Recept na nejlepší lívance bez kynutí a droždí – hrníčkové

DezertyDezerty, zákusky a poháryLívanceSladká jídlaSnídaně

Není lepší způsob, jak začít den než voňavými lívanci. Ať už je člověk kombinuje s čímkoliv, vždy jde o skvělou pochoutku, která se jen rozplývá na jazyku. Často ovšem od přípravy lívanců odrazuje delší čekání na kynutí těsta. Jak zní recept na lívance bez droždí?

Ne vždy má člověk chuť na slanou snídani, palačinky a domácí lívance bez droždí jsou tak ideálním kandidátem na sladký začátek dne. Samozřejmě recepty na lívanečky poslouží také ve chvíli, kdy člověk neví, co k večeři či obědu.

Receptů na lívance je nespočet a často se liší. Spousta lidí připravuje lívance, aniž by přitom koukala do receptu, nejedná se vůbec o nic složitého. Trochu komplikovanější a časově náročnější je však recept na kynuté lívance, naopak lívance bez droždí jsou rychlé a stejně výborné. Bez droždí lze připravit třeba jáhlové lívance nebo dýňové lívanečky.

Jak připravit těsto na lívance bez droždí?

Pro nadýchané domácí lívance bez droždí je nezbytné mít krásně hladké těsto bez žmolků. Pokud je těsto připravené správně, samotné smažení jde již hezky od ruky a lívance se nepřipalují ani nerozpadají. Správně udělané těsto na lívance bez droždí je velmi důležitým prvkem na cestě k úspěchu.

Většina receptů na lívance se skládá z tří základních surovin – mléko, mouka a vejce. Droždí je v receptech nahrazeno práškem do pečiva. Pro hladké těsto bez hrudek je potřeba tyto ingredience dobře promíchat. Nejlepší je mouku přecedit a těsto míchat metličkou, ta ho pořádně provzdušní a nadýchá. A především zbaví hrudek.

Pro docílení hladkého těsta je nejlepší mléko a mouku přidávat do mísy po částech a každou várku pořádně promíchat metličkou. Na závěr se přidá špetka soli a kypřící prášek. Před smažením je lepší nechat těsto chvilku odležet.

mandlove-livance
Příprava lívanců bez droždí je snadná, je ovšem potřeba dát si pozor na pár zásadních věcí.

Jak lívance bez droždí smažit?

Když těsto na lívance nabobtná, přichází druhý krok a tím je samotné smažení lívanců. Důležité je zajistit, aby se lívance nepřipalovaly. K tomu je dobré přidat tuk již do těsta, i dvě lžíce tuku v těstě udělají pro hladký průběh smažení opravdu mnoho. Přidat lze máslo nebo slunečnicový či kokosový olej.

Nezbytné je vybrat si pro přípravu lívanců bez droždí správnou pánev či lívanečník. Kvůli nevhodně zvolené pánvi může celá snaha přijít vniveč, protože pak ani správně připravené těsto nebude stačit. Nejvhodnější je nerezová pánev, ke které těsto nepřilne. Samozřejmě si lze také sehnat speciální lívanečník. Koupit ho lze například na e-shopu Tescoma nebo 4home.

A na jakém tuku smažit? Nejčastěji se doporučuje použít sádlo, které zajistí nejnižší přilnavost. Nic se však nezkazí ani máslem, kokosovým olejem nebo jinými rostlinnými oleji, jako je například slunečnicový. Tuk je potřeba na pánev přidávat před každým novým lívancem. Kdo hledá způsob, jak rychle zhubnout a přitom si pochutnat na lívancích používá minimum oleje.

Pečeme na středním plameni, pomaleji, aby se lívance stihly opéct až do středu. Když budou na povrchu zlatavé z obou stran, odložíme na připravený talíř nebo do trouby vyhřáté na 50 stupňů. Zručnější kuchaři mohou použít dvě pánve a příprava oblíbeného pokrmu jim půjde ještě rychleji.

Lehké lívance bez droždí – recept

Základní recept na lívance bez droždí je opravdu velmi rychlý, proto se hodí pro ospalá rána, kdy člověk spěchá do práce. Jak na to?

Ingredience na lehké lívance bez droždí

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce oleje
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup na lehké lívance bez droždí

  1. Suroviny důkladně promícháme, polévkovou lžící vlijeme těsto na pánev či do lívanečníku.
  2. Na středním plameni smažíme z obou stran dozlatova.
Nadýchaných lívanců lze docílit i bez droždí.

TIP: Ideální nápoj k lívancům? Vyzkoušet stojí za to třeba kávu flat white, ovocné smoothie nebo energizující horká čokoláda.

Domácí lívance bez droždí – se sněhem – recept

Kynuté lívanečky sice chutnají skvěle, za to však jejich příprava trvá mnohem déle. Minimálně půl hodiny je potřeba čekat na vykynutí kvásku a poté další půl hodinu na kynutí hotového těsta.

Pro sladkou snídani však člověk nemusí vstávat v pět, domácí lívance bez droždí si lze připravit již do pár minut. Droždí zde totiž nahrazuje prášek do pečiva.

Ingredience na domácí lívance bez droždí

Na cca 24 malých lívanečků si připravíme:

  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • 1/2 balíčků prášku do pečiva
  • 150 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 1 lžíci rumu
  • špetku soli
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup na domácí lívance bez droždí

  1. Nejprve smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Dále do směsi přidáme rum a vaječné žloutky a pořádně prošleháme.
  2. Poté přijde na řadu vlažné mléko, které také zašleháme do těsta.
  3. Ušleháme si tuhý sníh z bílků, který do těsta zlehka vmícháme a již nešleháme. Hotové těsto necháme odležet asi na 5 minut.
  4. Mezitím si rozehřejeme sádlo nebo olej na pánvi či lívanečníku. Po odležení těsta můžeme začít opékat.

TIP: Má-li člověk více času, určitě se vyplatí pustit se do kynutých lívanců. Co zkusit třeba kynuté špaldové lívance?

Hrníčkové lívance bez droždí – veganské – recept

Lívance bez vajec a živočišného mléka potěší každého vegana, který rád mlsá. I bez vajec lze připravit plnohodnotné lívance. Kdo by raději zdravější mouku, může tu pšeničnou nahradit kokosovou, špaldovou nebo pohankovou.

Ingredience na hrníčkové lívance bez droždí

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek rostlinného mléka (např. mandlové mléko)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli

Postup na hrníčkové lívance bez droždí

  1. Mléko a olej v prvním kroku vyšleháme dohromady. Mouku prosejeme a po troškám přidáme do tekutých surovin. Přisypeme také cukru, špetku soli a kypřící prášek, kterým nahrazujeme droždí.
  2. Dle chuti můžeme také do těsta přidat ovoce, nebo pomocí ovoce ozdobit. Smažíme z obou stran dozlatova.
Veganské lívance nejlépe chutnají s ovocem a javorovým sirupem.

TIP: Sladkostí už bylo dost? Slané mrkvové lívance nebo palačinky se zeleninou jsou skvělou volbou k večeři.

Banánové lívance – recept

Kdo se rozhodl vyřadit ze svého jídelníčku bílou mouku a cukr, určitě si oblíbí tuto variantu zdravých ovesných lívanců. K jejich přípravě stačí nahradit klasickou bílou mouku ovesnými vločkami, které lze předem rozmixovat na moučku. Přidáním banánu se docílí jemné ovocné chuti. Z podobných surovin lze připravit také zdravé palačinky.

Ingredience na banánové lívance

Na dvě porce banánových lívanců si připravíme:

  • 1 banán
  • 2 vejce
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 ml mléka
  • skořici
  • špetku soli
  • kokosový olej
  • lze osladit medem nebo čekankovým sirupem

Postup na banánové lívance

  1. Suroviny rozmixujeme dohladka. Na pánvi opékáme na kokosovém oleji z obou stran dozlatova.
  2. Zdobíme bílým jogurtem, ovocem, javorovým sirupem, ořechovým máslem nebo čímkoliv, na co máme chuť.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang