víno v rané fázi, takže je poměrně sladké a stále kvasí, takže chutná trochu kvasnicově a nemá vysoký obsah alkoholu, protože cukr je stále ještě v něm. Vyrábí se v červené i bílé barvě v závislosti na druhu hroznů. Někdy se na obal uvádí název hroznu, zejména červené, pokud se používá hrozen Modrý Portugal.
Sezóna burčáku opravdu závisí na počasí. Začíná už v srpnu a končí až v říjnu, ale obecně se s ním setkáte od začátku září po dobu asi 6 týdnů. A jak vyrábí burčák vinaři? Víno a burčák se většinou vyrábějí podobným postupem. Stejně jako víno se i burčák vyrábí z hroznů, přírodních nebo přidaných kvasinek a nechává se po určitou dobu kvasit.
Rozdíl spočívá v tom, že burčák musí být od samého začátku pečlivě sledován, protože během pěti až osmi dnů se dostává do „burčákové“ nebo-li aktivní fáze kvašení. Jakmile se tak stane, může být šarže dobrá 5 dní, 10 dní, dokonce až 3 týdny. Pokud ji však vypijete po opuštění této fáze, získá hořkou, kyselou chuť a pokračuje v cestě za vínem.
Domácí hroznová šťáva – recept
Není nic lepšího než domácí šťáva z hroznového vína. Pomocí tohoto receptu si můžete připravit domácí hroznový džus, který připravíte za 2 hodiny 35 minut.
Ingredience na domácí hroznovou šťávu
- 2 až 3,5 kg čerstvě natrhaných hroznů (např. hrozny odrůdy Concord)
TIP: Pokud používáte zralé hrozny Concord, není třeba přidávat žádný cukr, šťáva je více než dostatečně sladká. Pokud však používáte trpčí hrozny, můžete cukr přidat. Šťávu ochutnejte a podle potřeby přidejte více cukru.
Postup na domácí hroznovou šťávu
- Vezměte si velký koš, dlouhé rukávy a klobouk, nůžky a naplňte koš hrozny.
- Mějte na paměti, že z 500 g hroznů se získá o něco méně než jeden šálek šťávy.
- Hrozny vložte do misky naplněné vodou. Poté jednotlivé hrozny opláchněte, oddělte je od stopky, shromážděte hrozny do velké mísy a vyhoďte zelené nezralé a staré scvrklé hrozny.
- Hrozny rozmačkejte šťouchadlem na brambory, aby z nich začala vytékat šťáva. Pokud jste nasbírali velké množství hroznů, budete možná muset pracovat po částech. Nám se osvědčilo rozmačkat najednou asi 2 kg hroznů.
- Rozmačkané hrozny dejte do velkého hrnce. Hrozny a šťávu pomalu zahřívejte na mírném ohni a poté je 10 minut povařte. Občas promíchejte, aby se hrozny nepřichytily ke dnu hrnce. V polovině vaření ještě trochu rozmačkejte a rozbijte co nejvíce zbylých hroznů.
- Vezměte si další velký hrnec a umístěte přes něj velké síto s jemnými oky. Případně jej můžete zakrýt dvěma vrstvami plátna na sýr, které zajistíte gumičkou. Ujistěte se, že hrnec stojí na talíři, aby se zachytila případná vytékající šťáva.
- Hroznovou směs přelijte přes jemné sítko nebo plátýnko a přeceďte. Nechte několik hodin nebo přes noc v chladničce, aby se úplně scedilo.
- Sítko nebo plátno odstraňte. Všimněte si, že se na dně nádoby vytvořila usazenina. Síto nebo plátno vypláchněte a šťávu znovu přeceďte, abyste odfiltrovali část usazenin. Nalijte nebo naberte šťávu do nádob. Vychutnejte si šťávu!
Asi po týdnu v lednici šťáva začne kvasit, ne ve špatném smyslu, jen přidává přirozenou karbonizaci. Pokud ji necháte ležet příliš dlouho, může se nakonec změnit v ocet. Proto se snažte vyrobit jen tolik, kolik spotřebujete za 1 týden.
Šťáva z hroznového vína – recept
Jak vyrobit šťávu z hroznů pomocí odšťavňovače nebo mixéru? Tato domácí hroznová šťáva je ovocná, osvěžující a chutná ještě lépe než kupovaná v obchodě, bez přidaných cukrů i konzervantů. Vyrobíte za 5 minut.
Ingredience na šťávu z hroznového vína
- 600 g hroznů
Postup na šťávu z hroznového vína
- Hrozny opláchněte a zbavte jich stopek, přičemž odstraňte všechny polámané/vyschlé hrozny (nebo hrozny, které se zdají být nedozrálé nebo přezrálé).
- Odšťavňovač: omyté hrozny jednoduše přendejte do žlábku odšťavňovače a nechte ho udělat všechnu práci za vás. Přístroj přirozeně oddělí dužinu a semínka, takže šťáva je ihned připravena k použití (nebo ke zmrazení).
- Kuchyňský robot/mixér: hrozny přendejte (v případě potřeby po dávkách) do kuchyňského robotu nebo mixéru a rozmixujte na co nejhladší pyré (může to trvat až 2 minuty).
- Pokud vám nevadí kašovitá šťáva, vychutnejte si ji ihned tak, jak je. V opačném případě šťávu nejprve přeceďte přes síto/sáček.
- Při mixování může pomoci, když do džbánu přidáte malé množství vody (začněte s ½ šálkem vody).
Recept na hroznový sirup
Co můžete udělat s hroznovým sirupem? Skutečná otázka by měla znít: co se nedá dělat s hroznovým sirupem? Je pravda, že kdykoli se vám do rukou dostanou krásné, baculaté hrozny, sirup nemusí být to první, co vás napadne. Skvěle by se hodil i do obyčejné hroznové zmrzliny nebo dokonce do obyčejné vanilkové zmrzliny. Příprava zabere 10 minut.
Ingredience na hroznový sirup
- 400 g modrých stolních hroznů
- 35 g (nebo 3 lžíce) cukru
Postup na hroznový sirup
- Hrozny omyjte, zbavte stopek a přidejte je do velké pánve. Dřevěnou lžící vmíchejte cukr. Pokud byly hrozny před přidáním do pánve suché, přidejte 2 lžíce vody. Pokud byly hrozny po umytí ještě mokré, vodu už nepřidávejte.
- Na středně silném ohni směs za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte teplotu a přiveďte hrozny k varu. Hrozny vařte 5 minut (bez pokličky) nebo dokud ovoce nezměkne. Děrovanou lžící odstraňte sraženiny.
- Jakmile ovoce změkne, propasírujte je přes mlýnek a vyhoďte zbylá semínka a slupky. Hroznové pyré propasírujte přes sítko, abyste se zbavili drobných semínek, a poté ho nalijte zpět do hrnce a přiveďte k varu. Nechte vařit na silném ohni po dobu 10 minut. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Přikryté lze skladovat v chladničce až 1 týden.
Mošt z hroznového vína – recept
Tento recept na mošt z hroznového vína připravíte za necelé 4 hodiny. Sirup povařte s kořením a připravte z něj krásný podzimní nápoj.
Ingredience na mošt z hroznového vína
- 2,2 kg hroznů odrůdy Concord
- 8 šálků vody, rozděleno
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 8 celých hřebíčků
- 4 tyčinky skořice (10 cm)
- špetka mletého muškátového oříšku
Postup na mošt z hroznového vína
- Ve velkém hrnci smíchejte hrozny a 2 šálky vody, za stálého míchání přiveďte k varu. Prolisujte je přes cedník, šťávu si ponechte a slupky a semínka vyhoďte.
- Šťávu přelijte přes dvojitou vrstvu plátna do 5 litrového pomalého hrnce. Přidejte cukr, hřebíček, skořici, muškátový oříšek a zbývající vodu.
- Přikryjte a vařte na nízký výkon 3 hodiny. Hřebíček a skořicové tyčinky vyhoďte.
Domácí víno – recept
Tento domácí nápoj z hroznů se pečlivě vaří z přebytků úrody. Výroba vína doma nemusí být náročná a příprava před kvašením zabere 10 minut.
Ingredience na domácí víno
- 500 g hroznů
- 250-500 g cukru
- volitelně: 1 skořicová tyčinka, 3 hřebíčky
Postup na domácí víno
- Hrozny zbavte stopky, omyjte je a dobře osušte.
- Vyčistěte a vysušte velkou nereaktivní sklenici.
- Odměřte cukr a dejte ho stranou. Cukr upravte podle chuti, na sladké víno použijte stejné množství podle hmotnosti hroznů.
- Rozdělte cukr a hrozny na stejný počet porcí. Vezměte jednu porci hroznů a vložte ji do sklenice. Lehce je rozmačkejte hřbetem dřevěné lžíce, aby z nich začala vytékat šťáva. Navrstvěte část cukru.
- Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno ovoce. Rozdrťte poslední vrstvu ovoce a přidejte tyčinku skořice a hřebíček. Zakončete vrstvou cukru.
- Uzavřete víko a skladujte na tmavém místě, mimo dosah světla a tepla.
- Po 24 hodinách sklenici lehce protřepejte, aby se cukr a koření rovnoměrně rozložily. Tento postup opakujte po dobu 5 dnů.
- Pokud směs zpění až na vrchol, pootevřete trochu víko, aby se odvzdušnila. Uzavřete a vraťte do skladovacího prostoru.
- Sklenici uchovávejte v neporušeném stavu nejméně 21 dní. Pro komplexnější chutě ji uchovávejte 3 měsíce. Otevřete sklenici a šťávu přeceďte do čisté suché láhve.
- Podávejte vychlazené.
Džem z hroznového vína – recept
Tento domácí hroznový džem má tak akorát cukru, nepotřebuje pektin a krásně ozdobí vaše tousty. Příprava zabere 4 a půl hodiny.
Ingredience na džem z hroznového vína
- 1 kg hroznů bez pecek, jakákoli odrůda
- 1 a ¼ šálku krystalového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup na džem z hroznového vína
- Hrozny zbavte stopky, omyjte je a zbavte přebytečné vody. Vložte je do velkého hrnce s těžkým dnem.
- Přidejte cukr a citronovou šťávu a na mírném ohni přiveďte k varu. Často míchejte a odstraňte pěnu. Během vaření ovoce rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
- Pokračujte ve vaření, dokud džem nezhoustne, asi 30-45 minut. Pro vyzkoušení džemu přidejte lžičku na vychlazený talířek a dejte do chladničky.
- Džem je hotový, když po minutě nebo dvou ztuhne. Pokud chcete mít džem hladší, použijte ruční mixér a vše v hrnci rozmixujte.
- Pokud džem zavařujete, je třeba sklenice vydezinfikovat. To lze provést ručním mytím horkou vodou a mýdlem nebo omytím sklenic v myčce nádobí.
TIP: Pokud jsou vaše hrozny nakyslé, přidávejte cukr během vaření, dokud nedosáhnete požadované sladkosti.
Hroznová šťáva (i hroznový džem) se skvěle hodí např. k hrníčkovým palačinkám, klasickým lívancům, k lívancům s ovesnými vločkami, na belgické vafle nebo banánové palačinky.