Madlenky

Madlenky, madalenas nebo také madeleines – nadýchané lehké, sladké francouzské máslové sušenky, které se výborně hodí k snídani i k odpolední kávě. Naučte se s námi připravit vynikající domácí madlenky doma.

Madlenky jsou malé máslové koláčky. Kvůli svému tvaru a velikosti se však často označují jako sušenky, vzhledově mohou připomínat pracny. Většinou jsou označovány jako kříženec těchto koláčků a sušenek.

Francouzské pečivo

Madlenky jsou typické francouzské cukroví, které má měkký střed, křupavé okraje a výraznou máslovou chuť. Snadno a zábavně se připravují doma a jsou známé především svým tvarem připomínajícím skořápku a charakteristickým hrbolem na vrcholu, nebo také pracny.

Toto francouzské pečivo je neuvěřitelně oblíbené po celé Francii, často si ho vychutnávají k čaji, kávě a během „goûter“ – svačiny ve čtyři hodiny. Madlenky jsou oblíbené mezi domácími pekaři, protože se snadno připravují jen z těch nejnutnějších surovin na pečení: cukru, mouky, másla a vajec – a velmi snadno potěší i děti.

Forma na madlenky

Francouzské máslové sušenky o velikosti sousta, které se připravují s velkým množstvím másla a pečou se ve formě ve tvaru skořápky (forma na madlenky). Chutí a strukturou se blíží lehkým sušenkám s křupavými zlatavými okraji po celém obvodu.

Jak dlouho péct madlenky

Pečte 10-12 minut. Madlenky jsou hotové, když se po lehkém stlačení prstem vrátí zpět. Vyklopte pekáč na pult. Teplé sušenky přeneste na mřížku, aby lehce vychladly.

Pracny – cukroví z polohrubé mouky

Pracny jsou typickým českým vánočním cukrovím (z polohrubé mouky). Těsto se peče ve formičkách a po upečení se obalí v moučkovém cukru. Pro svůj tvar se jim přezdívá medvědí tlapky. Nejen, že toto cukroví skvěle chutná, ale hlavně patří mezi lehké recepty (sladké), takže si pracny nenechte ujít.

Těsto na pracny

Klasické těsto na pracny se připravuje z mouky, moučkového cukru, másla, mletých mandlí, vejce, kakaového prášku, skořice, hřebíčku a nakonec se přidá citronová kůra. Vše se smíchá v tuhé těsto, které se dá vychladit do lednice, a poté se naplní do jednotlivých forem.

Jak dlouho péct pracny

Po naplnění těsta do formiček se pracny pečou v předehřáté troubě na 160 °C. Jak dlouho péct pracny? Doba pečení je 5 až 10 minut v závislosti na velikosti formiček. Po upečení, ještě teplé pracny lehce poprašte moučkovým cukrem. Pokud máte raději sladší, můžete cukroví rovnou obalit v cukru.

Pravé francouzské madlenky – recept

Tyto klasické francouzské madlenky jsou lehké, nadýchané a tak dobré k šálku čaje. Chutnají přesně jako ty, které najdete v pařížské pekárně. Doba přípravy 4 a půl hodiny, rozhodně se však vyplatí.

Ingredience na madlenky

  • 1 tyčinka nesoleného másla, rozpuštěného do hněda
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky citronové kůry, jemně nastrouhané
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 velká vejce při pokojové teplotě
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku prosátého moučkového cukru, volitelně

Postup na madlenky

  1. Máslo nakrájejte na kousky velikosti lžíce a dejte je do těžkého hrnce na střední teplotu. Jakmile se máslo rozpustí, snižte teplotu na minimum a pokračujte ve vaření, dokud tuhá hmota neklesne ke dnu pánve a nezíská zlatohnědou barvu, asi 10 minut. Odstavte z ohně a přepuštěné máslo přelijte do malé misky. Do másla vmíchejte vanilku a citronovou kůru a nechte ho vychladnout.
  2. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložte stranou, dokud nebude potřeba.
  3. V míse stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem šlehejte vejce při střední rychlosti a postupně přidávejte cukr. Jakmile přidáte všechen cukr, zvyšte rychlost na středně vysokou a pokračujte ve šlehání, dokud směs nebude velmi hustá a světlé barvy, asi 3 až 4 minuty.
  4. Vypněte mixér a pomocí silikonové stěrky ve třech dávkách vmíchejte směs mouky a míchejte, dokud se nespojí. Přiložte máslovou směs.
  5. Mísu přikryjte a nechte v chladničce odležet nejméně 4 hodiny, maximálně však 2 dny.
  6. 30 minut předtím, než budete chtít péct, předehřejte troubu na 190 °C. Formy na madlenky hojně vymažte máslem a lehce vysypte moukou.
  7. Pomocí středně velké naběračky na sušenky dejte do středu každé formy stejnou dávku těsta. Těsto nemusíte roztírat.
  8. Pečte 12 minut, nebo dokud „bříška“ nevyrostou a nejsou zlatohnědá.
  9. Madlenky nechte minutu nebo dvě vychladnout ve formě položené na chladicí mřížce a poté je opatrně uvolněte z formiček. Pokud se přilepí, opatrně přejeďte malým nožem po okraji koláčků, dokud se neuvolní.
  10. Poprašte je moučkovým cukrem a podávejte teplé s kávou nebo čajem.
Madlenky jsou základem francouzského pečiva.

Lehký recept – francouzské máslové sušenky

Tento recept na francouzské máslové sušenky zvané madlenky je určen pro obyčejnou variantu, ale jakmile si osvojíte originál, můžete přidat další příchutě, jako je citronová nebo pomerančová kůra, čokoládové nugety, džem a ořechy.

Ingredience na francouzské máslové sušenky

  • 100 g hladké mouky
  • 3 g kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 stisk citronové šťávy
  • 2 celá vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g medu

Postup na francouzské máslové sušenky

  1. Vejce rozbijte do velké mísy. Přisypte cukr a pomalu šlehejte 1 minutu.
  2. Přidejte med a pokračujte ve šlehání další 3 minuty (dokud směs nezbělá a nezpění).
  3. Nyní rozpusťte máslo v malém hrnci na středním ohni. Když se máslo rozpustí, přidejte vymačkanou citronovou šťávu a špetku soli. Odstavte hrnec z ohně a nechte máslo vychladnout.
  4. Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy na směs vajec a cukru a jemně šlehejte, dokud se mouka úplně nespojí.
  5. Přilijte rozpuštěné máslo a znovu šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  6. Těsto nechte odpočívat alespoň 2 hodiny při pokojové teplotě.
  7. Formu na madlenky potřete rozpuštěným máslem a do každé formy přidejte velkou lžíci těsta. Nechte trochu volného místa, aby se každá madlenka mohla při pečení zvětšit.
  8. Madlenky pečte 10 minut, přičemž první 3 minuty začněte na vysoké teplotě 220 °C, poté teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 6 až 7 minut.
  9. Vyjměte madlenky z trouby a nechte je několik minut vychladnout. Vyjměte je z formy a vychutnejte si je ještě teplé.
Kombinace vajec, cukru, mouky a másla vytváří lehkou a nadýchanou strukturu.

Klasické francouzské cukroví – madlenky – recept

Francouzské madlenky jsou dokonalé malé koláčky ve tvaru pracny. Toto francouzské cukroví, jejichž dominantní chutí je přepuštěné máslo a vanilkové lusky, jsou rafinované a zároveň jednoduché na přípravu.

Ingredience na francouzské cukroví

  • 115 g nesoleného másla
  • 2 velká vejce, pokojová teplota
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 110 g hladké (celozrnné) mouky a další na poprášení
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jemné soli
  • 8 g moučkového cukru, na poprášení (nepovinné)

Postup na francouzské cukroví

  1. Máslo opečte. V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Pokračujte v zahřívání, dokud máslo nezpění a rozpuštěné máslo pod ním nezíská zlatavou a poté zlatohnědou barvu a oříškovou vůni. To trvá asi 4-5 minut.
  2. Všimněte si, že máslo se velmi rychle změní ze zlatavého na přepálené. Odstavte z ohně, přelijte do misky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Odložte si stranou 1 lžičku másla, kterou budete později potírat pánve.
  3. Vyšlehejte vejce a cukr. Do mísy elektrického mixéru s nástavcem na šlehání vložte vejce a cukr a šlehejte na střední stupeň 5 minut, dokud nebudou světlá a hustá.
  4. Přidejte ochucovadla. Snižte rychlost na nízkou a přidejte mléko a vanilkovou pastu a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Do těsta prosejte suché přísady. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl a míchejte na nízkém stupni, dokud nezůstane několik pruhů mouky.
  6. Přilijte rozpuštěné máslo. Vyjměte mísu ze stojanového mixéru a pomalu přilévejte rozpuštěné máslo. Nezapomeňte seškrábnout všechny hnědé kousky, které se usadily na dně mísy s máslem. Máslo jemně vmíchejte gumovou stěrkou a dbejte na to, abyste nevyrazili všechen vzduch.
  7. Těsto přikryjte potravinovou fólií a dejte na 2-3 hodiny nebo ideálně přes noc do chladničky.
  8. Připravte formy na madlenky. Použijte hnědé máslo, které jste si dříve odložili stranou, a pokud ztuhlo, rozpusťte ho v mikrovlnné troubě. Vymažte všechny formy pomocí cukrářského štětce. Každou formu lehce vysypte moukou a vyklepejte přebytečnou. Formičky vložte do chladničky a troubu předehřejte na 200 °C.
  9. Naplňte formy a upečte. Jakmile je trouba zahřátá, vyjměte těsto z lednice a jednu formu na madlenky. Nejhlubší část každé jamky naplňte 1 rovnou polévkovou lžící těsta. Těsto nevyrovnávejte. Druhou formu vyjměte z lednice a naplňte ji stejným způsobem.
  10. Formičky vložte do trouby, ihned ji ztlumte na 180 °C a pečte 10-12 minut. Po 6 minutách zkontrolujte a formy otočte. Jsou hotové, když „hrbolky“ vyrostou a na okrajích zhnědnou.
  11. Vyjměte je z trouby a nechte několik minut vychladnout na mřížce, než je vyjmete z pánví na servírovací talíř.
  12. Madlenky lehce poprašte moučkovým cukrem a ihned podávejte ještě teplé.
Madlenky se hodí ke kávě i čaji.

Recept na české pracny

Pracny jsou jedním z tradičních českých vánočních cukroví. Cukroví voní po koření, jako je drcený hřebíček, tmavé kakao, skořice a čerstvě nastrouhaná citronová kůra. Pojďme si společně upéct pracny podle klasického receptu.

Ingredience na české pracny

Těsto na pracny

  • 1 tyčinka nesoleného másla (110 g)
  • 1 šálek vlašských ořechů (100 g) nebo blanšírovaných mandlí
  • 1 šálek moučkového cukru (120 g)
  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky (160 g)
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička čerstvě namleté citronové kůry
  • 1 lžička tmavého kakaového prášku neslazeného
  • 3 hřebíčky koření
  • 1 lžička mleté skořice

Přídavné ingredience

  • trochu tuku a mouky na vymazání praktických forem
  • ½ hrnku moučkového cukru na obalení sušenek pracny

Postup na české pracny

  1. Nejprve rozemelte ořechy, jemně rozdrťte hřebíček, nastrouhejte kůru z pečlivě omytého/nebo bio citronu.
  2. Do mísy dejte ořechy, mouku, cukr, koření, máslo a žloutek. Vypracujte hladké těsto. Buďte trpěliví, může to chvíli trvat. Těsto se nejlépe vypracuje rukama, nikoli mixérem.
  3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice. Pokud máte čas, nechte těsto v lednici přes noc.
  4. Připravte si formičky na pracny: každou vymažte trochou másla a vysypte moukou.
  5. Odpočinuté těsto vyjměte z lednice a nechte ho asi 10 minut ležet na kuchyňské lince. Nabírejte stejně velké kousky těsta a vtlačujte je do připravených formiček.
  6. Naplněné formičky přeneste na plech a pečte v předehřáté troubě při teplotě 177 °C po dobu 10 minut.
  7. Před vyklopením nechte upečené sušenky pracny téměř úplně vychladnout. Uchopte formu za okraj, otočte ji dnem vzhůru a jemně s ní poklepejte o povrch kuchyňské linky.
  8. Ihned je obalte v moučkovém cukru s vanilkovou příchutí.
Českým pracnám se přezdívá „medvědí tlapky“.

Vánoční cukroví – recept – tradiční pracny

V České republice se většina lidí – možná dokonce všichni – o Vánocích zblázní do pečení cukroví, jako by všichni měli za úkol nasytit svět. Dobrou zprávou je, že toto vánoční cukroví z polohrubé mouky zvané pracny vydrží dlouho, pokud je dobře skladujete.

Ingredience na tradiční pracny

  • 250 g másla (pokojová teplota)
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce

Postup na tradiční pracny

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Na dřevěné desce promíchejte všechny ingredience rukama, dokud se z těsta nevytvoří koule.
  3. Těsto vložte do mísy a dejte na hodinu do chladničky.
  4. Vymažte a vysypte moukou kovové formy na sušenky. Čím více kusů budete mít, tím lépe, protože z tohoto receptu vyjde hodně sušenek.
  5. Do formiček dejte trochu těsta. Nezapomeňte, že sušenky trochu vykynou, takže formičky příliš nenapěchujte.
  6. Pečte 10 minut.
  7. Před vyjmutím sušenek z formiček je nechte vychladnout. Posypte je moučkovým cukrem.
Pracny patří mezi české vánoční cukroví.

Vánoční cukroví z hery – pomerančové cukroví – recept

Vyzkoušejte tento lehký recept – sladké pomerančové cukroví v podobě sušenek je plné zářivé citrusové chuti je nádherným dezertem, který si každý zamiluje. Měkké a nadýchané vánoční cukroví z hery nebo másla se skvěle hodí pro každou příležitost a bude se vám rozplývat v ústech.

Ingredience na vánoční cukroví z hery – pomerančové cukroví

Sušenky

  • 2 šálky plus 2 polévkové lžíce hladké mouky (255 g)
  • 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ¾ šálku cukru krystal (150 g)
  • ½ hrnku nesoleného změklého másla (113 g)
  • 1 lžíce pomerančové kůry asi ze 2 pomerančů
  • 1 velké vejce
  • ½ šálku čerstvé pomerančové šťávy (120 ml)

Poleva

  • 1 šálek moučkového cukru (120 g)
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 1 až 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 lžíce rozpuštěného nesoleného másla nebo hery

Postup na vánoční cukroví z hery – pomerančové cukroví

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Dva velké plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. Ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru s použitím nástavce s pádly šlehejte cukr, máslo a kůru na střední rychlost, dokud nebudou světlé a nadýchané, asi 3 minuty. Přidejte vejce a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte směs mouky střídavě s pomerančovou šťávou, dokud se zcela nespojí. Podle potřeby mísu přestávejte oškrabovat. Z těsta vytvarujte na plech kuličky o velikosti 1 polévkové lžíce a rozdělte je asi 5 cm od sebe.
  5. Pečte po jednom plechu 10 minut, nebo se středy zdají být suché a na dotek pevné. Nechte několik minut vychladnout a poté přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  6. V malé misce vyšlehejte moučkový cukr, kůru, šťávu a rozpuštěné máslo dohladka. Polevu rozetřete na vrchol každé sušenky. Nechte sušenky stát, dokud poleva neztuhne, asi 20 minut.
Pomerančové cukroví může znít netradičně, ale jeho chuť potěší každého.

TIP: Vyzkoušejte veganské vánoční cukroví, muffiny bez mléka, francouzské palačinky, francouzský toast, nejlepší cukroví nebo klasické druhy cukroví.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang